Het weekend van Ronald van de Streek, van bierbrouwerij VandeStreek: ‘Wij maken genietbieren’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Ronald van de Streek, van bierbrouwerij VandeStreek: ‘Wij maken genietbieren’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Ronald van de Streek, van bierbrouwerij VandeStreek: ‘Wij maken genietbieren’

Het weekend van Ronald van de Streek, van bierbrouwerij VandeStreek: ‘Wij maken genietbieren’
Sander (links) en Ronald (rechts) van de Streek van bierbrouwerij VandeStreek, in de brouwerij. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad. 

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad. 

Bierbrouwerij VandeStreek van de broers Ronald en Sander van de Streek opent vanavond officieel haar deuren voor bezoekers. De opening wordt drie dagen lang gevierd met eigen gebrouwen bier, hapjes, muziek en rondleidingen. Deze week spreekt DUIC met Ronald van de Streek over zijn brouwerij. 

Twee broers die samen een eigen brouwerij openen, waar is het begonnen?

Paspoort

Naam: Ronald van de Streek

Geboortedatum: 18 augustus 1985

Geboren in: Alphen a/d Rijn

Woont in: Utrecht

Wijk: Hoograven

Studeerde: Commerciële Economie

Is: Bierbrouwer

“Bijna acht jaar geleden zijn we begonnen met brouwen. Dat deden we thuis, in ons flatje in Kanaleneiland. Gewoon als hobby. We hadden totaal niet de intentie om een brouwerij te openen. Met een pannetje op het fornuis experimenteerden we wat lekker was.”

Viel je eerste brouwsel goed in de smaak?

“Het allereerste brouwsel dat we maakten was een standaard pakket met hop, mout en gist. We dachten tijdens het brouwen: ‘laten we het kruidenkastje opengooien en alles wat we lekker vinden erbij gooien’. Dat mislukte uiteraard. We hadden een heel potje kruidnagels erin gedaan. Nu weten we dat twee kruidnagels genoeg is voor twintig liter bier. Ons eerste brouwsel was een grote kruidenbom, dus goed mislukt.

Ons tweede brouwsel sloeg wel aan. Tijdens het brouwen waren we koffie aan het drinken. We gooiden een mok koffie bij het brouwsel en toen was Dark Roast geboren, dat nu een van onze vijf vaste bieren is.”

Waar komt de interesse voor bier vandaan?

“Mijn broer en ik hebben allebei hbo gedaan en zijn daarna gewoon gaan werken. Allebei hadden we een kantoorbaan, maar we misten iets om met onze handen te doen. En waar bier is, is het al snel gezellig, een biertje is een elixer voor vreugde.

Ronald van de Streek van bierbrouwerij VandeStreek. Foto: DUIC / Marlot van den Berg

Wat ik zo bijzonder vind is dat wij met wat simpele ingrediënten iets lekkers maken. Het enige dat we nodig hebben is water, graan, hop en gist. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat ik dat super vet vind. Onze bieren zijn op smaak gebrouwen en zijn gemaakt om van te genieten. ”

Hoe hebben jullie dit geleerd?  

“Thuis brouwden we steeds meer bier en op een gegeven moment huurden we ketels bij brouwers waarbij we toch ons eigen bier konden brouwen. We hebben het onszelf aangeleerd. Natuurlijk gingen we ook weleens de mist in. Zo hebben we ooit eens bedacht om een trippel te maken met rozenblaadjes. Nou, dat is niet te hakken. Alsof je bij je oma in de wc een hap uit het zeepje neemt.”

Ben je zelf een bierdrinker?

“Uiteraard, maar ik drink niet meer dan een gemiddeld persoon. Zo’n twee biertjes op een dag. Een favoriete bier heb ik niet. Het ligt er maar net aan in welke stemming ik ben. Tijdens de lunch drink ik graag een ‘hopartje’, onze IPA, of een ‘broeder’, een droge tarweblond. Als ik thuis ben op een zo’n warme zomeravond als gisteren, dan drink ik graag een Turf and Surf, die is gerookt en met zeezout.”

En hoe kijk je naar bier van andere brouwers?

“Ik drink ook bieren van andere brouwers. Heineken vind ik een heel mooi product. Dat kan je bijna niet evenaren en zo groot wil ik ook niet zijn. Heel veel groter dan dit hoef ik niet te worden. Het is onze hobby. Natuurlijk is dat nu ons werk en ons bedrijf, maar wij streven niet naar de grootste worden en er zoveel mogelijk volume uit te persen. Wij willen de mooiste bieren maken. Ik denk dat dat gewaardeerd wordt.”

Brouwerij VandeStreek. Foto: DUIC / Marlot van den Berg

Wat zijn je favoriete plekjes in de stad?

“Ik woon in Hoograven dus ik moet iedere dag over de Oudegracht fietsen en dat vind ik heerlijk. Het mooiste stukje vind ik van het Wed tot de Winkel van Sinkel. De connectie met de stad vind ik daar het grootst.”

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

In de ochtend boodschappen doen met mijn vriendin en zoontje en ‘s middags terassjes en cafeetjes pakken. Ik probeer altijd even langs café Derat te gaan. Net zoals café Lombok en de Kromme Haring, een andere brouwerij. Zij brouwen hun eigen bier en tappen dat ook direct.”

Ben je zelf van plan om een winkel of een bar te openen? 

“Nee, daar hebben we nu nog geen behoefte aan. We vinden het fijn om ons bier te brouwen, maar willen geen andere winkeliers in de weg zitten.”

Morgen is de opening, wat verwacht je?

“Heel relaxte sfeer, mellow en chill. We hebben een paar barren met ons eigen bier van de tap en we serveren lekkere hapjes. De opening vieren we drie dagen, want we willen niet een feest van duizend stampende mensen aan de bar, maar liever drie dagen een paar honderd man. We geven gratis rondleidingen in de brouwerij en we openen een van onze bieren gerijpt in een whiskyvat.”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).