Mondkapjes vanaf vandaag verplicht in alle publieke binnenruimtes Mondkapjes vanaf vandaag verplicht in alle publieke binnenruimtes

Mondkapjes vanaf vandaag verplicht in alle publieke binnenruimtes

Mondkapjes vanaf vandaag verplicht in alle publieke binnenruimtes
Het standbeeld van Herman Berkien bij het Ledig Erf, voorzien van een mondkapje.
Vanaf 1 december is het wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels, musea, kappers, bibliotheken en het stadskantoor. Utrechters die geen mondkapje dragen, riskeren een boete van 95 euro.

Vanaf 1 december is het wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels, musea, kappers, bibliotheken en het stadskantoor. Utrechters die geen mondkapje dragen, riskeren een boete van 95 euro.

De regel geldt nu ook voor het onderwijs, voor kinderen vanaf 13 jaar. Op school of in het theater mogen mensen het mondkapje alleen afdoen zodra ze op een stoel zitten. Bij kappers is dat niet het geval.

Winkeliers en ondernemers moeten bezoekers erop wijzen dat een mondkapje verplicht is. Zij kunnen echter geen boetes uitdelen. Als bezoekers toch weigeren een mondkapje te dragen, dan mag een winkel hen de toegang weigeren. Ook kan de ondernemer bij problemen een agent of boa inschakelen. Die kijken per geval wat een redelijke aanpak is.

Uitzondering

Mensen die vanwege een beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen, krijgen een uitzondering op de mondkapjesplicht. Dat kunnen mensen zijn met een motorische of fysieke afwijking, een verstandelijke beperking, angststoornis, hyperventilatie of PTSS.

Hoewel de mondkapjesplicht niet wettelijk geldt voor het UMC Utrecht, verzoekt het ziekenhuis toch dringend om er wel één te dragen. Mensen die geen mondkapje hebben, krijgen die bij de ingang.

 

3 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Met deze mondkapjes maatregel wordt vanaf vandaag definitief zichtbaar aan welke kant je staat. Want de oeverloze discussie over nut en noodzaak is nu klaar, het is nu gewoon verplicht, ongeacht je eigen mening. Je hoort dus tot de groep die zich aan de regels houdt die voor iedereen gelden, en die alles wil doen om het virus te bestrijden. Of je hoort tot de groep die schijt aan alles en iedereen heeft en de eigen ‘vrijheid’ belangrijker vindt dan de gezondheid van een ander. Albert Heijn heeft zich met zijn labberkakkige middenstandersmentaliteit al uitgesproken, wie volgt?

 2. JdV

  Prachtig. Helpen doet het niet maar het levert veel gedoe op en wellicht wat inkomsten vanuit de boetes. Virussen tegenhouden met een niet-medisch mondkapje is alsof je een klamboe van kippengaas bouwt om muggen tegen te houden. Niet voor niets werken professionals met FFP2 of FFP3 kapjes.

  Ondertussen worden deze week in de UK en volgende week in de VS de eerste vaccins goedgekeurd en uitgedeeld. Nederland / de EU wacht nog ff rustig tot eind december zodat we in januari langzaam kunnen starten als het allemaal lukt maar dat weten we nog niet want we hebben geen plan, toch Rutte en de Jonge?
  Lekker nog een maandje symboolpolitiek. En veel geklungel.

 3. MJPD

  Zelfs het RIVM geeft aan dat niet-medische mondkapjes beperkt werken en bovendien dat “het niet nodig is” als iedereen zich aan de basisregels houdt.
  Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes

  “Niet-medische mondkapjes
  Waarschijnlijk helpen niet-medische mondkapjes maar beperkt bij het voorkomen van besmetting van anderen. Als iedereen zich aan de basisregels houdt, is het niet nodig om een mondkapje te dragen. (Dus: blijf thuis bij klachten, laat je testen, houd afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen).

  Eerder werd berekend dat een buitenproportioneel aantal mensen in openbare ruimte een mondkapje moest dragen om één besmetting te voorkomen. Inmiddels is het aantal besmettelijke mensen in Nederland echter zodanig toegenomen, dat deze verhouding kleiner is geworden. Op korte termijn zal ook niet met zekerheid gezegd kunnen worden of niet-medische mondkapjes wel of geen meerwaarde hebben.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).