Mondkapjes worden verplicht vanaf 1 december Mondkapjes worden verplicht vanaf 1 december

Mondkapjes worden verplicht vanaf 1 december

Mondkapjes worden verplicht vanaf 1 december
Standbeeld Herman Berkien bij het Ledig Erf was ook voorzien van mondkapje
Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje op te hebben in onder andere winkels, musea, scholen, restaurants en theaters. Utrechters die geen mondkapje dragen kunnen een boete van 95 euro krijgen.

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje op te hebben in onder andere winkels, musea, scholen, restaurants en theaters. Utrechters die geen mondkapje dragen kunnen een boete van 95 euro krijgen.

Mondkapjes worden op heel veel plekken nu al geadviseerd, maar dat wordt vanaf 1 december verplicht. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal.

Tot het moment van de definitieve ingangsdatum is het mondkapje niet verplicht en kunnen mensen dus ook geen boete krijgen. Wel geldt er ook nu al een dringend advies.

Welke ruimtes?

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen.

Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Contactberoepen en zorgverleners

Bij contactberoepen is de anderhalvemetermaatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep.

Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat ook daar gevraagd wordt een mondkapje te dragen. Op basis van de wet hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

Uitzonderingen

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Dit moeten mensen zelf aannemelijk kunnen maken aan de politie en boa’s. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

24 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  Als mondkapjes niet blijken te helpen gaat er misschien wel een boerka plicht komen.

 2. Theo

  Het is al lang bekend dat niet-medische mondkapjes vooral dan wel uitsluitend symbolische waarde hebben.

 3. Fred

  In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst is een mondkapje dus niet verplicht, dat is erg onverantwoord en inconsequent, waarom is dit zo ?
  Zal God de gelovigen beschermen tegen het virus ?
  Idioot dit.

 4. Corrie Huiding-Stomp

  Ik vind het een goed besluit begrijp alleen niet dan er gebouwen etc. zijn waar men de godsdienst in beleid waar geen kapjes gedragen hoeven worden.
  Dit vind ik een DOM besluit, kijk eens wat er is gebeurd is in Urk.

  Ik zou zeggen” gelijke monniken gelijke monniken gelijke kappen “.

 5. Ed Flabbergast

  @ Theo:

  In tegendeel, uit steeds meer onderzoek blijkt dat zowel de mate van verspreiding als de ernst van mogelijke infectie worden gereduceerd door het dragen van mondkapjes, zie dit artikel in het zeer gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature, “Face masks: what the data say”
  The science supports that face coverings are saving lives during the coronavirus pandemic, and yet the debate trundles on. How much evidence is enough?

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-02801-8

 6. Binnenstadbewoner

  Het is al lang bekend dat niet-medische een positief effect hebben. Ook omdat dit een gedragsverandering met zich meebrengt waardoor men voorzichtiger wordt. Goed besluit dat al eerder genomen had moeten worden.

 7. jan

  Wat een onwerkelijke situatie waarbij wij verplicht worden een deel van onze vrijheid op te geven. dit krijg je als je maanden lang beleid op beleid bedenkt om een daad te stellen in een crisistijd. Er komen dan steeds meer regels en verplichtingen die niet meer logisch zijn. De eerste golf hebben we ook gered zonder mondkapje en toen waren onze cijfers vergelijkbaar met de buurlanden. En als je de cijfers nu vergelijkt dan is dat ook vergelijkbaar

 8. JdV

  Een muilkorfgebod voor een achterhaalde en niet-werkende oplossing (Deens onderzoek heeft zeer recent aangetoond dat mondkapjes geen positief effect hebben). Tijdens de eerste golf was het gebruik van mondkapjes minimaal. Echt positief effect had de sluiting van de scholen (nu niet meer doorgevoerd wegens protesten van ouders). Ook sluiten van kerken en andere locaties waar massaal mensen bijeenkomen (stadion, theater) werkt zeker positief. Sluiten van zwembaden is dan weer onzinnig gezien de effecten van chloor op het virus.
  Het stoppen van het OV heeft zich ook bewezen als een goede oplossing voor de reductie van de besmettingen.
  Vreemd genoeg worden alle in golf 1 bewezen maatregelen bij golf 2 genegeerd, en gaat de overheid bewezen nutteloze maatregelen invoeren.
  @corrie: Je bedoeld: Gelijke monniken, gelijke mondkappen?

 9. Katja

  HC is de kerk van het consumentisme, daar gaat het dus niet gelden 🙂

 10. Gerard Brugmans

  Iedereen zou alles moeten doen wat in zijn vermogen ligt om het virus te bestrijden. Een mondkapje dragen is dan een kleine moeite. Dat zou ook zonder verplichting vanzelfsprekend moeten zijn, maar voor veel mensen werkt het dus kennelijk niet zo. Geloofsgemeenschappen die steeds onder adviezen of maatregelen uit proberen te komen en daarvoor nu beloond worden met een uitzonderingspositie moeten zich schamen. Zij die altijd de mond vol hebben over ‘naastenliefde’ zouden juist nu een voorbeeldfunktie moeten willen nastreven i.p.v, continu de kantjes eraf te lopen!

 11. MJPD

  @GB
  Mondkapjes waren toch “schijnveiligheid” volgens Hugo? Indien niet goed gedragen en/of een week “gerceycled” is zo’n mondvod juist een groter risico. Geloofsgemeenschappen zijn uitgezonderd vanwege de art. 6 van de Grondwet. Hebben zij te danken aan o.a. cda’er Hugo en de rest van de geloofsgenoten in de Tweede Kamer.

 12. Koel Hoofd

  Dat mondapje moet op, af, op, af, op, af….
  Als ik bij het bezinestation ga zitten, mag ik dan het mondkapje wat ik uit gemak maar gewoon ophoud af doen?
  Als ik in een rolstoel zit en dus zitten de supermarkt in rol, en dus NIET loop, mag ik dan mijn mondkapje afhouden?
  Als ik op de fiets door de megafietsenstalling fiets, moet ik dan het mondkapje op of af? Want ik loop daar niet maar fiets, en het is een publieke ruimte maar deze is niet afgesloten.

  Het is lekker verwarrend weer dankzij al die uitzonderingen om maar populaire te blijven bij het stemmend volk in maart volgend jaar….

 13. r

  ik draag er geen en ik werk voor post nl
  het is voor mij een sport dus zal ik er geen dragen

 14. Hans

  Het gefulmineer hier met grote woorden die refereren aan ‘vrijheidsbeperking’ m.b.t. het verplicht dragen van neus-mondmaskers in openbare ruimten hier is werkelijk tenenkrommend. Kom op zeg! Alle beetjes helpen en doe nou niet net of we in een totalitaire samenleving zijn beland waarin burgerrechten met voeten worden getreden. Het is een kleine moeite om die dingen voor je snufferd te dragen, ze wegen geen kilo’s. Van het schermen met zinnetjes als ‘Deens onderzoek heeft bewezen dat het niet helpt’ word ik helemaal beroerd. Niet zeuren, gewoon meedoen, we moeten zo snel mogelijk van dit virus af. Als het vaccin eenmaal aanslaat, voor een ieder die tenminste ‘bereid is om zich te laten vaccineren’ – ook zoiets, ‘bereid om’, dan zijn we van het gelazer af. Nu gewoon even niet piepen en zeuren maar met zijn allen nog ff de schouders eronder!

 15. Lucas

  In december gaat de overheid maatregelen invoeren waarvan de werking niet bewezen is (mondkapjes) en tegelijkertijd maatregelen die wél effect hebben versoepelen (horeca weer open).
  Dat is toch wel zo ongeveer de stomste beslissing die je kunt maken.

  Wat betreft mondkapjes is er eigenlijk een simpele regel. Als je verder dan 1,5 meter van anderen bent voegt een mondkapje niks toe, als je binnen 1,5 meter bent dan hoor je eigenlijk helemaal niet binnen 1,5 meter te zijn.

 16. HArry

  Wanneer een middel niet werkt tegen een probleem zijn diegenen die het middel blijven propageren oplichters.

  De vraag is aldus of u mee gaat doen aan deze oplichting. Besef wel dat voor oplichting een gevangenisstraf staat.

 17. Sendi

  Restaurant???

 18. KC

  Triest van Werkt niet naar verplicht

 19. Marian

  Met een mondkapje op houdt niemand meer rekening met 1.5mtr afstand dus geen mondkap en hou afstand

 20. Kylian

  Als je geen mondkapje op wil, draag dan gewoon een nakbandana.. Ze zien er leuk uit, motor rijders dragen ze al jaren, ze zijn warm en het bedekt je neus & mond. OPGELOST!

 21. Sonja

  Mondkapjes plicht is ongrondwettelijk.wat n idiote wereld zeg

 22. Alex

  In verschillende ziekenhuizen gebruiken de verpleegkundigen en artsen faceshields. Wanneer zij met een corona patiënt in contact komen gaat daar een mondkap bij. Een faceshield is in de ziekenhuizen toegestaan. Bovendien biedt het faceshield net zo’n slechte bescherming als een niet medisch mondmuilmasker

 23. Johnny

  Oxford University: ” The evidence is clear that people should wear masks to reduce virus transmission and protect themselves, with most countries recommending the public to wear them.”
  bron : https://www.ox.ac.uk/news/2020-07-08-oxford-covid-19-study-face-masks-and-coverings-work-act-now#

 24. Bas

  Waarom moet bedrijven dicht als mondkapjes werken ? En waarom worden ze verplicht als ze niet werken. ?
  Sorry hoor maar ik geloof er niet in zelfs onze koning blijkbaar niet want doe wilde op vakantie naar Griekenland. En als de minister er al een inschatting foutje van maakt zal het wel mee vallen. Gewoon laten lopen die corona werkt het snelste. Zolang de wereld overbevolkt is krijgen we steeds meer gekke ziektes om de mens in te dammen. Of dacht de mensheid dat we sterker waren als moedertje natuur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).