Monique Beljaars beitelt voor De Letters van Utrecht: ‘Een O is het leukst’ | De Utrechtse Internet Courant Monique Beljaars beitelt voor De Letters van Utrecht: ‘Een O is het leukst’ | De Utrechtse Internet Courant

Monique Beljaars beitelt voor De Letters van Utrecht: ‘Een O is het leukst’

Monique Beljaars beitelt voor De Letters van Utrecht: ‘Een O is het leukst’
Monique Beljaars. Foto: Bas van Setten
Iedere zaterdag staat er op de Oudegracht een steenhouwer om een nieuwe letter voor het gedicht De Letters van Utrecht te beitelen. Dit weekend was dat Monique Beljaars uit het Brabantse Rijen.

Iedere zaterdag staat er op de Oudegracht een steenhouwer om een nieuwe letter voor het gedicht De Letters van Utrecht te beitelen. Dit weekend was dat Monique Beljaars uit het Brabantse Rijen.

Beljaars is lid van het Utrechtse Steenhouwersgilde en samen met andere leden beitelen zij ieder weekend een letter in een blanco steen. Elk jaar gaat het gedicht ongeveer zeven meter vooruit en er is ongeveer drie jaar nodig om een zin te publiceren.

Op iedere letter kan geboden worden. De letter wordt uiteindelijk gekoppeld aan de persoon met het hoogste bod. “Dit keer is de steen gekocht door de kinderen en kleinkinderen van Jolien van Schaik. Op de zijkant staat ‘Gefeliciteerd, lieve (O)ma’”, aldus Beljaars.

Ook heeft de Brabantse een keer een letter gebeiteld die was gekocht door een echtpaar die ooit in Utrecht hebben gewoond. Beljaars: “Zij hadden de steen gekocht voor hun kinderen zodat zij op die manier een link met de stad hebben.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Foto: De Letters van Utrecht

Wolfsen

Het gedicht begint op de Oudegracht op de hoek bij de Smeebrug en loopt richting het Ledig Erf. Op 2 juni 2012 heeft de toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen het begin van het gedicht onthuld en zelf het hoogste bod voor de eerste letter uitgebracht. De opbrengst van de gekochte letters wordt geschonken aan het goede doel.

Beljaars zegt dat de ene steen makkelijker te beitelen is dan de ander. “Dat heeft te maken met de hardheid van de basaltstenen. Ook verschilt het per letter hoe lastig de klus is. Een ‘W’ duur langer dan bijvoorbeeld een ‘I’. Simpelweg omdat er een grotere afstand gebeiteld moet worden. Een ronde letter zoals een ‘O’ vind ik het leukst om te uit te houwen.”

Oneindig

Het einde van het project is nog niet in zicht. Zolang er stenen gekocht worden zullen dichters het gedicht voortzetten. Het project is een samenwerking tussen de Stichting De Letters van Utrecht, het Utrechtse Dichtersgilde, het Utrechtse Steenhouwersgilde en de gemeente Utrecht.

2 Reacties

Reageren
  1. Alex

    Misschien handig om een link erbij te plaatsen, waar men de letters kan kopen?

  2. Rob Huibers

    Jammer dat het idee achter de Letters van Utrecht hier niet wordt genoemd. De letters gaan inderdaad maar heel langzaam vooruit. Zeven meter in een jaar betekent dat er honderden jaren voorbij zijn voordat het gedicht de hele Oudegracht rond is en weer aankomt bij zijn beginpunt. De initiatiefnemers willen ons veel verder vooruit laten denken en kijken dan we gewend zijn, omdat een blik zo ver vooruit volgens hun de enige manier is om onze beschaving te laten voortbestaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).