Monumentaal CAB-gebouw aan Cartesiusweg in de verkoop; dB’s neemt voortouw in herbestemming | De Utrechtse Internet Courant Monumentaal CAB-gebouw aan Cartesiusweg in de verkoop; dB’s neemt voortouw in herbestemming | De Utrechtse Internet Courant

Monumentaal CAB-gebouw aan Cartesiusweg in de verkoop; dB’s neemt voortouw in herbestemming

Monumentaal CAB-gebouw aan Cartesiusweg in de verkoop; dB’s neemt voortouw in herbestemming
Foto: Robert Oosterbroek
Het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg gaat verkocht worden door de NS. Het gemeentelijk monument uit 1949 blijft wel behouden en wordt herbestemd.

Het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg gaat verkocht worden door de NS. Het gemeentelijk monument uit 1949 blijft wel behouden en wordt herbestemd.

CAB staat voor Centraal Autoherstel Bedrijf en werd in 2013 aangemerkt als gemeentelijk monument. Sinds 2003 is onder meer muzikale broedplaats dB’s een van de huurders. De buitenkant van het pand blijft staan de binnenkant gaat op de schop voor herinrichting.

“In de gewenste herbestemming wordt de identiteit van het gebouw bepalend voor de nieuw te bouwen wijk eromheen”, aldus dB’s. “dB’s ziet bij de herbestemming van het gebouw kansen voor de stad en voor de wijk.” Het gebouw staat op het voormalige NS-terrein waar de komende jaren een woonwijk zal komen. Het CAB-gebouw en het omliggende gebied krijgen een herbestemming als woon-, werk- en leefgebied.

Het gebouw is in 1949 ontworpen door Sybold van Ravesteyn en moet een ‘baken worden voor de nieuwe, eigenwijze identiteit voor het gebied’.

Toekomstmuziek

Na bijna vijftien jaar als huurder, voelt dB’s zich verbonden met het CAB-gebouw en wil graag de plek in het pand behouden. Paul de Brabander, eigenaar van dB’s, wil muziek een identiteitsbepalende rol geven: “Utrecht muziekstad kent nog steeds een tekort aan structurele ruimtes voor muzikanten en studio’s en ook de vraag naar ruimte voor nieuwe vormen van educatie blijft groeien. Een plek voor muziekmakers is zeer gewenst.”

De invulling van het gebouw ligt open en dB’s neemt het voortouw om ideeën te verzamelen. “Met een vloeroppervlak van 14.000 m² biedt het gebouw naast muziek ruimte voor initiatieven als gezonde horeca, biodiversiteit, sport, werkplekken voor creatives, ateliers, een hostel en bijzondere retail. Het CAB-gebouw moet een non-conformistische uitstraling krijgen. Tegelijkertijd moet de invulling van het pand open en verbindend zijn met de nieuwe wijk.”

dB’s heeft een website gelanceerd waarop plannen kunnen worden ingediend en waarop de voortgang wordt gedeeld.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Korenaar

  Definitieve plek voor Kyteman en z’n club?

 2. Vriendinnen van Cartesius

  Nu al onderdeel worden van de transitie kan! Er zijn (tijdelijke) kantoorruimtes te huur in het CAB gebouw: https://nl.cameloteurope.com/property/1434-utrecht

 3. Verena

  Hopelijk blijft deze fantastische plek behouden! Db’s is echt een unieke broedplaats voor muziek en een bijzondere plek om af en toe eens uit te gaan. Een belangrijk onderdeel van een culturele, bruisende en jonge stad!

  Van mij zou zelfs het hele NS- terrein mogen blijven zoals het is: een prachtig gebied dat historie uitademt, een oase van rust en halflandelijkheid. Maar ik snap ook dat de ruimte daar goed benut kan worden voor de broodnodige woonruimte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).