Monumentaal pand Van Sijpesteijnkade gekraakt | De Utrechtse Internet Courant Monumentaal pand Van Sijpesteijnkade gekraakt | De Utrechtse Internet Courant

Monumentaal pand Van Sijpesteijnkade gekraakt

Monumentaal pand Van Sijpesteijnkade gekraakt

Het monumentale pand op de Van Sijpesteijnkade 25 is zondagochtend gekraakt. De politie is langs geweest maar heeft vooralsnog geen stappen ondernomen, aangezien de eigenaar van het pand – de NS – nog geen aangifte heeft gedaan.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad de historische panden, op nummer 25 na, te slopen. Ondanks het verzet uit de buurt, zag de raad geen mogelijkheden de panden te redden.

Niet te verkroppen

Het is nog onbekend wanneer de panden tegen de vlakte gaan. Ze blijven staan tot de NS met de nieuwbouw begint. De krakers vinden het niet te verkroppen dat de panden tot die tijd leeg staan.

“In Utrecht heerst nog steeds grote woningnood, met te weinig betaalbare sociale huurwoningen en steeds meer dure koopwoningen. Alsof dit allemaal niet erg genoeg is, staan er prachtige monumentale panden leeg!” schrijft krakerswebsite Indymedia.

Sociale initiatieven

Naast wonen, zijn de krakers volgens de website nog meer met het pand van plan: “Er zullen ook sociale initiatieven georganiseerd worden. Wat precies is nog niet bekend; ideeën van buurtbewoners of andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.”

10 Reacties

Reageren
 1. Bram

  Niet echt slimme krakers als 25 toch al behouden blijft. Kraak dan die andere panden. Dan zijn die misschien nog te redden. Eeuwig zonde dat de raad akkoord is gegaan met de sloop van dat gezichtbepalende rijtje.

 2. John

  Wat voor nieuwbouw wil de NS daar plaatsen dan? Wie zegt dat wij dat willen?
  Niet normaal dit.

 3. De Utrechter

  Deze panden moeten behouden blijven voor Utrecht! Er is in het verleden al genoeg kapot gemaakt! Als het aan de NS ligt, dan zeggen we over 30 jaar weer dat we de boel moeten herbouwen zoals het vroeger was…

 4. Criti Cus

  En hoe kan het dat het mogelijk is dat NS-vastgoed dit hele blok heeft kunnen bemachtigen. Wat is de rol van de gemeente hierin. Welke vieze spelletjes spelen die ambtenaren van de gemeente Utrecht eigenlijk allemaal? Hoe kan het dat na het Hoog Catherijne debacle weer een historisch huizenblok tegen de grond gaat dat nog in redelijke staat verkeerd; en dat in ruil voor weer heel veel miljoenen en lelijke kantoorblokken met windgaten? Waarom niet verbouwen tot starterswoningen als daar volgens het college zo’n behoefte aan is?
  Hoezo wordt er eigenlijk geen bindend referendum gehouden over maatregelen en ingrepen die het aanzicht van een stad, waar wij dagelijks langreizen, zo duidelijk tekenen en kunnen verminken? O nee, wacht, ik weet het antwoord al. Dat is democratie en daar zit bij de overheid niemand meer op te wachten………dat noemt men maar populisme, luisteren naar het volk. Het is duidelijk wie de baas is.

 5. Jan Scherjon

  De stads burger heeft geen reet te zeggen, het kapitaal regeert in Utrecht kijk naar de Rabo Bank en nu weer de NS . Die huizen zijn prima.
  Stemmen, waar voor ?

 6. Geenstijl

  Als kind veel in deze buurt geweest, maar het is zo gesloopt en onherkenbaar, weg gezelligheid.
  Nee de Utrechtse politiek heeft veel kapot gemaakt in al die jaren, onder mom vooruitgang.

 7. gerben

  Volgens mij is het pand in gebruik er hangt volgens mij een bordje op de deur van G:DS, mocht dat zo zijn, niet zo’n slimme actie, staat en stond het pand niet leeg.

 8. Jan Scherjon

  Vastgoed van de NS maak daar de nieuwe bordelen van Utrecht mooie locatie valk bij het station naar Oost Europa en kaartjes voor de Wip Expres en noemen het de Zandstraat, van treinen hebben jullie toch geen verstand kijk naar die hoge snelheidstreinen die jullie gekocht hebben, nooit met treintjes gespeeld zeker !

 9. Karel

  Ach heb laatst op Twitter foto’s gezien van een woning in Zuilen die daar was ontruimd. Weet zeker als zij gezien de manier waarop zij met gekraakte panden omgaan de NS als de krakers uit dit pand gaan vertrekken het ook gelijk kan slopen.
  Kijk ook maar eens naar de Watertoren op de Amsterdamse Straatweg hoe zij die achter lieten.

 10. Geenstijl

  Tja krakers, ik weet nou niet wat je daar van vinden moet, zonderlinge figuren die proberen de wereld hun eigenzinnige wil en levenswijze op te leggen.
  En ze stinken ook nog eens een keer, pseudo communisten.
  Maar over het algemeen doen ze geen vlieg kwaad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).