Monumentale directievilla Cereolfabriek krijgt toekomst als locatie voor Wijkbureau West Monumentale directievilla Cereolfabriek krijgt toekomst als locatie voor Wijkbureau West

Monumentale directievilla Cereolfabriek krijgt toekomst als locatie voor Wijkbureau West

Monumentale directievilla Cereolfabriek krijgt toekomst als locatie voor Wijkbureau West
Foto: Pepijn Zwanenberg
De monumentale directievilla van het Cereol-complex in de Utrechtse wijk Oog in Al heeft een nieuwe bestemming gekregen. Wijkbureau West neemt na de verbouwing intrek in het pand. Naar verwachting kunnen in het najaar van 2023 de deuren open.

De monumentale directievilla van het Cereol-complex in de Utrechtse wijk Oog in Al heeft een nieuwe bestemming gekregen. Wijkbureau West neemt na de verbouwing intrek in het pand. Naar verwachting kunnen in het najaar van 2023 de deuren open.

Eerst staat er een grondige onderhoudsbeurt op het programma. Zo krijgt de villa een goede isolering. De binnentuin wordt opgeknapt. Dat wil de gemeente samen met de directe omwonenden gaan doen. Het idee is om vegetatie te planten die aansluit op het bestaande groen. 

De afdeling Erfgoed ziet toe op het behouden van de monumentale waarden van het rijksmonument. Sterker nog: historische onderdelen van het interieur en exterieur die in het verleden zijn verwijderd komen weer terug. Een gasaansluiting daarentegen heeft de villa straks niet meer.

Vervallen

Het Cereol-complex werd begin deze eeuw opgeknapt, maar de directievilla aan de Everard Meijsterlaan bleef er vervallen bijstaan. Sinds 2013 was het pand anti-kraak. GroenLinks uitte al zorgen over de staat van de villa en niet lang daarna liet de gemeente weten alleen noodzakelijk onderhoud uit te voeren.

Met de vondst van Wijkbureau West als nieuwe gebruiker van het pand, kan ook worden begonnen aan het grotere onderhoud. De plannen daarvoor zijn ingediend. De gemeente wil op donderdag 21 april met omwonenden en het Wijkbureau West praten over de restauratieplannen en de nieuwe invulling van het pand.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

8 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Fijn dat het wordt opgeknapt. Wel raar dat er een afdeling van de gemeente in komt te zitten. Ik dacht dat het Stadskantoor nu juist was gebouwd zodat alles bij elkaar in één gebouw zou komen. Als je die villa aan een bedrijf verhuurd levert het tenminste nog geld op.

 2. bart

  Zo, ze hebben veel geld bij het Wijkbureau? Waarom kunnen zij niet ergens in een van de leegstaande kantoorpanden? En dit bewoonbaar maken dmv betaalbare appartementen of huur??

 3. Dave

  Sorry maar we zitten met woningnood. Wat doet het wijkbureau eigenlijk?

 4. Scherpschutter

  @Dave 20/4/2022 – 9:29

  Een wijkbureau is een door de belastingbetaler gefinancieerde- en op socialistische leest geschoeide organisatie die geen economische inspanningen verricht. Het wijkbureau opereert doorgaans vanuit een door de belastingbetaler gefancieerde kapitale pand en dient als locatie waar door de belastingbetaler betaalde ambtenaren hun ontevreden klanten kunnen managen.

  Bij een wijkbureau kan de belastingbetaler bij de door hem of haar betaalde ambtenaar een verzoek indienen tot het terugkrijgen van een beetje van zijn of haar eigen (belasting)geld dat de ambtenaar in een eerder stadium heeft afgenomen van de belastingbetaler. Daarbij dient de belastingbetaler dan uiteraard wel dient te voldoen aan alle voorwaarden en eisen van de door diezelfde belastingbetaler gefinancieerde ambtenaar om in aanmerking te komen voor een kleine teruggave van het eigen geld.

  Nadat het verzoek van de belastingbetaler om teruggave van het eigen geld is ingediend bij de door de belastingbetaler betaalde ambtenaar, is het de kerntaak van de door de belastingbetaler betaalde ambtenaar om op zoek naar iedere mogelijke reden om de belastingbetaler zo min mogelijk geld te hoeven teruggeven. Een omvangrijk en langdurig proces, waarbij vaak nog veel meer door de belastingbetaler betaalde ambtenaren betrokken zijn, in een proces dat zich weinig anders laat kenmerken dan mikado-besluitvorming; wie het eerst beweegt is af.

  U begrijpt; wijkbureau’s zijn volstrekt onmisbaar in een sociale en inclusieve samenleving, vormen het democratische cement van de samenleving en zijn beslist geen spreekwoordelijk stuk klef kauwgom onder je schoenzool.

 5. Herman

  Dus in plaats van geld opleveren en een beschikbare woning voor de gemeenschap, komt er een subsidie slurper……

 6. Scherpschutter

  @Herman

  Nog erger. Er komt een subsidieslurpende subsidieuitdeler.

 7. Marius

  Goed nieuws dat het gebouw opgeknapt wordt en eindelijk een bestemming heeft. Jammer dat de locatie aan de J.P Coenstraat verdwijnt.

  21 april van 19:00t/m 20:30 is de informatiebijeenkomst in het Wilde Westen.

 8. Hans

  Wat heb je weer een hoop van je vrije tijd besteed aan een vreselijk lang epistel beste Scherpschutter. Wat een apekool is dit toch weer allemaal in tal van opzichten. Mochten we je geloven dan leefden we in een socialistische heilstaat. In werkelijkheid is onze maatschappij doortrokken van op het kapitalisme zonder remmen gebaseerde neoliberalisme. Onder verwijzing o.m. naar de wooncrisis die nog steeds voortwoekert. Over vastgoedbestemmingen gesproken…
  De belastingbetaler subsidieert het belastingvoordeel van het rijke deel der huizenbezitters in dit land. Zo zit dat. Over belastingen gesproken…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).