Monumentale huizen in Utrecht-Oost moeten door renovatie duurzamer worden | De Utrechtse Internet Courant Monumentale huizen in Utrecht-Oost moeten door renovatie duurzamer worden | De Utrechtse Internet Courant

Monumentale huizen in Utrecht-Oost moeten door renovatie duurzamer worden

Monumentale huizen in Utrecht-Oost moeten door renovatie duurzamer worden
Foto: Google Street View
Woningcorporatie Bo-Ex gaat 84 monumentale huurwoningen aan de Rembrandtkade en Albert Neuhuysstraat onder handen nemen. De woningen uit de jaren ’20 moeten door de renovatie duurzaam en energiebesparend worden.

Woningcorporatie Bo-Ex gaat 84 monumentale huurwoningen aan de Rembrandtkade en Albert Neuhuysstraat onder handen nemen. De woningen uit de jaren ’20 moeten door de renovatie duurzaam en energiebesparend worden.

‘Het Nieuwe Woonhuis’ is een complex in Utrecht-Oost met 84 betaalbare huurwoningen in de stijl van de Amsterdamse School. De woningen hebben een bouwjaar in de eerste helft van de jaren ’20. ’Nieuw’ zijn ze dus niet bepaald meer. Daar gaat wooncorporatie Bo-Ex iets aan veranderen.

Van E naar A

Vocht, tocht, koude en schimmel zijn volgens de woningcorporatie voorkomende problemen in het complex. Daarbij moet er iets worden gedaan aan het energieverbruik in het verouderde pand.

De renovatie moet ervoor zorgen dat de bewoners er warm en droog kunnen wonen. Het gemiddelde energielabel E wil Bo-Ex daarbij opkrikken naar label A. Dit alles moet gebeuren zonder de originele architectuurstijl van dit ‘Utrechtse icoon’ aan te tasten.

In oktober is de woningcorporatie van plan te starten met het onderhoud en de renovatie van Het Nieuwe Woonhuis.

9 Reacties

Reageren
 1. wollie

  in de jaren 20 waren bouwmaterialen duur en arbeid goedkoop. een huis cachet geven deed je met vakkundig metselwerk. tegenwoordig is arbeid duur en materiaal goedkoop, dus bouwen we saaie prefab blokkendoosjes.

  ik wens de bewoners van genoemd complex veel woonplezier toe.

 2. Koel Hoofd

  Dat gaat Bo-ex heel veel geld kosten om die woningen tot energielabel A te krijgen.
  Dus huurverhoging ligt op de loer… (=gentryfication)
  Die zal zodanig zijn dat het niet te compenseren is met lagere energierekeningen want die zullen hoe dan ook ook fors om hoog gaan. Omdat de vernieuwingen en uitbreidingen van energienetwerken ook betaald moeten worden en dat om vele miljarden gaat.

 3. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat het betoog van Koel Hoofd wel heel veel aannames bevat.

 4. Koel Hoofd

  @Bromsnor
  Koel hoofd volgt het nieuws…

 5. Mebka

  @Koelhoofd: het nieuws wat je volgt strookt in dit geval niet met de werkelijkheid: wij als bewoners gaan door de renovatie/verduurzamingswerkzaamheden GEEN huurverrhoging krijgen maar wel een relatief lagere energierekening en meer wooncomfort in dit prachtige complex. Het bestaat dus nog……

 6. Mebka

  @Koelhoofd: in tegenstelling tot het nieuws wat je volgt: wij gaan naar aanleiding van deze renovatie/verduurzamingswerkzaamheden GEEN huurverhoging krijgen maar wel een relatief lagere energierekening en verbeterd wooncomfort. Het bestaat dus nog……..

 7. wollie

  @koel hoofd

  aha, dat verklaart al die aannames 😉

 8. Scherpschutter

  @Mekba

  “Het bestaat dus nog……”

  Zeker. Hele delen van Utrecht zijn erop gebouwd. Het geld van anderen…Want er bestaat echt geen magische geldboom waarvan dit soort soort peperdure ineffectieve hobbies worden betaald.

 9. Jansen

  @ Scherpschutter. Huurders betalen gewoon zelf middels hun huur voor reparaties. Ook sociale huurprijzen zijn omgerekend naar de marktprijzen tegenwoordig (appartementen in dat gebouw op de foto zitten overigens in zowel sociale alsook de vrije markt overigens), woningbouwpartijen maken vaak ook gewoon winst overigens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).