Monumentale kraan in Oog in Al staat te koop | De Utrechtse Internet Courant Monumentale kraan in Oog in Al staat te koop | De Utrechtse Internet Courant

Monumentale kraan in Oog in Al staat te koop

Monumentale kraan in Oog in Al staat te koop
De kraan aan het water in Oog in Al. Foto: Robert Oosterbroek
De 17 meter hoge kraan van de vroegere Cereolfabriek in Oog in Al staat te koop. De zogenoemde losinstallatie dateert uit 1978 en wordt namens het Rijksvastgoedbedrijf door een Utrechtse makelaar verkocht.

De 17 meter hoge kraan van de vroegere Cereolfabriek in Oog in Al staat te koop. De zogenoemde losinstallatie dateert uit 1978 en wordt namens het Rijksvastgoedbedrijf door een Utrechtse makelaar verkocht.

Veel Utrechters kennen de hoge, blauwgrijze kraan aan het Merwedekanaal. In de jaren 80 en 90 gebruikte de Coöperatieve Olie- en Lijnkoekenfabriek de installatie om lijnzaad uit aangemeerde schepen de fabriek in te transporteren.

De kraan en een gedeelte van de kade, die sinds de sluiting van de fabriek in 2002 niet meer in gebruik zijn, hebben allebei de status van een gemeentelijk monument.

Het gevaarte staat nu te koop en er moet een nieuwe bestemming krijgen. De gemeente Utrecht staat volgens de makelaar welwillend tegenover nieuwe plannen indien die te maken hebben met ‘cultuur en welzijn’. Er staat uitdrukkelijk bij geschreven dat horeca niet is toegestaan. De uiteindelijke koper moet zelf in gesprek gaan met de gemeente over nieuwe plannen.

7 Reacties

Reageren
 1. Anthony

  Ik meen dat er een toezegging is gedaan cq geld gereserveerd( €110 K ?) is door 2 partijen om deze kraan te restaureren en tevens de kade herstellen/aan te passen op de manier zoals dat bij Tivoli gedaan is!

  Wie weet hier meer van ?

  PS; Overigens in het restaureren van deze hoop roest zie ik geen enkel nut( “Monument “dat 50 jaar geleden neergezet werd en weinig historische, praktische of recreatieve/nuttige waarde heeft. De kade aanpassen daarentegen is een bijzonder goed idee en heeft grote recreatieve waarde.( zonnen/bootjes aanleggen)

 2. Bart

  Leuke plek voor een DUICplank, los van de veiligheid daarvan natuurlijk

 3. JdV

  Nieuwe bungeejumplocatie lijkt me.

 4. Ooginaller

  Ik weet niet helemaal wat je er als particulier of bedrijf mee zou moeten, maar ik weet wel dat zo’n kraan in gerestaureerde staat best een gaaf ding is. Ga maar eens kijken in Bristol, daar staan er een paar bij elkaar. Stoer gezicht. Misschien toch meer een klus voor de gemeente.

 5. Ed

  Ach, het gaat niet snel maar er zijn al vele kranen die behouden zijn met al dan niet een nieuwe functie. Bij een aantal daarvan zijn wij al dan niet aktief betrokken … https://www.kranenprojekt.nl/aktueel.html

 6. Martijn

  Ik snap niet dat de gemeente de kraan niet een beetje opknapt en er een mooie openbare plek van maakt.

 7. Koel Hoofd

  De Cereol fabriek was wel een industrieel monument, maar nieuwe inwoners vonden het stinken en lieten het sluiten, daarna liet men het verloederen en werd het een paar keer in de fik gestoken. Toen kwam iedereen kijken! Nu staan er dure appartementen en iets vermakelijks waar nooit iemand naar kijkt…
  Dit is een ordinaire hijskraan, hoezo gemeentelijk erfgoed? Omdat de fabriek waar het bij hoorde eerst is weggestuurd en daarna in rook is opgegaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).