Monumentale Utrechtse gevel heeft een schilderbeurt nodig Monumentale Utrechtse gevel heeft een schilderbeurt nodig

Monumentale Utrechtse gevel heeft een schilderbeurt nodig

Monumentale Utrechtse gevel heeft een schilderbeurt nodig
De huidige staat van de gevel.
Deze monumentale gevel aan de Ganzenmarkt is toe aan een schilderbeurt. De gemeente laat maandagmiddag weten contact op te nemen met de beheerder. Er gaat een boeiend verhaal schuil achter deze gevel, want hij zou eigenlijk gesloopt worden maar in een paar maanden tijd zorgde een succesvolle petitie ervoor dat het in 2014 een monument werd. Arjan den Boer schrijft er uitgebreid over in de meest recente DUIC-krant.

Deze monumentale gevel aan de Ganzenmarkt is toe aan een schilderbeurt. De gemeente laat maandagmiddag weten contact op te nemen met de beheerder. Er gaat een boeiend verhaal schuil achter deze gevel, want hij zou eigenlijk gesloopt worden maar in een paar maanden tijd zorgde een succesvolle petitie ervoor dat het in 2014 een monument werd. Arjan den Boer schrijft er uitgebreid over in de meest recente DUIC-krant.

De gevel van Mart van Schijndel uit 1985 is opvallend door zijn uiterlijk, niet iedereen vindt hem mooi. Maar de sloopplannen in 2014 konden op genoeg kritiek rekenen en een petitie om het een gemeentelijk monument te maken had succes.

De sticker van de supermarkt noemt Arjan den Boer in zijn meest recente publicatie over de gevel ‘architectuur-icoon onwaardig’. Maar nu blijkt dat de gevel ook is voorzien van de benodigde graffiti. Iets wat overigens al eerder gebeurde.

Een medewerker van de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht heeft de pui bekeken. Het advies is om delen van de pui over te schilderen. De gemeente neemt contact op met de beheerder met het verzoek om delen van de gevel te schilderen.

De gemeente verwijdert graffiti van particuliere eigendommen gratis als daar melding van wordt gedaan.

14 Reacties

Reageren
  1. Ronald

    Mart van Schijndel de ontwerper van de gevel heeft zelf aangegeven dat dit soort architectuur van tijdelijke aard is. Het ontwerp en het maken kostte in 1984 slechts 10.000 guldens.

  2. John

    ongelovelijk dat Utrecht niet meer meer respect omgaat met deze gevel van beroemde Utrechtse Architect & Designer Mart van Schijndel.
    Ipv de banale sticker, zouden hier ontwerpen te zien kunnen zijn zoals zijn beroemde Delta vaas, en een verwijzing naar het Mart Van Schijndel huis.
    Dit pand is nota bene tegenover de ingang van Utrecht Tourisme kantoor…

  3. Bram

    Nooit geweten dat het een monumentale gevel was. Altijd gedacht dat het een openbaar urinoir was voor daklozen en bedelaars…

  4. Ronald

    Ik had graag de gevel in de staat terug willen brengen zoals hij voor 1984 was.Past beter in het straatbeeld en is een stuk praktiser.

  5. waldorff

    eens met Ronald, net gekeken in het Utrechts (beeld)Archief , kan geen foto’s vinden van voor deze monumentale jaren tachtig ramp..
    Iemand een link?

  6. JJ

    @ wat is hier een ramp aan, aan deze gevel? Ik vind hem wel vet en architectonisch interessant. Ool echt eighties en past goed bij het pand en straatbeeld.

    Laten we inderdaad van Utrecht een raar soort openluchtmuseum/ pretpark uit de 19e eeuw maken, zoals dat Holland park in Japan. De 19e eeuwse gevels zijn ook ooit in de plaats gekomen van gevels die misschien “mooier” (bewust tussen aanhalingstekens) waren. Echter kennen we die staat van de panden niet.

    Laten we inderdaad op basis van persoonlijke smaak van sommige roeperds alle stadsontwikkeling van na 1940 weghalen en doen alsof het nooit gebeurd is. Ook al zijn er volgens anderen in alle periodes daarna ook zeker pareltjes gebouwd. Zodat mensen over een honderd jaar, wanneer er een andere waardeeing over mooi en lelijk is niks meer hebben om her te waarderen.

    Het is nogal een arrogante houding van de mens om op basis van zijn eigen zeer beperkte levensduur (en visie) vaak over zijn eigen graf heen te willen regeren.

  7. Ronald

    Ook binnen in het gebouw was al het monumentale weggewerkt achter gipsplaten..
    Ik heb zoveel mogelijk teruggebracht in oude staat. .

  8. Aanstoot

    Wat bijna niemand meer weet is, dat dit pand in de middeleeuwen in het bezit was van de familie Van Pallaes, bekend van met name de cameren van Maria van Pallaes waar in Wittevrouwen nog een straat naar is genoemd.

  9. Wim Vreeswijk

    De schilders dienen er natuurlijk wel zorg voor te dragen dat er gewerkt wordt met een graffity afstotende verf, want anders heeft die opknapbeurt helemaal geen zin gehad.

  10. Wout

    @Waldorff

    https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/8176E4F1BC6C58ECBFF5D46E4B079154

  11. Ronald

    Gewoon een abbonement op graffiti ex nemen dan wordt het elke dag nagekeken en verwijderd.

  12. Ed

    @Aanstoot Nee, geschiedenisles schaffen we met het hernummeren van de straten af @Straatnamen Lombok

  13. Scherpschutter

    Ja, je vraagt je bij het lezen van dit soort berichten toch altijd weer af hoe het nu komt dat Utrecht cultureel zo ontstellend onderontwikkeld is….Iedereen die wel eens wat gereisd heeft in het leven en de wereld over ging weet natuurlijk dat Utrecht de wereld cultureel he-le-maal niets geschonken heeft (we zijn een vacuum), maar zelfs op Europese schaal en Nederlandse schaal is het huilen met de pet op.

    Echt alleen in een samenleving waar nihilistisch barbarisme hoogtij viert wordt een gedrocht als dit tot monument uitgeroepen.

  14. Vee

    Het is duidelijk weer komkommertijd.

    Wie zegt dat die graffiti geen Utrechtse straatkunst is? Het conserveren waard!

    Bij menig renovatie worden monumenten zwaarder beschadigd, dan door wat graffiti.

    En waarom zou Boon’s als gebruiker het recht niet hebben een sticker op de gevel te plakken? Het alternatief is dat de ruiten met zwarte folie worden afgeplakt. En Arjan, was jij niet degene die laatst opeens toch redelijk positief stond tegen het plaatsen van een kermisachtig kunstwerk voor het postkantoor?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).