Moreelsepark en omgeving in Utrecht moeten ‘groene oase’ worden Moreelsepark en omgeving in Utrecht moeten ‘groene oase’ worden

Moreelsepark en omgeving in Utrecht moeten ‘groene oase’ worden

Moreelsepark en omgeving in Utrecht moeten ‘groene oase’ worden
Impressies uit het plan
Het is nu eigenlijk maar een gek buurtje, daar in de straten tussen Hoog Catharijne, het spoor, de Nicolaas Beetsstraat en de Catharijnesingel. Er zullen maar weinig mensen zijn die er naartoe gaan om lekker te wandelen of te picknicken met vrienden. Toch komt daar de komende jaren mogelijk verandering in. De gemeente gaat het gebied namelijk omtoveren tot, wat ze zelf noemen, ‘een groene oase tussen de binnenstad en het drukke stationsgebied’. ‘Tuinen van Moreelse’ gaat het heten en de eerste werkzaamheden beginnen volgend jaar.

Het is nu eigenlijk maar een gek buurtje, daar in de straten tussen Hoog Catharijne, het spoor, de Nicolaas Beetsstraat en de Catharijnesingel. Er zullen maar weinig mensen zijn die er naartoe gaan om lekker te wandelen of te picknicken met vrienden. Toch komt daar de komende jaren mogelijk verandering in. De gemeente gaat het gebied namelijk omtoveren tot, wat ze zelf noemen, ‘een groene oase tussen de binnenstad en het drukke stationsgebied’. ‘Tuinen van Moreelse’ gaat het heten en de eerste werkzaamheden beginnen volgend jaar.

Het is niet voor het eerst dat er plannen voor gebied Moreelse worden gemaakt. Burgemeester, architect en projectontwikkelaar Moreelse zag in 1664 al potentie in het gebied en kwam met een groots uitbreidingsplan voor de westzijde van de oude stad. Het moest een aantrekkelijke omgeving worden met statusrijke bedrijfsgebouwen, moderne herenhuizen en grote tuinen. Een buurt voor de rijke Utrechters, dus.

Het plan van burgemeester Moreelse werd niet helemaal uitgevoerd zoals hij had bedacht. Tot in de negentiende eeuw bestond de buurt vooral uit tuinderijen, bedrijfjes en kleine lusthoven. Burgemeester van Asch van Wijck en architect Zocher zorgden met de transformatie van de Stadsbuitengracht voor een groenere omgeving en later kwamen ook het Academisch Ziekenhuis, gebouwen van de spoorwegen en de Inktpot naar de buurt.

Het dempen van de singel en de aanleg van wegen zorgden er in de twintigste eeuw voor dat het gebied in kleine stukjes werd opgedeeld en zijn identiteit langzaam verloor. De groene omgeving van Van Asch van Wijck en Zocher was amper meer te herkennen.

Tekst gaat verder onder impressie

Vreemde eend
Het gebied Moreelse is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is bijna 12 hectare groot en heeft slechts 500 inwoners. Zij wonen onder meer in twee kleine appartementengebouwen en een historisch hofje. Er is een basisschool en een kinderopvang, maar verder staat de buurt vooral vol met kantoren. 90 procent van de gebouwen zijn kantoorgebouwen, die werkplekken voor 8.000 mensen herbergen. In de kantoren zitten grote bedrijven, zoals de NS, ProRail, de rechtbank en de Belastingdienst. Als al die werknemers ’s avonds naar huis gaan of in het weekend vrij zijn, is het gebied zo goed als uitgestorven.

De afgelopen jaren is er natuurlijk al een hoop gebeurd in de omgeving van Moreelse en dat is voor de gemeente reden om de buurt zelf nu ook aan te pakken. Nu de singel weer rond is en de Moreelsebrug geplaatst, wordt Moreelse steeds meer een schakelpunt tussen de binnenstad, het stationsgebied en later ook het nieuw te bouwen Beurskwartier. “Met deze verdubbeling van het centrum ligt Moreelse straks letterlijk in het hart van het centrum van Utrecht. De huidige inrichting van het gebied, met geparkeerde auto’s, een rommelige openbare ruimte en dichte gevels, heeft niet de kwaliteit die hierbij past”, vindt de gemeente.

‘Utrechts nieuwe groene visitekaartje’ en ‘een groene oase tussen de binnenstad en het drukke stationsgebied’ zijn omschrijvingen die de gemeente er zelf aan geeft. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar wat houdt het concreet in? De basis voor het hele plan ligt eigenlijk in de geschiedenis: de monumentale gebouwen in de buurt worden belangrijker en het groen moet terugkomen, zodat mensen niet alleen meer passeren maar ook blijven om te wandelen, te picknicken of met vrienden af te spreken.

Tekst gaat verder onder impressie

Drie tuinen
De basis voor het nieuwe Moreelse wordt gevormd door drie verschillende tuinen, de Tuinen van Moreelse. De tuinen komen bij het Moreelsepark, de Inktpot en bij de rechtbank. Voor alle tuinen geldt dat er zoveel mogelijk groen moet komen. Alleen op plekken waar mensen veel bewegen en samenkomen, zoals op de routes, bij een plein of een terras, komen verharde paden. Op plekken zoals in de parken komen gravelpaden die water doorlaten.

De gemeente wil, in tegenstelling tot op veel andere plekken in de stad, niet alleen gras en bomen, maar veel verschillende soorten beplanting in de tuinen. Zo kunnen ook verschillende dieren, zoals egels, bijen, vlinders, huismussen, gierzwaluwen en dwergvleermuizen, een graantje meepikken. De begane grond van alle gebouwen in de buurt moet de functie van ontmoeten krijgen. Daar komen dus koffiecorners, en lunch-, overleg- en samenwerkplekken. De gebouwen zelf krijgen waar mogelijk groene gevels en groene daken.

Het gebied Moreelse wordt straks dus een stuk levendiger, wat ook de veiligheid ten goede moet komen. Niet alleen de werknemers in de verschillende kantoren, maar ook wandelaars, sportclubjes en toeristen moeten de buurt straks weten te vinden.

Tekst gaat verder onder impressie

Moreelsepark
Het ontwerp voor de tuin bij het Moreelsepark sluit aan op het Zocherplantsoen aan de overkant van het water. Het wordt daardoor één groen wandelgebied. De parkeerplekken, de wegen rond de gebouwen van NS en ProRail en de weg die het park in tweeën splitst gaan verdwijnen. De gemeente hoopt dat de monumentale gebouwen die aan het park staan zo beter tot hun recht zullen komen.

In de tuin komen bankjes, maar ook losse stoelen die bezoekers van het park zelf kunnen verplaatsen. Aan de kant van de Laan van Puntenburg worden ook paden en groen aangelegd, maar dan kleinschaliger. De Laan van Puntenburg moet voor mensen die vanaf Utrecht Centraal komen ‘een spectaculaire groene entree’ tot de Moreelse Tuinen worden.

De aanpak van het Moreelsepark betekent ook dat festival de Parade er in de toekomst waarschijnlijk anders uit komt te zien. De gemeente is met de organisatie van het festival in gesprek over alternatieven voor de Parade ‘binnen en buiten het gebied’.

Tekst gaat verder onder impressie

Inktpottuin
De tweede tuin in het gebied komt bij de Inktpot, een van de meest toonaangevende gebouwen van Utrecht. De Inktpot krijgt van de singel tot aan het spoor een gravelpad en de weg voor de Inktpot verdwijnt. Auto’s kunnen nog parkeren voor de Inktpot, maar de nadruk in deze ‘geheime tuin’ aan de Catharijnesingel komt te liggen op voetgangers.
Park Nieuweroord moet levendiger worden, met plekken om te zitten en wadi’s voor de opvang van water aan de randen van het park. De kinderen van de school in de buurt kunnen spelen in het park en aan het spoor komt een grote pergola met paviljoen. Wat er in dat paviljoen moet gebeuren, ligt nog open. De gemeente denkt bijvoorbeeld aan sportgelegenheden, speelgelegenheid voor de school, een horecagelegenheid of een plek om buiten te werken of te vergaderen.

Rechtbanktuin
De derde tuin uit dit plan komt bij het rechtbankcomplex. Voor beide kanten van het gebouw zijn plannen. De Rechtbanktuin aan de kant van de singel moet door de aanleg van hagen, begroeide hekwerken en groene borders weer onderdeel worden van de oever van de Stadsbuitengracht. Voor de gevel van de grote zittingszaal komt een groene beveiligde constructie, die de bezoekers van de rechtbank privacy geeft.
Het gebied rondom het Vrouwe Justitiaplein komt er ook heel anders uit te zien. Geparkeerde auto’s maken daar plaats voor groen en er komen meer kunstwerken bij, waardoor een beeldentuin ontstaat. De entree van de rechtbank wordt groter, net als de trap. Op het plein komen verder zitplekken, waar mensen kunnen voorbespreken of napraten.

Planning en kosten
De gemeente heeft de plannen voor dit project gemaakt samen met het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail, de NS, verzekeringsmaatschappij ASR en pensioenfonds MN. De werkzaamheden beginnen bij de Laan van Puntenburg, tussen de Moreelsebrug en de Inktpot. Daarna is de herinrichting van de Rechtbanktuin aan de beurt. Voor de middellange termijn staan de aanpak van het Moreelsepark en het paviljoen in Park Nieuweroord op de planning en voor de rest van het project is nog geen planning bekend. Het hele project gaat zo’n 17 miljoen euro kosten en begint medio 2022.

24 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Voor park Nieuweroord voorziet de gemeente ruimte voor een tijdelijke horecagelegenheid. Jawel, het staat er echt, in de stukken: tijdelijk. En horeca, natuurlijk.

 2. Baliekluiver

  Omwonenden moeten dus goed gaan opletten waar de Parade overlast straks komt te staan. En de horecaondernemers die met utrechtse vanzelfsprekendheid ook in dit plan weer een royale plek krijgen zullen waarschijnlijk al aan het uitrekenen zijn hoeveel extra terrasruimte ze hier kunnen gaan regelen bij bepaalde bevriende stadsbestuurders.

 3. Stijn

  Mooie plannen! Er is al veel groen maar nog onderbenut. Het plein bij de rechtbank zou er ook zeker goed aan doen.

 4. Natte Otter

  Zie ik nou op de tweede foto een fietser die even flink aanzet met twee spelende kinderen voor zich? Het is opzich wel accuraat…

 5. Mark

  Mooie plannen! Goed om te lezen dat het gebied ook levendiger wordt gemaakt. Met de plannen voor de nieuwe bruggen over het spoor heen zou deze wijk een hele mooie (rustige) verbinding met de binnenstad kunnen worden. Hopelijk een mooi voorbeeld voor hoe meer saaie kantorenwijken getransformeerd kunnen worden.

 6. Teringjantje

  @ Natte Otter

  En op de vierde een stelletje wat “romantisch” richting de rechtbank loopt.

 7. Speak Up

  Zit ik nu een persbericht van de gemeente te lezen vol met holle marketingretoriek?

  Met journalistiek heeft het toch weinig van doen. Geen kritische noten in ieder geval, terwijl die er genoeg zijn.

  Schande als het monumentale groen (nu bar en boos onderhouden> waarom zou dat in de toekomst beter gaan) voor de inktpot gesloopt gaat worden.

 8. Inge

  Utrecht HAD altijd een groene aankomst met de trein, het Smakkelaarsveld. Dat is, ondanks referendum met keuze groen, helemaal verdwenen.
  Hopelijk blijft dit wel aan Moreelsepark en -kant behouden…

 9. Hans Bronkhorst

  De charme van dit gebied is dat het er zo rustig is in het weekend. Terwijl verder in het centrum het erg druk is, is het hier aangenaam rustig.
  Het fijne van dit gebied is bovendien dat er geen horeca is en dat zou ook in de toekomst wel zo fijn zijn. Dat geeft rust als je daar bent.
  Een ander punt is waar straks de mensen die met de auto komen voor de trein afgezet kunnen worden. Die worden niet meer genoemd, terwijl er toch regelmatig even een auto stopt voor een reiziger.
  Zo’n plan verdient ook bewonersinspraak. Als dat al gebeurd is, dan niet met de mensen uit de aanpalende straten, zoals de Harting en de Beetsstraat. Politiek, denk aan de mensen, niet alleen aan de mooie plannen!

 10. Adriaan

  Leuk, maar zie ik fietsers en wandelaar in het zelfde gebied? Gezamenlijk gebruik voor fiets en voetganger is vragen om problemen. Het heringerichte Ledig Erf toont dat aan.
  Maak die fout hier niet weer!

  Of omleiden via Catharijne Singel, of via duidelijk apart fietspad.
  Omleiden zal niet goed werken, vele fietsers blijken nu bij de Catharijnesingel ook dermate asociaal, dat ze zich over het smalle voetpad persen ipv 100 m om te rijden.
  Voor een fiets highway op palen tussen station en rechtbankplein lijkt het daar te smal. En dan er onder op wat plekken droge zitjes voor overleggen. Overlast in de avonduren slim mee omgaan.
  Omleiden met fiets/wandelaar scheidende maatregel op tactische plekken lijkt beste, wil gebied werkelijk een bruikbare buitenruimte voor voetgangers kunnen worden.

 11. Rob H.

  Inge: Je bedoelt dat junkenparkje? Dat Smakkelaarsveld?

 12. WMJ

  Niets is zo DEFINITIEF als iets tijdelijks!!!
  Wanneer stoppen D66 en Groen Links eens met overal horeca in te plempen!
  Of zet daar dan tijdelijk een poffertjeskraam neer! Dan heeft ook nog een ander deel van de Utrechters, senioren en kinderen, iets leuks om naartoe te gaan! Kroegen zijn er genoeg!

 13. Peter de V.

  Zeg dit artikel hadden we vorige week toch ook?
  https://www.duic.nl/algemeen/de-tuinen-van-moreelse-dit-zijn-de-plannen-voor-de-omgeving-van-het-moreelsepark/

  Enfin, niettemin:
  – Er moeten ook rustige plekjes zijn in de stad
  – Ook plekken zonder horeca hebben bestaansrecht
  – De tuin van de Inkpot schijnt een monumentale status te hebben – handen af dus
  – Rafelige randjes, plekken die niet 100% zijn ingevuld, maar die zelf een beetje kunnen ontstaan, of niet, zijn ook van groot belang.

  Af en toe word ik erg iebel van de opgepoetstheid en ingerichtheid van de binnenstad, het is bijna niet echt meer. Ik ben dan ook altijd blij als ik afgebladderde deuren zie, of een onduidelijk stukje groen.

  Totdat iemand het weer zonodig (en vaak onnodig) onder handen moet nemen.
  Wie van het gemeentebestuur moest nog even een projectje op het CV hebben? Ga wat nuttigs doen jonguh of meisjuh! Er zijn nog zat echte problemen op te lossen!

 14. buurtbewoner

  lekker in je zomerse strandoutfit naar de rechtbank, tapas, vonnis, terrasje, hoger beroep, lekker flaneren… leuk dagje uit, of ze slaan linksaf naar de Parade, dat kan ook haha 😉

 15. Scherpschutter

  Wat heeft een pensioenfonds (MN) uit Den Haag te maken met het planten van wat boompjes en struikjes in Utrecht…?

 16. Herman

  Heerlijk!
  Zelf te verplaatsen stoelen, spectaculaire groen entree, geheime tuin, egels….. De insteek en ambities lezen heerlijk weg! Ben benieuwd naar de uitwerking.

  En waarom met een gebied dat al 150 jaar Moreelsepark heet nu opeens de Tuinen van Moreelse gaan heten?

 17. Realist

  Als 17 miljoen (!) vrij is voor een prestigeproject kan die 40k voor het verwijderen van graffiti ook wel vrijgemaakt worden.

 18. Johan van Veen

  Als De Parade langs geweest is, is er van het groen niets meer over. Verplaatsen dus, naar een plek waar een blind paard nog geen schade kan doen.

 19. G. Veldhuijzen

  Dit heeft toch niets met een z.g. “groene oase” te maken ?. In een woestijn van allerlei gebouwen wordt een impressie getoond, waarvan uit de deelnemerlijst van de de z.g. iniatiefnemers blijkt dat het plan is om het gebied verder met nieuwe gebouwen en infrastructuur vol te bouwen. Zie eerdere z.g.groene plannen zoals b.v. rond het Smakkelaarsveld en omgeving. Horeca toevoegen is slechts een middel om de acceptatie voor de gemeentraadsverkiezingen van 2022 te vergroten. Ik heb een abbonement genomen op de Utrechtse Internet Courant en verwacht dan ook dat zij op allerlei impressies hun journalistieke commentaar hebben en daarna pas echt publiceren ?. Nu stellen zij zich alleen als een soort doorgeefluik beschikbaar ?

 20. Steve

  Hoe moeten de taxi’s op het CS komen ( centrumzijde)?
  Of toch maar een plek in het busstation (centrumzijde)?
  Dat zou de meest logische oplossing zijn.

 21. Utrechtvoorutrecht

  Parade gaat naar Paardenveld?

 22. cas

  Er gaat toch niemand recreëren op dit gure stukje waar enkele woningen een eind verderop staan en met een singel iets verderop waar prima groen is en een leuker uitzicht.
  Misschien kan onze D66 wethouder hier wel een leuk horeca dingetje neerzetten 😉

 23. Johan

  @ cas.
  Lees de stukken, dat is ook precies de bedoeling.

 24. Franka van Brakel

  Zou wel heel mooi zijn als er in het parkje bij de Inktpot een regenboog bankje zou komen. Hoe en met wie kan ik in contact treden?

  Groet,
  Franka van Brakel
  Voorzitter Trainbow ProRail

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).