De herinrichting van de straat Moreelsepark in Utrecht start maandag. Zo wordt het voetpad opnieuw bestraat, komen er nieuwe bomen, wordt de verlichting aangepast en gaan de deuren van horecazaak De Apotheek open. Ook is het de bedoeling dat fietsen hier voorgoed verdwijnen.
“Nu de nieuwe gevel van Hoog Catharijne aan de straat Moreelsepark is opgeleverd, start de gemeente met de inrichting van de openbare ruimte”, is te lezen in een brief aan omwonenden. Zo wordt onder meer het voetpad langs deze gevel opnieuw bestraat.
Tijdens het bestraten komen er ook metalen ‘punaises’ ter hoogte van de Catharijnesingel die het terras van de nieuwe horecazaak De Apotheek markeren. Deze onderneming opent begin maart de deuren.
Fietsen
De bomen krijgen grotere groenvakken met een rand van natuursteen. “Zo kunnen er geen fietsen meer tegen de bomen worden gezet”, meent de gemeente. Ook worden er twee bomen geplant ter vervanging van twee exemplaren die eerder gekapt moesten worden.
Tekst loopt door onder afbeelding
Daarnaast komt er een nieuwe plantenbak, worden de bestaande bakken met planten gevuld en krijgen de lichtmasten een andere plek. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden moeten de fietsen uit het gebied verdwijnen. “Er komen borden om mensen te informeren. Fietsen kunnen tijdens en na de herinrichting gestald worden in de Stationspleinstalling.”
Parkeren
Tot slot verdwijnen er in parkeergarage P1 plekken voor auto’s om ruimte te maken voor ongeveer 2.300 fietsparkeerplekken. Klépierre, eigenaar van Hoog Catharijne en de parkeergarage, is hier momenteel samen met de gemeente mee bezig. De ingang van deze stalling komt tussen De Apotheek en de ingang van Hoog Catharijne.
48 Reacties
ReagerenMisschien een idee om de parkeergarage P6 op de Rijnkade (die nu niet gebruikt wordt) naar fietsparkeren om te bouwen. Van daar is het makkelijk door Hoog Catharijne lopen naar het station. Dan heb je een goed alternatief voor parkeren bij het Moreelse park.
En dit scheelt ook kruisend fietsverkeer met de Catharijne singel, hoeft daar ook niet in geknipt te worden.
Mooi! En heel goed dat de knip er komt, hoe minder auto-verkeer over de singels hoe beter.
En goed dat die belachelijke fietsenmassa wordt weggehaald. Er staan daar fietsen maanden niets te doen.
Goed plan Peter!
Toch wel één van de lelijkste en meest depressieve stukjes van Utrecht dus goed dat er iets gedaan gaat worden. Ik pak vaak de fiets om even lunch te halen bij AH maar om hem dan helemaal in de fietsenstalling te gaan zetten is geen optie dan gaat het toch de AH aan de Twijnstraat worden in het vervolg.
Nog even over de Singelknip wat gaat er gebeuren nu de personen auto’s verdwijnen en er meer ruimte komt en tijd voor het aanleverende vrachtverkeer ?
Is het niet beter om alleen schone vrachtverkeer toe te laten en wat gebeurd er per 1-1-2025 met het vuile verkeer ? of krijgen we nog meer ontheffingen ?
Dat de fietsen volledig verdwijnen is niet zo handig. Er worden door omwoners daar boodschappen gehaald met de fiets bij de AH en pakketjes afgehaald bij het pakketpunt. Dat betekent vooral voor de ouderen ver lopen met zware boodschappen of pakketjes. Misschien toch ergens een groep fietsenstandaards neerzetten en gewoon handhaven op fietsen die daar langer als 1 dag staan?
Het zal tijd worden dat die fietsen chaos verdwijnt. Maar de mens is lui, ook als je 24 uur gratis kunt stallen bij de NS smijt men liever zijn fiets tegen een muur of boom.
Het kan niet minder fraai worden dan het nu is op het Moreelsepark, nu lijk het wel op een fietssloperij.
“De apotheek” vind ik nou niet zo’n prettige naam voor een café.
Ja! Goed plan Peter!
En die knip zorgt alleen maar voor meer verkeer in andere wijken.
Wateen aanfluiting al die *** fietsen.
Hoog tijd dat die fietsen verdwijnen. Je kunt daar nauwelijks over voetpad lopen.
Ben benieuwd waar de fietsen nu neergekwakt gaan worden, in het park zelf?
@Hoera; helemaal mee eens!
@Hoera, de knip gaat niet leiden tot minder verkeer daar, de parkeergarages onder HC blijven gewoon bereikbaar en ook bussen, hulpdiensten etc. mogen er nog steeds door. Sterker nog, mogelijk wordt het er drukker vanwege auto’s die de knip inrijden, er niet door mogen en nog een keer over de kruising terugkomen….
Heel mooi dat dat fietsenkerkhof weggehaald wordt.
@Inez in het pand waar het restaurant komt, zat jarenlang een apotheek. Het is dus een knipoog naar het verleden.
@margriet: hoe kan het per saldo nou drukker worden als auto’s om zouden draaien? Anders waren ze er toch aan de ander kant uitgekomen..?! Of is HC een soort bermuda driehoek?!
@margriet vooral veel Utrechters die dit als sluiproute gebruiken. Blijven die dan steeds dit stukje inrijden terwijl ze weten dat ze niet verder kunnen? Dan zou het volgens jouw redenering ook op de Croeselaan nu veel drukker moeten zijn dan voor de afsluiting. Nee dus. Een knip is een beproefde methode.
Gezien de enorme hoeveelheid fietsen daar zou je als gebiedsontwikkelaar ook kunnen bedenken dat er kennelijk een heel grote behoefte is om daar te parkeren. Een behoefte die kennelijk niet wordt opgelost door de stationsstalling verderop.
Ik snap dat er ook een behoefte is om daar normaal te kunnen lopen helemaal terecht.
Maar waarom daar niet eens een oplossing bedenken die óók aansluit op de behoeftes die uit de praktijk naar voren komt – daar parkeren? Zoals een zeer kleinschalige parkeergarage met zoals onder Tivoli, op de Viestraat en onder het stadhuis? Die joekel van een stationsstalling kost je veel tijd om in en uit te komen en om een plek te vinden. Dat werkt gewoon niet lekker als je even snel boven naar het Kruidvat, de Hema of Appie wil.
Het wordt eens tijd dat we stoppen met het weghalen van al die fietsenrekken op straat. Je wil dat zoveel mogelijk mensen met de fiets gaan. Het is dan ook belangrijk dat mensen zo snel mogelijk van A naar B kunnen komen. Ik vind het zelf heel hinderlijk als ik even lang bezig ben met het wegzetten van mijn fiets als het reizen ook voor mensen die slecht ter been zijn is het vervelend als ze daarna weer een eind moeten lopen.
@Margriet, je theorietje is al terzijde geschoven. Graag eerst nadenken, en dan eventueel wat opschrijven maar… mits het hout snijdt.
Wat een ongelooflijke graftakkebende is het daar geworden.
Mega fietsenstalling om de hoek is kennelijk voor de kat d’r viool gebouwd, net zoals de wegwijzers die dagelijks paar duizend lege stallingsplekken tonen?
@Margriet
Ach, zal wel loslopen.
Mensen rijden zich er een keer klem in de knip en daarna komen ze er nooit meer terug. Omliggende dorpen en steden willen ze immers wel graag ontvangen en varen er wel bij.
Het wordt eens tijd dat fietsers beseffen dat ze hun fiets niet meer “voor de deur” kunnen zetten. Net zoals automobilisten dat niet meer konden, toen er teveel autoverkeer kwam.
“maar dan moet ik zo ver lopen / maar dan ben ik meer tijd kwijt”
Ja, dat gold destijds ook voor automobilisten. Hoor je niemand meer over, het went en je leert er op te plannen.
In de stalling ermee, alle soorten blik!
@Danielle: Ja dat weet ik, maar ik vind het toch geen fijne associatie. Daarachter zat een avondtandarts, waar ook junks zaten, die tanden moesten laten trekken. Gewoon geen fijne hoek daar. Ik hoop dat het café wat positieve sfeer in die hoek kan brengen!
@ TeringJantje: ‘Helemaal in de fietsenstalling’? Wat een kleine moeite. Bij AH HC kun je nou eenmaal niet voor de winkelruit parkeren. Kom van je luie reet man!
@Avia: Ben jij zo’n ‘oudere’, of plaats je die er alleen maar tussen zodat jij jou fiets kunt parkeren waar jij maar wil?
De fietsen zullen voorlopig in het park worden neergekwakt (nog meer dan nu), aan die kant staan namelijk geen borden over het weghalen ervan. Op de borden staat dat parkeren van fietsen daar vanaf 3 maart verboden is. Het is al langer in het hele gebied rondom het station verboden maar er wordt alleen niet op gehandhaafd. Met dit bord legaliseert de gemeente het neerkwakken van fietsen daar dus met terugwerkende kracht.. Fietsen worden zelfs neergekwakt op een afgekruist deel van de stoep vlak voor de HC ingang, en daar komen soms ook nog Biro autootjes in de groenstrook bij – allemaal zonder consequenties. Men parkeert hier linksom of rechtsom dus plaats hier goede fietsenrekken en ga eens consequent handhaven.
Als ik op de foto’s mag afgaan, zie ik eerlijk gezegd het probleem niet. Er is daar een overzichterlijke en begaanbare rijweg en een begaanbaar voetpad. De fietsen staan er keurig in een rij. En dat terwijl ik overal in de stad als voetganger en fietser steeds breder wordende auto’s tegenkom die heel of half op een trottoir en of een fietspad staan dan wel op plekken waar ze het uitzicht belemmeren.
De praktijk zal weerbarstiger zijn dan het ideaalplaatje wat hier wordt gepresenteerd. Het is alleen even kijken in welke vorm de praktijk zich gaat verwezenlijken. Ik zoek in elk geval alvast een plekje voor mijn fiets tussen, op of in de plantenbakken!
Utrecht fietsstad? Lachertje. Ik woon in de binnenstad. Omgeving Domplein Is allemaal voetgangersgebied geworden; moet dus (officieel) eerst met mijn fiets aan de hand naar grens voetgangersgebied lopen. Ben slecht ter been. Dan even boodschappen doen in HC: de Hema, de AH, de Gall en Gall etc. Moet dan zeker in ondergrondse stalling fiets parkeren? En dan met volle boodschappentassen weer terug naar de fiets? Zoals gezegd ben slecht ter been. Het lijkt wel alsof er alles aan gedaan wordt om mn oudere bewoners van de binnenstad weg te krijgen of iig dwars te zitten
Jammer dat er minder plekken komen voor auto’s, ook nogal kortzichtig want er komen en er blijven heel veel auto’s afkomen op Hoog Catharijne. Ik zal eens een geheimpje vertellen: niet iedereen die daar heen wilt komt uit Utrecht, en niet iedereen heeft een goede bus of treinverbinding. Al is het er wel, dan nog is er behoefte aan de auto, beter is het om te faciliteren en niet je ogen en oren dicht te doen en denken aan een utopie. Ik hoop dat we niet zo gaan zijn als Amsterdam, daar is het echt verschrikkelijk ontoegankelijk als je van buiten Amsterdam komt.
De Catharijne knip gaat veel verkeer in straten opleveren die daar niet op berekend zijn. Als er ook nog een knip bij het Ledig Erf komt heb je alleen de Bleekstraat nog over om bij het station of de zuidelijke binnenstad te komen (of dwars door de stad). Knippen lost niets op maar verplaatst het probleem en maakt het erger.
@Inez ik had ook wat anders gekozen hoor…. Ik snap de verwijzing maar soms is ie niet nodig.
De Apotheek, het klinkt toch alsof je achter de bar een kleine envelop kan bestellen bij je biertje of je jeukende uitslag kan laten verhelpen.
al heel vaak langs gefietst maar de gerenoveerde plint was me nog niet opgevallen 😛 stonden te veel fietsen voor
Het is wel heel opvallend dat men opeens antifiets zou zijn in Utrecht.
Waarschijnlijk een coalitie van Klépierre die er net aan de buitenzijde voor een paar miljoen heeft geïnvesteerd, wellicht van wat buurtbewoners op loopafstand, van kantooreigenaren op loopafstand (ik noem geen namen) en het past in een trend in welke stad dan ook dat fietsenstallingen in de open lucht worden gesaneerd (opgeheven) als er ter plekke een alternatief, of elders een ‘alternatief ‘ is geregeld. In Utrecht dreigde dit een hangplek te worden, maar het was het volgens mij (nog) niet.
Qua mobiliteit hou ik het bij de opmerking ‘salamitactiek’, en waterbedeffect, over 10 jaar loopt de fietsoverlast bij de AH in de Twijnstraat uit de hand en maakt men bij het Centraal museum weer een (ondergrondse) stalling (als er nog geld is).
Ik ben geen belanghebbende, dus ik ben benieuwd of de AH niet te rustig gaat worden (ze is al een stuk rustiger sinds de AH op het stationsplein er is) en de AH is voor het Godebaldkwartier wel nog steeds de belangrijkste winkel of is dat de Action?
Ik ben niet tegen maar er was een tijd dat een AH heel erg afhankelijk was van klandizie en zou hebben geëist dat er een nette stalling zou worden gehandhaafd. Leuk om te zien hoe verhoudingen kunnen veranderen.
Zou fijn zijn als dan in deze nieuwe fietsenstalling wel bakfietsen en moederfietsen kunnen worden geparkeerd. Dat is een van de redenen om die daar op straat neer te zetten, want je kan dat niet kwijt in de grote stalling.
@Bert: volgens mij mag je op het Domplein wel fietsen. Een beetje uitkijken — dus gewoon heel rustig fietsen — en eventueel slalommend wat geven en nemen, dan lukt het in het algemeen best. Rustige fietsers en voetgangers zijn geen vijanden.
Verder vind ik dat een fietser overal zijn voertuig moet kunnen neerzetten waar geen hinder voor anderen aanwezig is.
@Inez: de reactie aan u is niet van mij, maar van een andere M.
@M. verlaaat je zolderkamertje en ga kijken.
Het is daar vaak erg druk en dat past niet op smalle voetpad tussen de fietsen.
Dus gaan mensen op straat lopen en dat leidt weer tot bijna botsingen met de vele fietsen.
Het park heet zo.
@Herman: ik kan mijn reactie geven omdat ik zo ongeveer dagelijks in de stad loop en fiets. Overigens vertik ik het om mijn fiets te stallen in zo’n stalling met twee verdiepingen a) omdat het te zwaar is, b) omdat je je heel gemakkelijk stoot en c) omdat je je fiets niet goed vast kunt zetten. Ik het idee dat veel fietsenstallingen ontworpen worden door automobilisten. Dat lijkt me de enige verklaring voor het feit dat zo veel fietsenstallingen ronduit onpraktisch zijn. Ga eerst eens in gesprek met de fietsers, zou ik zeggen.
Moreelsepark is een plantsoen… en een straat, waar oa ProRail en NS kantoor houden en een huisnummer hebben
In Utrecht moeten we allemaal op de fiets faciliteert dat dan ook. Voordeel van de fiets is dat je op de plaats van bestemming kunt komen en niet twee straten verder op in een kelder je fiets in een bovenrek moet tillen. Utrecht fiets stad onbereikbaar nu ook voor fietsen.
@De straat Moreelse park bestaat niet.
wel degelijk, zoek maar eens het adres van Prorail op
Er worden daar op redelijke termijn extra stallingen gemaakt
https://www.duic.nl/algemeen/fietsenstallingen-in-p1-en-p4-van-hoog-catharijne-in-utrecht-gepland-in-2026/
@M. Goed dat je er vaak komt , onze mooie stad is de moeite waard.
Je weerlegt mijn argumenten niet, maar komt met een heel ander verhaal.
Daar kun je van alles van vinden, maar mijn stelling dat het daar een veel te volle puinhoop is blijft overeind staan.
@Herman: ik deel uw stelling slechts in zoverre dat het er vol is. Maar een puinhoop is het niet, zoals ook op de foto te zien is. Ik ben blij dat in Utrecht het verkeer per fiets gepromoot wordt. Het is schoon en zou veiliger zijn wanneer het snelle, al dan niet geëlektrificeerde gemotoriseerde verkeer nog verder teruggebracht zou worden. Mijn stelling is verder dat een fiets overal zou moeten mogen staan wanneer daar geen hinder voor anderen uit voortvloeit. En ook, zoals ik al zei, veel gevaar voor voetgangers en fietsers komt voort uit al dan niet half of heel op stoepen en fietspaden geparkeerde auto’s. Dat zie je toenemend in de hele stad.
@M: Veel gevaar voor voetgangers komt voort uit asociaal heel en half op het trottoir geparkeerde fietsen…of gewoon asociaal op het trottoir fietsende fietsers.
Van geparkeerde auto’s heeft de voetganger niet zo veel last.
@Voetganger: als medevoetganger kan ik u melden dat ik vaak het fietspad of zelfs de rijweg op moet, omdat er auto’s letterlijk in de weg staan. Dit laat onverlet dat er ook wel eens fietsen in de weg staan en dat er ongegeneerd op het trottoir gefietst wordt. Als je er wat van zegt, word je wel eens uitgescholden. Schoonmaken van stoepen gebeurt ook nauwelijks meer. Het wordt er allemaal niet leuker op in de stad.