‘Moskee in Overvecht ontvangt geld van aan Al-Qaeda gelieerde instelling’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Moskee in Overvecht ontvangt geld van aan Al-Qaeda gelieerde instelling’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Moskee in Overvecht ontvangt geld van aan Al-Qaeda gelieerde instelling’

‘Moskee in Overvecht ontvangt geld van aan Al-Qaeda gelieerde instelling’
De alFitrah-moskee in Overvecht zou worden gefinancierd door een omstreden organisatie uit Koeweit. Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) zou één van de grootste geldschieters zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van bronnen. Die organisatie uit de olierijke staat wordt gezien als een aan Al-Qaeda gelieerde instelling.

De alFitrah-moskee in Overvecht zou worden gefinancierd door een omstreden organisatie uit Koeweit. Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) zou één van de grootste geldschieters zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van bronnen. Die organisatie uit de olierijke staat wordt gezien als een aan Al-Qaeda gelieerde instelling.

Het AD zegt over diverse documenten te beschikken waaruit blijkt dat ‘bij RIHS betrokken geestelijken moslims oproepen de Utrechtse moskee financieel te ondersteunen’. Sinds 2008 wordt in de alFitrah moskee het salafisme gepredikt. Dit wordt gerekend tot een fundamentalistische islamstroming.

RIHS werd zeven jaar geleden door de Amerikaanse overheid op een sanctielijst gezet na financiële en materiële steun aan Al-Qaeda. In 2015 is RIHS van de lijst gehaald.

Schriftelijke vragen

Fractievoorzitter van de PvdA in Utrecht, Marleen Haage, heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college. “Omdat geldstromen afkomstig van aan terrorisme gelieerde organisaties niet thuishoren bij een stichting die lesgeeft aan Utrechtse kinderen”, schrijft Haage.

Haage: “Zolang extremistische organisaties binnen de wet blijven vinden we dat zij in gesprek geconfronteerd moeten worden met de schade die de onverdraagzaamheid aanricht. Bijvoorbeeld wanneer mensen worden aangezet zich af te keren van onze samenleving en daardoor de toekomst van hun kinderen in onze stad belemmeren.” Haage vreest dat de link met RIHS of andere aan terrorisme-gelieerde organisaties de grens van wat wettelijk is toegestaan overschrijdt en daarmee een gevaar voor de openbare orde vormt.

Vorige maand kwam de moskee ook al negatief in het nieuws nadat het NRC publiceerde dat werd aangezet tot radicalisering. Burgemeester Jan van Zanen en vertegenwoordigers van de stichting alFitrah spraken destijds met elkaar over transparantie. AlFitrah benadrukte toen dat zij de ontstane commotie betreurden en zagen in dat dit een gevolg is van hun eerdere gebrek aan openheid.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Jackie

  Sluiten die moskee en imam terug naar land van herkomst, hij spreekt toch geen Nederlands. Niet geintegreerd dus gewoon terug. Dit is de zoveelste keer dat de moskee in opspraak raakt. DICHT!

 2. [email protected]

  Eigenlijk vreemd dat een moskee geld ontvangt van een terreur organisatie die de dood van duizenden mensen op zich geweten heeft, en de Utrechtse politiek inclusief de Burgemeester doen hier helemaal niets aan, dan wat slappe vraagjes voor de sier.
  Misschien moeten jullie de beelden van 9/11 maar eens bekijken wat een menselijke leed daar is aan gericht die dag.
  Kijk hier goed naar en vergeet niet wat terrorisme is;https://www.youtube.com/watch?v=ZXcsBLcVc5o.

 3. De vrolijke noot.

  Als ik dit zo lees, dan voel ik mijzelf niet meer veilig in dit land, waar iedere terreur-gek zich zo vrij kan bewegen, en de politiek kan ons niet beschermen, laat staan de Nederlandse staat.
  Terwijl er dagelijks hennepkwekers uit hun woning worden gedonderd, kunnen dit soort aan terrorisme gelieerde stichtingen lekker blijven huren van de gemeente Utrecht.

 4. Bill

  Geachte heer Van Zanen, is het moment van theedrinken met deze organisatie geen gepasseerd station…? Bewijs op bewijs en constant wordt deze moskee in luwte gehouden. Waar is de actie om het salafisme en wahabisme (de democratische rechtsbeginselen gebruiken om de democratie omver te werpen) uit onze samenleving te weren…?

  Ik hoop dat u de gevoelens die bij de burgers spelen op waarde weet te schatten, en niet de kloof tussen politiek en burger in deze mooie stad laat groeien.

 5. [email protected]

  Een tolerantie samenleving heeft recht van bestaan. Een te tolerante samenleving heft zichzelf op. En we zijn aardig op weg het laatste te zijn.

 6. Ivo

  Goed zo! In de gaten houden, maar niet toegeven aan de nationaal-socialisten die dit zonder rechtsgeldige redden zouden sluiten.

 7. Jeroen

  Er staat toch in de tekst dat de Koeweitse stichting in 2015 van de sanctie lijst af gehaald is toch? Wat onderzoek laat zien dat de afdelingen van de RIHS in Afghanistan en Pakistan waren geinfiltreerd door Al Qaida leden. Zal best een dik nasty orthodoxe organisatie zijn maar laten we ons in ieder geval aan de feiten houden. Mensen mogen zo orthodox zijn als ze willen, zolang ze binnen de wet opereren. Hoeven we niet leuk te vinden maar moeten we niet bang van worden.

 8. [email protected]

  Ivo 09 JANUARI 2016 OM 10:03;
  Beste Ivo, volgens mij gaan Nationaal Socialisten en Moslims goed samen gezien de geschiedenis,http://www.niw.nl/het-echte-verhaal-hitler-en-de-moefti-677/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).