Werkzaamheden Vredenburgplein begin 2019 hervat na vondst asbest | De Utrechtse Internet Courant Werkzaamheden Vredenburgplein begin 2019 hervat na vondst asbest | De Utrechtse Internet Courant

Werkzaamheden Vredenburgplein begin 2019 hervat na vondst asbest

Werkzaamheden Vredenburgplein begin 2019 hervat na vondst asbest
Het kunstwerk op het Vredenburgplein is volgend jaar april klaar. Na de vondst van asbest moesten de werkzaamheden tijdelijk worden stilgelegd. Begin 2019 gaat de laatste fase van de herinrichting in.

Het kunstwerk op het Vredenburgplein is volgend jaar april klaar. Na de vondst van asbest moesten de werkzaamheden tijdelijk worden stilgelegd. Begin 2019 gaat de laatste fase van de herinrichting in.

Tijdens de werkzaamheden aan het kunstwerk MarktMozaïek is asbest aangetroffen bij kabels en leidingen. Dat moest eerst verwijderd worden en daarom is de planning aangepast. Daarnaast is, als tegemoetkoming voor de ondernemers, afgesproken dat tijdens de drukke kerstperiode het plein tijdelijk vrijgemaakt zal worden van hekken en geheel toegankelijk zal zijn voor publiek. Op maandag 7 januari 2019 start nu de laatste fase van de herinrichting van het plein. Die duurt tot half april.

Het plein is al langer onderwerp van gesprek. Er waren onder meer zorgen over de vervuiling en de zichtbaarheid van het mozaïek. De impressies van het plein zouden niet overeenkomen met de werkelijkheid: er waren twijfels over de zichtbaarheid van afgebeelde figuren door een gering kleurverschil tussen de stenen.

Herinrichting

De volledige herinrichting van het plein, waar het kunstwerk onderdeel van is, gaat ruim 2 miljoen euro kosten. Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld zijn naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken.

De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein. Een aantal artist-impressions van het plein zijn hieronder te zien.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. S

  Hoeft de gemeente geen asbestinventarisatie te doen voordat ze ergens aan beginnen?

 2. Peet

  Liep ervandaag nog
  Wat een geldverspilling
  Was er nou nieteeeeen ambtenaar die van tevoren had kunnen bedenken
  Ditgaat mislukken
  Hiergaat2 miljoen hetriool in
  2 miljoen op gebracht door belastingbetalers
  Zomaar het putje in
  Wakkerworden in hetstadskantooooor,,,wakker worden

 3. Y

  Zo een mooie plein midden hartje Utrecht en dan zo een kunstwerk werkelijk triest!

  Je had er echt iets van kunnen maken maar nu is het nog slechter dan dat het al was.

  Je kan niet daar niet eens zitten geen beleving wat een armoe zeg.

 4. katja

  Asbest ? In de grond ? Plein is wel vaker op de schop gegaan, en dan nu pas iets gevonden ?

 5. herman

  Als het aan sommigen ligt dan is de gemeente verantwoordelijk voor alles.
  Zijn vermoedelijk dezelfde die ook roepen dat ze teveel belasting betalen…..

 6. JdV

  @herman. Nee joh, in tegendeel. Het is de schuld van de patatduiven op het Plein. Want de duiven hebben een wedstrijd uitgeschreven, een winnend ontwerp gekozen en opdracht tot uitvoering gegeven. Je hebt helemaal gelijk hoor, de gemeente heeft er niks mee te maken.

 7. Jan

  Het stadsbestuur loopt met hoofd in de wolken, zie Manhattan aan de rails. Daardoor zien de bestuurders allang niet meer wat er op de grond gebeurt

 8. Harry

  Asbest hadden ze kunnen laten liggen als ze er een mooi grasplantsoentje van hadden gemaakt met een paar boompjes en een vijver. 🙂 En de markt dan wekelijks op de Lange Viestraat afgesloten voor (AL) het verkeer.

  Ben wel nieuwsgierig waar het asbest vandaan komt gezien de wekelijkse markten aldaar. Asbest op je friet of kibbeling lijkt me niet zo gezond.

 9. Ralph

  Wat een belachelijk slechte uitvoering van een reeds matig idee. OP deze plek verwacht je zeker met dit budget toch echt veeeeeel meer… € 450 m2 plein… Waar is het groen, een fontijn, mooie lichtarmaturen, vast meubilair, etc…

 10. Kees Truijens

  Laatst, op een regenachtige avond, HC uitlopend zag ik het plaveisel zoals de kunstenaar het bedoeld heeft en zoals het ons voorgespiegeld werd in de artist impressions. Met fel licht in de rug en natte steentjes doken de figuren op en waren de patatvlekken eventjes verdwenen. Heel aardig zo! Helaas had niemand bij de gemeente ooit het benul om dat van te voren te onderzoeken.

 11. Rinke Doornekamp

  Ik weet niet of men bij de Gemeente Utrecht wel eens van “tegelwijsheden”heeft gehoord? Maar hier komen er een paar: ‘Bezint eer ge begint’ en ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).