Muizen, kippen, cavia’s en katten: lichte daling dierproeven Universiteit Utrecht en UMC Utrecht Muizen, kippen, cavia’s en katten: lichte daling dierproeven Universiteit Utrecht en UMC Utrecht

Muizen, kippen, cavia’s en katten: lichte daling dierproeven Universiteit Utrecht en UMC Utrecht

Muizen, kippen, cavia’s en katten: lichte daling dierproeven Universiteit Utrecht en UMC Utrecht
Honden, katten, varkens, konijnen, muizen en andere dieren worden ook in Utrecht gebruikt voor proeven. Het zijn er wel steeds minder. De gestage daling van het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zette ook het afgelopen jaar door, zo blijkt uit het gezamenlijke Jaarverslag Dierproeven 2019. Vergeleken met 2018 is er een lichte daling: van 19.774 naar 19.078 dierproeven.

Honden, katten, varkens, konijnen, muizen en andere dieren worden ook in Utrecht gebruikt voor proeven. Het zijn er wel steeds minder. De gestage daling van het aantal dierproeven bij de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zette ook het afgelopen jaar door, zo blijkt uit het gezamenlijke Jaarverslag Dierproeven 2019. Vergeleken met 2018 is er een lichte daling: van 19.774 naar 19.078 dierproeven.

Sinds 2011 is het aantal dierproeven bij de instellingen gehalveerd, maar de daling vlakt al een aantal jaren af. Beide instituten willen zo min mogelijk dierproeven doen en zijn op zoek naar alternatieven. Een voorbeeld daarvan is het promoten van registratie vooraf van dierproeven, zodat onderzoekers sneller zien waar anderen mee bezig zijn en onderzoek niet dubbel wordt gedaan.

Muizen

Veruit de meeste dierproeven, 67,6 procent, worden gedaan met muizen. Gevolgd door ratten, kippen en runderen. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan dieren die bij minder dan 1 procent van de dierproeven gebruikt worden zoals schapen, geiten, honden, paarden, fretten en katten.

De Utrechtse instellingen laten weten voortrekker te willen zijn, niet alleen op het gebied van innovatie, kwaliteitsverbetering en registratie vooraf, maar ook wat betreft openheid.

De gezamenlijke Instantie voor Dierenwelzijn van de twee instituten houdt een website bij waar informatie te vinden is, zoals beleidsstukken en details over lopende onderzoeksprojecten met proefdieren.

Dierenwelzijn

Ook is er veel contact met politici en dierenwelzijnsorganisaties. Wim de Leeuw, hoofd van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht zegt hierover op de website van de Universiteit Utrecht: “We leren van elkaar. Aan polarisatie heb je niets. Als je in gesprek blijft, bereik je het meeste voor mens en dier. Zo krijgen we al jaren overleden huisdieren via het Dierdonorcodicil van Proefdiervrij, die elk een proefdier kunnen vervangen. Dit jaar bleken Animal Rights en knaagdierenopvang Het Knagertje bereid om te helpen met het zoeken naar herplaatsingsadressen voor overtollige knaagdieren. We hebben 155 muizen en 2 ratten kunnen herplaatsen. Het zijn kleine aantallen, maar elk dier telt. En het worden er in 2020 aanzienlijk meer.”

5 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Ik stel voor dat mensen die tegen dierproeven zijn zich aanmelden als alternatief. Het is namelijk best nuttig om te testen op levende wezens.

  2. JORIS

    Ik stel voor dat Scherpschutter beslissingen en meningen wat meer aan de experts laat. Het is hier namelijk de Universiteit zelf die minder op proefdieren wil testen. Als het niet nodig is, is het niet nodig. Simpel

  3. Kadoendra

    @Scherpschutter

    Bij elk onderzoek voor nieuwe medicijnen wordt er ook gebruik gemaakt van mensen die als proefdier dienen.
    Voordat een nieuw medicijn goedgekeurd wordt moet het 3 fases doorlopen en bij elke fase wordt er ook gebruik gemaakt van mensen die een medisch link hebben met het betreffende nieuwe medicijn.

    Op de Canadese beurs staan veel biotech aandelen (penny stocks) die nog in de eerste fase zitten, terwijl op de Nasdaq de biotech aandelen staan die al de 2de fase succesvol hebben afgesloten en ook hopen dat de laatste test fase 3 goed wordt afgesloten.

  4. Koel Hoofd

    @Scherpschutter de fysiologie van mensen komt niet overeen met dieren, hooguit met varkens. Vele van die onderzoeken zijn dan ook nutteloos.
    Wat UU ook inziet en iets aan gaat doen. HULDE

    Ik vind ook dat als mensen meer medische oplossingen willen hebben voor medische problemen dat ze zichzelf daarvoor maar als proefkonijntje moeten aanmelden in plaats van te smeken bij machteloze medici om hulp. Want zorgverleners willen graag helpen en het lijden verlichten, en gaan dus naarstig opzoek naar oplossingen.

    Neem nou corona, het is heel eenvoudig om dat de kop in te drukken door een kleine gedragswijziging. Maar dat interesseerd de meute niet want het eigen belang staat boven het algemeen belang. Dus ze eisen gewoon een oplossing van de wetenschap die daar vervolgens gehoor aan geeft. Dat kost vele miljarden waar die meute straks ook weer over gaat zeiken omdat ze dat moeten betalen.
    .
    “Vroeger” werd meneer de pastoor erbij geroepen en bereiden de nabestaanden zich mentaal op voor een leven zonder geliefde, want diens lijden werd verlost en ging naar een betere plek.

    Dankzij de door emotionele meute voortgedreven medische vooruitgang lijdt de planeet nu onder overbevolking van Homo sapiens, die rucksichtlos haar omgeving exploiteerd totdat er niets meer van over is.
    We leven in interessante tijden.

    Gelukkig krijgen de labdieren nu een kans op een beter leven.

  5. Ton

    @ Koel Hoofd
    Ik kan je een heel eind volgen.
    Ik zou zeggen: ‘Trakteer jezelf eens op een goede vegaburger’ . Misschien bevalt die toch beter als je had verwacht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).