Muntkade voorlopig nog onbegaanbaar | De Utrechtse Internet Courant Muntkade voorlopig nog onbegaanbaar | De Utrechtse Internet Courant

Muntkade voorlopig nog onbegaanbaar

Muntkade voorlopig nog onbegaanbaar
De Muntkade in Utrecht blijft voorlopig nog onbegaanbaar. De reparatiewerkzaamheden die daar uitgevoerd moeten worden om de kade weer veilig te maken zijn nog niet gepland.

De Muntkade in Utrecht blijft voorlopig nog onbegaanbaar. De reparatiewerkzaamheden die daar uitgevoerd moeten worden om de kade weer veilig te maken zijn nog niet gepland.

Langs de Muntkade staan sinds oktober 2014 hekken op de oever van het Merwedekanaal. Rijkswaterstaat heeft de hekken geplaatst omdat er over een lengte van 150 meter scheuren zijn aangetroffen op de oostelijke oever tussen de Muntbrug en de Sowetobrug. Naast de hekken staan er ook waarschuwingsborden om mensen uit de buurt te houden.

Begin 2015 schreef DUIC al over het probleem. Rijkswaterstaat gaf toen aan dat er geen geld en capaciteit beschikbaar was om de kade te repareren. De oorzaak van de scheuren heeft te maken met de leeftijd van de Muntkade. Vroeger werd er gefundeerd op houten palen. Doordat de houten fundering deels is vergaan, kunnen door uitspoeling van grond verzakkingen ontstaan. Hierdoor kunnen kinderen of wandelaars zich bezeren door onverwachte gaten.

Niet binnen paar maanden

Buurtbewoners vroegen zich de afgelopen tijd of er nog iets ging gebeuren met de kade. Opvallend is ook een foto op Twitter van bouwmateriaal dat op de instabiele kade geplaatst is. “Wat moet er na 1,5 jaar nog onderzocht worden als deze kraan nu op de kade staat?”, vraagt Thijs Dekker zich af.

Sylvia de Bres van Rijkswaterstaat legt uit: “Wij weten dat de aannemer die bezig was met de werkzaamheden aan de Muntbrug daar spullen heeft neergelegd. Maar zover wij weten werden alle materialen aan de goede kant van de kade geplaatst.”

De Bres vertelt dat er ondertussen wel geïnspecteerd wordt om te bekijken wat er allemaal moet gebeuren om de Kade weer veilig te maken. “Vandaag zijn er peilingen geweest en in september gaan de duikers het water in voor verdere inspecties.” Tegen het einde van het jaar moet dan duidelijk worden wat het moet gaan kosten. “Daarna kan pas de Europese aanbesteding beginnen. Het zal dus niet binnen een paar maanden opgelost zijn.”

3 Reacties

Reageren
  1. joop gerritse

    Europese aanbesteding? Weet iemand hoe lang dat gaat duren? Ik wel…

  2. BdV

    @ Joop: Ik weet het niet, maar het klinkt alsof het idee van tijd is geld niet meer van toepassing is.

  3. Willem

    Aanbesteding duurt gemiddeld 6 maanden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).