Muurschildering geeft doorkijkje naar historisch Den Hommel | De Utrechtse Internet Courant Muurschildering geeft doorkijkje naar historisch Den Hommel | De Utrechtse Internet Courant

Muurschildering geeft doorkijkje naar historisch Den Hommel

Muurschildering geeft doorkijkje naar historisch Den Hommel
Foto's: Robert Oosterbroek
Een nieuwe muurschildering op het Ibis-hotel in de Utrechtse buurt Den Hommel geeft een doorkijkje naar de buurt in vroegere tijden. Schilders van De Strakke Hand zijn een week bezig geweest en op het kunstwerk is onder andere een deel van een oude herberg te zien.

Een nieuwe muurschildering op het Ibis-hotel in de Utrechtse buurt Den Hommel geeft een doorkijkje naar de buurt in vroegere tijden. Schilders van De Strakke Hand zijn een week bezig geweest en op het kunstwerk is onder andere een deel van een oude herberg te zien.

Het buurtje in Utrecht en het gelijknamige zwembad hebben hun naam te danken aan een herberg die vroeger in dit gebied stond. Die heette ’t Hommeltje en later ook wel De Hommel en Den Hommel. Voor de schilders een mooi aanknopingspunt in de muurschildering.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Michiel Meulemans, oprichter van het collectief De Strakke Hand, vertelt: “Gezien het historische karakter van de plek zijn wij Het Utrechts Archief ingedoken. Naast een aantal mooie foto’s van de vroegere herberg Den Hommel, op dezelfde plek als het Ibis-hotel, zijn wij een oude prent tegengekomen. De maker hiervan is onbekend. Wij schatten de prent een aantal honderd jaren oud en men kan links een oude herberg zien die de voorganger van de Herberg Den Hommel moet zijn geweest.”

Jaargetijde

Deze afbeelding werd gebruikt als inspiratie: “De prent past goed qua kleuren gezien het jaargetijde waar in we nu schilderen. Wij zien in de prent dezelfde soort bomen als rond het Ibis-hotel. Het lijkt erop dat niet alleen de herberg-functie de tand des tijds heeft doorstaan maar ook de bomen eromheen nog ongeveer hetzelfde zijn gebleven. Alleen de prent schilderen was wat saai vandaar dat we het een onderdeel wilden laten zijn van een groter geheel.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De muurschildering is ‘om het hoekje’ geschilderd om zo de doorkijk nog meer te benadrukken. Meulenmans vertelt: “De manager van het hotel gaf aan dat hij street art erg tof vindt en dat leek hem leuk om toe te passen in de schildering. Omdat de voorkant van het pand geheel bestaat uit grijze bakstenen leek het ons mooi om daar contrast in aan te brengen. Zo kwamen we op het idee van iemand die de muur als het ware ‘openmaakt’ en zo een inkijkje geeft in de geschiedenis van de buurt en het pand zelf.”

Ook over de positionering van het kind is nagedacht. “Omdat de persoon niet de aandacht moet wegnemen hebben we gekozen voor een kind (de toekomst) dat achter het gordijn kijkt naar het verleden. Als model hiervoor hebben we foto’s gemaakt van Wende Timmerman, een kind uit de buurt. Het bleek niet makkelijk te zijn een kind van 2,5 jaar in de goede positie te laten staan maar het is gelukt.”

De muurschildering is medemogelijk gemaakt door ondernemerscollectief Welgelegen en gefinancierd door het Ondernemersfonds. Susan Mertens, Stefan van den Heuvel, Eric Wijnvoord en Michiel Meulemans hebben de muurschildering gemaakt. 

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Prachtig !

 2. Hetty

  Strakke Hand, alweer mijn complimenten! Jullie maken Utrecht mooier!

 3. Arjan Verhoeven

  Dit is toch véél leuker dan nog maar ‘s wat meer geld wegsmijten richting ‘t Hoogt?

  4 man, een week bezig, poosje research, verf. Ik weet niet wat het gekost heeft, maar schat zo dat er makkelijk 50 muurschilderingen in 1 Vuelta passen, inclusief 5 jaar onderhoud en graffitiverwijderabonnement.

  Ik zie op hun site dat ze ook hele grote opdrachtgevers hebben, dus misschien is het zelfs alleen maar een kwestie van niet moeilijk doen over een vergunning en een klein logootje rechtsonder.

  Pakweg een Icarus met een logo van Centraal Beheer. En dan een gratis leerzame school-excursie, zo’n mega-schilderij dat je al 50 keer gezien hebt maakt toch meer indruk dan een plaatje in een boek. Naast het schilderij zelf, ook een prima aanknopingspunt om uit te leggen hoe reclame werkt. “Waarom denk je dat Centraal Beheer heel veel geld heeft betaald voor dit schilderij? Zou Enzo Knol ook verzekeringen kunnen verkopen? Wat zou hij dan wel goed kunnen verkopen?”

  Eén van de scholieren loopt er een dag later weer langs en zegt “hey Ahmed, zie je die rare gast met die vleugels?” en Ahmed besluit naar de bibliotheek te gaan om dit eens haarfijn uit te zoeken en wordt uiteindelijk hoogleraar Griekse taal- en letterkunde. Enfin, in ieder geval schaadt het zeker niet.

  Van mij mogen De Strakke Hand en JanIsDeMan (van “de boekenkast”) zo de hele stad wel een beetje opfleuren. Saaie muren genoeg!

 4. Bill

  Schitterend! Dit saaie gebouw, dat eigenlijk totaal niet in deze omgeving past, is er aanmerkelijk op vooruit gegaan!

 5. Insider

  Beste Arjan,

  Er passen qua budget >1500 van dit soort werken in het kostenplaatje van de Vuelta.

 6. Rinke Doornekamp

  Het was nog mooier geweest als de oude herberg Den Hommel niet was afgebroken om plaats te maken voor het verschrikkelijk lelijke Ibis Hotel.

 7. Zuilen 030

  Ga zo door, muren en lelijke gebouwen genoeg.

 8. E westerhoff beekink

  Hoop dat er nog meer muurschilderingen komen net wat zuilen 030 zegt lelijke muren en gebouwen zat in utrecht

 9. Zonnewende

  Leuk hoor!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).