Muurschildering gemaakt tijdens Time Cap op Smakkelaarspark in Utrecht beklad door activisten Muurschildering gemaakt tijdens Time Cap op Smakkelaarspark in Utrecht beklad door activisten

Muurschildering gemaakt tijdens Time Cap op Smakkelaarspark in Utrecht beklad door activisten

Muurschildering gemaakt tijdens Time Cap op Smakkelaarspark in Utrecht beklad door activisten
Een van de muurschilderingen op het Smakkelaarspark in Utrecht, die gemaakt is tijdens het evenement Time Cap, is beklad. Het gaat om een schildering waarop onder meer omgekeerde vlaggen te zien zijn en dat volgens de maker een covidvaccinatie-thema heeft. De bekladders laten via een statement weten dat ze het werk beklad hebben omdat de anti-coronabeweging zich de afgelopen jaren heeft ingelaten met ‘nationalistische uitingen, racisme en discriminatie’.

Een van de muurschilderingen op het Smakkelaarspark in Utrecht, die gemaakt is tijdens het evenement Time Cap, is beklad. Het gaat om een schildering waarop onder meer omgekeerde vlaggen te zien zijn en dat volgens de maker een covidvaccinatie-thema heeft. De bekladders laten via een statement weten dat ze het werk beklad hebben omdat de anti-coronabeweging zich de afgelopen jaren heeft ingelaten met ‘nationalistische uitingen, racisme en discriminatie’.

Eerder deze maand werden tien muurschilderingen aangebracht op de grote tunnelbak die door het Smakkelaarspark loopt. Dit gebeurde tijdens het evenement Time Cap. De kunstwerken van de tien artiesten blijven voorgoed staan, maar zullen straks wel verdwijnen achter de bebouwing van het nieuwe Smakkelaarspark. Daarmee verdwijnen ze als het ware in een tijdscapsule.

De kunstenaars kregen de vraag wat zij in de tijdscapsule wilden achterlaten. Streetartist Erwtje besloot om een werk te maken rondom het covidvaccinatie-thema. De maker liet op Instagram weten dat hij zich niet had laten vaccineren en de gevolgen moest dragen van deze vrije keuze. “Ik heb er bewust voor gekozen om uitgesloten te worden van kroegen, feesten, restaurants, amusement etc. Ik zat vrijwillig vastgeketend aan de consequenties van mijn keuzevrijheid.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De muurschildering zonder bekladding

Over de omgekeerde vlaggen schreef hij: “De omgekeerde vlag is actueel, dit gebaar gaat verder dan alleen het boerenprotest en is onderdeel van een grotere groep die het vertrouwen in de regering is verloren.” Kunstenaar Erwtje schreef ook nog: “Je kan er voor of tegen zijn. En dat is hartstikke ok! Voor beide partijen en een tijdcapsule relevant, hoe ongemakkelijk ook.”

Statement

Dat niet iedereen gediend was van het werk werd maandag duidelijk. De muurschildering is beklad met verf, anarchisme-symbool en de leus ‘Fuck wappies’. Via een statement laten de bekladders weten: “De anti-corona beweging, of ‘wappies’, bediende zich de afgelopen 3 jaar van veel nationalistische uitingen, racisme, discriminatie op basis van afkomst en discriminatie op basis van gender en seksuele voorkeur, gesteund door extreem rechtse groepen. Zelfs nu is een deel van die ‘wappies’ nog actief en dan vooral op gebied van anti-LHBTIQ+, pro-zwarte piet en anti-immigratie vlak. Ons inzien hoort verheerlijking van zo’n beweging niet in de openbare ruimte.”

Update: kunstenaar Erwtje heeft gereageerd op de bekladding. Hij schrijft onder meer: “Afgelopen nacht is er door een groep ,”sociale” mensen een toevoeging aangebracht op mijn muurschildering. Hiermee is mijn muurschildering dan eigenlijk ook voltooid. Het is een versterking van mijn punt over  onbegrip en vooringenomen verwijten.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwtje (@erwtje83)

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. FB59

  Duuh, maak je eigen anti-protestmuurschildering! Niet de uiting van een ander wegwerken.

 2. Terence

  Kunst mag schuren, Controverse is geslaagd !
  (Zou echt sick zijn als de maker dit beide heeft gedaan)

  Doet me denken aan de shredder van Banksy nadat het geveild werd voor belachelijk veel geld.

  Ik vind het in ieder geval nog mooier dan het al was <3

 3. Marco

  Had het leuker gevonden als deze anarchisten creatiever waren geweest om hun (mi terechte punt) kracht bij te zetten. De maker pakt het trouwens sportief op, hulde!

 4. Pol

  Mooie reactie van de kunstenaar

 5. Pragmatist

  Ik houd ervan hoe de artiest het juist in zijn voordeel gebruikt.

  De “sociale” groep die anderen als wappies bestempelen mogen ook in de spiegel kijken. Hun leuzen zijn minstens net zo erg als de leuzen waartegen ze zeggen te zijn. Hypocrieten.

 6. Jan-Willem

  Tomatensoep was passender geweest.

 7. Theo

  @Marco

  Ik had het persoonlijk ook lichtelijk briljant gevonden als iemand die vlag stiekem keurig had overschilderd zodat hij weer gewoon correct hing.

  Kunst blijkt tegenwoordig inderdaad vooral te moeten schuren, vakmanschap en talent lijken steeds minder noodzakelijk.

 8. Hans

  Meer mensen zoals Erwtje hebben we nodig! Perfecte reactie!

 9. Rob

  Vrijheid van meningsuiting maar alleen als je het met ons eens bent. Was getekend, antifa..

 10. Janah

  Vrijheid van meningsuiting tot de anarchie er op volgt.

 11. Rose

  Nu kan dit verfoeilijke kunstwerk in zijn geheel, maar dan effen wit worden overgeschilderd.

 12. Hetty

  Of je nou pro of anti-vaccinatie bent, pro of anti omgekeerde vlaggen, dit is een misselijkmakende manier om je mening te geven, andermans kunstuiting vernielen. Dat is nooit goed te praten. Ik hoop, dat alle kunstwerken voorzien zijn van een anti-graffitilaag, zodat de besmeuring snel is weg te halen, zonder het kunstwerk te vernielen. Zet anders hekken om het park en bewaking neer, helaas moet ook kunst tegenwoordig tegen vandalisme beschermd worden.

 13. Don

  Zou veel beter zijn als de werkzaamheden weer opgepakt worden en dat we van deze bouwput verlost worden.

 14. Niels Bokhove

  Sterke reactie van Erwtje in zijn update. Prima! Laten zitten dus die “toevoeging” (goede term), hoewel men het later mogelijk niet zal begrijpen. Tekstbordje met toelichting erbij zetten?

 15. Brigit

  Mooie repliek van kunstenaar.
  En ja, bordje met uitleg bij het werk..

 16. deGroot

  Blijft wel koddig met die vlag. Blijkbaar hebben de meesten niet door dat het de vlag van de Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein is!

 17. Jankanerwatvan

  Ik zou toch echt denken dat de denkbeelden van “wappies” en “anarchisten” vrij dicht bij elkaar liggen, gezien de core-business van beide bewegingen de anti-autoritaire houding is. Vrij naar het hoefijzermodel.

 18. W.

  Het ‘tijdsbeeld’ is hiermee alleen maar sterker geworden denk ik. Goede reactie van de kunstenaar.

  @Niels Bokhove: waarom zouden men later de oorspronkelijke tekening wel begrijpen en met deze toevoeging ineens niet meer?

 19. Edwin

  Waarom vernielen? Een beetje activist plakt zichzelf vast aan een kunstwerk..

 20. JdV

  @Edwin: mooier nog, plak de kunstenaar er aan vast. Dan ben je pas echt anarchistisch bezig.

 21. w

  kan aub iemand het restant verder witten?

 22. quiz

  @jankanerwatvan man..dat maakt rechts niet links en links niet rechts..maar zo als je weet licht de waarheid in het midden..de waarheid vloeit zowel naar links als naar rechts..de zogenaamde anarchisten moeten altijd weer oordelen over wat ze niet snappen,een beetje minder koppig zou ze niet misstaan..want deze bekladding komt niet uit het hart..ze spelen justitie en uitvoerende macht in een..dat is onbehoorlijk en krijgt altijd weer een reactie.

 23. Statler

  Anarchisme maakt meer stuk dan je lief is..

 24. Hennie de Rijk

  Wij, anarchisten, bepalen wel wat goed is en wat slecht en wat er vernield mag worden door ons en voor welke van onze hobbies u ons bakken subsidie dient te geven.

 25. Michiel

  Mooie reactie van de kunstenaar.
  Lachwekkend hoe de “anarchisten” het blijkbaar opnemen voor dwingend top-down beleid van een almachtige overheid (met een VVD-regering nog wel!).
  Waar links-anarchistisch ooit een tegenbeweging was, is het zo te lezen nu een bastion van politieke correctheid en strijden voor conformisme, méér overheid en minder vrijheid en tégen de vrije expressie van straatkunstenaars.
  Maar dat verbaast me ook helemaal niets.

 26. BdV

  Het is nu inderdaad ook meer af dan het was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).