Na 174 jaar in Utrecht sluit kantoorvakhandel Mado noodgedwongen de deuren | De Utrechtse Internet Courant Na 174 jaar in Utrecht sluit kantoorvakhandel Mado noodgedwongen de deuren | De Utrechtse Internet Courant

Na 174 jaar in Utrecht sluit kantoorvakhandel Mado noodgedwongen de deuren

Na 174 jaar in Utrecht sluit kantoorvakhandel Mado noodgedwongen de deuren
Na 174 jaar in Utrecht is kantoorvakhandel Mado gesloten. De vestiging aan de Burgemeester Reigerstraat 15 was vorige week voor het laatst open. De onderneming begon in 1841 met een vestiging aan de Oudegracht, maar pennen, wenskaarten, enveloppen en ordners worden steeds minder verkocht.

Na 174 jaar in Utrecht is kantoorvakhandel Mado gesloten. De vestiging aan de Burgemeester Reigerstraat 15 was vorige week voor het laatst open. De onderneming begon in 1841 met een vestiging aan de Oudegracht, maar pennen, wenskaarten, enveloppen en ordners worden steeds minder verkocht.

Rob Kiens, de huidige directeur van Mado, laat weten dat het een moeilijke beslissing was: “Natuurlijk is het vervelend, maar het is ook begrijpelijk. De vraag naar de producten die we in het verleden veel verkochten is afgenomen door de digitalisering. Mado was een begrip voor luxe schrijfwaren en agendaomslagen. Deze twee artikelen kunnen als voorbeeld dienen voor de veranderende tijden: wie heeft er nog een pen of een agenda?”, vraagt Kiens zich af. “Natuurlijk blijft alles wel verkocht worden, ook via onze webshop. Maar de vraag naar de artikelen die wij aanbieden en waar we in het verleden groot mee waren is gewoon veel minder. Aan de Oudegracht verkochten we bijvoorbeeld nog pennen van 10.000 euro, dat komt nu bijna niet meer voor.”

Historie

Mado werd in 1841 opgericht door het Zeeuwse echtpaar Mado. De eerste winkel werd gevestigd op de Oudegracht te Utrecht. Rond 1900 werd Mado overgenomen door de familie Korsten. Deze familie gaf het bedrijf de naam Mado & Co. In de beginjaren leidde de zoon van deze familie het bedrijf. Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog sneuvelde, nam de oudste dochter van de familie Korsten de leiding over. Onder haar leiding groeide Mado & Co uit tot een kantoorvakhandel en drukkerij met landelijke bekendheid. De familie Korsten gaf in 1961 ook opdracht aan de architect Gerrit Rietveld uit Utrecht om de pui en het interieur op te knappen.

In 1985 is Mado en Co. een BV geworden en in 1986 is het vervolgens verkocht aan de familie Kiens. Begin 2011 verhuist Mado na 170 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Oudegracht naar de Burgemeester Reigerstraat 15. Ook werd er een vestiging geopend in Montfoort met een breder assortiment dan in Utrecht. De Utrechtse vestiging is nu dicht, de webshop en de winkel in Montfoort blijven open.

Wereldwijd

Rob Kiens verwijt het niemand dat de winkel dicht moet: “Ik kan het niemand kwalijk nemen dat de consument andere behoeften heeft. Het is gewoon het gevolg van maatschappelijke veranderingen. Vroeger verkochten we heel veel ordners, en daarmee perforators en nietmachines, maar tegenwoordig heeft iedereen een harde schijf. Daarmee valt gewoon een hele productgroep weg. Het is gewoon een constatering. Wereldwijd zie je dit gebeuren. Vroeger waren er zeven vergelijkbare winkels in de stad. Nu is dat er nog maar één. Ook de aanhoudende crisis speelt een rol. Je ziet dat ook grote ketens als Blokker en V&D het moeilijk hebben.” Kiens benadrukt: “Overigens blijven wij gewoon onze producten leveren aan Utrechtse consumenten via de webshop.”

Gezicht op de voorgevel van de Handelsdrukkerij Mado & Co in 1930. Bron: Het Utrechts Archief
Gezicht op de voorgevel van de Handelsdrukkerij Mado & Co in 1930. Bron: Het Utrechts Archief ©

18 Reacties

Reageren
  1. Kurt Westerman

    Die oude winkelpui is echt schitterend! Jammer dat die ooit heeft moeten verdwijnen voor dat lelijke glazen “doolhofje”.

  2. Gerben

    @ Kurt : Doolhofje was/is een pui van Rietveld.

  3. Ot

    Hebben mensen in Montfoort nog wel steeds ordners, nietjes en perforators nodig..?

  4. Tim

    @Ot In de tekst staat toch dat Montfoort een ander en breder assortiment heeft?

  5. Dirk

    @dirk: Dus? Ook Rietveld maakt wel eens lelijke dingen!

  6. Gerben

    @Dirk. Ik wilde er geenszins mee zeggen dat het mooi was, meer in historische context. Grappig dat deze foto er staat, MADO zit al jaren niet meer op deze locatie.

  7. Jolanda

    Ik vind het jammer, de laatste 2 (?) jaar zat Mado aan de Burgemeester reigerstraat met niet alleen kantoorartikelen, maar ook een PostNL punt, kranten, tijdschriften en boeken. Begrijp niet dat er in Montfoort dan wel een grote winkel is met kennelijk genoeg klandizie en in Utrecht niet. Zal wel aan de hoge huren liggen in de Burgemeester Reigerstraat….

  8. Herman

    Zonde van die prachtige oude pui, helaas is zo’n beetje de halve oude gracht tegenwoordig voorzien van lelijke moderne puien.

  9. Rob

    Ik vond die Rietveld pui juist wel opvallend. Jammer dat die Rietveld
    constructies er vaak niet mooier op worden als ze vies en vervallen zijn.

    Maar als je op de Oudegracht de trappen op liep dan wist je helemaal
    niet wat je meemaakte! De meeste klanten kwamen natuurlijk alleen
    beneden bij de balies, maar als je wat speciaals zocht dan kon je naar
    boven via open trappen en je kwam me dan toch in een doolhof van
    kleine kamertjes volgepakt met spullen terecht dat was werkelijk
    ongelofelijk.

    Overigens had (en heb?) je dat in wel meer winkels in het oude
    centrum. Bijvoorbeeld de ijzerhandel Pijper aan de Oudegracht die
    heeft een ontzettend “diep” pand waar je maar in door kunt blijven
    lopen langs allerlei stellingen met spullen, ook wel een paar keer
    geweest als ik iets bijzonders zocht.

  10. Dick

    Mado na Mobach. Er blijven toch wel typische Utrechtse winkels over.

  11. utrecht cultuurstad

    Helaas is de waardevolle pui van Rietveld al verloren gegaan. Het is belangrijk te beseffen dat deze uitermate vooruitstrevend was en in perfekte ruimtelijke balans. Het is jammer als hier over soms zo oppervlakkig wordt geoordeeld ….

  12. Peter

    1941 moet 1841 zijn, anders kom je niet aan 174 jaar.

  13. Gert Andre

    Mijn vader, Jaap Andre, werkte bijna 25 jaar bij MADO als 1e verkoper in de winkel. Ik schat van 1960 – 1985. Ik heb daar zodoende veel herinneringen liggen. Van mee helpen met het tellen van de voorraad ieder jaar in januari. Maar ook het rondbrengen van foldertjes.

  14. Olga

    Volgens mij werden bij Mado ook kantoormeubels (van Gispen!) verkocht.
    Mijn moeder heeft er jaren gewerkt.
    Mijn vader om de hoek, in de Bakkersstraat bij de Standaard Boerkhandel.

  15. Frank

    Jammer dat ze weg zijn, maar behalve een veranderende consument speelt wat mij betreft iets anders toch ook een rol. Ik kan me herinneren dat toen ze op de Oude Gracht zaten, ze met veel artikelen toch gewoon (te) duur waren. En dat de verko(o)p(st)ers je toch een beetje de indruk gaven dat je eigenlijk best blij mocht zijn dat je er klant was.

  16. albert

    In de jaren 70 werkte mijn vader (Frans) ook bij mado , hij vertelt er nog graag over . voor contact : f.landzaat@hetnet.nl

  17. Johnny Forex

    Dit is echt zonde voor de stad Utrecht

  18. Fab

    Geweldige winkel met een goed assortiment. De verhuizing was de eerste doodklap. En dan nu is de fysieke winkel helemaal weg. Heel jammer. Ik kwam er graag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).