Na bijna 60 jaar en meerdere rechtszaken wordt parkeerstrook langs Wilhelminapark in Utrecht opgeheven Na bijna 60 jaar en meerdere rechtszaken wordt parkeerstrook langs Wilhelminapark in Utrecht opgeheven

Na bijna 60 jaar en meerdere rechtszaken wordt parkeerstrook langs Wilhelminapark in Utrecht opgeheven

Na bijna 60 jaar en meerdere rechtszaken wordt parkeerstrook langs Wilhelminapark in Utrecht opgeheven
Sinds 1966 wordt een 180 meter lange strook langs het Wilhelminapark in Utrecht al gebruikt als parkeerplek, maar binnenkort gaat dat veranderen. De strook heeft namelijk al die jaren al een groenbestemming, waardoor het huidige gebruik in strijd is met het bestemmingsplan. Meerdere rechters bogen zich over de kwestie.

Sinds 1966 wordt een 180 meter lange strook langs het Wilhelminapark in Utrecht al gebruikt als parkeerplek, maar binnenkort gaat dat veranderen. De strook heeft namelijk al die jaren al een groenbestemming, waardoor het huidige gebruik in strijd is met het bestemmingsplan. Meerdere rechters bogen zich over de kwestie.

Stichting Wilhelminapark, naar eigen zeggen opgericht om het doel, karakter, sfeer en de kwaliteit van het park te waarborgen, heeft de gemeente in 2018 al verzocht om handhavend op te treden het gebruik van de groenstrook als parkeerplek. Dit verzoek werd afgewezen, waarna de stichting besloot naar de rechter te stappen.

De rechtbank Midden-Nederland besloot in 2020 kortgezegd dat parkeren in de jaren 60 in overeenstemming was met de toen geldende bouwverordening en dat het ook nu nog is toegestaan. De stichting liet het er echter niet bij zitten en besloot in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Deze rechter vernietigde in 2021 de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland en dat betekent dat parkeren op de groenstrook in strijd is met het bestemmingsplan.

Beleid

Nu laat de gemeente via een wijkbericht weten dat de strook, die tussen de rotonde en Oudwijk ligt, opnieuw wordt ingericht. Het plan is om de strook te betrekken bij het park. Uit een meting van de parkeerdruk blijkt dat er in de omgeving voldoende parkeerplaatsen zijn. “Het opheffen van parkeerplaatsen ten gunste van groen, past bovendien in ons beleid”, aldus de gemeente.

Voordat het echter zover is moet het college nog een formeel besluit nemen. “Eind augustus kondigen wij formeel aan dat wij dit besluit willen nemen.” Vanaf dat moment kunnen omwonenden reageren op het plan.

50 Reacties

Reageren
 1. W

  Mooi zo. Opzouten met dat blik!

 2. vak K

  En zo gaat het maar door in Utrecht, parkeerplaats na parkeerplaats opheffen,!

  @ W

  Wat dacht je er van om zelf op te zouten?

  Inclusief weet je wel? Jullie stokpaardje!

 3. Zuilen030

  De machtige lobby van oost………

 4. Uuu

  De gemeente had ook sinds 1966 het bestemmingsplan kunnen wijzigen. Raar dat ze dan eerder rechtszaken gaan voeren.

  Rare uitspraak van rechtbank Midden-Nederland ook.

  Een bestemmingsplan lijkt me immers vrij zwart op wit. Bouwverordening of niet. Wat is daar trouwens gebouwd de laatste decennia?

 5. Baliekluiver

  “Het opheffen van parkeerplaatsen ten gunste van groen, past bovendien in ons beleid”
  Ja, ja, maar wel pas nadat de gemeente opnieuw op de vingers was getikt door de rechter! Kan het nou gewoon een keer klaar zijn met het misbruik maken van ons Wilhelminapark?

 6. woutvr

  Wat erg. Dat de bewoners zo om moeten gaan met de gemeente. Waar blijven de verkiezingen?

 7. Geert van Voorn

  Mee eens.

 8. Uuu

  @ Vak K

  De zo door jouw gehate zogenaamd “linkse” coalitie wilde de parkeerplaatsen dus behouden en was zelfs bereid daar meerdere rechtszaken over te voeren.

  Zo erg zit je er als reaguurder dus al altijd naast.

 9. JdV

  goed zo, weg met die auto’s, met de fiets is gezonder en praktischer!

 10. JdV

  @nep-jdv: weg met de fietsen. Lopen. Das gezonder. Of de auto. Das veiliger en comfortabeler.

 11. Koel Hoofd

  Kijk eens naar de foto, de open milieuvriendelijke tegels worden elders in Utrecht aangeduid als ‘groene parkeerplaats’ of ‘groen parkeren in de groenstrook’.

  “Het opheffen van parkeerplaatsen ten gunste van groen, past bovendien in ons beleid”, aldus de gemeente.
  Zegt ze vrolijk na 66 jaar rijk oost faciliteren. Elders in de stad waren die parkeerplaatsen al lang weggeweest.

 12. Hans

  Het blik is ook rondom het mooiste park van Utrecht zo dominant als de pest. Goed dat het (een beetje) moet inbinden.
  Nu gaan jammeren om een strookje van nog geen tweehonder meter lang waar terecht groen welig hoort te tieren i.p.v. die SUV’s van menig Wilhelminaparkbewoner, zacht gezegd is dat nogal hypocriet.

  Dit zo dikwijls ten onrechte ‘links’ genoemde college moet nu dus gehoor geven aan een rechtelijke uitspraak. Jammer dan voor die lui. Fijn voor het park want dat is immers van alle Utrechters. En niet alleen van gemakkelijk willende parkeren omwonenden die daar stukken van willen claimen voor hun Koningslaan-tractoren. Die vlieger gaat nu eindelijke eens keer niet op.

 13. ja

  En dan zeker straks allemaal klagen over al die fietsen die overal staan bij het park hahaha

 14. W

  @vak k: “jullie”? Pluralis majestatis?

 15. FH

  Een stad zonder auto’s ziet er mooi, heel poetisch uit, maar het zou redelijk zijn om (tot echt goede alternatieven) wel per buurt ruim goedkope parkeeropties te hebben evt op een binnenplein of cheape parkeergarage? Een paar huur- of deelauto en bakfiets is echt nog te weinig en men betaald de wegenbelasting wel voor straten met parkeerplaatsen?

 16. Tanja

  Mooi zo!
  Nu geen fietsparkeerplekken er van maken, hè? Dat ziet er nog lelijker uit dan een rijtje auto’s.

 17. Leon

  Erg mooi.

 18. WJM

  Het is wel fijn als ook minder validen of ouderen, die Niet kunnen Lopen of Fietsen wél in de uitspanning Wilhelminapark hun kopje koffie kunnen drinken of iets kunnen drinken! Zij zijn namelijk zéker gebonden aan een parkeerplek op korte afstand van een terrasje. In de stad hoef je namelijk als minder validen(jong of oud!) niet te komen!!!
  In de horeca ín de stad wordt vooral op jonge benen mensen gerekend en niet op mensen, ook jonge!, met rollators of rolstoelen. Die groep kan helaas alléén in de stad Utrecht nog genieten van een rustig terrasje bij restaurant Wilhelminapark! en hun vervoer dichtbij parkeren. De rest van de horeca in Utrecht heeft vooral op yuppen, studenten en de overige! jonge mensen gerekend!
  Hoe onsympathiek en egoïstisch helaas van die jonge benen! reacties hierboven!

 19. Stadsie

  Het park is voor iedereen, ook degenen in de stad zonder tuintje of balkon… een gezinnetje met een plaid in het gras…. kunnen dan daar niet meer parkeren.
  Erg flauw. Nimby.

 20. Stadsie

  Elitair gedoe… ze weten de weg via de rechtbank… en hebben het zo voor het zeggen.

 21. Blik van de weg

  Consequent! Weg met al dat blik!

  Gelukkig doet A’dam ook al mee met auto-onvriendelijke maatregelen (vgl. blokkade vd Weesperstraat).

 22. Julia

  Joepie, weer een mijlpaaltje ! Utrecht wordt stap voor stap weer leefbaar.

 23. Wil

  @fh: waarom cheap? Als je een auto kunt betalen kun je toch ook het parkeergeld wel opbrengen..? En zo jiet : had je geen auto moeten nemen. Analoog: kinderen, huisdieren, dure hobbies

 24. W

  @stadsie: pak je fiets. Je gaat toch niet me de auto naar een stadspark?!?!?!

 25. Jaap

  Het beleid van @groenlinks-utrecht is alleen maar uit om automobilisten te pesten en meer niet .

 26. Jacob

  Elke negatieve reactie komt vast uit de hoek GroenLinks niet denken maar doen weg met auto’s uit de stad en wel betalen voor de auto ergens ver weg uit het centrum . En zelf hoog waarschijnlijk een eigen plus lease auto van de zaak rijdende .

 27. Jacob

  Arme Julia en Wil en Leon toch jullie zijn dus die descrambler verpesten voor de mensen die er wonen en willen leven . Stem op jullie lieve groene partij en merk straks eens echt wat dit betekend als hun ware aard naar boven komt . Dan niet huilen hè je wist dat het zou komen .

 28. Henk

  Kunnen we er niet gewoon een parkeerplaats van maken? Amelisweerd is ook groen

 29. Hans

  Voor de juiste locatie van de te verdwijnen parkeerstrook leze men het wijkbericht van de Gemeente Utrecht.

  https://wijkberichten.utrecht.nl/wijkberichten/2023-mei-aug/2023-07-wijkbericht-vergroenen-parkeerstrook-wilhelminapark.pdf

  De parkeerplaats bij het restaurant blijft gewoon in tact, evenals de strook ten oosten van het park. Betaald parkeren was het daar sowieso al, plenty gelegenheid ook elders rond het park wat dit betreft.
  Beweren dat arme invaliden en gezinnetjes met een picnicmand nergens meer hun autootje kwijt kunnen is een beetje van de soort stemmingmakerij.

 30. Uuu

  O my god

  Het rechts reaguurvolk is weer eens neergedaald. O my god……..

  1) Het college; en dus ook Groen Links, wilde in eerste instantie deze parkeerplekken behouden. De gemeente was zelfs bereid rechtszaken te voeren om de parkeerplekken te behouden. Het is de stichting Wilhelminapark die ze weg wilde hebben, daarom ging deze stichting ook meermaals naar de rechter. Het bestemmingsplan van de gemeente zei al sinds 1966 (toen bestond Groen Links nog lang niet) dat deze parkeerstrook illegaal was. Nu de rechter besloten heeft dat de plekken wegmoeten neemt het college haar verlies door te zeggen dat ze toch voor minder parkeerplekken en meer groen zijn.

  2) Op deze parkeerstrook zijn vrijwel altijd vele lege plekken te vinden. Dus echt nut heeft deze strook ook niet. Zeg ik als omwonende. De parkeerplekken zijn in de praktijk dus hardstikke overbodig, Aan de andere kant van de straat kan namelijk ook geparkeerd worden en ook daar is eigenlijk altijd wel een plekje te vinden.

  3) Het rechts reaguurvolk kent de situatie helemaal niet en wil weer eens lekker leeg lopen over Groen Links. Met de werkelijkheid en feiten heeft het allemaal niets van doen. Wel met een bewust aangewakkerde haat (waarmee men nog meer haat wil aanwakkeren) tegen alles wat links, groen of progressief is. Er komen verkiezingen aan, weet u wel.

 31. S

  @jacob: artikel wel gelezen? Het zijn bewoners die naar de rechtbank zijn gegaan. Als het aan het college had gelegen waren het gewoon parkeerplaatsen gebleven. Maar dat is wsl te genuanceerd voor je

 32. ilvy

  Mooi plan om meer groen te laten komen. De bus stopt daarnaast zowat naast het park.

 33. Utrechtvoorutrecht

  Er wordt hier gereageerd alsof iedereen precies weet om welke strook het gaat. Mij is het niet duidelijk? Is het de ventweg voor de huizen langs? Dat vind ik een ander verhaal dan die strook aan de andere kant van het park, bij de speeltuin. Daar staat namelijk nooit wat en kan veel makkelijker bij het park getrokken worden zonder dat bewoners er last van hebben. Of kan dat niet omdat er één keer paar zwaar spul voor een kermis moet staan?

 34. FH

  @Wil. Heel veel, ook ‘gewoon’ werk is toch onmogelijk zonder (goedkope) auto? (Ook mbt tot alles wat u gebruikt zoals aangelegd park, huis, eten, kleren mobieltje, ziekenzorg etc etc).

 35. Wil

  @fh: ja dus?
  Doet toch niks af aan mijn stelling?

 36. Uuu

  @ UtrechtvoorUtrecht

  Als je niet weet waar de strook ligt moet je misschien niet reageren (je als in men). Het is een strook aan de linkerzijde van de weg in het park zelf feitelijk.

  Een groenstrook van 1,5 meter breed die in het park ligt. Aan de rechterzijde van de straat zijn ook parkeervakken (dat is de huizenkant).

  Het is de strook die jij denkt dat het is.

 37. Nina

  Gelukkig hebben de mensen die in Wilhelminapark kunnen wonen geen auto nodig om naar hun werk te gaan om dat vele benodigde geld te verdienen.

 38. Uuu

  @ Nina

  Er zijn ALTIJD lege parkeerplekken rondom het Wilhelminapark.

  En dat met al die dikke SUV’s en 2e auto’s. En inderdaad, veel buurtbewoners, ik woon er, pakken ook de voet, de fiets en het OV als dat het meest praktische is (antwoord: heel vaak). Heerlijk met een 1e klas treinkaartje naar zakenafspraken. Ik kom altijd eerder aan dan de collega’s met de auto.

 39. Niels

  Wat hebben sommigen toch tegen auto’s?

 40. Uuu

  @ Niels,

  Sommigen hebben niks tegen auto’s als gebruiksvoorwerp of vervoersmiddel (want dat is het slechts).

  Wil niet zeggen dat je die dingen maar overal moet neerzetten.

  Maakt rondom het Wilhelminapark ook echt niks uit. Daar is meer dan genoeg parkeerplek. Buiten dat deze parkeerplekken er al niet hadden mogen zijn sinds 1966 aldus onze eigen gemeente.

 41. JdV

  @UUU: Opmerkingen als ‘dikke suv’s” en “tweede auto’s” maken wel duidelijk dat jij in ieder geval zeker wel iets hebt tegen auto’s. Voor een parkeerplaats (die allemaal even groot zijn qua formaat) maakt het echt niet uit of er een fiat 500 of een “dikke suv” op staat hoor. Zolang het past is het prima. Ook je andere uitlatingen hier geven blijk van een duidelijk afkeer. Kom er dan gewoon eerlijk voor uit dat je auto’s haat.

 42. Sanne

  @niels: ze stinken. En zijn slecht voor het milieu.
  En ze nemen best veel ruimte in, zowel geparkeerd als op de weg. In 90% van de gevallen zit er 1 persoon in. Meestal een mannetje met een vinger heeeel diep in z’n neus.
  Ze rijden tegen mekaar aan (boeie!) of tegen voetgangers (wel erg).

 43. vak K

  @ Uuu

  Je bent er maar druk mee zeg! Alles van burgers met auto’s neersabelen, terug naar de tijd van na de 2e Wereldoorlog, iedereen noodgedwongen met de fiets…opgedrongen door een klein activistisch clubje klimaatwappies. Dezelfde wappies die de stad groter laten groeien waardoor er uiteraard meer auto’s bij komen

  Ik hoop dat Uuu ooit een auto hardnodig heeft, magtie bij Lotte in de bakfiets!

 44. Nina

  @ Uuu

  Veel geld betalen voor je parkeervergunning en dan ‘s-avonds geen parkeerplek kunnen vinden, als je thuiskomt? Ik zou dan mijn auto ook maar liever laten staan.

  Wel vreemd om steeds meer te moeten betalen voor een parkeervergunning tegen steeds minder beschikbare parkeerplekken.

 45. Uuu

  @ JdV

  Hoe kan je uit een opmerking als “”dikke SUV’s en tweede auto’s” opmaken dat ik een hekel aan auto’s heb? Ik woon er zelf. Heb zelf een dikke SUV en wij hebben zelf een 2e auto. Dat zijn gewoon feiten. Er staan rondom het Wilhelminapark meerdere SUV’s, waarvan een aantal elektrisch.

  Als omwonende kan ik je vertellen dat er ALTIJD vrije parkeerplaatsen zijn rondom het park, ondanks die SUV’s (waaronder de mijne) en de 2e auto’s (waaronder de onze). En meerdere mensen gebruiken OOK de voet, fiets en het OV, afhankelijk van de situatie. Zouden meerdere mensen moeten doen.

 46. Buurtbewoner Gerard

  Yes, weg ermee. Eindelijk veilig daar. Vooral een hangplek voor ongespuis die in hun auto’s om zich heen zitten te loeren of een gezins SUV die ineens keihard optrekt. Zit ook vlak naast een speeltuin. Mooi zo.

 47. Janssen

  @ Buurtbewoner

  Ik denk dat jij het over een hele andere parkeerstrook hebt dan de parkeerstrook die verdwijnt. De asfaltweg en parkeerplaats van het restaurant (bij de speeltuin dus) blijft gewoon.

 48. Koel Hoofd

  @Utrechtvoorutrecht
  De locatie is
  vanaf Utecht centrum via de burg. Reigerstraat op de rontonde bij W-park linksaf richting Biltstraat. Het stuk met de lage huisnummers.

 49. wollie

  steden zijn voor bewegende mensen, niet stilstaande auto’s

 50. JdV

  @wollie: en vreemd genoeg zijn steden er ook voor stilzittende mensen en bewegende auto’s

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).