Na jaren leegstand plannen voor pand Scheer & Foppen Vondellaan | De Utrechtse Internet Courant Na jaren leegstand plannen voor pand Scheer & Foppen Vondellaan | De Utrechtse Internet Courant

Na jaren leegstand plannen voor pand Scheer & Foppen Vondellaan

Na jaren leegstand plannen voor pand Scheer & Foppen Vondellaan
Scheer & Foppen op de Vondellaan
Toen Scheer & Foppen in 2016 failliet ging kwam het pand op de hoek van de Croese- en Vondellaan leeg te staan. Sindsdien zijn de anti-inbraaktralies voor de ramen niet meer omhoog gegaan en zijn de ramen besmeurd met graffiti. Daar moet verandering in gaan komen. Het Utrechtse bedrijf Sleeping Beauties kocht deze maand het pand en wil er de komende tijd weer iets moois van maken.

Toen Scheer & Foppen in 2016 failliet ging kwam het pand op de hoek van de Croese- en Vondellaan leeg te staan. Sindsdien zijn de anti-inbraaktralies voor de ramen niet meer omhoog gegaan en zijn de ramen besmeurd met graffiti. Daar moet verandering in gaan komen. Het Utrechtse bedrijf Sleeping Beauties kocht deze maand het pand en wil er de komende tijd weer iets moois van maken.

De herontwikkeling van de locatie is nog in een heel vroeg stadium. De twee ondernemers Coen Visser en Tonie Hagen van Sleeping Beauties zijn sinds begin deze maand eigenaar van het gebouw. Het bedrijf koopt vaker plekken op in de stad om die op te knappen. De twee hebben zin om aan de slag te gaan met deze locatie, maar willen eerst van de buurt weten wat zij eigenlijk willen.

Er is een vragenlijst gepubliceerd waarbij iedereen kan aangeven wat ze willen met het pand. Willen mensen vooral veel woningen, een buurtwinkel of horeca? Ook staan er meer algemene vragen in over de buurt.

Over een aantal weken moet deze eerste verkenning af zijn en dan gaan de initiatiefnemers nadenken over het verdere plan. Zo is ook nog niet bekend of het pand verbouwd gaat worden of toch volledig gesloopt wordt en er nieuwbouw komt. Dan is het ook nog aan de gemeente om te reageren op de plannen, en wat voor procedures er nodig zijn. Een datum wanneer het project afgerond is kunnen de nieuwe eigenaren dan ook nog niet geven.

36 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Ooit zou het een Jumbo supermarkt worden. Die is ef nooit gekomen. Net zoals de Jumbo op HC.

 2. Massegast

  Slopen die handel. Echt een markante plek die schreeuwt om architectonische kwaliteit. Maak er desnoods een postmodernistisch paleisje van. Als het maar smoel krijgt.

 3. wollie

  ky…

  to…

  pi…

  a!

 4. Barend

  @ Massegast

  Helemaal eens. Slopen en mooi landmark neerzetten.

 5. Gerben

  Ik denk dat een stripclub hier niet zou misstaan. Utrecht mist dat echt naar mijn mening.

 6. Hadjememaar

  Het is inderdaad een foeilelijk pand, op een rare drukke plek. Ben benieuwd wat het gaat worden.

 7. Tim

  Klinkt goed, dit pand is altijd al een lelijk eendje geweest.

 8. WilliamP

  Bagviewer geeft aan uit 1920, maar dat zal wel niet kloppen.

 9. Peet

  Wat goed van van de ondernemers om de buurtbewoners erbij te betrekken,,,hulde !!

 10. Fred

  Op deze plek moet natuurlijk een mooi pand komen.
  Wat er nu staat is echt spuuglelijk, dus weg ermee.

 11. Herman

  Hopelijk woningen voor starters, nieuw horeca formuletje en wat social flex plekken!

 12. James

  Bouw hier een mooie woontoren!

 13. Coenraad V

  @James
  Niet de ideale plek denk ik voor hoogbouw, al is het niet ver af van het beurskwartier dat straks vol staat met hoogbouw, dus op zich zou het kunnen.
  Ik denk meer aan een mooi klassiek pand, met uitstraling, grandeur.

 14. frits goris

  Bouw een Domtoren hoger als de Dom

 15. wollie

  studieplekken voor hogeschool utrecht?

 16. W.

  Mooi hoogteaccent inderdaad.
  Spiegelt goed met het torentje aan de overkant.

 17. GeeWee

  Laten staan en netjes opknappen. Genoeg hoogbouw verderop. Laat hier aub nog een stukje van de “oude” Croeselaan intact.

 18. wollie

  kerncentrale?

 19. Coenraad V

  @Frits Goris
  Goed punt, laten we de originele dom gelijk een stuk ophogen nu hij toch onder renovatie is.
  Dan kan de hoogtelimiet ook gelijk mee omhoog, en is dat probleem ook opgelost.

 20. Architectuurcriticus

  Dit gebouw is goed van verhoudingen. Wanneer het 2039 was, zou het op de gemeentelijke monumentenlijst zijn geplaatst als voorbeeld van moderne naoorlogse winkelbouw. Het staat op een markant punt en voegt zich naar de bebouwing eromheen. Ik pleit voor renovatie, al krijg ik daar waarschijnlijk weinig handen voor op elkaar. Maar dit wilde ik toch even laten weten

 21. Ouwe

  Een sishalounge of een coffeeshop, daar kun je niet genoeg van hebben.

 22. wollie

  koekjesfabriek/sociale werkplaats?

 23. Waalbert

  Ik hoop dat er een elektronica zaak komt. Die mist de buurt nu Scheer en Foppen er niet meer is.

 24. herman

  Radio de Hoop

 25. Angelique

  Slopen? Er wonen toch gewoon mensen op de 1e etage?? Zullen ze leuk vinden.

 26. De Utrechter

  Wat de een lelijk vindt is voor de ander mooi. Fact is dat dit een pand is die architectonisch voor de tijdgeest staat van ik meen de jaren 50. Behouden dus. Zeker ook als je ziet wat voor een foei lelijk gebouw er tegenover is geplaatst in plaats van de mooie school die er ooit stond. Opknappen, woninkjes voor de starters in plaatsen en een leuke horeca tent onderin fleurt de boel op!

 27. Massegast

  Ik begin te twijfelen. (Zegt sloper Massegast). Maar, natuurlijk, dit is al een ‘postmodernistisch’ paleisje! Behouden maar! Met een verstandige invulling. Qua verhouding met de omgeving niet eens zo slecht en inderdaad, een tijdsbeeld van ongeveer 1960. Ben eerlijk gezegd ook bang voor wat er voor in de plaats zou gaan komen.

 28. Sanne

  Toko Mitra!! Tenminste, als er een opvolger wil doorgaan…

 29. wollie

  drive-in coffeeshop?

 30. Teunis

  Getuige een advertentie in het UN van 31 december 1938 had G.J. de Hoop toen al een “Elektro Technisch Bedrijf” op Vondellaan 55. Het pand zag er toen wel wat anders uit:
  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/759dcb8c-5494-5560-804e-18af5e491a86/media/1ba9d19b-0f9e-3938-1f06-c5c95b367156

 31. wollie

  en anders gewoon een albert heijn, die hadden we nog niet in rivierenwijk

 32. borgers, Frans

  Het pand zou geshikt zijn als UITZENDBURO

  Ik ken het bedrijf nog van vroeger en heb ik er menigmaal kleding gekocht.

  Een café zou niks zijn vanwege parkeer ruimte.

 33. Angelique

  @Teunis: leuke aanvulling, dank!

 34. rubik

  een grote rubik’s cube zou hier niet misstaan…

 35. vincentz

  Met het online zetten van een vragenlijst wordt gesuggereerd dat de buurt kan meebeslissen en dat de ondernemers zeer begaan zijn met de buurt. Toevallig weet ik via deze site dat het online staat anders had ik het niet geweten. De ondernemers hebben de buurt niet actief kennis laten nemen van de plannen. Verder is het een heel algemene vragenlijst meer om te inventarisen waar mogelijk verzet of bezwaar uit de buurt kan komen. En tenslotte een alibi om bij alle voorlichtingsbijeenkomsten met trots te kunnen melden dat de buurt actief participeert en meedenkt.
  Het is goed dat er iets gebeurt met het pand, wat dat betreft hebben de ondernemers veel steun uit de wijk.
  De architectuurcriticus stelt dat het huidige gebouw zich voegt aan de omgeving. Dat zie ik anders. Het bouwvolume is niet in verhouding met het overige blok. Het gebouw volgt niet het ritme van de omliggende panden. De ramen zijn horizontaal geplaats terwijl die bij de omringende panden verticaal geplaatst zijn. Het heeft een plat dak als enige in het bouwblok. De gevel is bekleed met een gele strenperssteen terwijl het hele gebied een rood-bruine baksteen gebruikt. Het is overigens geen postmodern gebouw, eerder modernistisch. Postmodern is de hamburgertent in de vorm van een hamburger.
  Enige reden voor plaatsing op de monumentenlijst zou zijn het tijdsbeeld. Het na-oorlogse: fuck the context. Nu ook weer populair onder Rem Koolhaas

 36. Inge

  Een filmhuis zou volgens mij perfect zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).