Na jaren van leegstand wordt Klopgebouw op Viconaterrein in Utrecht in gebruik genomen Na jaren van leegstand wordt Klopgebouw op Viconaterrein in Utrecht in gebruik genomen

Na jaren van leegstand wordt Klopgebouw op Viconaterrein in Utrecht in gebruik genomen

Na jaren van leegstand wordt Klopgebouw op Viconaterrein in Utrecht in gebruik genomen
Het bijzondere Klopgebouw op het Viconaterrein gaat eindelijk een invulling krijgen. Eigenaar en studentenhuisvester Xior laat op vragen van DUIC weten dat ze in de loop van volgend jaar zelf het gebouw gaan gebruiken. Het pand dat in 2019 werd opgeleverd stond jarenlang leeg en is alleen kortstondig gebruikt voor een expositie.

Het bijzondere Klopgebouw op het Viconaterrein gaat eindelijk een invulling krijgen. Eigenaar en studentenhuisvester Xior laat op vragen van DUIC weten dat ze in de loop van volgend jaar zelf het gebouw gaan gebruiken. Het pand dat in 2019 werd opgeleverd stond jarenlang leeg en is alleen kortstondig gebruikt voor een expositie.

Het pand is een reconstructie van een oud fabrieksgebouw dat hier lange tijd stond. De geschiedenis van het fabrieksterrein begint in 1913 toen Willem Hendrik Verloop er een gebouw liet maken. Decennialang was er bedrijvigheid en in 2001 werd het fabriekspand een gemeentelijk monument. De kavel kwam echter lang braak te liggen waarbij het gebouw afgebroken is en er onderdelen opgeslagen werden. Bij de herontwikkeling van het terrein was herbouw verplicht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Xior stapte in de ontwikkeling en heeft op het terrein appartementsgebouwen voor studenten gebouwd. Daarmee moesten ze ook het Klopgebouw opnieuw opbouwen wat in 2019 werd afgerond. Maar sindsdien stond het bijzondere pand leeg. Eenmalig is er een paar dagen een expositie geweest.

Na vragen van DUIC laat eigenaar Xior weten dat er meerdere opties zijn afgewogen voor de invulling van het gebouw. Er zouden weinig kandidaten zijn voor verhuur vanwege corona en hoge bouwkosten. “Echter hadden we in ons achterhoofd ook steeds de optie overwogen om het gebouw in eigen gebruik te nemen. Uiteindelijk is besloten, onder andere door de groei van het bedrijf, het pand in eigen gebruik te nemen. Hierbij zal een mix ontstaan van kantoorruimte, vergaderruimte en een groot gedeelte gemeenschappelijke ruimte voor Xior bewoners (en mogelijks medestudenten). Het gebouw zal dus vanaf volgend jaar in gebruik worden genomen.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

13 Reacties

Reageren
 1. Wil

  Huh waar is dit?!!!

 2. Hetty

  Wil, dit bijzondere en mooie bouwwerk is hier te vinden. Als je op station Vaartse Rijn staat, zie je aan 1 kant een watertoren. Die kant ga je op. Je loopt langs het water op de Jutfaseweg, en je loopt door tot aan de stoplichten. Daar kijk je links, en aan de overkant van het water staat het Klopgebouw. Om de moderne andere kant te zien, ga je linksaf de Diamantweg op, even verder lopen en links is dit bouwwerk in al zijn glorie te zien.

 3. Ceasar

  @Wil, Rotsoord aan de Vaartserijn.

 4. Jeroen

  Is dit niet het gebied waar de oude draadfabriek stond?

 5. Tom

  @Jeroen
  Die ligt verder op de vlak bij de ARM.

 6. PeterH

  @Jeroen:
  de draadfabriek zat verder naar het zuiden, meer aan het eind van de Verlengde hoogravense weg. Zoek naar
  “Neerlandia kade” en je hebt hem.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 7. Publiek

  Prachtig gebouw! Jammer dat het geen publieke functie krijgt maar weer voor een bedrijf gebruikt gaat worden.

 8. Anne Marie ten Berge

  Het gebouw wordt dus een goedkoop kantoor voor Xior en geen goedkope appartementen voor studenten. Weer een gemiste kans voor 1 liefde voor allen.

 9. Jeroen

  Dit gebouw is echt een schande. Ik heb geen idee welke onderdelen zijn opgeslagen maar dit is geen herbouw en die onderdelen zijn niet gebruikt. Dit is een kitscherige kopie van beton in elkaar geknald met een hedendaags laagje baksteen eromheen. Ze mochten het gebouw niet slopen maar deden het toch, vervolgens moesten ze het gebouw herbouwen maar dit deden ze niet. Ze maakten een neppert die eerder in de Efteling past. De rest van de kippenhokjes waar (buitenlandse) studenten een godsvermogen voor mogen betalen maakt dit stukje schaamteloos graaigoed verder af.

 10. Katja

  Wat ! Geen horeca ? Eindelijk !

 11. Massegast

  @Jeroen — Dank voor het echte verhaal over het Vicona-pand

 12. Wil

  @hetty & caesar: dank

 13. Utrechtsch

  Nooit geweten dat dit pand leegstond. Als deze eerder was aangeboden hadden ons kantoor het zeker overwogen. Zonde zeg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).