Na jaren van praten moet de herinrichting van de Maliebaan in Utrecht volgend jaar toch echt starten Na jaren van praten moet de herinrichting van de Maliebaan in Utrecht volgend jaar toch echt starten

Na jaren van praten moet de herinrichting van de Maliebaan in Utrecht volgend jaar toch echt starten

Na jaren van praten moet de herinrichting van de Maliebaan in Utrecht volgend jaar toch echt starten
Impressie van de toekomstige Maliebaan (bron gemeente Utrecht)
Over de herinrichting van de Maliebaan in Utrecht wordt al vele jaren gesproken, maar nu wordt er een datum genoemd voor de start van de werkzaamheden. Eind 2024 moet er een begin worden gemaakt met de transformatie. De twee autorijbanen in het midden van Maliebaan moeten een fiets- en wandelpromenade gaan worden.

Over de herinrichting van de Maliebaan in Utrecht wordt al vele jaren gesproken, maar nu wordt er een datum genoemd voor de start van de werkzaamheden. Eind 2024 moet er een begin worden gemaakt met de transformatie. De twee autorijbanen in het midden van Maliebaan moeten een fiets- en wandelpromenade gaan worden.

De Maliebaan is een bekende en unieke straat in Utrecht en al bijna 400 jaar oud, maar het uiterlijk gaat in de nabije toekomst flink veranderen. In 2015 werd al de eerste bewonersavond georganiseerd en sindsdien is er het nodige gesproken over de nieuwe inrichting, tal van varianten op de plannen zijn de revue gepasseerd en bewoners hebben zich geroerd.

Uiteindelijk stemde de gemeenteraad in 2022 in met de randvoorwaarden waarmee de weg vrij was om een ontwerp te maken waarbij de middenbaan van de Maliebaan een groene wandel- en fietspromenade moet worden. Nu zijn we weer een stapje verder en ligt er een zogenoemd ‘concept voorlopig ontwerp’.

Flaneren

In het kort komt het erop neer dat automobilisten straks alleen nog over de Maliebaan kunnen rijden via de ventwegen, de middenbaan is bestemd voor fietsers en voetgangers. Verder gaan de verkeerslichten op de kruising met de Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat verdwijnen, wordt de kruising volledig anders ingericht met een middeneiland, komt er meer groen en veel meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De Maliebaan moet een plek worden om te ‘verblijven en flaneren’, aldus de gemeente.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van de toekomstige kruising bij de Maliebaan (bron gemeente Utrecht)

Het concept van het voorlopige ontwerp wordt nu nogmaals voorgelegd aan betrokkenen zodat het plan op details eventueel aangepast kan worden. Daarna wordt het voorlopige ontwerp verder ontwikkeld tot een definitief ontwerp. Als alles goed gaat beginnen de werkzaamheden in 2024.

Zelf in het voorlopige ontwerp duiken? Dat kan hier.

43 Reacties

Reageren
 1. Bah

  Bah bah bah.
  Driewerf bah.

 2. Joris

  Wat al (een van de) mooiste straten is van Utrecht, wordt nog eens een smak geld tegenaan gegooid.
  Om welk probleem op te lossen precies?
  Zijn er geen andere straten/buurten te vinden die het beter kunnen gebruiken om gepimpt te worden?
  Zelfs de buurtbewoners willen dit niet.
  Onbegrijpelijk.

 3. Johnny

  Ha, ha..
  Totaal 5 voetpaden in het midden plus 2 stoeppaden langs de gevels op de Maliebaan ? Waanzin !

 4. W

  Ja leuk hoor al die herinrichtingen in Utrecht-oost, maar kan de W van Noortstraat misschien ook een keer aangepakt worden…?

 5. Realist

  Een belangrijke ontsluiting wordt een knelpunt met als gevolg dat alle omliggende wegen extra belast gaan worden en dat verkeer elders opstroopt. En dat allemaal voor een paar idealen..

 6. Robbert

  Prachtige plaatjes, wat je niet ziet is dat Utrecht oost en de binnenstad veel slechter bereikbaar worden en dat door het afsluiten van de Maliebaan andere straten veel drukker worden.

 7. Catharina M.

  O jee, “verblijven en flaneren”, dat betekent meestal horeca, picknicken, drank en herrie. Want Utrecht moet en zal bruisen, ook al is dat op een historische prachtige plek die al veel te lang niet veranderd is en daar houden we niet van in Utrecht. Het moet allemaal vermaak(t) worden.

 8. Baliekluiver

  De vernieuwde Maliebaan, goed voorbeeld van burgerparticipatie…

 9. Johan

  Vijf voetpaden. Een breed fietspad in het midden en op de foto’s ook fietsers op de ventwegen; drie fietspaden dus. En inmiddels wordt de stad wederom onbereikbaarder als je er toevallig met een auto moet zijn. Wat een waanzin, wat een geldverspilling.

 10. Max

  Geweldig plan!

 11. Wies

  Ziet er prachtig uit!

 12. Zorba

  Verbetering is altijd een goed idee, maar of dit een verbetering is, vraag ik me wel af. Het midden is mooi, maar een groot deel van de ontsluiting van centrum en oost loopt straks via de vent wegen, die ook nog eens versmald worden. Niet echt fijn voor de bewoners, maar zeker niet voor de school die er zit. Het spitsverkeer en vrachtverkeer rijdt strak pal langs alle kinderen die naar en van school komen. Lijkt mij een erg ongewenste situatie, temeer omdat we ook bij alle ander straten zien die ingericht worden voor 30KM per uur, dit in de praktijk toch anders is.

 13. Hans

  De zuurpruimerij druipt van sommige reactie af.
  Waardoor het zomaar lijkt dat vrijwel iedereen de herinrichting van deze prachtige laan volkomen waardeloos vindt. Maar zo is het in werkelijkheid niet.

  Het wordt mooi!
  En groen!
  En prettig!

  De monumentale bomen die nu nog veel te lijden hebben van zwaar verkeer krijgen eindelijk ademruimte. En wortelruimte!

  Goed dat dit project eindelijk aangepakt gaat worden.

  De automobiel is, beste reaguurders, een achterhaald vervoermiddel voor lokaal binnensteeds gebruik. Hij gaat plaatsmaken voor de fiets!

 14. jos Stelling

  Is dit geen (Rijks-) monument met een grote historische betekenis voor Utrecht?
  Een wandelpromenade die loopt van….en naar….Ja en dan moet je weer terug: “kan niet wachten”. Te veel geld.

 15. Peter

  @Hans, er gaat geen asfalt weg en komt geen groen bij, de middenbaan blijft net zo breed als nu wordt alleen voor fietsers en een enkele voetganger die tussen de e-bikes durft te lopen

 16. Herman van der Meer

  Belachelijk plan. Wat heb je als wandelaar te zoeken op de Berekuil? En dan lekker de ventweg volproppen. Iets dar goed was met ruimte voor alle gebruikers wordt met een smak geld verslechterd.

 17. Leon

  Mooi. Het wordt er sowieso mooier op, een aanwinst voor de stad.

 18. WJM

  Verschrikkelijk! Verschrikkelijk!
  De wethouder had het geld beter in de herinrichting Vleutenseweg kunnen stoppen! Van 2014 protesteren kinderen al tegen de inrichting van die weg.
  Ik hoop toch zo dat onze prachtige Maliebaan géén Goylaantje wordt!!!
  Blijf het zonde vinden van die prachtige bomen op de Maliebaan!

 19. Realist

  @Hans. Hoe krijg je de boodschapjes thuis, hoe komt de politie snel naar je toe, hoe komen al je spulletjes in huis bij je terecht, hoe kan Hans hier zijn stukjes typen en hoe kan Hans overleven? Juist, doordat er automobielen zijn…

 20. Hans

  @ Peter
  Het zware verkeer wat zorgt voor verdichting en inklinking van de bodem komt er niet meer door. Dat is namelijk enorm slecht voor bomen. Hun wortels worden letterlijk de grond ingestampt.

 21. Scherpschutter

  Dat de Maliebaan 400 jaar oud is, is natuurlijk geen reden om die straat dan ook maar 400 jaar terug in de tijd te werpen. Dit is afschuwelijk en ronduit mensonterend.

  Arme bewoners.

 22. deGroot

  Ik vraag me af in hoeverre er geflaneerd gaat worden. Het is geen interessante route omdat aan een zijde weinig te beleven valt (saai stuk Biltstraat). Wel lekker veel ruimte voor hondenuitlaters. Maar die hebben eigenlijk al ruimte zat.

  Het zal op de ventwegen lekker druk worden en ik ben benieuwd hoe het zal gaan bij de kruising met de Nachtegaalstraat zonder verkeerslichten.

  PS. De huidige weg in het midden heeft geen 2 autorijbanen, maar is een 1-baansweg met 2 rijstroken en daarnaast is de gekozen impressie wel slecht gekozen. Er is op geen enkele manier te zien hoe het er dan uit gaat zien!

 23. Hans

  @ Realist
  De ‘boodschapjes’ doe ik op de fiets.
  De politie blijft zich gewoon per automobiel, motorfiets dan wel te paard voortbewegen. Heb ze overigens nooit aan de deur nodig.
  Voorts ben ik niet zo van ‘de spulletjes’, heel tevreden zonder al die overbodige meuk.
  Stukjes typen, tja dat gaat prima zonder daarvoor in een auto te hoeven zitten.
  Overleven (en lang ook) lukt vooral goed door veel te bewegen, fietsen bijvoorbeeld 🤪 en door een goed humeur te onderhouden.
  Goed lezen hoor! Ik heb het over het gebruik van de auto voor binnensteeds personenvervoer. Uiteraard mogen brandweer, ambulance, politie , het OV en de bevoorraders der supermarkten hun gemotoriseerde en uitermate nuttige voertuigen prima blijven gebruiken. Ze dienen het algemeen belang en daar kan niemand tegen zijn. Ik ben niet van de richting ‘terug naar de trekschuit’.
  Kijkt u eens naar die alleraardigste bijdragen van DUIC, ‘de veranderende stad’. Over ouderwetse zaken gesproken. Dan zie je foto’s van geparkeerde auto’s in de Vinkenburgstraat, auto’s op het Janskerkhof en het Domplein, een snelweg waar ooit de stadsbuitengracht lag. Gelukkig is dat allemaal verleden tijd. De stad gaat weer ademen als de automobiel teruggedrongen wordt. En die herinrichting van de Maliebaan is weer een stapje in de goede richting. Alle beetjes helpen.
  Santé!

 24. JB

  Hm, als exbewoner van de Maliebaan ben ik toch wel benieuwd hoe ze dat gaan doen met een rotonde die aansluit op de Nachtegaalstraat en Reigerstraat zonder stoplichten. Het is daar echt altijd stervensdruk met auto’s, er wonen namelijk ook gewoon mensen in Oudwijk en rondom de Maliebaan, die ook naar hun werk gaan en/of naar/van huis gaan.
  Nog steeds ben ik regelmatig in de buurt te vinden en hoewel de herinrichting mooi is geworden, is er niet per se een afname van auto’s. Wanneer je de auto’s over de ventwegen gaat leiden ben ik bang voor opstoppingen aan alle 4 de kanten bij de rotonde. Je zou ook met een verbodsbod voor vrachtverkeer kunnen zorgen dat er geen vrachtverkeer meer door de Maliebaan rijdt als dat is wat je wil. Hoe ga je daar aan beide kanten de supermarkten beleveren? Met allemaal ‘picnic’ autootjes?

 25. Pee

  Geduld, en dan zal je zien dat ze heel veel problemen hebben onderschat.
  Dan gaan ze weer aanpassingen doen etc.
  Dat gaat dus weer een lieve duit kosten.
  Niet iedere verandering is een verbetering.

 26. Kloek

  Autoverkeer, inclusief vrachtwagens, over de ventwegen is echt het domste idee ooit.

  Autoverkeerd had juist over de middenbaan moeten blijven gaan.

  De Ventwegen hadden juist fietspaden in een verder doorgetrokken pakomgeving kunnen worden. Wel zo prettig voor de mensen die daar wonen en had algemene rust in Maliebaanpark ten goede gekomen. Het park zou daarmee met vierkante meters uitgebreid hebben kunnen worden.

  Autoverkeer weg van voetgangers, fietsers, parkgangers en bewoners had rust gebracht. Nu gaat iedereen last krijgen van de drukte op de ventwegen. Zeker niet aangenaam. Een bizar slecht ontwerp. Uitlaatgassen, trillingen, onoverzichtelijkheid voor kinderen op de stoep en met betrekking tot oversteken. Echt zo dom……

  Verder verandert er op de plaatjes, buiten de rotonde om aan de Maliebaan verder weinig. Veel geld, voor weinig verandering en qua autoverkeer een achteruitgang van de gehele Maliebaan. Weg rust.

  Bizar dat men nooit een parkeergarage onder de Maliebaan heeft willen aanleggen. Daarmee had je alle geparkeerde auto’s op de Maliebaan en omliggende straten, waaronder Nachtegaal en Reiger, ondergronds kunnen krijgen. Vanuit de Berenkuil-Biltstraat-kant had je bovendien een inrit dichtbij de uitvalswegen gehad. Zelfs auto’s uit het echte centrum, van bijvoorbeeld bewoners, hadden hier dan geparkeerd kunnen worden. Daarmee had de Nieuwegracht bijv. autovrij kunnen worden. De grootste gemiste kans in Utrecht van de laatste jaren.

 27. Marleen

  Ik hoor veel mensen over de bereikbaarheid, maar die verslechtert helemaal niet. Er zitten wel veel mensen zonder noodzaak in de auto. Als die lekker gaan fietsen, is er voor de noodzakelijke ritjes ruimte zat.
  Ik lees ook dat mensen vinden dat het voor de fiets nu al prima geregeld is. Ik vind van niet. Als je uit het zuiden komt en je moet aan de westkant van de Maliebaan zijn, moet je omrijden via het kruispunt bij de Nachtegaalstraat, want de ventwegen zijn ook voor fietsers eenrichtingsverkeer. En bij dat kruispunt is linksaf slaan ook nog eens zo onhandig ingeregeld dat je een bocht moet draaien om voor te sorteren, die fietsend helemaal niet kan. Kortom: voorlopig is de Maliebaan vooral een autofestijn en dat is gewoon niet meer van deze tijd. Dus ik ben Team Hans.

 28. Bas

  Dit wordt een verkeersinfarct: continue stroom van fietsers richting Uithof en terug naar de stad kruisen auto verkeer vanuit de stad richting de ringweg (en retour) zonder verkeerslichten. Dit is vragen om ongelukken / frustratie / boze fietsers/ boze automobilisten.
  Welk probleem wordt nu opgelost: het is nu al prima flaneren met fiets en als voetganger over de Maliebaan.
  Wees dan duidelijk: sluit binnenstad af voor autoverkeer ipv langzaam afknijpen.

 29. Rutger

  Gaan ze daar een Goylaan rotonde aanleggen? Goede wedstrijd!

 30. Marcel1

  Niemand heeft dit idee in zijn programma staan. Als bewoner kan je niet kiezen. Referendum over zoiets van de bewoners rondom zou top zijn. Maar dat willen we niet in de politiek. Macho gedrag: ik heb dit geregeld viert hoogtij. Daarom wint de BBB. Bewoners voelen zich niet gehoord. Bestuur van Utrecht? Vraag u eens af: wat willen bewoners. Houd een referenda en laat dit de weg zijn waarin u bestuurt. Teveel gevraagd he? Niemand van de partijen die je hier over hoort. Wij, bestuur, tekenen en u, bewoners, mag opmerkingen maken maar wij, bestuur, doen daar niks mee. Lekker puh.

 31. Annemieke

  Een middeneiland net als op de Goylaan?? , het is er niet veiliger op geworden en al 2 keer aangepast !! Staat ons dat ook te wachten ?
  Flaneren over de Maliebaan dat kan nu ook langs prachtige beelden , ik loop hier altijd alleen .

 32. Autoliefhebber

  Wat een ongelofelijk dom plan is dit.
  Situatie is nu bijna ideaal: langzaam verkeer dicht bij de huizen en wat meer doorgaand verkeer er verder vanaf.
  Niewe situatie: al het verkeer -dat toch echt van deze weg gebruik moet maken- kan over de kinderkopjes rammelend langs de gevels rijden. Weldenkende mensen begrijpen heus dat dat verkeer daar *niet* is omdat het zo leuk is om door Utrecht te rijden.
  Werkverschaffing van en voor de afdeling ‘herinrichting’ van onze gemeente. Naar mijn mening grenst het verzinnen van dit soort onzin aan onbehoorlijk bestuur.
  Dat autohaters á la Hans en geschiedenisleraar types als M. van Rossum er blij mee zijn geloof ik best. Maar ik niet en ik denk velen met mij.

 33. arbeider

  @

  En weer hoor je de kreet dat iedereen maar moet gaan fietsen of wandelen! Ja…be mye guest, makkelijk als je daar in de buurt woont en werkt. 95% woont en werkt echter ergens anders, is niet te belopen of te befietsen. Daarbij zijn veel burgers slecht ter been of ouder dan de yup.

  Wat is dat toch voor een redenatie om de fiets te pakken, mag iedereen dat voor zichzelf bepalen drammers?

  Een stadsbestuur moet er voor zorgen dat IEDEREEN zich fijn voelt in zijn of haar stad, dat heet tegenwoordig met een mooi links woord ” inclusief “

 34. Realist

  @Autoliefhebber. Blijft altijd mooi om te constateren dat ook de ergste autohaters gewoon afhankelijk zijn van de auto en heel toevallig alleen datgene willen verbieden wat hen zelf niet raakt.

 35. Hans

  Aan alle autoliefhebbers en andere ‘realisten’:

  wat een wonderlijke conclusies trekken jullie toch.

  Ik ben helemaal geen autohater. In tegendeel. Ik vind het een machtig interessante uitvinding. Ik heb tevens een geldig rijbewijs. Daar maak ik regelmatig gebruik van! Ik vind auto’s op zichzelf dus hele leuke machines. Fijn ook, om je zo nu en dan, indien noodzakelijk mee van A naar B te kunnen verplaatsen, daar waar je met de fiets moeilijker kunt komen. Maar kom op zeg! Binnen de stad is alles prima te befietsen. En er rijden ook nog eens tal van bussen, trams en treinen die je tot ver over de landsgrenzen kunnen brengen als je dat wilt. Maar toegegeven, het heeft zo zijn aantrekkelijke kanten, het rijden in een overdekte leunstoel.
  Het enige wat ik beweer is dat het een goede zaak is om het autogebruik – wat al decennia lang volkomen uit de klauwen is gelopen, in te perken. Zeker binnen stedelijke agglomeraties. Beweer ik daarmee dat niemand meer in een auto mag rijden? Nee! Beweer ik daarmee dat er veel verstandiger en kritischer moet worden omgegaan met de auto als personenvervoersmiddel? Ja! Vandaar dat ik de maatregelen die ons ultralinkse, socialistische stadsbestuur (sommigen geloven echt in die kwalificaties, haha) neemt om het autogebruik op bescheiden wijze een beetje beter te reguleren toejuich. Hoe minder overbodig autoverkeer in en rondom de grote steden, hoe beter. En tot slot, natuurlijk ontzeg ik niemand het recht om zijn doodzieke bejaarde vader, moeder, tante etc. een lift te geven als dat nodig is. Maar de middenstrook van de Maliebaan als aanvoerroute van deze hulpbehoevende familieleden kunnen we best wel missen.

 36. A.R.Burger

  Dit is volkomen overbodig. Er zijn naast de Middenbaan voor auto’s aan beide kanten een fietspad en een wandelpad. Wat moet veranderen is dat deze vier paden dringend onderhoud nodig hebben: veel oneffenheden en veel plassen. Datzelfde geldt voor de ventwegen en de trottoirs. Opknapbeurt zoals in de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat is nodig. De auto’s de middenbaan afnemen en wel toelaten op de ventwegen veroorzaakt onnodig veel opstoppingen. De vele ouderen met rollators en rolstoelen o.a. op Maliebaan 34 hebben vaak de Regiotaxi nodig. Daar moet ruimte voor zijn.

 37. Nina

  @ Hans
  Niet iedereen kan of wil fietsen en lopen. Daarnaast is het echt niet fijn dat de autosituatie wijzigt, als je ergens bent gaan wonen. Het werd niet aangekondigd toen mensen de keuze voor een woning maakten. Mag best begrip voor zijn.

 38. Hans

  Nina, je hebt helemaal gelijk.

 39. Geenstijl@Utrecht

  Heerlijk toch,kunnen we misschien weer parades houden …. Hans voorop met zijn fiets.

 40. Ihsan

  Schandalig hoe er eindeloos geld kan worden verbrast in Utrecht Oost, terwijl belofte op belofte wordt gebroken om armere delen van de stad veiliger te maken. En de echt levensgevaarlijke plekken zoals de Niels Bohrweg en de bocht in de Vlampijpstraat worden maar niet aangepakt.

 41. Nuchter

  @Hans,

  droomt u rustig door in uw bubbel. Citaat: ‘De automobiel is, beste reaguurders, een achterhaald vervoermiddel voor lokaal binnensteeds gebruik. Hij gaat plaatsmaken voor de fiets!’

  Niets daarvan, u praat onzin. Het aantal auto’s in Utrecht neemt stevig toe. Zelfs per inwoner neemt het aantal auto’s toe.
  Niets achterhaald, de auto is het geëigende vervoermiddel voor van huis tot huis vervoer. Bent u wel eens met de regiotaxi naar het ziekenhuis geweest? Nee beslist niet, u zou dan niet van dit soort wartaal bezigen.

 42. Julia

  Prachtig plan hoor! Misschien tijd voor een rondje tram zoals in 1909 die ging langs Stationsplein > Ledig Erf > Maliesingel > Weerdsingel > Herenweg > Stationsplein? Kan iedereen z’n automobiel thuislaten en spulletjes of stramme lijven vervoeren.

 43. Uuu

  @ Nuchter

  Weer een nieuwe loot aan de boom/ een nieuw alter ego van het reaguurders collectief. Chapeau.

  Er wordt alleen wederom desinfo de wereld in geslingerd. In Utrecht daalt het autogebruik en autobezit over een langdurige trend. (Neem een periode van 10 jaar). Dat er tijdens corona een lichte stijging te zien is geweest in aanschaf auto’s doet niets af aan het feit dat over 10 jaar het autogebruik en bezit in Utrecht daalt. Zeker als je weet dat het inwoneraantal stijgt. Een absolutie stijging, door groei inwoners, kan nog steeds een relatieve daling met zich mee brengen. Moeilijk he, statistiek?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).