De oude directievilla die vroeger bij de Cereolfabriek hoorde is na jaren van verloedering weer helemaal opgeknapt. Het bijzondere en monumentale gebouw had lang geen echte functie en was in verval geraakt.
Het gebouw aan de Everhard Meijsterlaan in Utrecht was vroeger de woning van de directie van het naastgelegen Cereol-complex. In 2001 besloot de gemeente Cereol uit te kopen voor 37 miljoen gulden. Er werd namelijk al jaren geklaagd door omwonenden over stank- en stofoverlast veroorzaakt door de sojafabriek.
In 2002 kwam het productieproces in de fabriek helemaal stil te liggen waarna de plannen voor herontwikkeling ontstonden. Uiteindelijk werden sommige gebouwen gesloopt, weer andere opgeknapt en herbestemd. Zo zit er in de voormalige fabriek nu onder meer de bibliotheek en horecazaak Buurten. De directievilla had echter nooit echt een nieuwe functie gekregen.
Nieuwe bestemming directievilla
Een paar jaar geleden werden de hoognodige werkzaamheden uitgevoerd aan de directievilla en begon de gemeente de zoektocht naar een nieuwe gebruiker. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg riep in 2020 de gemeente al op om er werk van te maken.
Uiteindelijk werd er ook een nieuwe gebruiker gevonden, Wijkbureau West wilde er wel naartoe verhuizen. Het gebouw is van binnen en van buiten helemaal opgeknapt. Omdat het een rijksmonument is, heeft de gemeente in het herstel en de afwerking zoveel mogelijk de historische kenmerken van het gebouw behouden of teruggebracht.
Tijdens de verbouwing werd nog achter metselwerk een historische staldeur gevonden. De villa had namelijk ooit een eigen paardenstal. De staldeur blijft op die plek zitten, en is zichtbaar achter een glazen plaat.
Wijkbureau West heeft maandag de deuren geopend in het gebouw. Op de oude locatie van het wijkbureau, de J.P. Coenstraat 62, komt stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU). Zij nemen vanaf eind mei intrede in het pand.
Gekoppelde berichten
Verdwenen fabrieken: Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek aan de Kanaalweg
Van de meeste verdwenen fabrieken in Utrecht zijn ook de gebouwen inmiddels weg. Enkele bleven…
Monumentale directievilla Cereolfabriek krijgt toekomst als locatie voor Wijkbureau West
De monumentale directievilla van het Cereol-complex in de Utrechtse wijk Oog in Al heeft een…
Monumentale directievilla Oog in Al wordt eind deze maand gronding onder handen genomen
Het noodzakelijke onderhoud aan de monumentale directievilla van het Cereol-complex in Oog in Al start…
Gemeente onderzoekt nieuwe invulling Cereolvilla; Verkoop is optie als die niet wordt gevonden
De gemeente Utrecht zoekt naar een nieuwe invulling voor de monumentale directievilla van het Cereol-complex…
GroenLinks vraagt aandacht voor verkrottende directievilla in Oog in Al
GroenLinks heeft in een aantal schriftelijke vragen zorgen geuit over de slechte staat van de…
4 Reacties
ReagerenNoem het beestje s.v.p. bij de naam. Het was de directievilla van de S.O.L., de Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek.
Helemaal met je eens @ Kees …..
Je hebt volkomen gelijk was van de SOL.
Maar de geschiedenis wordt gauw vergeten.
Wat een kardinale verkwisting van belastinggeld. Liefst 37 miljoen gulden belastingpoet om de grond plus gebouwen te kopen, dan 20 jaar totale verpaupering, en nu het opknappen van een villa (toe maar…) zodat er een wijkbureau in kan, waar ook al geen enkele nuttige economische activiteit wordt verricht op kosten van belastingbetalers…Het is een welvaart-verbrandingsoven.
Gooi dit blok aan het been van de belastingbetaler in de verkoop! Het is beter af in private handen. Kunnen de opbrengsten ook direct terug naar de belastingbetaler middels belastingverlagingen.