Na Lage Weide nu pleidooi GroenLinks voor windmolens polder Rijnenburg | De Utrechtse Internet Courant Na Lage Weide nu pleidooi GroenLinks voor windmolens polder Rijnenburg | De Utrechtse Internet Courant

Na Lage Weide nu pleidooi GroenLinks voor windmolens polder Rijnenburg

Na Lage Weide nu pleidooi GroenLinks voor windmolens polder Rijnenburg

Na het debacle rondom de windmolens bij Lage Weide gaat GroenLinks nu proberen om de windmolens te plaatsen in de polder Rijnenburg.

Eind oktober besloot het college van Utrecht om de bouw van de zes windmolen op Lage Weide door te zetten. Maar al snel bleek dat een meererheid in de gemeenteraad tegen het plan gaat stemmen en dat de windmolens er dus waarschijnlijk niet komen. “GroenLinks betreurt het dat op deze manier een uniek bewonersinitiatief dreigt te sneuvelen,” aldus GroenLinks-raadslid Steven de Vries.

GroenLinks pleit nu voor het aanpassen van het bestemmingplannen van de polder zodat de bouw van eventuele windmolens mogelijk wordt. Polder Rijnenburg is volgens De Vries een goede locatie, omdat de bebouwing van de polder voorlopig van de baan is. “De economische terugverdientijd van een windmolen is minder dan tien jaar, dus de bouw van de windmolens zit een eventuele toekomstige ontwikkeling van Rijnenburg dus niet in de weg,” zegt De Vries.

Het plan om de windmolens in Lage Weide te plaatsen is nog niet van de baan, er moet officieel nog gestemd worden over het plan in de gemeenteraad. Dit zal in december gebeuren. Ook is er nog een theoretische mogelijkheid dat de provincie besluit dat de windmolens op de Lage Weide moeten komen.

6 Reacties

Reageren
 1. Arend

  Jaja, en die polder is een rustgebied voor vogels… Daarom mogen daar, nadat ze er jarenlang wèl mochten vliegen, nu geen modelvliegtuigjes meer vliegen.
  Groen links, hoe groen IS dat eigenlijk?

  Dag vogels!

 2. Geenstijl

  @Arend,
  Nou Arend,gewoon groene shit en niets anders,altijd al zo geweest.

 3. Henk Daalder Windparken Wiki

  Het goedkoopste EN mest invloedrijk alternatief voor windpark Lage Weide is een echt burger windpark op die plek.
  Qua ontwerp precies zo ls Energie_U dat wilk, maar dan voor bijna 100% in eigendom bij inwoners die goedkope stroom willen. 9000 Utrechtse huishoudens een eigen stukje windpark op Lage Weide.
  Het alternatief is een nieuwe kolencentrale op Lage Weide. De PvdA ronselt dan 1000 arbeiders die dagelijks een kruiwgen steenkool brengen, want met vrachtwagens maakt natuurlijk te veel lawaai, en schepen geven te veel fijnstof.

  Maar die 6 molens op Lage Weide zijn lang niet genoeg, tot 2020 zullen er nog een stuk of 20 tot 50 volgen, ergens. En als de klimaatneutrale ambities echt worden gerealiseerd een stuk of 200. Plaats genoeg in het veenweide moeras in het westen van de provincie.

  Ook de Utrechtse heuvelrug heeft plaats zat, tussen de bomen zien de inwoners van die gemeente ze toch niet. Alleen bij goed weer, zie je ze vanaf een flat in Utrecht.

 4. LJW Zeegers

  Groen Links ?? Ze zijn zelfs niet sociaal. Hoe zo Groen Links !! Grijs-Rechts zullen ze bedoelen.

 5. Jaap

  @Arend, windmolens staan niet eens in de top-10 van doodsoorzaken van vogels. Zie http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/58619/windmolens-niet-in-top-10-oorzaken-vogelsterfte/?utm_source=Nieuwsbrief+DuurzaamBedrijfsleven.nl&utm_campaign=9b3f5e369c-Nieuwsbrief_DuurzaamBedrijfsleven_nl_06_11_2013&utm_medium=email&utm_term=0_6067240d53-9b3f5e369c-75345541. Dus wat dat betreft is GroenLinks heel erg groen. Als je vogels wilt redden, moet je katten weren uit Rijnenburg, geen windmolens.

 6. Arend

  @Jaap: Ik heb niet eens over dode vogels. Alleen al het feit dat in dat vogel-RUSTgebied windmolens staan te draaien zal er voor zorgen dat zij (de vogels) uit zullen gaan wijken naar… ja waar naar toe eigenlijk?
  Groen Links meet hier met twee maten: géén modelvliegtuigjes, wèl windmolens. De ene hobby mag niet, de andere hobby wel? Leg dat maar eens uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).