Na ruim zes jaar wordt herinrichting van winkelcentrum De Gaard in Utrecht formeel afgerond Na ruim zes jaar wordt herinrichting van winkelcentrum De Gaard in Utrecht formeel afgerond

Na ruim zes jaar wordt herinrichting van winkelcentrum De Gaard in Utrecht formeel afgerond

Na ruim zes jaar wordt herinrichting van winkelcentrum De Gaard in Utrecht formeel afgerond
Foto's: Tamar Huijbregts
De herinrichting van De Gaard in Utrecht begon in 2018 en het vernieuwde winkelcentrum werd in 2019 geopend. De verbouwing is echter tot op de dag van vandaag nog niet helemaal afgerond, maar daar komt binnenkort verandering in wanneer de laad- en losplekken worden aangelegd.

De herinrichting van De Gaard in Utrecht begon in 2018 en het vernieuwde winkelcentrum werd in 2019 geopend. De verbouwing is echter tot op de dag van vandaag nog niet helemaal afgerond, maar daar komt binnenkort verandering in wanneer de laad- en losplekken worden aangelegd.

Vlak nadat De Gaard werd geopend stelde de Utrechtse fractie van het CDA vragen over de verkeerssituatie rondom het winkelcentrum. Veel automobilisten zouden hun voertuig namelijk aan de achterzijde parkeren omdat daar de Albert Heijn is te vinden, terwijl er in de herinrichting vooral aandacht was voor het parkeerterrein aan de voorkant.

Bewoners hebben daarom in 2020 een petitie aan het college overhandigd waarmee zij vroegen de rijrichting op de Valetonlaan om te draaien. Weer twee jaar later had de gemeenteraad het college van B&W via een motie de opdracht gegeven het draagvlak voor de maatregel te peilen in de buurt.

Bezwaar

Tijdens die meting koos een meerderheid van de omwonden ervoor de situatie aan te passen. Het college, dat naar eigen zeggen altijd heeft aangegeven dat het omdraaien van de rijrichting geen effect op de problemen zou hebben, heeft daarna gehoor moeten geven aan de motie.

Tekst loopt door onder afbeelding

De achterzijde van het winkelcentrum

Dit jaar werd echter bekend dat de rijrichting op de Valetonlaan toch niet werd omgedraaid. Dat besloot de gemeente nadat meerdere omwonenden bezwaar hadden gemaakt tegen de maatregel.

Laad- en losplek

Nu deze kwestie is afgerond, kan de volgende stap in de herinrichting van De Gaard worden gezet. “Als laatste onderdeel van deze herinrichting moeten de laad- en losplekken in de Valetonlaan en de Obbinklaan nog gemaakt worden”, aldus de gemeente. ‘Dit stond al sinds 2019 op de planning maar dit lag stil omdat er nog een besluit genomen moest worden genomen over het wel of niet omdraaien van de rijrichting van de Valetonlaan.”

Bewoners en winkeliers zouden de wens hebben uitgesproken de laad-en losplek in de Obbinklaan te verschuiven richting de hoofdingang van het winkelcentrum. Volgens de gemeente is dit mogelijk, maar zijn er wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Dit wordt besproken tijdens een bijeenkomst op 4 november.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Woningnood

    Erg jammer dat zo weinig extra appartementen zijn toegevoegd hier. Zou zeker aan de deze straat zijde best 11 lagen kunnen zijn zoals de flats.

  2. Nina

    Er is veel overlast voor de omwonenden m.n. aan de achterzijde. Dit komt omdat de ingang van de AH aan de krappe achterzijde zit i.p.v. aan het grote voorplein (zoals in de oude situatie) en bezoekers liefst zo dicht mogelijk bij de ingang van AH wil parkeren.

    Je zou toch zeggen dat het geen hogere wiskunde was….. 🤔

  3. Martin

    De AH zit zo’n beetje op de plek waar het begin jaren zat. Zo was de situatie voor de hierboven genoemde “oude” situatie. De meeste overlast aan de achterzijde is van (bak)fietsers die voetgangers op de stoep bij de ingang van de sokken rijden. Wat verder opvalt is dat er klaarblijkelijk veel op het oog vitale mensen in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart.

  4. Piet

    @Nina, er is overlast voor de omwonenden maar vele omwonende vinden de overlast niet erg genoeg om de rijrichting om te draaien. Tja het is geen hogere wiskunde maar een keus.

  5. W

    @nina: het probleem ligt, zoals je terecht suggereert, bij de luie automobilist die zo dicht mogelijk bij de bestemming wil parkeren om zo weinig mogelijk fysieke inspanning te leveren. Oplossing ligt in afsluiten weg. Geen hogere wiskunde.

  6. Toine Goossens

    Wat een onzin reacties. In het door de Raad goedgekeurde plan stond de rijrichting naar de Eykmanlaan toe. Een dwarse ambtenaar had daar lak aan en veranderde op eigen gezag de rijrichting.

    Daar was de Raad woest over en zij schreef het raadplegen van de bewoners voor. De uitslag was duidelijk, de rijrichting zoals aangelegd was fout. Aldus besloot de Raad opnieuw, een rijrichting naar de Eykmanlaan toe.

    Dat was tegen het zere been van bewoners ver weg van de Valetonlaan. Zij misbruiken, met steun van die dwarse ambtenaar, het bestuursrecht om het oorspronkelijke besluit van de Raad onderuit te schoppen.

    Ronduit verwerpelijk NIMBY gedrag. De bewoners rondom de Valetonlaan en de invaliden die hun plekken bezet zien met elektrische SUV’s hadden geen energie meer.

  7. Toine Goossens

    @Woningnood,

    Ja heel vreemd, 12 hoog was daar passend. Zal wel aan het NIMBY verzet van de aanpalende bewoners te wijten zijn.

  8. Nina

    @ Toine Goossens

    In de allereerste communicatie naar omwonenden stond de Valetonlaan ingetekend als fietsstraat zonder autoverkeer.

  9. Toine Goossens

    @Nina,

    Alleen het Raadsbesluit telt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).