Na tegenslagen nu ook goed nieuws voor gemeente Utrecht in langslepend conflict over bushokjes Na tegenslagen nu ook goed nieuws voor gemeente Utrecht in langslepend conflict over bushokjes

Na tegenslagen nu ook goed nieuws voor gemeente Utrecht in langslepend conflict over bushokjes

Na tegenslagen nu ook goed nieuws voor gemeente Utrecht in langslepend conflict over bushokjes
Foto: Isis Bartels
Bankjes in bushokjes zijn er vooral om op te zitten, maar het is in Utrecht ook aanleiding voor een langslepend conflict waar miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Waar de gemeente eerder steeds juridische tegenslagen had te verwerken, is er nu toch ook goed nieuws in hoger beroep voor de lokale overheid. Wel heeft een van de tegenpartijen al cassatie ingesteld bij de Hoge Raad, dus de zaak gaat voorlopig nog verder.

Bankjes in bushokjes zijn er vooral om op te zitten, maar het is in Utrecht ook aanleiding voor een langslepend conflict waar miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Waar de gemeente eerder steeds juridische tegenslagen had te verwerken, is er nu toch ook goed nieuws in hoger beroep voor de lokale overheid. Wel heeft een van de tegenpartijen al cassatie ingesteld bij de Hoge Raad, dus de zaak gaat voorlopig nog verder.

In nagenoeg ieder bushokje in Utrecht is een plek waar mensen kunnen zitten – daar is niets vreemds aan. Maar het is de kern van een groot probleem. Dat heeft te maken met zogenoemde aanbestedingen, een soort opdrachtverstrekking door de overheid.

Eens in de zoveel jaar gaat de gemeente namelijk in zee met een bedrijf om deze bushokjes te plaatsen en te onderhouden. Dit gebeurt via zo’n aanbesteding. Daar is flink geld mee gemoeid, want de bushokjes zijn ook de ideale advertentieplaatsen. Daar is goed aan te verdienen. Verschillende bedrijven wilden dan ook de aanbesteding winnen. Deze betreffende aanbesteding uit 2018 is het begin van een langslepend juridisch conflict.

Het begon allemaal met de bankjes. Dat heeft te maken met artikel 5.8.3 in het Programma van Eisen bij de aanbesteding. Daar staat: “Het zitelement steunt niet op de vloer van de Abri maar is ‘zwevend’ bevestigd aan de constructie.” Later bleek toch dat er bankjes geplaatst waren met pootjes. Dat zou niet in lijn met de aanbesteding zijn waarna JCDecaux – dit bedrijf had zich ook ingeschreven voor de aanbesteding, maar kreeg de opdracht niet – naar de rechter stapte. 

In dit artikel legden we de achtergrond van het juridische conflict en het belang van zwevende bankjes of bankjes met poten al verder uit.

JCDecaux kreeg gelijk van de rechtbank, de aanbesteding zou niet goed gegaan zijn en het bedrijf had daarom recht op een schadevergoeding.

De gemeente Utrecht zat er natuurlijk niet op te wachten om in een lang proces over schadevergoedingen terecht te komen. Daarom werd er een oplossing bedacht. In het kort komt die oplossing erop neer dat JCDecaux alsnog een rol krijgt bij de exploitatie van de bushokjes en de daarbij behorende reclamemogelijkheden – als een soort compensatie voor de geleden schade.

Toen ontstonden er echter weer problemen. Een ander bedrijf dat met de aanbesteding te maken had, Clear Channel, was het hier niet mee eens en stapte ook weer naar de rechter. Ook deze partij kreeg gelijk van de rechtbank. Daarmee was de gemeente weer terug bij af en leek een lange procedure met flinke schadevergoedingen op de loer te liggen.

Er kwam echter een hoger beroep, en daarin krijgt de gemeente wel gelijk. De oplossing om JCDecaux alsnog te betrekken bij de opdracht houdt stand. Is er daarmee een einde aan deze zaak? Dat niet, Clear Channel gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Het juridische steekspel over een bankje met poten gaat nog door.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Anthony B.

    Onlangs ging ik met mijn zoon op een van die bankjes in een zg. abri zitten, want de tram was weer eens ernstig vertraagd.
    Na minder dan een minuut stonden we beiden uit eigen beweging maar weer op, want we zaten zo ongemakkelijk dat we maar gingen staan.
    Toch wel een aandachtspuntje voor de volgende aanbestedingen, denk ik.

  2. Baliekluiver

    Lopen er bij de gemeente Utrecht ook ambtenaren rond die hun werk in één keer helemaal goed doen? Er lijkt geen einde te komen aan de lange reeks van prutswerk met grote (financiële) gevolgen!

  3. Pee

    Sorry hoor , maar waar maken ze zich nou druk om?
    Er zijn gelukkig verder geen andere zaken die om aandacht schreeuwen (sarc).

  4. Van Puffelen

    Ben wel erg blij dat de gemeente Utrecht voldoende geschikte ambtenaren in dienst heeft, waar je wel een uitbesteding aan kan toevertrouwen en de leiding en het bestuur van de gemeente Utrecht, met een gerust achter over kan leunen en de burger ontlast van hun overtollige centjes!!!

  5. Heen

    Wat een ingewikkelde uitleg met lange inleiding voor een relatief eenvoudig verhaal. Pas in derde f vierde alinea de kern van het probleem…

  6. Rob

    “Sorry hoor , maar waar maken ze zich nou druk om?
    Er zijn gelukkig verder geen andere zaken die om aandacht schreeuwen (sarc).”

    Dat is geen sarc hoor Pee, dat is iro

  7. Money money money

    Money, money, money, must be funny, in a rich mans world… Alles draait eeer eens om geld. Reclame is stom, ik wou dat er een adblocker voor abri reclames bestond! En nu kosten deze reclamebedrijven ons met die rechtzaken ook nog eens belastinggeld. Pfff

  8. Claire Obscur

    Bushokjes. Of waar een klein land weer eens groot in kan zijn. Nederland ten voeten uit.

  9. Klaasjan

    Hierbij laat ik het reclamebedrijf weten dat ik voortaan niet op de bankjes ga zitten, ook niet meer in zo’n hokje ga staan en absoluut zeker hun reclame óf onbekeken laat, en áls ik onwillekeurig al kijk, ik hoorbaar voor andere wachtenden opmerkingen ga maken en dan ook héél zeker de geadverteerde producten ga mijden. Bent u nu tevreden, reclamebedrijf?

  10. Scherpschutter

    @Money money money

    Een dergelijke adblocker bestaat al. Uw geest… Krijg het ding onder controle, zou mijn suggestie zijn.

  11. Tim

    Blablabla chocoladevla.

  12. Harm

    Als je dus een aanbesteding doet, zorg dat je dus alle partijen in de loep houdt tijdens de realisatie. Alle.
    Als specificaties veranderen, afgewezen partijen aanschrijven voor een nieuw voorstel.

  13. BartPS

    @baliekluiver: schitterende nickname in dit verband! Bij een volgende aanbestedingsprocedure voor zit- of hangmeubilair een rol als ervaringsdeskundige?

  14. Pee

    @Rob 29/8/2024 – 14:57
    Beiden zijn mogelijk.

  15. Bernhard

    JCDecaux heeft groot gelijk. Veel competies heeft mijn bedrijf in een andere sector gedaan, en essentieel is dat Appels niet meer peren worden vergeleken. Als de opdracht gegund wordt zonder dat aan alle voorwaarden wordt voldaan is dat wel het geval.
    Clear Channel heeft geen ” poot” om op te staan, want de gunning is in feite ” oneigenlijk “.
    Voor de mensen die klagen over reklame, money, money e.d. : Dankzij particulieren bedrijven staat er geen bus paal, maar een droge plek , is er een wind bescherming , met veilige verlichting, waar de gemeente ook nog reklame inkomsten van krijgt.

  16. Wim

    Onaanvaardbaar ambtelijk geklungel inderdaad, maar dat zij we in Utrecht inmiddels wel gewend. Amateuristisch bestuur, amateuristisch apparaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).