Na veel discussie was zaterdag de paardenrace op de Maliebaan in Utrecht Na veel discussie was zaterdag de paardenrace op de Maliebaan in Utrecht

Na veel discussie was zaterdag de paardenrace op de Maliebaan in Utrecht

Na veel discussie was zaterdag de paardenrace op de Maliebaan in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Er is van tevoren veel over gediscussieerd en zaterdag vond het evenement dan ook plaats; de paardenrace op de Maliebaan in Utrecht. Er was gedoe over de financiële steun omdat het gemeentebestuur geen voorstander is van evenementen met dieren.

Er is van tevoren veel over gediscussieerd en zaterdag vond het evenement dan ook plaats; de paardenrace op de Maliebaan in Utrecht. Er was gedoe over de financiële steun omdat het gemeentebestuur geen voorstander is van evenementen met dieren.

Voor liefhebbers van paardenraces is de wedstrijd op de Maliebaan een hoogtepunt. Tijdens de zogenoemde kortebaandraverij strijden pikeurs, die in een karretje achter de paarden zitten, tegen elkaar om zo snel mogelijk een afstand af te leggen. De wedstrijd wordt georganiseerd ter ere van het lustrum van Diergeneeskundige Studenten Kring en werd ook tijdens eerdere lustra georganiseerd.

Dit jaar ontstond er echter discussie over de subsidie van de gemeente Utrecht. De organisatie had financiële steun aangevraagd en de gemeente wees dit af, maar daarbij werd wel gezegd dat er bij een eventueel bezwaar weinig juridische gronden waren om geen subsidie te geven. De gemeente had de aanvraag uit voorzorg geweigerd omdat “onvoldoende duidelijk is of bij deze kortebaandraverij het welzijn van de paarden is gewaarborgd”. Nadat de organisatie in bezwaar is gegaan, heeft de gemeente de subsidie alsnog toegekend.

Tekst loopt door onder afbeelding

Regen

Het evenement wordt sinds 1982 iedere vijf jaar op de Maliebaan georganiseerd. Net als in 2017 hadden onder meer de toeschouwers, pikeurs en de paarden deze zaterdag te maken met veel neerslag. Langs de route, die tussen de kruising met de Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat, en de museumlaan lag, was dan ook meer dan genoeg plek voor het publiek.

Ook stond er een groepje demonstranten langs het parcours. Zij hadden borden met daarop teksten als ‘op onze Maliebaan geen dierenleed toegestaan’ en ‘DSK-festijn? Geen paard zou hier vrijwillig zijn’. Daarnaast was ook het logo van de Partij voor de Dieren te zien op de protestborden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Discussie

De hele discussie rondom dierenwelzijn was ook de studenten niet ontgaan. Daarom werd er tijdens het evenement een debat georganiseerd. “Als veterinaire studenten juichen wij de discussie rondom dierenwelzijn in de paardensport toe en organiseren daarom een debat waarin ruimte is voor verschillende standpunten”, lieten zij eerder weten.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Het gemeentebestuur is geen voorstander is van evenementen met dieren. Maar kennelijk mogen de veterinaire studenten toch zelf bepalen wat ze die dieren aandoen. Het was in alle opzichten een trieste zaterdag.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Er naar kijken doet mij al pijn aan het hart,die arme dieren toch,schandalig …..

 3. Knuppel

  Drie man en een paardenkop. En twee van de drie man zijn demonstranten. Volgende keer als ik wil voetballen of knikkeren op straat, mag die ook afgesloten worden. Subsidie hoeft niet.

 4. JvS

  Was mooi om die paarden met veel plezier te zien draven.

 5. Wim

  En weer was een stuk van de binnenstad afgesloten voor een evenement. Nog zeven nachtjes slapen. Dan staat het volgende festijn alweer voor de deur: Singelloop. Binnenstad voor de zoveelste keer niet toegankelijk.

 6. Wilma

  Afschuwelijk en cynisch. Voor een “progressieve” stad als Utrecht.

 7. Krijn

  De Dierengeneeskunde Studenten Kring lijkt me een clubje met rijke invloedrijke ouders , die een goede advocaat kunnen betalen. Zal me niet verbazen als dit volgend jaar weer doorgaat. Ze doen aan een introductie van eerstejaars en andere leuke saamhorigheid ongetwijfeld met een leuke subsidie van mijn belastinggeld.

 8. Realist

  Jammer van de regen maar de paarden hebben zich volgens mij weer prima vermaakt. Volgend jaar weer.

 9. Binnenstadbewoner

  Het was een gezellig festijn. Vanwege de regen niet zo druk bezocht.

  Die paar betogers heb ik niet eens opgemerkt.

  Prima festijn. Niet voor elk jaar misschien.

 10. Wim

  Zucht het gezeur over de paarden die heerlijk konden draven door een stelletje wijsneuzen..

 11. StudentGeneeskunde

  Als een paard gewond raakt, weten wij tenminste wat we moeten doen.

 12. Remco

  Wat een verheven grachtengordel commentaren hier over vermeend dierenleed.
  Ik ben blij dat er bijv. maneges zijn waar gehandicapte kinderen paard kunnen rijden. Uit eigen ervaring weet ik dat de paarden dat geweldig vinden en een hechte band met de kinderen aangaan.

 13. Moniek

  Ik denk dat paarden nóg liever draven zonder wagentje met gehelmde berijder achter zich aan.

 14. Abdul buazatti

  Duizende hossende studenten mag gewoon opbstampmuziek waar iedereen gek van wordt. En hier had men commentaar over? De inwoners en gemeenteraad van deze stad is krankjorum! Prachtig mooi dit
  ,volgend jaar weer!

 15. Paul

  @wim… een stad die leeft kan toch niet stil staan. Het is juist de kracht van Utrecht altijd geweest, centraal staan door events…

 16. Rob

  Zucht. Het gezeur van de weekdieren die in alles dierenmishandeling zien…

 17. Mevrouw van Leur

  Mooi festijn. Geen paardenrookvlees voor mij. Laat ze maar lekker ridderlijk zuiver en koen draven in rechte lijn over de monumentale Maliebaan.

 18. Fvw

  Ik heb er van genoten, leuk om te zien. Ook dit evenement moet kunnen.

 19. Rob

  JvS 24/9/2022 – 18:23
  Was mooi om die paarden met veel plezier te zien draven.

  Oh, was jij die toeschouwer!
  (ik ben een andere Rob hoor. Ik zou nooit schrijven dat bezwaren tegen dierenmisbruik gezeur zijn.)

 20. Jan

  Nog even en dan mag het ringrijden in Zeeland ook niet meer. Wat zijn wij toch een land van zeurders geworden.

 21. Rob

  Dag andere Rob.
  Het valt nog te bezien of paardenraces door de dieren zelf als mishandeling word ervaren.
  De mens(ook een soort van dier) geniet van sporten, uitgedaagd worden. Dat zit verankerd in onze genen. Niks is zo bevredigend als iets bereiken waar we voor hard hebben gewerkt.
  Zou me niets verbazen als de paardjes hebben genoten. Daarnaast maakt deze Rob zich druk om écht dierenleed. De poeha hierover leid alleen maar af en ondermijnd de zorg over eerder genoemde.

 22. Fred

  Mensen in verstedelijkte omgeving zijn zo ver van het padje af dat wat men ook met dieren doet er altijd weer gezeur losbarst over misbruik of mishadeling.
  Terwijl er niets op tegen is bij een fatsoenlijke kortebaandraverij, Ik zie al,jaren hoe mensen met hun dieren in de paardesport begaan zijn en er graag goed voor zorgen. Er staan er hier ook meer dan zeven in de wei en die dieren zien er prachtig uit.

 23. Roos

  Lijkt me een leuk cluppie dat dsk. Moet je daar student voor zijn?

 24. Dennis

  Wat een mislukte vertoning weer van misplaatst elitair gedoe die dierenmishandeling. Eerder een zichtbare schandvlek, dan een statussymbool. Heel het evenement stelt ook niets voor. Studenten dierengeneeskunde die het welzijn van de dieren minder belangrijk vinden dan hun eigen pleziertjes. Paarden racen, paarden afschieten als het fout gaat. What’s next: belanden ze op het bord en aan de voeten?

 25. Ton H

  Deze paarden zijn topsporter die eerste klas verzorgd worden. Ga lekker protesteren tegen het slachtfeest waar de schapen zonder verdoving geslacht worden

 26. Dave

  Niet meer van deze tijd om dieren in moderne stad als Utrecht op deze manier zichtbaar te misbruiken. Utrecht moet zich schamen. Over 20 jaar kijken we hier schaamtevol op terug. Staat er naast het bordje over de enorme fietsen een bordje hier werden ooit zeer dieronvriendelijke races gehouden. In de jaren 2020 waren er de eerste protesten tegen deze hachelijke gang van zaken.

 27. JvS

  Was gisteren bij een goed bevriend paard op bezoek in het ziekenhuis. Het paard was al een tijdje ziek en had niet lang meer was de verwachting. Gelukkig kon zijn hele familie aanwezig zijn bij zijn afscheid. Vannacht is die vredig ingeslapen. Het was een mooi afscheid.

  Op de terugweg gisteren vanuit het ziekenhuis zag ik burgers op een fiets in een rijtje achter elkaar rijden, die trapten er zo enorm hard op. Ik had echt medelijden met het frame en de trappers. Dat had er overduidelijk last van, het zou verboden moeten worden. Ik kreeg er namelijk echt een vervelend gevoel bij.

 28. BdV

  Die paarden zijn als een dolle zo blij dat ze hieraan mee mogen doen. Volgens mij zijn er veel mensen die zich niet zo goed in de belevingswereld van deze (en andere) dieren in kunnen leven en daarom elke situatie als potentiële mishandeling zien, zonder dit aan te kunnen tonen.

 29. Anne de Wijs

  Dave ga aub fietsen stelen op het damrak. Aub zeg. Maak nig meer een gevangenis van onze wereld.. ondertussen worden mensen als slaaf misbruikt voor seks- en drugsverslaving . Maak je liever drukker om mensen. Ik heb eigenlijk wel weer zin in paardenworst uit de kanaalstraat. Heerlijk

 30. Anne de Wijs

  Dennis en rob zijn duidelijk Yuppen die niets van dieren begrijpen en er nooit mee op zijn gegroeid paarden vinden het geweldig om samen met een maatje te draven!!

 31. Realist

  @Ton H. Dan zal het oorverdovend stil zijn, geen discussies of protestacties zoals hier want dat ligt kennelijk heeel anders.

 32. Dennis

  Anne maakt zichzelf wat wijs. Als er al paarden zijn die van racen houden, dan zeker niet allemaal. Draven is onnatuurlijk, aangeleerd gedrag. Voor de kudde uitlopen of winnen in een race is gevaarlijk, want in het wild bevindt zo’n paard zich buiten de bescherming van de kudde. Een paard kan over de eigen grenzen heengaan en onherstelbaar beschadigd raken. Racen is gevaarlijk, want het kan tot de dood leiden onder dwang van meedoen door mensen. Een sukkel voortrekken is nog één ding, maar bereiden zorgt voor veel extra lichamelijke klachten. Beroofd van de vrijheid onder het mom van goede verzorging. Met mensen doen we het ook niet. Een paard is een edel dier, toch? Vrouwen en moeders worden tegen hun wil in zwanger gemaakt en hun kinderen worden afgenomen en verkocht.

 33. Moniek

  De foto’s laten zien: anderhalve man en een paardekop. Dat is nog eens nuttig bestede subsidie!

 34. Scherpschutter

  Deze samenleving is zo ernstig in de war, dat velen mensenemoties projecteren op dieren! Imagine that! Mensenemoties…projecteren op wezens die nog geen 10e van het menselijke bewustzijn hebben.

  Dieren zijn menseneigendommen. Mensen zijn geen menseneigendommen, al menen behoorlijk wat mensen hier andere mensen te kunnen dicteren hoe ze met hun eigendommen (zoals paarden) om moeten gaan. Wanneer gaan we ons toch eens wat beschaafder naar elkaar opstellen he? We zijn immers ook geen gorilla’s die met geweld orde afdwingen onder elkaar.

  Wees toch gewoon blij dat deze fatsoenlijke mensen (de paardeneigenaren) zo fantastisch met deze paarden omgaan, overwegende dat ze uiteraard ook hele andere dingen met hun eigendom hadden kunnen doen, anders dan de beesten totaal vertroetelen, het beste voer en de beste zorg geven en er samen gezellig op uittrekken voor wat sport, gezond voor mens en dier.

 35. Fred

  Dennis spreekt “Een paard is een edel dier, toch?”.

  Friezen weten beter, het paard is een nuttig dier met poten en een kop.

 36. Teun

  Maar wat vind ik nu eigenlijk van DSK? Schrik een beetje van de website. Amper iets te zien of te lezen over het welzijn van dieren. Vooral veel galafoto’s en drinkende feestende lieden. Hoe moet je met een kater, met alcohol in de mik een edel paard berijden?

 37. Moniek

  “Dieren zijn menseneigendommen”. Hou nu toch echt eens op met deze nonsens, Scherpschutter.

 38. Nina

  @Moniek

  Wie denk jij dat aansprakelijk is wanneer een paard schade veroorzaakt?

 39. Nina

  @ Teun

  Alsof je dronken een paard met wagen kùnt en laat staan màg besturen. Dit is echt zoeken naar drama dat er niet is.

 40. Moniek

  Wat denkt u zelf, @Nina?
  Echter de zin “dieren zijn menseneigendommen” is een nonsensicale generalisatie.

 41. Utrechter

  Nina = scherpschutter

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).