Naamsverandering De Uithof naar Utrecht Science Park stap dichterbij | De Utrechtse Internet Courant Naamsverandering De Uithof naar Utrecht Science Park stap dichterbij | De Utrechtse Internet Courant

Naamsverandering De Uithof naar Utrecht Science Park stap dichterbij

Naamsverandering De Uithof naar Utrecht Science Park stap dichterbij
De Uithof. Archiefbeeld: DUIC / Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht wil de naam van het gebied ‘De Uithof’ officieel laten wijzigen in ‘Utrecht Science Park’. Het voorstel ligt nu bij de gemeenteraad.

De gemeente Utrecht wil de naam van het gebied ‘De Uithof’ officieel laten wijzigen in ‘Utrecht Science Park’. Het voorstel ligt nu bij de gemeenteraad.

De naam zou beter passen bij de (internationale) uitstraling van het gebied. De Uithof is formeel een buurt in Utrecht. In deze buurt zitten ook universiteitsgebouwen, gebouwen van de Hogeschool Utrecht en verschillende onderzoeksinstituten. Veel van deze instellingen hebben zich in 2012 verenigd onder de noemer stichting Utrecht Science Park en noemen het gebied ook zo. De naamswijziging is deels doorgevoerd, maar de gemeente Utrecht gaat er nu werk van maken om dit overal door te voeren.

Op allerlei uitingen wordt de naam Utrecht Science Park al gebruikt. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel wordt alle bewegwijzering hierop aangepast.

“De (internationale) uitstraling van het gebied vraagt om een passende naam die bijdraagt aan de lobby- en acquisitiekracht en de concurrentiepositie van het gebied voor de stad en de regio”, aldus de gemeente.

Tot de jaren ’60 heette het gebied de Johannapolder. Sinds de vestiging van de universiteit in het gebied is de naam De Uithof eraan verbonden. Dat is nu ruim 55 jaar. Deze naam komt van de boerderij De Uithof, gelegen aan de huidige Toulouselaan. Deze boerderij bestaat nog steeds en is in gebruik als kinderdagverblijf.

13 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Engelse namen zijn alweer achterhaald.
  Ze kunnen beter een toekomstvaste naam bedenken, anders moet over 25 jaar alles weer veranderd worden.

  Een Chinese naam dus, zoiets als:
  不断发展
  Bùduàn fāzhǎn

 2. Kadoendra

  @ Herman

  Nee Herman, het is geen goed idee om het “de afhaalchinees” te noemen!

 3. Katja

  Wetenschapspark ?

 4. G. de Vries

  In de volksmond blijft het toch mooi De Uithof. ‘Wo ist die Utrecht Science park?’ ‘Do ist die Uithof’ (alla v. Kooten en de Bie).

 5. Steve

  Prima die naamsverandering.
  De Uithof is ook een gebied in Den Haag.
  Bovendien is het ook duidelijker voor internationale studenten en medewerkers die daar voor hun werk moeten zijn.
  Nu alleen nog die rare (on Utrechtse) kwartier namen afschaffen.
  Werkspoorkwartier is gewoon industrieterrein Cartesiusweg.
  En de al die rare kwartierbenamingen in de stad zijn gewoon centrum of binnenstad.
  Stadhuisplein is gewoon Ganzenmarkt.

 6. Harry

  Het is de Uithof en het zal altijd de Uithof in de volksmond blijven. Zonde van al het geld verkwist aan marketing en merkcampagnes onder meer geplaatst in de Uithoftramstellen van de 55 miljoen duurder geworden UITHOFLIJN!!!!

 7. Paul Hustinx

  Dat wordt dan wel een science park zonder naam. De aanduiding ‘Science Park’ geeft, weliswaar in een buitenlandse taal, aan wat het is, maar is op zichzelf geen naam. Wat is er mis met de combinatie Utrecht Science Park ‘De Uithof’ zoals ook op de borden aan de entree staat? Behalve dat (uitsluitend) een Engelse naam in Utrecht, midden in Nederland, niet zo mooi is, klinkt alleen Utrecht Science Park net zo anoniem als de vroegere namen van de gebouwen op De uithof: Trans 1, Trans 2, Centrumgebouw Zuid, enzovoort. Die gebouwen hebben terecht nu allemaal een echte naam gekregen. De andere ‘Science Parks’ hebben ook allemaal een naam. Zo heet het Nijmeegse ‘park’ Heijendaal en gaat de Groningse als Zernike door het leven. Alleen de Utrechtse zou voortaan zonder naam door het leven gaan … Alleen al vanuit marketing- of concurrentieoverwegingen is dit misschien niet aan te raden.

 8. Luuk Upuuk

  Wat een bs en geldverspilling. Als we dan toch bezig gaan, verander dan de namen van Vleuten, De Meern en die nieuwbouw eromheen in: Utrecht Western suburbs 1, Western suburbs 2, Western suburbs 3, tegen de tijd dat de Britten gebbrexit zijn, klinkt het mooi interationaal.

 9. Sjaak

  Als we dan toch bezig zijn: aangezien Zandvoort tegenwoordig als Amsterdam Beach door het leven gaat, Muiden als Amsterdam Castle en Friesland als Amsterdam Lake District, stel ik voor Utrecht te hernoemen naar Amsterdam Dom Tower City en de Uithof naar Science Park Dom Tower City. Zijn we meten van dat onuitspreekbare Joetrekt af.

 10. Gerard Jager

  Laten we om duidelijk te zijn ook de spelling van onze stadsnaam veranderen in Joetrekt.

 11. Hans Versnel

  Wat een onzin. Het Utrechts StadsPark (USP) blijft lekker De Uithof.

 12. Hans Versnel

  Gerard, Beter is Youtrack.

 13. Luuk Upuuk

  @ Gerard en Hans : gelijk een leuke internationale slogan WETRECKT. Dat zet ons statsie zeker op de internationale Google Earth.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).