Nacht van de Nacht 2020 in aangepaste vorm: lichten dimmen om 19.00 uur Nacht van de Nacht 2020 in aangepaste vorm: lichten dimmen om 19.00 uur

Nacht van de Nacht 2020 in aangepaste vorm: lichten dimmen om 19.00 uur

Nacht van de Nacht 2020 in aangepaste vorm: lichten dimmen om 19.00 uur
Foto: Bas van Setten
Utrecht doet ook dit jaar mee aan de Nacht van de Nacht, van 24 op 25 oktober. Op verschillende plaatsen in de stad worden de lichten gedimt, dit keer al om 19.00 in plaats van 23.00 uur. Zo moet de Nacht van de Nacht ook tijdens de gedeeltelijke lockdown merkbaar zijn.

Utrecht doet ook dit jaar mee aan de Nacht van de Nacht, van 24 op 25 oktober. Op verschillende plaatsen in de stad worden de lichten gedimt, dit keer al om 19.00 in plaats van 23.00 uur. Zo moet de Nacht van de Nacht ook tijdens de gedeeltelijke lockdown merkbaar zijn.

De lichten op verschillende monumentale panden en bruggen dimmen met 50 procent op zaterdagavond 24 oktober. Normaal gingen de lichten om 23.00 uur uit, maar dit jaar dimmen ze om 19.00 uur. Op deze manier moet de Nacht voor de Nacht ook tijdens de gedeeltelijke lockdown voor meer mensen, en dieren, merkbaar zijn.

Onder andere de Domtoren, het Stadhuis en Stadskantoor (de verdieping van Toezicht en Handhaving uitgezonderd), kerken, bruggen en kunstwerken staan deze avond minder of niet in de spotlights. Het dimmen en uitschakelen gebeurt voor een deel automatisch en voor een deel handmatig.

Lezingen en masterclasses

De Nacht van de Nacht krijgt dit jaar een online en avondvullend programma, dat te volgen is via Facebook en Youtube. Het programma bestaat uit vier lezingen en masterclasses van experts die op een manier te maken hebben met licht of duisternis. Ook hiervoor begint de avond om 19.00 uur, met een lezing voor kinderen van 9 tot 15 jaar over sterrenkunde, door Jeffrey Bout.

Om 20.00 uur start de masterclass nachtfotografie door ambassadeur Johan van der Wielen. Een uur later geeft ambassadeur Govert Schilling de masterclass sterrenkunde. Professor Joke Meijer sluit om 22.00 uur de avond af met een lezing over de effecten van lichthinder op mensen en dieren. De host van de avond is ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

12 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Waarom kan dit niet permanent? Waarom moet alles zo absurd verlicht zijn? En gaan we dan ook die totaal belachelijke autosnelweg-verlichting uitdoen?

 2. wollie

  ideetje: stiekem alle lichten áán laten maar niks tegen vincent zeggen.

 3. UtrechtseSjoerd

  Utrecht in 2018 en 2019 alleen maar op papier mee. Ben ik erg cynisch als ik dat dit jaar weer verwacht?

  https://twitter.com/UtrechtseSjoerd/status/1188188201900531717

 4. Pieter

  @Jeroen
  Nou inderdaad, uit met al die overbodige verlichting die 24/7 brand.
  Snelweg doen ze niet want iets met veiligheid… vindt het persoonlijk veel fijner rijden zo’n donkere snelweg.
  Zeker gezien de bijdrage van UtrechtseSjoerd, met al die standaard al veels te vel brandende reclamezuilen.

 5. Lexus

  Terecht wordt er aandacht gevraagd voor de volstrekt onnodige ‘oververlichting’. En we mogen blij zijn als dit ook enig resultaat gaat afwerpen. Maar het is maar één klein ding van de vele die er nodig zijn om de onleefbaarheid van de aarde te voorkomen. Helaas zie ik veel meer verkeerde signalen en verkeerd gedrag. Wat Nederland betreft zijn de vier miljard voor de KLM in plaats van voor duurzame ontwikkeling een onheilspellend teken dat er bij de overheid nog niet eens de wil, laat staan een aanzet aanwezig is om het onherroepelijk doodlopende tij te keren.

 6. Wim

  @Sjoerd & Pieter , kruipen jullie lekker erg in je grot en last de lichten gewoon aan om mensen veilig over straat te laten gáan en te laten genieten van verlichte objecten.
  We hebben in deze tyd al genoeg verloren aan plezier.

 7. Paul

  Dit is zo hypocriet van GL/PvdD minnend Utrecht. Ze hebben de lantaarnpalen hier vervangen zodat er excessief veel licht is: ik kan nu binnen lezen met het licht van de lantaarns. Maar ze willen er niets tegen doen. En wel goede sier maken met een eens per jaar symbolische actie die geen zoden aan de dijk zet.

 8. Lexus

  @Paul: inderdaad, wie erop let ziet in deze zogenaamd groene stad tal van absurditeiten. Soms brandt de straatverlichting nog een hele tijd nadat het al lang licht geworden is (voorbeeld de Stadionlaan).

 9. Koel Hoofd

  Straatverlichting is nodig voor veiligheid en sociale controle.
  Op de snelwegen is het ook wel handig.
  Maar dat stadskantoor wordt zo erg verlicht dat met laaghangende bewolking ik in mijn bed een boek kan lezen. Woon een kilometer verderop! Uit met die nodeloze verlichting, dat schijnheilige groene beleid is zo fake dat het zielig is.

 10. Scherpschutter

  @Lexus

  Goede man, ik ben bang dat u het zicht op de realiteit een beetje kwijt bent. Het is volgens u “nodig” om de straatverlichting in wereldwijd stofdeeltje Utrecht uit te zetten om te voorkomen dat de “aarde onleefbaar wordt”? Werkelijk, hoe komt u tot dit soort gedachten?

  Straatverlichting vormt nog geen 1.5% van het totale energieverbruik binnen wereldwijd stofdeeltje Utrecht en levert ons in ruil een veilige omgeving in het donker op. Hoe komt u nu toch tot de gedachte dat het opofferen van onze veiligheid in de avond en nacht binnen wereldwijd stofdeeltje Utrecht om 1.5% energie te besparen wel een verstandig idee is en op wereldwijde schaal ook maar ENIGE impact heeft?

  We verbruiken in Utrecht nog geen honderdduizendste deel van het wereldwijde energieverbruik en daar wilt u 1.5% op besparen om de ondergang van de wereld te voorkomen?

  Verbijsterend.

 11. Lexus

  @Scherpschutter: ik hecht geen enkele waarde aan uw neerbuigendheid. U wilt kennelijk niet begrijpen dat het hier gaat om een symptoom(pje) van een nagenoeg onomkeerbaar probleem, dat gevormd wordt door al die andere symptomen en symptoompjes. Intussen gaat de mensheid ten onder door haar economie-van-nooit-genoeg. Ik heb medelijden met de kinderen en kleinkinderen van anderen; zelf ben ik gelukkig kinderloos.

 12. Ralph

  Inderdaad uit al dat licht als het kan. Moet wel veilig blijven maar er is nu wel zoveel lichtvervuiling!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).