Naoorlogs schoolgebouw De Pionier in Utrecht lijkt te moeten wijken voor sportvelden Naoorlogs schoolgebouw De Pionier in Utrecht lijkt te moeten wijken voor sportvelden

Naoorlogs schoolgebouw De Pionier in Utrecht lijkt te moeten wijken voor sportvelden

Naoorlogs schoolgebouw De Pionier in Utrecht lijkt te moeten wijken voor sportvelden
Foto's: Bas van Setten
Utrecht heeft een nijpend tekort aan sportlocaties, maar daar wordt binnenkort iets aan gedaan omdat Nieuw Welgelegen, een sportpark in Transwijk, er waarschijnlijk vier velden bij krijgt. Voor de aanleg hiervan moet bestaande bebouwing in de omgeving wijken, waaronder De Pionier, een gebouw uit de jaren zestig van architect Piet Dingemans. Dit voormalige schoolgebouw heeft weliswaar geen beschermde status, zo is het bijvoorbeeld niet bestempeld als monument, maar dat betekent niet dat het geen architectuur- en cultuurhistorische waarde heeft. Toch ziet het ernaar uit dat De Pionier een onzekere toekomst tegemoet gaat. 

Utrecht heeft een nijpend tekort aan sportlocaties, maar daar wordt binnenkort iets aan gedaan omdat Nieuw Welgelegen, een sportpark in Transwijk, er waarschijnlijk vier velden bij krijgt. Voor de aanleg hiervan moet bestaande bebouwing in de omgeving wijken, waaronder De Pionier, een gebouw uit de jaren zestig van architect Piet Dingemans. Dit voormalige schoolgebouw heeft weliswaar geen beschermde status, zo is het bijvoorbeeld niet bestempeld als monument, maar dat betekent niet dat het geen architectuur- en cultuurhistorische waarde heeft. Toch ziet het ernaar uit dat De Pionier een onzekere toekomst tegemoet gaat. 

Ondanks dat de bouw van woningen achterblijft in Utrecht, groeit het aantal inwoners de komende 15 jaar met zo’n 100.000 mensen. Zo is althans de verwachting. Al deze mensen gaan gebruikmaken van de voorzieningen in de stad en sommigen daarvan, zoals de sportfaciliteiten, staan nu al onder druk. Om te voorkomen dat de wachtlijsten bij de clubs nog verder groeien is de gemeente naarstig op zoek naar plekken waar nieuwe sportvelden aangelegd kunnen worden en dat is een uitdaging want er is niet veel ruimte in de stad.

Uit onderzoek zijn drie mogelijk locaties naar voren gekomen: Maarschalkerweerd Noord, Strijkviertel en Nieuw Welgelegen. Sportpark Nieuw Welgelegen ligt in de wijk Zuidwest, op steenworpafstand van de Merwedekanaalzone en het Beurskwartier, twee plekken waar de komende jaren duizenden woningen worden gebouwd. “De extra woningen vragen om extra capaciteit aan sportvoorzieningen om ‘de tienminuten stad’ te kunnen waarborgen”, schrijft de gemeente Utrecht.

Tekst loopt door onder afbeelding

Vier velden

Op Nieuw Welgelegen is gekeken hoe vier nieuwe velden, twee hockey- en twee voetbalvelden, en alle bijbehorende faciliteiten zoals bijvoorbeeld kleedkamers, kunnen worden toegevoegd aan het bestaande sportpark. Al snel is gebleken dat dit niet mogelijk is binnen de huidige grenzen van Nieuw Welgelegen. Er moet dus ruimte gemaakt worden in de omgeving.

Er zijn drie varianten onderzocht en in elk scenario wordt het sportpark in meer of mindere mate uitgebreid in westelijke richting, de richting van de Beneluxlaan. Dit betekent dat de bebouwing in dit gebied plaats moet maken voor de sportvelden. Het ziet ernaar uit de gemeente kiest voor variant B. Dit betekent dat de middelbare school UniC kan blijven staan, maar ook dat buurthuis de Paraplu, de voormalige ISU school, een gymzaal en De Pionier tegen de vlakte gaan. En met name door de sloop van De Pionier verliest Utrecht een deel van het naoorlogse erfgoed. Dat zegt althans het Cuypersgenootschap, een stichting die zich al vele jaren inzet voor het behoud van Utrechts erfgoed, waaronder De Pionier.

Tekst loopt door onder afbeelding

Dingemans

Het pand aan de Grebbeberglaan is ontworpen door architect Piet Dingemans, in Utrecht onder meer bekend van de school aan de Rubenslaan, de flatgebouwen aan de Boekelaan en de Cohenlaan, en natuurlijk van het Dingemanshuis aan de Huizingalaan, en was in het begin het onderkomen van de UTS Nijverheidsschool. Het schoolgebouw werd in twee delen gebouwd; het oudste deel dateert uit 1960 en de rest uit 1965. “De school illustreert de sterke economische ontwikkeling in deze jaren. Om beter gekwalificeerd personeel te krijgen om de groei mogelijk te maken neemt de behoefte aan een nieuwe school voor de opleiding van technische vaklieden toe”, aldus het Cuypersgenootschap.

In de beginjaren heette het pand simpelweg de ‘UTS Nijverheidsschool’ en door de jaren hebben er allerlei namen van verschillende onderwijsinstellingen op de gevel gestaan, waaronder het ROC Midden Nederland. Sinds 2010 is het pand in handen van woningcorporatie Woonin (destijds Mitros) en draagt het de naam De Pionier. De woningcorporatie had volgens de gemeente altijd de intentie om de plek op den duur te herontwikkelen. “Woonin wil op deze locatie sociale huurwoningen toevoegen of in ruil voor deze locatie gecompenseerd worden met sociale huurwoningen”, schrijft de gemeente.

Tekst loopt door onder afbeelding

Werkplekken

Momenteel worden de ruimtes in de Pionier verhuurd aan zo’n tachtig uiteenlopende bedrijven, met in totaal ruim vijfhonderd medewerkers. “De Pionier vormt de thuisbasis voor een brede mix van ondernemers die graag samenwerken in een inspirerende en eigentijdse omgeving. Je ontmoet hier zakelijke, maar ook creatieve ondernemers”, is te lezen op de website van De Pionier.

In de lokalen waar vroeger praktijkonderwijs werd gegeven is nu bijvoorbeeld een bedrijf te vinden dat allerlei fietsspullen verkoopt. “De verkoop vindt veelal online plaats. Hier is het kantoor gevestigd en kunnen mensen langskomen om de producten in het echt te bekijken”, vertelt de receptionist die een korte rondleiding geeft. Aan de andere kant van de karakteristieke gang met gekleurde tegels en oranje-geschilderde elementen in het dak zit een groot consultantbureau met tientallen medewerkers. In de voormalige kantine van de UTS Nijverheidsschool staan tegenwoordig bureau’s voor zzp’ers en ook de lokalen waar het theorieonderwijs werd gegeven worden nu gebruikt door allerlei bedrijven.

Tekst loopt door onder afbeelding

Restaurant

“Dit is de werkplek van iemand die kinderen in moeilijke situaties begeleid. Zij heeft de ruimte zo ingericht dat het voor de kinderen een aangename plek is.” Op de ene plank aan de muur staan allerlei knuffeldieren en iets verderop staan op een tafeltje poppetjes van actiefiguren. “Dat is voor de jongetjes”, zegt de receptionist.

De voormalige gymzaal wordt nu gebruik door Breekjaar, ‘een tussenjaarprogramma waar jongeren en jongvolwassenen de ruimte krijgen zich persoonlijk te ontwikkelen’, is te lezen op de website. Direct bij binnenkomst in De Pionier is Diversas te vinden, het restaurant. Mirella Huis is de uitbater en zij heeft twaalf mensen in dienst, veelal personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dat zijn mensen die het leven weer proberen op te pakken na een depressie, tot personen met een verstandelijke beperking. Het is een verschillende groep en dat is heel leuk.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Derde kwartaal

Als De Pionier daadwerkelijk tegen de vlakte gaat verliest Utrecht dus niet alleen een deel van het naoorlogse erfgoed en de tastbare geschiedenis van de nijverheidsschool, daarbij gaan ook honderden werkplekken verloren. De gemeente gaat nog overleggen over de plannen voor de uitbreiding van Nieuw Welgelegen, maar spreekt tegelijkertijd de verwachting uit dat de plannen waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar definitief worden.

24 Reacties

Reageren
  1. Marc

    Zo te zien gaan we er niet veel aan missen. Ik gun de gebruikers een fijnere werkplek om in te verblijven.

  2. Herman

    Dertien in een dozijn gebouw waar je niets aan mist. Slopen die handel.
    Er staat her en der genoeg leeg voor die bedrijfjes. Alleen wat verder weg van het centrum. Ze zitten daar nu voor een dubbeltje op de eerste rij.

  3. Sj

    Een prachtig gebouw… wijken voor sportvelden? Moeten die sportvelden dan echt midden in de stad? Er is toch nog wel ruimte in Papendorp…?

  4. Nina

    Zonde!

  5. Steven

    Gebouw kan prima tegen de vlakte. Het ziet er niet uit als je er naar kijkt. Voor wat betreft de bedrijven, er staan genoeg kantoordeelpanden leeg, dus dat is ook geen reden om het niet te doen.

    Gewoon de bulldozer er tegenaan en snel een beetje.

  6. Boogschutter

    Er wordt wel erg snel vanuit de leunstoel gereageerd door sommigen.
    ‘Dertien in een dozijn’ / ‘Kan prima tegen de vlakte’ / ‘Niet veel aan te missen’. En dat allemaal op grond van een paar foto’s?
    Ik zou de mening van die 500 mensen wel eens willen horen die het gebouw daadwerkelijk gebruiken. Voorlopig sluit ik me aan bij Sj en Nina.
    Die gang met de gekleurde tegels bevalt me wel. Laat dit gebouw intact.

  7. Tiemen

    Gebouw kun je lelijk of mooi vinden, prima dat past bij deze architectuur. Waar het om gaat is de kracht van de sociale diversiteit en dynamiek van dit stukje Utrecht.

    Ik zou ook graag de mening van die 500 mensen willen horen die verbonden zijn aan deze plek. In plaats van heel plat de boel slopen en er plastic kunstvelden neer leggen. Er zijn andere oplossingen naast de boel slopen en plat gooien, dan komt het nooit meer terug.

  8. Pee

    “Ondanks dat de bouw van woningen achterblijft in Utrecht, groeit het aantal inwoners de komende 15 jaar met zo’n 100.000 mensen. ”
    En al die mensen hebben geen auto, toch?

    Tussen neus en lippen word de 10 minuten stad bevestigd.
    ““De extra woningen vragen om extra capaciteit aan sportvoorzieningen om ‘de tienminuten stad’ te kunnen waarborgen”, schrijft de gemeente Utrecht. ”
    Even voor degenen die riepen dat de tienminuten stad onzin was.
    Bij deze dus de bevestiging.

  9. Utrechtse Jantje

    Ja het is geld verspillen omdat het prima werkplekken huisvest , en sportvelden kun je prima op de lege weilanden aan het eind van de Gageldijk , en oostelijk van de Zuilense Ring onderbrengen ….. ik zou zeggen , betreffende ambtenaren kom van je luie kont , spring op de fiets en ga daar eens kijken !!!!!

  10. Klaasjan

    Waar moeten de huidige gebruikers van het gebouw naartoe? Is dit niet het ene “probleem” oplossen en daarmee het andere creëren?
    Eerst maar eens die herhuisvesting definitief regelen voordat een kwalitatief prima gebouw wordt gesloopt voor de aanleg van wat sportvelden. Die laatste kunnen m.i. beter buiten de stad worden aangelegd.

  11. Koel Hoofd

    Binnen 15 jaar 100.000 mensen erbij, alles binnen 10 minuten in een autoloze versteende openlucht gevangenis.
    Lijkt me duidelijk, cashen en wegwezen naar groenere oorden.

  12. Dirk

    Zou toch mooi zijn als een deel of alle vier de velden op het dak kon van een nieuw te bouwen parkeervoorziening oostelijk van Welgelegen, lees op het huidige P2 van de Jaarbeurs gerealiseerd zouden kunnen worden. Aansluitende op een cq het parkdak op (nieuwe/te vernieuwen) Jaarbeurshallen waarvan ooit sprake was. Jammer dat die visie ‘wegens minder inkomsten agv Coronalockdown tijdperk’ door Jaarbeurs ingetrokken is….
    Check 2016 en 2019 (bijv Jaarbeurs compleet op de schop in AD) en masterplan MVRDV. Ideeën voor voetbalvelden op parkeergarage dateren mogelijk nog van daarna/ van enkele jaren terug nav zoektocht naar sportvelden…

    Idealiter tegelijkertijd een ongelijkvloerse kruising van de Overste Den Oudenlaan creëren met eenvoudige wandel fietsbrug…. naar Stadsboulevard (voetgangers) met aftakking naar Moreelsbrug (Rabobrug) door het Jaarbeurs kwartier (Langs het nieuwe parkje tot aan Uncle Jim (voormalige Korenbeurs). Dat was slim geweest…

  13. Wim

    Geldverspilling door dat slopen, sportvelden kunnen op weilanden en hoeven niet door een ieder in 10 min bereikt te worden.

  14. buurtbewoner

    zijn er niet sportvelden te realiseren op daken, in toekomstige zeer nabije beurskwartier?

  15. Bredero

    @Boogschutter 23/5/2025 – 9:20

    “…
    Die gang met de gekleurde tegels bevalt me wel. Laat dit gebouw intact.
    …”

    En op basis van één foto voor behoud van het pand zijn is dan weer niet van uit de leunstoel?

    Dat de foto van de gang een prima foto is: Helemaal eens.
    Maar zegt voornamelijk iets over de gang en, meest waarschijnlijk, de fotograaf.

    Van het geen er op https://www.depionierutrecht.nl/ getoond wordt getoond wordt ik niet erg enthousiast.

  16. Harrie de Haas

    Deels uitbreiden aan de overkant waar zich nu een grote parkeerplaats van de Jaarbeurs bevindt is ook een mooie ‘simpele’ oplossing voor het ruimte tekort, niks gaan slopen, dit treurige terrein ziet er niet uit en is niet echt een visitekaartje van de stad, verderop het terrein is er een 6-verdiepingen hoge parkeergarage waar de bezoekers van de Jaarbeurs hun auto kunnen parkeren, probleem opgelost.

  17. Boogschutter

    @ Bredero
    Uh… familie van?
    Geschiedenis HC / Sloop…
    Zucht.
    Ja, een gang kan bepalend zijn.

  18. Bredero

    @Boogschutter 26/5/2025 – 12:05
    “Uh… familie van?”
    Zekers.
    Jij ook familie van?

    “Geschiedenis HC / Sloop”
    Ah ja.
    Nooit meer iets slopen.
    Want HC.
    Zucht.
    Treurig.

  19. Boogschutter

    @ Bredero

    De Stationswijk.
    De Utrecht.
    R.I.P. 1974…
    Het station van Sybold van Ravesteyn, R.I.P. 1975
    Als Bredero er aan verdienen kon ging het tegen de vlakte. Met behulp wethouder Harteveld.
    De Dom zou ie ook nog platgegooid hebben mochten er pegels aan verdiend worden.
    Met recht treurig. En bovendien meedogenloos. Van Ravesteyn’s creatie had prima ingepast kunnen worden in een veel fantasievoller HC / CS. En uiteraard geldt dat ook voor De Utrecht. Maar in plaats daarvan kreeg Utrecht er een grauwe klomp beton voor terug.
    De naam van de familie Sloopkogel dreunt nog immer na in de de stad.

  20. Bredero

    @Boogschutter 26/5/2025 – 15:33

    “Als Bredero er aan verdienen kon ging het tegen de vlakte ”

    Sjesses.
    Op basis van 1 post van mij heb je al deze onzin bij elkaar bedacht?
    Op basis van letterlijk 5-6 regels, quotes niet meegerekend?
    Op basis van iemand die je totaal, volledig, helemaal, niet kent?

    Ik twijfel tussen “sneu” en “zorgwekkend”.

  21. Boogschutter

    @ Bredero

    Ik heb het hier over de firma Bredero Beton, beste @ Bredero. Het gaat hier niet over u als persoon. De firma Bredero die in de jaren zeventig samen met de Utrechtse wethouder Harteveld verantwoordelijk was voor de sloop van o.m. de Stationswijk en de sloop van het halve stadshart van Utrecht. Maar dat is geschiedenis.
    Vat het dus niet al te persoonlijk op.

  22. Bredero

    @Boogschutter 27/5/2025 – 15:12
    Aaah, wat een toeval. Vond het al zo apart, gezien de rest van je reacties.
    Weer wat geleerd, en dan nee: Geen familie van.
    Jij wel familie van meneer & mevrouw Boogschutter?

  23. Boogschutter

    @ Bredero
    Goed geraden!
    Ik ben mevrouw Boogschutter zelf, daar spreekt u mee.

  24. Boogschutter

    Ontheemd / Paul Leive

    zouden die gerekte keelklanken
    van armoe
    nog geblaat worden
    in ‘t stationskwartier?

    de trein maakt
    een fraaie snelle zwaai om
    z’n kinderjaren
    waarin hij op natte ramen
    droomde te schrijven
    betsie is een lul.

    thans staat er meterslang
    gekalkt dat
    bouwkoning B.
    de stad vermoordt.

    Uit: Utrecht in Letters
    1980 Het Spectrum B.V.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).