Het woord ‘jochie’ is op dinsdagavond verkozen is tot het ultieme Utregse woord. Na het tellen van de 16.288 binnengekomen stemmen kwam dat woord als winnaar uit de bus. Organisator Rake zaak lanceert nu een t-shirt en een woordenboek om de uitslag te vieren.
Utrechters stuurden tijdens de verkiezing, die was georganiseerd om aandacht te vragen voor het verdwijnen van het Utregs dialect, 2562 inzendingen met ruim 250 verschillende woorden op naar de organisatie. Uiteindelijk kon er gekozen worden uit een shortlist van vijf Utrechtse woorden. De meeste mensen stemden op ‘jochie’ (37%), waarna ‘gladiool’ (22%), ‘dakhaos’ (16%), ‘waor’ (14%) en ‘wijffie’ (11%) de top 5 compleet maken.
‘Jochie’
Het winnende woord jochie vindt zijn oorsprong naar alle waarschijnlijkheid in het afkorten van het woord ‘jong’, meent Het Genootschap Onze Taal, een Nederlandse vereniging voor taalliefhebbers. Het woord is volgens hen naar alle waarschijnlijkheid ook daadwerkelijk Utrechts. “In het Utrechts ontstond ‘jonchie’ als verkorting van ‘jong’. Dat werd weer verkort tot ‘jonchie’.”
In Utrecht gebruikt men het woord om iemand aan te spreken op een vriendschappelijke manier. Daarbij is leeftijd niet relevant, want: “Al ben je als man jong of oud, groot of klein, in Utrecht zal je altijd een jochie zijn.”
Merchandise
Nu het ultieme Utregse woord bekend is komt Rake zaak met merchandise om de verkiezing te vieren. In samenwerking met kledingmerk Utca’s Finest wordt een shirt met daarop ‘jochie’ gelanceerd. “Zo kan elke Utregter zijn trots voor de Domstad ook buiten de gemeentegrenzen uitdragen”, aldus organisator Rob Vermeulen. Het shirt werd gisteren tijdens de bekendmaking al gedragen door burgemeester Jan van Zanen.
De organisatie zal tevens een woordenboekje uitbrengen, waarin 160 Utrechtse woorden en de betekenissen daarvan zullen staan.
4 Reacties
ReagerenHoe Utrechts is dit woord? Je hoort het toch overal?
Organisator “rake zaak” is gewoon een commercieel bedrijf die dit nu lekker gaan uitbuiten. T-shirts enzo. Allemaal er in gestonken.
Mooi dat de verkorting langer is, dan het origineel.
Jochie, jochie wat kenne Joost en Sjaak zeure zeg.