Natte handtekening in Utrecht in de toekomst overbodig bij geboorte kind | De Utrechtse Internet Courant Natte handtekening in Utrecht in de toekomst overbodig bij geboorte kind | De Utrechtse Internet Courant

Natte handtekening in Utrecht in de toekomst overbodig bij geboorte kind

Natte handtekening in Utrecht in de toekomst overbodig bij geboorte kind
Archieffoto Pixabay
De natte handtekening bij de geboorte van een kind in Utrecht wordt steeds vaker overbodig. Het invullen van een digitaal formulier is dan voldoende. Een reisje naar het Stadskantoor is in de toekomst mogelijk niet meer nodig.

De natte handtekening bij de geboorte van een kind in Utrecht wordt steeds vaker overbodig. Het invullen van een digitaal formulier is dan voldoende. Een reisje naar het Stadskantoor is in de toekomst mogelijk niet meer nodig.

Al decennia gaan trotse vaders en/of moeders naar het gemeentehuis om aangifte te doen van hun kind. Maar in tijden waarin veel digitaliseert gaat dit ook veranderen. Sinds 1 januari 2020 is het, vanuit juridisch oogpunt, mogelijk om digitaal aangifte te doen.

De gemeente is druk bezig om dit nu ook echt mogelijk te maken. Dit blijkt uit antwoorden op vragen van de VVD over dit onderwerp. De elektronische aangifte moet wel veilig kunnen gebeuren en daarom is het niet direct ingevoerd.

Pen en papier

Overigens kunnen sommige ouders in het WKZ al sinds 2018 digitale geboorteaangifte doen. Het gaat dan om ouders van kwetsbare pasgeborenen. Een natte handtekening, eentje die met pen op papier is gezet, werd dan bezorgd door een fietskoerier.

Sinds 1 januari 2020, door de wetswijziging,  is de fietskoerier overbodig geworden. Nu gaat de gemeente deze werkwijze ook invoeren bij andere ziekenhuizen. Het systeem kan zo goed getest worden. Zodra de aangifte ook op een veilige manier thuis kan plaatsvinden, is het ook de bedoeling om daar op in te zetten. Momenteel is de geboorteaangifte vanuit huis nog in geen enkele gemeente mogelijk.

8 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Dat wordt dus weer een mooie bron om fraude te plegen,. Even een kind opgeven met een bevriende dokter
  Waar is dit voor nodig.

 2. Wouter

  Mooi dat dit nu onderzocht gaat worden!

  @Wim: want met een natte handtekening kun je niet frauderen? Als we in Nederland, met name bij de (lokale) overheid, ergens goed in zijn, dan is het wel het overschatten van de waarde van een natte handtekening.

 3. Luuk

  @Wim, volgens mij is dat nu ook al mogelijk. Bij het aangeven aan de balie heb je nu ook geen bewijs van geboorte nodig.

 4. Jolanda

  Een natte handtekening, die kende ik nog niet. 🙂

 5. Moeder

  Maar dat gaat ze dan ook weer de uitgifte schelen van het schattige rompertje dat ze nu al jaren meegeven 😅

 6. M. uit O.

  @Moeder: dat doen ze al een paar maanden niet meer. Tegenwoordig krijg je een CO2 melder mee. Met de complimenten van de brandweer.

 7. Simon

  @M. uit O. Lijkt me sterk dat ze een CO2-melder meegeven. Een CO-melder daarentegen is een prima plan.

 8. Moeder

  @M. uit O. Broodje aap 😬 vorige week maandag nog rompertje mogen ontvangen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).