Natuursteen in gevel van Utrechts stadhuis mogelijk te ‘star’ bevestigd waardoor het loskwam Natuursteen in gevel van Utrechts stadhuis mogelijk te ‘star’ bevestigd waardoor het loskwam

Natuursteen in gevel van Utrechts stadhuis mogelijk te ‘star’ bevestigd waardoor het loskwam

Natuursteen in gevel van Utrechts stadhuis mogelijk te ‘star’ bevestigd waardoor het loskwam
Het natuursteen in de gevel van het Utrechtse stadhuis is mogelijk te star bevestigd, waardoor eind vorig jaar een deel losliet. Dat blijkt uit onderzoek naar het incident. De komende tijd wordt de gevel hersteld om te voorkomen dat dit weer gebeurt.

Het natuursteen in de gevel van het Utrechtse stadhuis is mogelijk te star bevestigd, waardoor eind vorig jaar een deel losliet. Dat blijkt uit onderzoek naar het incident. De komende tijd wordt de gevel hersteld om te voorkomen dat dit weer gebeurt.

Het gaat om het deel van de gevel dat rond de millenniumwisseling samen met de fontein is gebouwd en volgens het college van B&W ‘kenmerkend’ is voor de toenmalige verbouwing van het stadhuis. In november vorig jaar liet van dit deel een stuk natuursteen los, waardoor de omgeving sinds die tijd is afgezet.

Ook is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van het incident. “Het bleek dat de schade waarschijnlijk is veroorzaakt doordat het natuursteen te star is bevestigd in de stalen frames. Door verschillen in de uitzetting tussen steen en staal zijn in de loop van de tijd scheuren in het natuursteen ontstaan.” De fontein is destijds niet beschadigd geraakt.

Afzetting

Uit het vervolgonderzoek is de conclusie getrokken dat meer stukken natuursteen kunnen afbrokkelen. Daarom blijft de afzetting rondom de gevel voorlopig staan. In april begint men namelijk met het herstel en het zou meer geld kosten om alles te verwijderen en opnieuw te plaatsen, dan de huur door te betalen.

Vanaf april worden de stalen frames, met daarin het natuursteen, losgemaakt en gerestaureerd. “Mogelijk kunnen sporen van de schade zichtbaar blijven na het herstel.” Daarin worden de frames weer tegen de gevel gemonteerd. “De verwachting is dat alle werkzaamheden inclusief het verwijderen van de steigers en hekken rond de zomer 2024 zijn afgerond”, aldus het college.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. David

  Een weerspiegeling van Hedendaagse archittuur 😉

 2. Koel Hoofd

  “In april begint men namelijk met het herstel en het zou meer geld kosten om alles te verwijderen en opnieuw te plaatsen, dan de huur door te betalen.”
  Slechte deal voor monsterlijk project op kosten van de belastingbetaler ter meerdere eer en glorie van de gemeente.

 3. Utrechtse Jantje

  Het zijn de Bouwvakkers van vroeger niet meer hé !!!!

 4. W

  Breek dat lelijke achterhaalde postmoderne deel toch af

 5. Hans

  “Uit het vervolgonderzoek is de conclusie getrokken dat meer stukken natuursteen kunnen afbrokkelen. Daarom blijft de afzetting rondom de gevel voorlopig staan.” Logisch.

 6. Herman

  Mooi moment om deze ellende af te breken.
  Totaal mislukt geheel.

 7. Wim

  Afbreken die zooi en de architect verbannen iit any project in Utrecht

 8. Moniek

  Helemaal mee eens, W.! Inclusief die ‘lekke waterleidingen’ ervoor, graag.
  Een aanfluiting voor een in principe mooi pleintje.

 9. Kees Truijens

  Ik denk altijd dat architect Mirailles ligt te grinniken in zijn graf omdat Utrecht voor zijn ontwerp heeft gekozen.

 10. Piet

  De cultuurbarbaren roeren zich weer.

 11. Herman

  @Kees, zou zo maar kunnen. De beste man heeft zelf het resultaat nooit kunnen zien, was al overleden voor het af was.

 12. Marcel

  Ik citeer:
  Het gaat om het deel van de gevel dat rond de millenniumwisseling samen met de fontein is gebouwd en volgens het college van B&W ‘kenmerkend’ is voor de toenmalige verbouwing van het stadhuis.
  Is om te janken van het lachen als het niet zo diep triest is.
  Het ziet er vreselijk uit. Vreselijk en mooi liggen mijlenver uit elkaar behalve voor het college. Ze wonen ook niet in Utrecht of komen hier nooit.

 13. Moniek

  @Herman
  “Voor het af was”… 😅
  In mijn ogen is het nog steeds niet af. Een halve ruïne, dat is nog de beste typering voor deze mislukking.

 14. utrechter

  @Moniek past goed bij het huidige gemeentebestuur en het verval waar dat aan onderhevig is.

 15. Rachid

  Dat krijg je met nep gevel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).