Nederland gaat in lockdown: lees hier de nieuwe regels Nederland gaat in lockdown: lees hier de nieuwe regels

Nederland gaat in lockdown: lees hier de nieuwe regels

Nederland gaat in lockdown: lees hier de nieuwe regels
Nederland gaat opnieuw in lockdown. Het kabinet heeft nieuwe strenge regels aangekondigd. Het OMT verwacht dat de omikron-variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Bekijk hieronder de nieuwe regels zoals gecommuniceerd vanuit de Rijksoverheid.

Nederland gaat opnieuw in lockdown. Het kabinet heeft nieuwe strenge regels aangekondigd. Het OMT verwacht dat de omikron-variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Bekijk hieronder de nieuwe regels zoals gecommuniceerd vanuit de Rijksoverheid.

Maatregelen en dringende adviezen vanaf zondag 19 december

 • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
 • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Onderwijs

Vanaf maandag 20 december tot en met 9 januari gaan de scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, het mbo en hogescholen en universiteiten dicht. Dit besluit is al eerder genomen voor de scholen in het primair onderwijs, waar de bestaande afspraken blijven gelden. Uitzonderingen zijn er voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen en studenten. Het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hier neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een besluit over. Ook de BSO is tot en met 9 januari gesloten. Wel blijft er noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en voor kwetsbare kinderen. Kinderopvanglocaties, voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud, blijven open.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Terwijl de persconferentie nog loopt wordt hier verderop in de straat weer luidruchtig feest gevierd in een overvol studentenhuis. Dat doen ze al de hele pandemie. Wanneer horen we uit de studentenwereld nou eens een ander geluid, of kan het ze daar inmiddels allemaal echt helemaal niets meer schelen?

 2. Dominique VandeG.

  Er werd in alle Nederlandse media de afgelopen weken vol bewondering gesproken over landen zoals Oostenrijk welke het zo goed voor elkaar hadden met het opsluiten van niet gevaccineerden en zo. Bijna dwepend werd hier gesmeekt om óók die maatregelen. En nu wórden de teugels dan strak aangehaald is het wéér niet goed. Elk volk krijgt de regering die het verdient mensen.
  Velen hier hebben niet alleen hun oren laten hangen naar wat er in Den Haag allemaal wordt uitgekraamd maar zelfs een 180 graden draai gemaakt zodat ook zij zijn gaan prediken wat er door het demissionaire kabinet allemaal werd bedacht. Niemand lijkt ook maar slim genoeg om te voorzien dat zoiets elke keer als een boemerang bij je terugkomt. Deal with it dan maar.

 3. P. Puk

  toch handig, zo’n routekaart.

 4. [email protected] 🤔

  Blijf sterk,en houd moed,er komen ook weer betere tijden voor ons allemaal.
  Blijf vooral gezond en voorzichtig met contacten.

 5. Len

  En gelijk hebben ze @Baliekluiver. De mensen waar ‘we’ het allemaal voor doen voelen zich doorgaans minstens zo onkwetsbaar. En dat is ook prima, maar dan zou er ook geen landsgijzeling moeten wezen.

 6. Mark

  @Baliekluiver, we hebben al 2 jaar lockdowns en we zijn geen ene steek verder. Niet iedereen wenst de rest van z’n leven in lockdown te zitten. Corona gaat namelijk nooit meer weg en het is duidelijk dat er geen enkel perspectief is om met de huidige maatregelen ooit uit deze crisis te komen. Succes met in lockdown zitten. Ik doe niet meer mee.

 7. Lombokker

  Hier nog enkele aanbevelingen voor de 5% die het niet helemaal snapt:
  – plaats het mondkapje over uw mond én neus, anders helpt het niet
  – ga niet voor 3 boodschapjes naar de winkel, maar neem meteen flink wat mee
  – neem bij het boodschappen doen geen kinderen mee die zonder mondkapje gillend door de winkel rennen

  Gelukkig begrijpt 95% van de mensen het wél, en houden zich netjes aan de regels.

 8. Baliekluiver

  @ Mark: bij mensen die hier heel stoer durven te roepen dat ze zich niet aan de corona maatregelen houden vraag ik me dan altijd af wat ze verder nog aan wet- en regelgeving overtreden. Door rood rijden op een drukke kruising, valsheid in geschrifte, diefstal of erger… Vertel eens, op welke strafbare feiten ben je nog meer zo trots?

 9. Nina

  @ Mark

  Laten we toch solidair zijn met elkaar en het virus zo min mogelijk kans geven om over te springen.

  Veel sterkte voor iedereen.

 10. Len

  @Lombokker, zonder symbolisch mondkapje is het conditioneringsproces ook wel duidelijk. Maar hou hem vooral op om de ‘ernst’ te communiceren aan je recalcitrant geframede medeburgers.

 11. Dominique VandeG

  Jij bent al even niet in de Utrechtse supermarkten geweest begrijp ik Lombokker?
  Ook vandaag weer uitstekende voorbeelden. Ik heb daar mooie foto’s van alleen faciliteert deze pagina helaas of gelukkig maar het plaatsen ervan niet.

 12. Mark

  @Baliekluiver. 10 km/h te hard rijden en iemand die 90 op de linker baan van de A2 rijdt rechts inhalen. Sorry jonge, maar je idee dat iedereen die het niet eens is met de maatregelen een zware misdadiger moet zijn gaat niet op. Ik ben verder gewoon een rustig iemand met een 9 tot 5 baantje. Gewoon normale burgers zoals ik zijn het ook niet meer eens met de overheid. Daar hoef je geen psychopaat of complotdenker meer voor te zijn…

  @Nina, solidariteit is mooi, maar het virus gaat helaas nooit meer weg. Het is helaas niet een paar maandjes lockdown en dan is het voorbij gewaaid… Nieuwe varianten gaan nog heel vaak komen.

 13. Hans

  @ Mark

  Ik wens u alvast beterschap en een voorspoedig herstel toe na uw opname op de intensive care. Vermits er binnenkort dan natuurlijk nog een bedje voor u vrij komt. Want van het concert des coronas krijgt niemand een program.

 14. Pee

  @Baliekluiver
  Zijn dat zaken waar je voor gevaccineerd moet worden?
  Wanneer beseft men eens dat die maatregelen niets meer met een virus van doen hebben maar met gedragsveranderingen.
  Zoveel procent is gevaccineerd en toch zitten we er slechter voor dan voor de vaccinaties .
  Als die vaccinaties het enige middel is om hier uit te komen dan moeten er nog heel wat vaccinaties gegeven worden , aangezien virussen muteren en elke mutatie een eigen vaccin nodig heeft.

 15. Bernhard

  Eens met Mark. Ik trek me nog zo min mogelijk aan van het coronavirus en alle opgelegde restricties en probeer het beste van m’n leven te maken. Twee keer heb
  ik me laten vaccineren en anderhalf jaar heb ik me aan allerlei regeltjes gehouden die ons nauwelijks vooruit hebben geholpen. Nu pak ik het normale leven weer op samen met familie en vrienden. Ziekte en dood zijn een fact of life, laten we er vooral aan wennen dat virussen als covid onder ons zijn en onszelf of geliefden kunnen treffen.

 16. Scherpschutter

  @Mark

  “Nieuwe varianten gaan nog heel vaak komen.”

  Absoluut. Daarom gaan ze nu variant-specifieke vaccins lanceren. De CEO van Pfizer kondigde al aan dat de Omikron variant 3 nieuwe specifieke vaccinaties vereist. Zie link hieronder. Dat zijn dus al vaccinatie 4, 5 en 6 en dan in de winter van 2022 komt vast de nieuwste variant voorbij.

  https://youtu.be/0CIkR4b6JFs

  Baliekluiver staat ongetwijfeld bij alle shots vooraan in de rij, want het niet hebben van alle shots gaat heel snel een wetsovertreding worden. En Baliekluiver overtreedt geen wetten.

 17. Baliekluiver

  @Mark: volgens mij had ik niemand een zware misdadiger genoemd. Voor mensen die zichzelf en anderen bewust in gevaar brengen zijn tal van andere benamingen beschikbaar. Maar hoe we het noemen is niet zo belangrijk. Of je het met de corona maatregelen eens bent trouwens ook niet. Ze gelden gewoon voor iedereen, zelfs voor ‘normale burgers’.

 18. Hans

  @ Bernhard

  “Ziekte en dood zijn een fact of life, laten we er vooral aan wennen dat virussen als covid onder ons zijn en onszelf of geliefden kunnen treffen”.

  Dat is vreselijk makkelijk gezegd. Tot het moment dat dhr. M. Hein in hoogst eigen persoon aan uw voordeur rammelt. Voor u. Of voor uw zoon of dochter. Huh?? Dat hadden we toch niet afgesproken? Moest u niet bij de buren zijn?

  Nee, mijn beste, uw filosofie is niet behulpzaam bij de opgave waar de wereld nu voor staat, n.l. het zoveel mogelijk beperken van dodelijke slachtoffers van het virus en het beteugelen van de verspreiding ervan. Inderdaad door te nemen drastische en soms ook simpele maatregelen. Iets om serieus te nemen hoor. Of is iedereen gek behalve u?

  Het is een flutfilosofietje, boven in dat ene zinnetje van u weergegeven. Het is gebaseerd op hedonistisch egoïsme en bovenmatige kortzichtigheid en is derhalve levensgevaarlijk.

 19. Erwin

  Echt bizar deze lockdown. Die is er niet omdat de burger zich niet aan de maatregelen gehouden zou hebben, maar omdat het kabinet veel en veel te laat besloten heeft de boostercampagne te starten. Gekmakend, deze incapabele minister van gezondheid!!!

 20. PeterH

  Ik heb goede remmen en licht op mijn fiets, in de auto altijd mijn gordel om. Ik heb brandalarm- en CO melders op elke etage in mijn huis. Ik neem tegen covid de vaccins die mij aangeboden worden. Dit alles om minder risico te lopen of nadelige gevolgen te hebben onder gegeven omstandigheden en incidenten. Dat mensen en organisaties de maatregelen moe worden kan ik me overigens goed voorstellen, maar helaas weet tot op heden niemand echt wat wijsheid is.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 21. Scherpschutter

  @Hans 17:30

  Oh Hans…LOL. Wanneer ga je nu toch eens inzien dat deze maatschappij letterlijk 3 warme maaltijden verwijderd is van elkaar met geweld te lijf gaan. De rest is allemaal een illusie, beste. De mens is een rationeel-egoistisch wezen, dat altijd voor eigenbelang gaat. Meer dan een beetje honger is voor de wolf niet nodig, om te herinneren dat hij helemaal geen kuddeschaap is.

 22. Hans

  Uw colleges, beste mensendeskundige meneer Scherpschutter over het diepste wezen van de mens zijn wel een beetje een kapotte grammofoonplaat aan het worden. Herhalend. Te beknopt en bovenal te eenzijdig. Ik vrees daarnaast een beetje, dat u bij het beschrijven van de diepste aard van de mens vooral uw eigen karakter onder woorden brengt. Dat vind ik dan wel weer ontwapenend eerlijk van u! Dus de mens is toch ook nog wel ergens een eerlijk schepsel. Voorwaar niet zo’n slechte eigenschap. Om een betoog kracht bij te zetten, mijn beste, is het niet noodzakelijk overigens, door dit telkenmale vergezeld te doen gaan van Angelsaksische internetafkortingen als ‘LOL’. Sterker nog: dat doet afbreuk aan de sterkte van uw argumenten.
  Uw mensbeeld is toch wat eenzijdig naargeestig, maar u heeft daar recht op.
  “De meeste mensen deugen” van Bregman plaatst daar onderbouwde kanttekeningen bij. De meeste mensen zijn ook nu weer bereid, op grond van wel overwogen gedachten zich in een redelijke mate te voegen in de noodzakelijke coronamaatregelen die de overheid van ons als maatschappij verlangt. Ongeveer in de geest en op de wijze zoals PeterH die hier in dit forum benoemt. Voor de rest wens ik u alle goeds toe, gezondheid en voorspoed, voor het nieuwe jaar! Blijf schrijven!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).