Nederland nog minimaal drie weken langer in lockdown; Grote zorgen over Britse coronavariant Nederland nog minimaal drie weken langer in lockdown; Grote zorgen over Britse coronavariant

Nederland nog minimaal drie weken langer in lockdown; Grote zorgen over Britse coronavariant

Nederland nog minimaal drie weken langer in lockdown; Grote zorgen over Britse coronavariant
De lockdown zoals die nu geldt blijft na volgende week nog zeker drie weken langer van kracht. Dat hebben minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een nieuwe persconferentie.

De lockdown zoals die nu geldt blijft na volgende week nog zeker drie weken langer van kracht. Dat hebben minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een nieuwe persconferentie.

Rutte en De Jonge uitten hun zorgen over de nieuwe Britse coronavariant die steeds vaker opduikt. Volgens De Jonge is nu nog een paar procent van de Nederlandse coronagevallen besmet met de Britse variant, maar de verwachting is dat de mutatie van het virus de overhand krijgt.

Vandaag meldde het RIVM dat het effect van de lockdown zichtbaar begint te worden. Zo daalde het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag licht en ook ligt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lager dan vorige week. Maar dit is voor het kabinet, in combinatie met de Britse coronavariant, niet genoeg om de maatregelen nu te versoepelen. “Er was geen andere keus”, zei Rutte over het verlengen van de lockdown.

Steunpakketten

Rutte noemde dinsdagavond het vaccin als ‘licht aan het eind van de tunnel’, maar voegde daar gelijk aan toe dat dit nog wel een paar maanden duurt. Tot die tijd moeten volgens Rutte zoveel mogelijk bedrijven door de crisis heen worden getrokken.

Het kabinet komt daarom opnieuw met aanvullende steunpakketten voor getroffen sectoren. De inhoud daarvan wordt nu uitgewerkt.

Scholen

Daarnaast is tijdens de persconferentie gezegd dat leerlingen op de middelbare school ook anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden. Tot nu toe was dat alleen tussen de docent en leerlingen. Voorlopig zijn middelbare scholen nog gesloten, maar examenleerlingen gaan wel naar school.

De lockdown die Rutte op 14 december vanuit het Torentje aankondigde wordt dus tot minimaal 9 februari verlengd. Het kabinet hoopt wel dat basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer geopend kunnen worden. Voordat dit besluit genomen kan worden, wordt eerst gekeken in hoeverre kinderen vatbaar zijn voor de Britse variant van het coronavirus.

Het kabinet gaat het OMT verder vragen om een spoedadvies te geven over de invoering van een avondklok. Het kabinet wil weten wat de effecten hiervan zijn op de verspreiding van het virus. De avondklok zou mogelijk de verspreiding van de Britse coronavariant beperken.

Hieronder staan de maatregelen van het kabinet nog een keer op een rij.

Tot en met ten minste 9 februari 2021 blijft de situatie zoals hij nu is:

 • Blijf thuis. Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, een frisse neus te halen, de hond uit te laten, om te werken als dat niet thuis kan of om essentiële mantelzorg te verlenen.
 • Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Wie toch mensen thuis uitnodigt, wordt zeer dringend geadviseerd niet meer dan twee personen van 13 jaar of ouder te ontvangen.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.
 • Een aantal locaties is gesloten:
  • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen)
  • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
  • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
  • Dierenparken, pretparken, etc.
  • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc
  • Restaurants en cafés
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen onderling wedstrijden spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot medio maart.
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan

Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari. In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang open kan.

Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.

25 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Gelukkig hebben we dagelijks 20 vluchten tussen het VK en NL. 20 vliegtuigen met mensen die de Engelse variant kunnen verspreiden.
  Wekelijks komen er bovendien 500 asieleisers naar NL. Uiteraard ongetest, en direct na aankomst geplaatst in een overvol AZC.
  Uw rondje met de hond om 22.30 gaat verboden worden want alleen daardoor krijgen we corona er onder. Stem vvd op 17 maart voor nog 4 jaar dit soort briljante oplossingen.

 2. Gerard Brugmans

  Deze pandemie wordt aangejaagd door mensen die zich niet aan de regels houden. Het is heel simpel, elke besmetting is het directe gevolg van fout gedrag. Geen 1,5 meter afstand gehouden, toch maar niet thuisgewerkt en de kinderen stiekem naar de noodopvang gestuurd (waar ze fijn verse virus kunnen opsnuiven), niet thuis gebleven maar toch eventjes langsgegaan bij vrienden of familie. Kent u ook zo iemand die steeds overal de kantjes eraf loopt en verschrikkelijk schijt aan ons allemaal heeft?

 3. Manou De R.

  Ook interessant is: 180 graden de andere kant op. Gewoon álles open gooien – Survival Of The Fittest Mode. Dit zou wel eens de kortste klap op alles kunnen zijn. 1. of er gaan in een rap tempo wat mensen dood, dat is niet anders, op NGC (National Geographic Channel) zie je ook dat in het dierenrijk de sterkste overleeft en als je het niet redt dan is dit ook niet ‘meant to be’ of 2. er blijkt niks aan de hand.

 4. Katja

  Wat ik wel raar vind, het open houden van zogenaamde “essentiële” winkels.
  Patatboeren, drugsafhaalcentra (coffeeshops), alcoholwinkels. Heb je een kans om de bevolking wat gezonder te maken, doen ze het niet. Maar andere geestverruimende middelen, zoals een boek aanschaffen in een winkel, mag dan weer niet.

 5. MJPD

  @Gerard Brugmans
  Nee, “zo iemand” ken ik niet. Ik ken vooral personen zoals u, heel erg door de media bang gemaakte burgers die online anderen de maat nemen en smeken om nog meer vrijheidsbeperkende maatregelen waarvan het effect onduidelijk is of zelfs averechts (mondkapjes) werkt. U bent bang. Heel. Erg. Bang.

 6. Jees

  @ Manou de R.

  Sociaal Darwinisme = Facisme.

  Fijn dat u er zo voor uitkomt.

  Weet u trouwens hoe het er in de wereld en ziekenhuizen uitziet zonder Lockdown?

  Nou, zoals in China en Italië dus verleden jaar.

  Weet u hoe mensen overlijden aan corona in de ziekenhuizen, ook gezonde mensen zonder onderliggend lijden? Nou, door minuten, urenlang, dagenlang langzaam aan te stikken en geen zuurstof te kunnen krijgen.

  Laten we dit idd maar gewoon gaan doen. Lijkt me een strak plan…..not!

 7. Jees

  @ MJPD

  EN waarom bent u zelf zo bang voor mensen met een oprechte en terechte angst voor het coronavirus? Waarom bent u zo bang voor mensen met een andere mening en visie dan de uwe, dat u ze zo vaak de maat meent te moeten nemen? Meningen van anderen die wel gestaafd worden door een brede maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke consensus, dus op feiten gebaseerd?

  Wie is hier nu eigenlijk bang? Zijn het niet de echte bange mensen die hun wereldbeeld lekker simpel willen houden en de nadelen van het leven niet aankunnen/ accepteren en achter alternative facts (zijn leugens) (zoals al terug te lezen in uw reactie) en complotten aanhobbelen? Simpelweg, omdat ze het leven niet aan lijken te kunnen?

 8. MJPD

  @Jees
  Ik ben niet ‘bang’, hoe komt u daarbij? U komt ook meteen met verkeerde aannames zoals dat ik mij zou richten op ‘alternative facts’ en, ja hoor daar is ie weer, ‘complotten’.

  Dat is blijkbaar hoe u denkt: anderen die vraagtekens zetten en kritisch zijn, zijn allemaal “viruswappies”. U beticht anderen van een simpel wereldbeeld maar bent daar zelf het grootste voorbeeld van.

  Punt is met name dat alternatieve meningen niet worden geplaatst door de MSM. Het volk moet namelijk bang gehouden worden en sneken en snakken naar het vaccin, zeker voor de zogenaamde ‘Britse mutant’. Ondertussen vliegen er, zoals JdV reeds aangaf, dagelijks 20 vliegtuigen van en naar de UK.

 9. Jees

  @ MJPD

  Dat je jezelf op alternative facts baseert haal ik rechtstreeks uit uw eigen tekst, u begint over de zogenaamde niet-werking van mondkapjes. Daar bent u al aan het liegen geslagen. Ik hoef verder niks te zeggen eigenlijk. Mondkapjes zijn niet zaligmakend, maar werken wel degelijk.

  Verder heb ik u geen viruswappie genoemd (uw aanname).

  Met uw laatste stukje tekst bewijst u dan weer gewoon zelf wel degelijk van de alternatieve feiten te zijn. Alternatieve feiten hebben niks met feiten te maken, maar zijn (heel erg vaak) leugens. Bewust verspreid om verwarring en chaos te zaaien en om het vertrouwen in wetenschap en kritische journalistiek te ondermijnen. Desinformatie wordt met (kwade) bedoelingen verspreid.

  De MSM bestaat helemaal niet. Dat is een complotterm. Er bestaan journalistieke media en niet journalistieke media. Een goed journalist is een goed journalist en een slecht journalist is een slecht journalist.

  U stelt daarna dat alles een complot is…daar gaan we weer…”om het volk bang te maken”…Hou toch op kerel. Er is gewoon een zich snel verspreidend besmettelijk virus dat de hele wereld raakt. Vriend en vijand en de hele wereld kampt met dezelfde problemen (op Nieuw Zeeland na momenteel). Ik heb helemaal geen aannames nodig om te zien wat u aan het doen bent.

 10. RvD

  @Jees
  Niet heel de wereld kampt met dezelfde problemen hoor. Zowel Afrika (los van Zuid-Afrika) als Azie hebben veel minder problemen en sterfte. Het is en blijft vooral een welvaart ziekte (obesitas, ouderdom). India heeft – met 1,3 miljard inwoners ongeveer 2x zoveel doden als Nederland de afgelopen 14 dagen. En als je daar ooit geweest bent weet je ook dat 1,5 m daar een illusie is…
  https://news.google.com/covid19/map?hl=nl&mid=%2Fm%2F02j71&gl=NL&ceid=NL%3Anl

  Los van een ‘complot’ van de media (dus voor opgezet plan) is de media wel ‘sensationeel’ in hun berichtgeving. Een voorbeeld was een kop boven een bericht dat “een baby is doodgegaan aan corona”. Pas als je verder las werd aangegeven dat het om een Amerikaanse baby ging die veel te vroeg was geboren, een hartafwijking had en al weken in het ziekenhuis lag. Maar het beeld dat wordt opgeroepen is dat het virus ook heel gevaarlijk is voor baby’s, wat statistisch gewoon onjuist is.
  Maar voorbeelden geven van honderdduizenden mensen in Nederland in de krant die ‘besmet’ waren, maar nergens last van hadden is natuurlijk geen nieuws….

  Dus nee, er is geen complot, maar wel eenzijdige berichtgeving. .

 11. jees

  @ RvD

  Ja, idd, Afrika en India. Toonbeelden van goede gezondheidszorg en goede administratie en registratie………

  Proest kuch.

  Ga jij maar af op waarschijnlijk 100% niet kloppende cijfers uit die landen en bagataliseer daarmee maar waar WIJ mee te kampen hebben.

 12. drexciya

  @Jees:
  Voor Afrika is een hypothese dat men een hogere kruisimmuniteit heeft, gebaseerd op andere Coronavirussen, en een jongere bevolking maakt ook nogal wat uit.
  https://medicalxpress.com/news/2021-01-seasonal-coronaviruses-cross-protection-sars-cov-.html

  Voor India is de bevolkingsopbouw ook een aandachtspunt, en men doet daar wel aan opties om in de eerste lijn mensen te behandelen (Ivermectin + doxycycline + vitamine supplementen); daar kun je domweg Covid-19 kits krijgen voor een habbekrats over de toonbank.

 13. Harold

  @RvD

  De meeste media berichten omtrent Covid nu eenmaal hetzelfde, omdat de feiten die kant opwijzen.

  Je hebt 1 mening, een andere mening; en er is een waarheid of een feit. Het is niet de eigenlijke taak van journalisten om meningen tegenover elkaar te zetten. Dat zou extreem luie, makkelijke en schadelijke journistiek zijn.

 14. Nina

  @ Jees
  Helemaal met je eens.

  Afrika – een derde wereld- als voorbeeld noemen dat de pandemie wel meevalt, is bewijs dat je jezelf een “wensbeeld” van de situatie voorhoudt. Het is armoe troef bij de intelligentie van virusontkenners.

  @ Manou De R.
  Wat een compleet dwaze gedachte. Alsof we het ons willen en kunnen veroorloven een groot percentage van de wereldbevolking te verliezen.

  Los van de verschrikkelijke dood die velen zullen sterven, zal hun overlijden en het uitvallen door ziekte de hele samenleving ontwrichten doordat banen niet meer vervuld worden.

  Artsen, politie agenten, vuilnismannen, ict-deskundigen, boeren, bakkers, ambtenaren, begrafenisondernemers, vrachtwagenchauffeurs, brandweerpersoneel, enz., enz., enz. Al hun kennis en inzet kunnen we niet missen.

 15. RvD

  @ Jees. Ondanks die slechte gezondheidzorg dus toch weinig sterfte. Maar volgens jou registreren ze in die landen geen sterfte? Beetje achterhaald en racistisch wereldbeeld.

  Maar als je de getallen van Afrika en India niet geloofd, kijk naar Zuid-Korea, Taiwan, Singapore, Maleisie, Thailand. Allemaal landen die zich qua gezondheidzorg en ‘ontwikkeling’ kunnen meten met West-Europa

 16. TeringJantje

  @Jees

  Manou schetst slechts een alternatief scenario en u bent het daar kennelijk niet mee eens. Daar kan een discussie over gevoerd worden. U begint uw betoog met iemand een fascist te noemen omdat degene een andere mening heeft over het gevoerde beleid. Ik begrijp dat dit tegenwoordig een makkelijk en helaas ook effectief middel is om een ander het zwijgen op te leggen en gezien het gebrek aan reactie van Manou is dit kennelijk ook gelukt.

  Voorts is volgens u MJPD “bang voor de mening van andere mensen (….) en neemt hen teveel de maat”. Ziet u de tegenstrijdigheid hiervan inmiddels zelf?

  Ikzelf heb geen absoluut standpunt in deze discussie en zie de positieve en negatieve punten vanaf beide kanten. Ik ben alleen wel de door u gebezigde tactiek om iemand met kritiek en die ervoor kiest niet onmiddellijk met de meute mee te lopen gelijk in de fascistische hoek neer te zetten en ook maar elke vorm van discussie preventief de kop in te drukken beu. Zoek de definitie van fascisme eens op zou ik zeggen en kijk vervolgens in de spiegel.

 17. Nina

  Er zijn serieus mensen die denken dat we het beter op zijn beloop kunnen laten gaan. Die snappen blijkbaar niet wat er gebeurt als veel mensen tegelijk ziek zijn en sterven.

  Los van de mensen die een verschrikkelijke dood zullen sterven zonder goede zorg raakt de maatschappij totaal ontwricht. Bakkers, boeren, politie agenten, artsen, vuilnismannen, begrafenisondernemers, enz. enz. enz. Dat gaat natuurlijk niet goed.

 18. Manou De R.

  Geen zorgen TeringJantje, ik zeg iets één keer en daarna niét meer. Ik ben geen papegaai en laat de tijd zijn werk doen. Zoals altijd. Time will tell.

 19. Jees

  @ Tering Jantje

  Het is geen mening dat social darwinisme (oftewel het recht van de sterkste) fascisme is. Het = fascisme! Het is 1 van de belangrijkste opvattingen van deze politieke stroming.

  Wat is dat toch met zuur reagurend en desinformerend volk dat ze toch zo’n moeite hebben met feiten en de werkelijkheid? Waarom toch zoveel moeite proberen te doen in reactievelden om mensen proberen te brainwashen en manipuleren?

  Er zijn in deze gezondheidscrisis helemaal geen twee kanten van het verhaal en groeperingen die ongeveer min of meer beiden gelijk hebben. We hebben wetenschappelijke feiten en consensus. Daar baseren wetenschappers, artsen, critici, journalisten en andere experts zich op. Daar is het beleid zo veel mogelijk op gestoeld! Alternative facts zijn helemaal geen feiten, maar leugens. Leugens bewust bedoeld om verwarring te zaaien en chaos te creeëren, met als doel….tja wat zou er achter kunnen zitten? En ja, er worden fouten gemaakt. Door mensen. Dat doen mensen.

  En ik verwijs naar fascime, omdat iemand daadwerkelijk een fasistische uitspraak doet. Niet als droreden om iemand zwart te maken (wat de pot verwijt) Het fascistische statement>>>Namelijk de ” zwakkeren” (al geldt deze term in dezen misschien wel helemaal niet) laten sterven als bewust beleid. In dit geval: mensen soms dagenlang snakkend naar adem (en dus langzaam of snel stikkend) dood te laten gaan.

 20. Joëlle

  Wie kan mij wat uitleggen: hoe zou het land en met name de zorg er uit zien als het hele land opengegooid wordt zonder restricties?
  Na besmetting met het coronavirus is het helaas niet 3 tinten zwart: geen klachten, lichte klachten (thuis uitzieken), direct dood. Tussen de laatste 2 ‘categorieën’ zit nog een heel scala. Ik zie het somber in voor de zorg als vele extra mensen zorg nodig hebben, of wordt zorg ontzegt? Mag dan niemand met corona naar het ziekenhuis of de huisarts?
  Hoe moet ik dit voor mij zien?

 21. Jees

  @ Joëlle

  Als je het land opengooit zonder restricties? Het land zal er dan uitzien als Italië en China zoals begin vorig jaar. Of kijk naar Londen nu met de besmettelijke Engelse variant, of New York in maart.

  Overbelaste zorg, geen plek voor patiënten, geen plek in crematoria; en dus zich opstapelende lijkkisten, enorm oplopende besmettingsgraad, dus ook veel meer mensen besmet die wel zouden kunnen bezwijken onder dit virus en uiteindelijk langzaam stikkende mensen. O ja; en een economie die nog meer kapot gaat, want vertrouwen dat helemaal verdwijnt en uiteindelijk nog strengere maatregelen die een overheid moet nemen, zoals bijv. een echte harde lockdown (die wij in Nederland helemaal niet en nooit gehad hebben). China heeft dit kunnen doen, omdat ze een staatsgeleide economie heeft.

 22. Joëlle

  @ Jees
  Ja, zo zie ik dat ook voor mij.
  Maar hoe zien de mensen die vóór het idee zijn, het voor zich?

 23. Manou De R.

  Joelle en Jees willen het van mij horen: dat is goéd. Ik hou het relatief kort, dus geen epistels zoals sommigen hier die hele lappen tekst nodig hebben omdat ze denken dat hun punt zo beter overkomt. Ik zie het als volgt: alles opengooien zal niet bijster veel verschillen met de situatie zoals die nu is. Op papier hebben we een lockdown maar in de praktijk “schurkt” men in de supermarkten nog steeds tegen elkaar aan door het gebrek aan ruimte. In de stad lopen nog steeds mensen recreatief rond te dwalen en de huisfeestjes van studenten gaan ook nog steeds onverdroten verder. Niemand ziet ze vanaf woensdag met verticale karren sjouwen rammelend door de straten met 15-20 kratten bier? Onder de streep zullen/zouden niet veel méér mensen “ziek” worden van dit griepje maar per saldo zijn scholen, winkels en het bedrijfsleven gewoon weer draaiend. Volgens mij een dikke plús.

 24. Nina

  @ Manou De R.

  Precies daarom wordt de avondklok straks ingesteld, zodat dat feesten (hopelijk) stopt of iig flink mindert.

  We moeten nog even volhouden, dan gaan de vaccinaties lucht geven.

 25. Drs. P.

  @ Manou de R.

  Door het in je laatste 2 zinnen weer eens te hebben over “een griepje” zonder noemenswaardige gevolgen, diskwalificeer je, ondanks je eerste sterkere regels.

  Je bewijst hiermee gewoon een disinformatie verspreidende trol te zijn met een dubbele agenda. Hiermee worden zo goed als al je schrijvens waardeloos. Jammer.

  https://www.youtube.com/watch?v=dKFpLnP6f1Q Even doorscrollen naar 4.45 😉 😛

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).