Nederlandse Munt maakt Batman Mirror Coin vanwege 80-jarig bestaan superheld | De Utrechtse Internet Courant Nederlandse Munt maakt Batman Mirror Coin vanwege 80-jarig bestaan superheld | De Utrechtse Internet Courant

Nederlandse Munt maakt Batman Mirror Coin vanwege 80-jarig bestaan superheld

Nederlandse Munt maakt Batman Mirror Coin vanwege 80-jarig bestaan superheld
De Munt in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De Koninklijke Nederlandse Munt brengt ter ere van het 80-jarig bestaan van Batman een speciale munt uit. De munt is een zogenoemde Mirror Coin waarmee het iconische batsignaal geprojecteerd kan worden.

De Koninklijke Nederlandse Munt brengt ter ere van het 80-jarig bestaan van Batman een speciale munt uit. De munt is een zogenoemde Mirror Coin waarmee het iconische batsignaal geprojecteerd kan worden.

Zaterdag 21 september is het wereldwijde Batmandag. De superheld verscheen in 1939 voor het eerst in de 27e editie van DETECTIVE COMICS. Batman verscheen sindsdien in vele stripboeken, televisieseries, films, games, speelgoed en vele andere producten. “Al 80 jaar staat Batman voor fans symbool voor vastberadenheid, moed en gerechtigheid”, zegt de Nederlandse organisatie van de Batmandag.

Met de Mirror Coin van de Munt kan het batsignaal geprojecteerd worden waarmee tijdens de verhalen de superheld wordt opgeroepen in tijden van misdaad. In een donkere ruimte kan met een lichtbundel het logo op een muur geprojecteerd worden.

Tijdens Batmandag wordt in verschillende steden rond de wereld het Batmanlogo in de lucht geprojecteerd. De Mirror Coin is te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

5 Reacties

Reageren
 1. The true vlerk

  De veramerikanisering en daarmee verkinderlijking van Nederland gaat door!

 2. Cico

  Amerikanisering? Wat wilde je dan, een munt van superheld Pipo de Clown?

 3. The true Vlerk

  Ja, jeweetwel, dat superhelden–het concept uitgevoerd in comics–uit de VS komen? En dat naar de film gaan voor de meesten ‘naar een film uit de VS gaan’ betekent?

  Amerikanisering: het idee dat toepassing van Amerikaanse normen, waarden, taal, ‘cultuur’, technologie en het op Amerikaans model bedrijven van politiek en inrichten van de samenleving etc. in Nederland maar ook elders steeds meer toeneemt? Neokolonialisme heet dat, look it up (zie? Ik doe het zelf ook.)

  Voor de goede orde: ik ben geen nationalist uiteraard.

 4. Cico

  Naar de film gaan en een jubileum munt vergelijken met kolonisatie. Totaal geen overdramatisch geleuter.

  Cultuur is geen plicht, geen bezettingsmacht, maar het is een keuze en vrijblijvend. Als je het niet leuk vindt, dan zijn er niches zat.

 5. The true vlerk

  Haha ik vond het wel leuk om toch even de voorspelbare reacties te pakken. Toegegeven, ik trok alles wat door (hoewel ik de fixatie op superhelden ed nooit zal snappen), maar ik moet je toch even corrigeren: cultuur is niet (altijd) vrijblijvend.

  Assimilatie is hier een voorbeeld van. Culturele genocide een ander, hoewel de definitie daarvan niet geheel duidelijk is. De staat, de natie en de natie-staat streven toch naar het bevorderen en aanwakkeren van een soort homogeniteit; cultuurbepaling is daar een middel toe waarnaar minderheden zich vaak moeten schikken. Just a thought.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).