Negatief zwemadvies bij De Munt: “Het is daar gevaarlijk” | De Utrechtse Internet Courant Negatief zwemadvies bij De Munt: “Het is daar gevaarlijk” | De Utrechtse Internet Courant

Negatief zwemadvies bij De Munt: “Het is daar gevaarlijk”

Negatief zwemadvies bij De Munt: “Het is daar gevaarlijk”
Het weer wordt mooier, de dagen warmer, dat betekent: zwemmen. Dat doen veel Utrechters dan ook bij De Munt. Maar daar staat sinds een aantal weken een bordje met ‘negatief zwemadvies’. Het nemen van een plonsje in een deel van het Merwedekanaal wordt dus ontraden.

Het weer wordt mooier, de dagen warmer, dat betekent: zwemmen. Dat doen veel Utrechters dan ook bij De Munt. Maar daar staat sinds een aantal weken een bordje met ‘negatief zwemadvies’. Het nemen van een plonsje in een deel van het Merwedekanaal wordt dus ontraden.

“Het water bij De Munt is nooit officieel zwemwater geweest”, vertelt Kato Marijs van de provincie Utrecht. “In principe mocht je er dus altijd al niet zwemmen.” Maar de zwemplaats bij De Munt wordt steeds populairder, dat merkt de provincie ook. “Omdat we daar vorig jaar toch heel veel zwemmers hebben gezien, hebben we nu dat bordje geplaatst.”

Geen officieel zwemwater

Het deel van het Merwedekanaal is dus geen officieel zwemwater. Dat betekent dat het water niet wordt gecontroleerd door de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD). Die inspecteert namens de provincie Utrecht de veiligheid en hygiëne van officiële zwemplekken. “Het is er ook echt niet veilig om te zwemmen, we hebben dat bordje niet voor niks geplaatst”, zegt Marijs. “Het is gevaarlijk omdat er een onveilige bodem is, zo kunnen er bijvoorbeeld fietsen liggen waar mensen zich aan kunnen verwonden. Maar daarnaast is het ook een druk vaarwater.”

Omdat het geen officieel zwemwater is en het volgens de provincie Utrecht ook een onveilige plek is, staat er nu een bord. “Wij vinden dat we er mensen deze zomer nog eens extra op moeten wijzen dat zwemmen daar niet de bedoeling is.” Het zwemmen bij De Munt wordt dus ontraden, niet verboden. Een verfrissende duik deze zomer valt dus daar onder je eigen risico.

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

18 Reacties

Reageren
 1. Jiri

  Wanneer komt er eens een overheid die zaken begeleidt en faciliteert, in plaats van tegen te werken, angst te zaaien en zaken te verbieden/ontraden. Trek die bodem eens een keer na, plaats een trapje bij de Muntbrug/steiger en zorg voor goede afvalbakken. Maak afspraken met de roeiverenigingen welke route ze onder de Muntbrug mogen roeien, zodat de kinderen kunnen blijven spelen/springen en duiken vanaf die brug. Want ik weet niet waar mevrouw Marijs de informatie vandaan haalt dat het een drukke vaarroute is. Onzin! Enkel roeiboten en wat recreatief vaarverkeer. Merwede loopt namelijk dood bij de sluizen! Het is een unieke plek waar veel mensen met plezier vertoeven. Help ze daarbij!

 2. Koen

  Compleet eens met het bovenstaande ipv de “cover your ass” methode te hanteren zou je ook kunnen faciliteren.

 3. Joe

  Eens met Jiri. De gemeente hoeft niet in te staan voor de veiligheid van elke potentiële zwemplek. Dat is kostbaar en creëert ook juridische aansprakelijkheid. Dat wil niet zeggen dat mensen het idee moeten krijgen dat ze bovengemiddeld gevaar lopen. Waarom niet een bordje plaatsen met “zwemmen op eigen risico; waterkwaliteit en bodem worden niet gecontroleerd”. Nu stellen ze dat het er permanent onveilig is, terwijl dat helemaal niet waar is. Als je niet de garantie kan geven dat het veilig is, wil dat niet zeggen dat het meteen ONveilig is.

 4. Frank

  Het Merwedekanaal valt onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. En aangezien Rijkswaterstaat al geen directe noodzaak ziet in het op korte termijn repareren van de wal aan de Muntkade, zegt mijn gevoel me dat er -n.m.m. terecht- ook geen haar op het hoofd van RWS is die eraan denkt om voor de inwoners van Utrecht in de Merwede even een openbaar zwembad te creëren door de bodem daar schoon te maken. Want als er dan een pootje opengehaald wordt van een van de lieve koters van de eerste de beste Utrechtse burger, staat die burger ook meteen met een claim bij RWS op de stoep.

 5. Roland Goetgeluk

  Ook al is MK/sluis eigendom van RWS dan nog zouden RWS en de gemeente Utrecht een bord kunnen plaatsen ‘zwemmen op eigen risico’ aangevuld.met info waarom. Het is dan aan de volwassen, waaronder ouders, of zij dit toch doen.

 6. Mia Amram

  Volgens mij is er op warme dagen een groot gebrek aan plaatsen waar je een plons kan nemen. Wat hebben we nu nog over aan openlucht zwembaden, zo goed als allemaal wegbezuinigd. Dus de Gemeente zou zijn inwoners een groot plezier doen door niet alleen omstandigheden bij de Munt te verbeteren, maar ook in de rest van Utrecht eens te kijken waar bijv. stadsstranden kunnen komen. Je hoeft op warme dagen alleen maar te kijken hoeveel mensen er plezier van dat kleine stukje gras bij de Munt hebben, om te beseffen dat de Gemeente veel meer moet dan dan te “ontraden”.

 7. Frank

  @Roland: Zwemmen waar het niet a priori verboden is maar waar geen toezicht is, is ALTIJD voor eigen risico.

  En het wordt hier ontraden omdat noch de gemeente, noch de jeugd, noch de ouders kunnen beoordelen of je het risico kunt nemen. Want WAAR die fietsen, flessen (en lijken voor mijn part, want die liggen d’r soms ook) precies liggen, weet niemand.

 8. Michiel

  zondag Singelswim. Het zou mooi zijn als dat altijd kan. En dat zwemmen bij de Munt is gewoon erg mooi, faciliteer dat idd ipv het te ontraden, de Singelswim faciliteer je ook, en is ook mooi.

 9. Pieter

  Wat zou het mooi zijn als we in de singel en dit stuk water gewoon een duik zouden kunnen nemen! Wat zou er allemaal moeten gebeuren om dit mogelijk te maken; zijn er watertechnologen die dit weten?

 10. Bron

  Met veel reacties eens, er word al jaren gezwommen, en neem er zelf ook graag een duik. Topplek! Pertinente onzin wat “vaarroute” betreft het water ziet er ook schoon uit. Is er niet iemand die weet goe je water op hygiene kunt testen? Hebben we dat al zelf gedaan. En met zn allen opletten dat er geen fietsen, bierflesjes en andere rommel in komt. Ruim ook je vuil netjes op. En ja ik begrijp de enige overlast voor omwonenen maar zoals een eerder bericht er zijn weinig alternatieven! En De Utrechters die er nu wonen en willen recreeren blijven komen kijk ook maar naar de parken in de omgeving. Werk aan de winkel gemeente!!!

 11. Allart

  Maar ondertussen wel een vergunning afgeven voor de Rubberbootmissie die dwars door het centrum gaat waar duizenden fietsen in het water liggen en de waterkwaliteit waarschijnlijk enigszins dubieus te noemen is…

 12. Eddie

  Druk vaarwater? Worden daar de roeiboten van de roeiverenigingen bedoeld? Houd toch eens op met slapen en start eens met inspelen op de vraag die hier blijkbaar wordt ingevuld. Probeer iets te leren van de organische groei van de populariteit van deze plek ipv een laf bordje te plaatsen.

 13. Thijs

  Bodem schoonmaken ? optreden tegen de lieden die fietsen in het water gooien ? nee we plaatsein een bordje. Muntkade is ook al bijna een jaar afgesloten omdat de kade instabiel is en in kan storten ook hier een bordje. Wat een daadkracht en probleem oplossend vermogen gemeente zo wordt Utrecht steeds veiliger ?. Tja dat goedwillende mensen niet meer kunnen genieten van een van de mooiste plekjes van Utrecht is bijzaak. Denk eens uit het perspectief van de omwonenden en zorg dat die kunnen genieten van deze plek.

 14. Ronald

  Kortom: negeren die betutteling.
  (en natuurlijk ook niet zeuren over een evt. opgelopen wond door een fietswrak)

 15. Frank

  Ik geef het op. Volgens mij is half Utrecht stekeblind voor het woord Rijkswaterstaat.

 16. Thijs

  Is inderdaad een kwestie van tijd Ronald dat deze betutteling genegeerd gaat worden en de hekken in het water gekieperd worden. Met als gevolg dat het zwemmen echt gevaarlijk gaat worden en of een deel van de kade instort en er slachtoffers vallen voordat er iets meer gaat gebeuren. Iedereen zal dan wel weer geschokt zijn en zeggen dat dat nooit meer mag gebeuren. Dat kennen we nog wel van het trapongeluk op de oude gracht.

 17. Michel

  Rijkswaterstaat meldt dit op haar website:

  http://www.rijkswaterstaat.nl/water/feiten_en_cijfers/vaarwegenoverzicht/merwedekanaal/

  Gemeente faciliteer ipv frustreer!

 18. Joost

  Volgens mij is het water harstikke schoon vooral als ik zie (en voel) wat voor grote vissen daar zwemmen 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).