Negatief zwemadvies voor Haarrijnseplas in Utrecht vanwege drijvende olievlek Negatief zwemadvies voor Haarrijnseplas in Utrecht vanwege drijvende olievlek

Negatief zwemadvies voor Haarrijnseplas in Utrecht vanwege drijvende olievlek

Negatief zwemadvies voor Haarrijnseplas in Utrecht vanwege drijvende olievlek
Foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Op het water van de Haarrijnseplas bij Vleuten in Utrecht drijft een grote olievlek. Het waterschap adviseert mensen om uit het water te blijven totdat de olie is opgeruimd.

Op het water van de Haarrijnseplas bij Vleuten in Utrecht drijft een grote olievlek. Het waterschap adviseert mensen om uit het water te blijven totdat de olie is opgeruimd.

De olievlek ligt in het zuidoostelijke deel van de Haarrijnseplas. Omdat de Haarrijnseplas officieel zwemwater is, gaat de gemeente borden plaatsen met het advies om niet te zwemmen totdat de olie is opgeruimd. Ook wordt geadviseerd om honden zolang uit het water te houden.

Het waterschap begint dinsdagochtend met het opruimen van de olie, maar dat kan wel één tot twee dagen duren. Het waterschap gaat samen met de aannemer kijken wat de beste manier is om de olie te verwijderen. Meestal worden schermen geplaatst om de olie naar één plek te brengen. Daar wordt de olie dan opgezogen.

Het is volgens het waterschap niet duidelijk hoe de olie in de Haarrijnseplas terecht is gekomen, daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Medewerkers van de gemeente hebben in ieder geval geen vaten aangetroffen.

9 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Olie is lichter dan water, dus dat die vlek drijft spreekt voor zich.

 2. René P

  De brandweer heeft daar met diverse aperture net een oefening van een hele dag gehouden.
  Misschien is de vervuiling wel daardoor gekomen….

 3. W.

  Fijn dat het zo snel opgeruimd kan worden. Hopelijk kan de oorzaak snel gevonden worden.

  @G.H.: hoe zou jij het dan formuleren?

 4. S

  @gh: het kennisniveau in NL is dermate gedaald dat dit voor driekwart van de bevolking volgens mij abacadabra is en zeker niet voor zichzelf spreekt…

 5. G.H.

  @W.
  Hmm, even denken hoor….
  “Negatief zwemadvies voor Haarrijnseplas in Utrecht vanwege olievlek”
  Zoiets?

  @S
  Ik vrees dat u daarin gelijk heeft…

 6. Marieke

  Wat ik het liefst wil weten is of er dieren door zijn gestorven, zoals vissen, vogels en andere waterdieren. Waarom wordt dit niet vermeld (door het waterschap en in de media)?

 7. W.

  @G.H.: Ja oke, eens dat het in de kop feitelijk overbodig is. Los van dat ik niet wakker heb gelegen van deze extra informatie in de kop, denk ik dat de inschatting van S niet ver van de realiteit zit, maar dat het kennisniveau niet gedaald is (eerder andersom eerlijk gezegd) en deze altijd al relatief laag is geweest als het gaat om dit soort dingetjes.

 8. C.kolle

  Op 19.5 ben ik de hele haarrijnseplas in de lengte gaan zwemmen (in het midden) .. Niks te zien en niks gevoelt van de olie ,….. moet er wel daarna gebeurd zijn ….

 9. C.

  Op 19.5 ( 10am) ben ik de hele Haarrijnseplas in de lengte gaan zwemmen (in het midden) .. Niks te zien en niks gevoelt van de olie ,….. moet er wel daarna gebeurd zijn ….
  Jammer en onnodig .. of evtl per ongeluk … ben benieuwd na de oorzaak .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).