Dit gebeurt er als mannen hand in hand lopen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Dit gebeurt er als mannen hand in hand lopen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Dit gebeurt er als mannen hand in hand lopen in Utrecht

Dit gebeurt er als mannen hand in hand lopen in Utrecht
Still uit de video van BNN.
Hand in hand lopen voor mannen zorgt in Utrecht nog altijd voor negatieve reacties. In een reportage van BNN testte een presentator de tolerantie van het Utrechtse publiek en werd teleurgesteld.

Hand in hand lopen voor mannen zorgt in Utrecht nog altijd voor negatieve reacties. In een reportage van BNN testte een presentator de tolerantie van het Utrechtse publiek en werd teleurgesteld.

Presentator Jurre ging de straat op in Utrecht en vroeg andere mannen een stuk met hem hand in hand door de stad te lopen. Enkele minuten liep hij zo door de binnenstad en kreeg direct al erg negatieve reacties. Ze werden onder meer uitgelachen en uitgescholden. De video zorgde voor veel geschrokken reacties op social media.

Het COC Midden-Nederland reageert op de ophef door een oproep te doen voor zaterdag 20 mei. Dan organiseert de belangenvereniging samen met het Midzomergracht Festival de Walk of Love. “Juist deze reportage zou een motivatie moeten zijn om wel hand in hand te gaan lopen! Te vaak passen LHBTI’s zich aan om negatieve reacties te voorkomen, maar ik hoop echt dat we dit kunnen doorbreken. Tijdens de Walk of Love zijn we met velen en we roepen dan ook iedereen op om hand in hand mee te lopen”, aldus Simon Timmerman van COC Midden-Nederland.

Tweede editie

De eerste editie, vorig jaar mei, trok ruim 300 deelnemers. De Walk of Love wordt georganiseerd in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. “In goed overleg met de gemeente en veiligheidsdiensten hebben we de route voor dit jaar iets aangepast, deze is een stukje langer. Ook zorgen we deze editie voor muzikale ondersteuning. De grootste regenboogvlag van Nederland, ruim 20 meter lang, ontbreekt natuurlijk niet en vormt het middelpunt van de optocht”, aldus Joost de Vries van het Midzomergracht Festival.

De Walk of Love start om 13.00 uur vanaf het Domplein. De organisatoren nodigen juist niet alleen de LHBT-gemeenschap uit om mee te lopen, maar ook iedereen, individuen en organisaties, die zich verbonden voelen met de positieve boodschap.

Update: Reactie gemeente

Inmiddels heeft de gemeente Utrecht op hun Facebookpagina gereageerd op de ophef die er is ontstaan. Ze schrijven: “Op zaterdag 20 mei laat Utrecht zien dat het ook anders kan, tijdens The Walk of Love. Op zaterdag 17 juni vieren we Utrecht Canal Pride en laten we zien dat niet alleen de straat van iedereen is, maar ook het water van de gracht.”

14 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Ik heb onlangs met twee vrienden in Barcelona de challenge gedaan. Wij zijn geen homo’s, wel solidair. Geen enkele wanklank gehoord, integendeel.
  Foto beschikbaar!

 2. Jeroen

  Dit kan geen verrassing zijn. Zo lang we het probleem van homo haat niet bij de bron aanpakken gaat een “walk of love” helaas echt niets uit maken

 3. Zolang je maar hetero doet

  “Lesbisch of homo zijn wordt alleen getolereerd zolang je je hetero gedraagt.” Dat was één van de stellingen die we als werkvorm gebruikten in de praatgroepen die ik jarenlang heb begeleid voor het COC. In deze groepen zaten lesbische- en bi-vrouwen: een mix van zij die al jaren uit de kast waren, tot zij die hun gevoelens pas net ontdekten. Het doel was ervaringen uitwisselen, anderen mensen leren kennen en ontdekken wat ze met die gevoelens moesten of konden.

  Deze stelling is mij altijd bijgebleven, omdat ik hem zo pijnlijk vond – en vind. Deze stelling wordt namelijk overwegend (en overweldigend) zo ervaren. Niet alleen door mij, als ook door de honderden vrouwen die ik in de jaren voorbij heb zie komen.

  Homo-acceptatie is een dun oppervlakkig laagje: ‘gedeeltelijke tolerantie’ is een passendere term. Fineer i.p.v. hout. Loop je hand in hand (zoals in het filmpje), geef je elkaar op straat een kus op de mond, heb je als vrouw een mannelijker of als man een vrouwelijker voorkomen: weg ‘acceptatie’. Dan moet je ‘wel even normaal doen’ hoor. Iedere homo, lesbo of bi kent dit uit zijn eigen omgeving: en niet gebaseerd op één, twee of een handjevol ervaringen. In het filmpje was het 10 minuten per koppel: trek dat eens door naar je hele leven. Homoseksualiteit zet je niet uit namelijk: je bent altijd wie je bent. Net zoals een hetero dat altijd is.

  Ik zou daar wel eens een maatschappelijke discussie over willen voeren: hoe diep gaat die acceptatie nou echt? Niemand vraagt erom anders te zijn dan de massa, maar feit is dat veel mensen dat wel zijn. Feit.
  Waarom is het zo moeilijk om anderen een eigen liefde en expressie te gunnen, zoals je de vrijheid als hetero zelf ook ervaart?

 4. Peter Hendriksma

  In de jaren ’20 en ’30 was het heel normaal dat mannen op straat stijf gearmd liepen. Ik heb foto’s van mijn vader arm in arm met 2 of 3 andere mannen. Niemand stoorde zich daaraan of deed er moeilijk over. Ik, hetero maar gay-friendly, zou er geen enkele moeite mee hebben om ook zelf hand-in-hand of gearmd met een andere – liefst mooie natuurlijk! – man over straat te lopen of andere zo te zien lopen. Overigens, in Indonesië lopen jonge mannen rustig hand-in-hand, dus waarom hier dan niet? Ik vind ‘t een zichtbare uiting van liefde en respect voor de ander.

 5. Anoniem

  Ik heb de neiging om het toe te juichen als ik het zie, maar het idee dat ik daarmee juist aandacht vestig op deze mensen en daarmee de kans op negatieve reacties waarschijnlijk vergroot, houdt me tegen. Trieste bedoeling toch.

 6. Nel

  Ik vind het een schande dat de mensen zo reageren , het is toch leven en laten leven iedereen mag toch zelf bepalen waar je verliefd op wordt , wij zijn wel eens in zuid-Afrika geweest daar lopen sommige broers ook hand in hand moet toch kunnen .

 7. Cico

  Zo maf, dat gedrag (niet het hand in hand lopen, de agressie uiteraard). Als ik mijn beste vriend ontmoet lopen we ook knuffelend en/of gearmd over straat. Alleen nooit een opmerking. Ruiken die domme homofoben soms dat we hetero zijn?

 8. Bas

  Persoonlijk zou ik, man, liever met een vrouw hand in hand lopen, of nog beter: kussen. Maar ja, ik ben geen homoseksueel. Maar wat jammer vind ik het, dat anderen, homo’s, lesbo’s enzovoort, dat niet kunnen… Wat is er op tegen?? Wat kan jou het nou schelen dat mannen hand in hand lopen? Dat vrouwen elkaar kussen?? Daarmee doen ze niemand ook maar iets kwaad! (Ik vind dat er sowieso te weinig wordt geknuffeld, mannen en vrouwen. Dat mag ook best in het openbaar, is mijn mening!)

 9. Ben

  Hoe krijgen we in godsnaam de tolerantie hoger in ons mooie stadje?! Het kan alleen maar mooier worden. Be nice..

 10. Emily

  Vol afschuw zitten kijken naar de nare reacties. Bahbah… We zijn allemaal mens, hetero, homo, lesbo etc.. Wat maakt t verschil? Niks.. we hebben allemaal lief! Dieptriest dat je niet gewoon jezelf mag zijn en mag houden van wie je wil in het openbaar. 🙁
  20 mei ben ik van de partij hoor! Nog een dame die mn handje wil vasthouden? T moet gewoon over zijn met dit gedoe. Heb lief!

 11. Kleine vrouw

  Beste Peter Hendriksma,

  Ik geloof ook niet dat het hand-in-hand lopen an sich het grote probleem is, maar de homofobie die zich naar aanleiding daarvan uit – en dus bestaat. In de gevallen die u aanhaalt (vroeger en Indonesie) waar het ‘normaal’ was/is dat mannen zo lopen, legde men in dat geval dus niet per se de link met homoseksualiteit. Wanneer twee mannen elkaar daar op straat op de mond gekust zouden hebben, werd het ongetwijfeld een ander verhaal (hoewel uberhaubt alle openlijke uitingen van seksualiteit in de genoemde situaties natuurlijk taboe waren/zijn).

  Het hand-in-hand lopen is dus slechts maar een voorbeeld/aanleiding, dat zichtbaar maakt dat de acceptatie van homoseksualiteit er echt nog niet is.
  De vraag is: wat kunnen wij er als burgers zelf aan doen om de acceptatie te vergroten? Als ik iemand met ‘homo’ hoor schelden, of ik ben getuige van homofoob gedrag, spreek ik anderen er iig wel openlijk op aan. Soms krijg je een verontschuldiging, maar meestal onverschilligheid of scheldwoorden naar je eigen kop (en dan ben ik nog een kleine vrouw, als man wordt het mss dreigender)… Jammer is dat. 🙁

 12. Lombok82

  Ik heb nooit problemen ervaren in de stad. Loop regelmatig hand in hand door de stad met mijn vriend. Ben verbaast dat dit in het filmpje wel gebeurd.

 13. Irene

  Lombok82: prijs jezelf gelukkig, zou ik zeggen. Gisteren in de binnenstad nog opmerking naar m’n hoofd gekregen omdat ik hand in hand met m’n vriendin liep. In Overvecht, waar we wonen, zijn we er helemaal mee opgehouden vanwege de stortvloed aan verwensingen en commentaar.

 14. frans borgers

  Ik begrijp niet dat mensen gechocqeerd zijn.
  Wel kan ik me voorstellen dat het hand in hand lopen van twee jongens nieuw is.
  Door de eeuwen heen werd dat niet gedaan.
  Vrouwen daarentegen vinden het gezellig om arm in arm te lopen.Echter vrouwen lopen ook niet hand in had.
  De jongens zouden kunnen proberen om arm in arm te gaan lopen.
  Vind ik zelf ook gezelliger !!!
  ‘t zal mij werkelijk aan mijn reet roesten.
  Jongens, succes!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).