Nep-bedelaars die een handicap veinzen worden niet aangepakt in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Nep-bedelaars die een handicap veinzen worden niet aangepakt in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Nep-bedelaars die een handicap veinzen worden niet aangepakt in Utrechtse binnenstad

Nep-bedelaars die een handicap veinzen worden niet aangepakt in Utrechtse binnenstad
Een bedelaar langs de Oudegracht. Archieffoto: DUIC
Het college zegt niet te kunnen optreden tegen nep-bedelaars in de Utrechtse binnenstad, zolang er geen wetten of regels worden overtreden. Volgens de gemeente overtreden bedelaars die een handicap veinzen de regels niet.

Het college zegt niet te kunnen optreden tegen nep-bedelaars in de Utrechtse binnenstad, zolang er geen wetten of regels worden overtreden. Volgens de gemeente overtreden bedelaars die een handicap veinzen de regels niet.

De nep-bedelaars, die vaak afkomstig zijn uit Oost-Europa, zijn al langer een punt van aandacht in de Utrechtse binnenstad. De politie heeft de groepen bedelaars al eerder onderzocht. Daaruit is onder andere naar voren gekomen dat er in sommige gevallen sprake is van georganiseerd en groepsgewijs bedelen. Ook is er soms sprake van misleiding omdat armoede en fysieke beperkingen bedacht of overdreven worden.

Meerdere partijen in de gemeenteraad stelden schriftelijke vragen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland. Daarin was te zien hoe nep-bedelaars in de binnenstad van Utrecht om geld bedelen, terwijl ze doen alsof ze een handicap of ziekte hebben.

Bedelen toegestaan

Volgens het college kan tegen deze vorm van bedelen niet worden opgetreden. Nep-bedelaars die een handicap, ziekte of dakloosheid veinzen kunnen niet worden aangepakt, omdat bedelen in die vorm in Utrecht is toegestaan, schrijft het college in de beantwoording van de vragen.

“Alleen aantoonbare overlast die door handhavers zelf wordt geconstateerd, geeft grond om handhavend op te treden. Daarbij is te denken aan aanklampen, naroepen of bewust de weg voor mindervaliden versperren.”

Het college is tegen een verbod op bedelen, omdat verbodsmaatregelen alle bedelaars in de stad zouden treffen. “Onderscheid in regels of handhaving voor ‘eigen’ bedelaars enerzijds en commerciële en/of buitenlandse bedelaars anderzijds, is juridisch onhaalbaar.”

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Jozzzzzz

  Bedelen is helemaal niet nodig in Nederland. Er zijn genoeg voorzieningen (in normale omstandigheden) voor daklozen om aan geld te komen.

  Dus wel degelijk een verbod in stellen. Het is aan de Utrechtse gemeenteraad.

  Er kan dus nu al gehandhaafd worden op overlast. Ook is er sprake van criminele bendes waartegen wel degelijk opgetreden kan worden, want binnen die bendes is sprake van slavernij.

  Er zijn genoeg strafbare feiten aan hand om te kunnen optreden.

  Burgers aan Utrecht; het antwoord is simpel. De gemeenteraad, het gemeenteapparaat en handhaving WILLEN niet optreden. Zoveel moge inmiddels toch duidelijk zijn.

 2. waldorff

  zucht-gewoon deze gasten geen geld geven, dan is het snel afgelopen. Je haalt ze er ook snel uit, want het zijn echt de slechtste toneelspelers aller tijden.

 3. Scherpschutter

  Daar hoeven ook helemaal geen regels voor te zijn. Als iedereen nou gewoon eens kapt met bedelaars geld te geven (hoe ingewikkeld is dit, lieve mensen?) dan verdwijnt het probleem als sneeuw voor de zon. Want dan zoeken bedelaars vanzelf wel meer vruchtbare gronden…

  Geef gewoon geen cent.

 4. erwin

  Volgens mij kan er in het geval van veinzen van een handicap worden opgetreden op basis van oplichting (art. 326 lid 1).
  Dit is een gratis juridisch advies aan de gemeente Utrecht. Graag gedaan.

 5. Guus Baas

  Het is zo simpel voor de gemeente om dit te beeindiging ook zonder instellen van een bedelverbod. Maak het vergunningsplichtig en hef legeskosten van € 50,- per dag om te mogen bedelen. Verdient de gemeente er ook iets aan.

 6. Yoshua

  Nep-bedelaars is een beetje een populistisch woord waardoor je denkt dat er sprake zou zijn van bedrog.
  Ik zie uitsluitend bedel artiesten uit verre landen die enorm veel moeite doen om ons te vermaken.
  Mijn favoriet is de ”verlamde man” die sleept zijn benen achter zich aan over de straat.
  Je mag dat best wel waarderen met een kleinigheid, hij werkt wel voor zijn geld.
  Wanneer ik hem tegenkom dan krijgt hij een vijfje of een tientje van mij voor zijn optreden.
  Wanneer je deze artiesten geen geld geeft dan hebben ze helemaal niets.
  In hun verre land kennen ze nog geen vangnetten zoals wij dat wel kennen.
  Stel je eens voor dat wij in Roemenië zouden leven, logisch dat je dan je geld gaat verdienen in landen waar je legaal mag werken en veel meer te verdienen is dan thuis.

 7. MJPD

  @Scherpschutter
  Het zijn met name de naïeve kortpittige kapsels uit de provincie die geld geven aan dit soort charlatans. Als je hen aanspreekt en uitlegt wat de situatie is, dan ben je een “racist”

 8. Kadoendra

  @Yoshua

  Je moet die “verlamde man” voor de verandering geen vijfje of een tientje geven, maar een paar krukken en vergeet vooral niet om het iemand te laten filmen vanaf een afstand, want dat kan best wel een leuk filmpje worden!

 9. Peet

  Volgens mij hebben ze een steentje in de schoen

 10. Angelique

  Volgens mij kun je best een algemeen bedelverbod instellen en een gedoogbeleid voor de echte zwervers die hulp verdienen, dat onderscheid maken lijkt me niet moeilijk, de politie kent de gezichten wel.

 11. jan

  De mensenhandel die erachter zit is veel erger. Vaak worden die mensen gedwongen om te bedelen. Ze worden in de ochtend uit een busje geduwd en in de avond weer opgehaald. Het is een systeem van criminelen die je in stand houdt. Geef die mensen geen geld

 12. Yoshua

  @Kadoendra

  Niet nodig, hij heeft altijd krukken bij de hand.
  Iemand te laten filmen vanaf een afstand is niet nodig, filmpjes staan er genoeg van deze bedel artiest op YouTube.
  Mensen moeten dit als amusement zien en niet als oplichting dan is er ook geen probleem.

 13. Utrechter

  @Angelique: precies zo simpel is het. Echt onbegrijpelijk dat de gemeente weigert om hier iets aan te doen. De nepbedelaars zijn zelf ook slachtoffer van mensenhandelaars die ‘s avonds hun geld afpakken. Maar op één of andere manier vindt ons linkse college het ‘sociaal’ om al die ellende maar te laten gebeuren.

 14. Inez

  MJPD: Je bedoelt mannen met kortpittige kapsels?

 15. Lombokker

  Voor wie benieuwd is wat er met het geschonken geld gebeurd. De bedelaars moeten dit afstaan; het komt uiteindelijk terecht bij de ‘koning’ van de betreffende zigeunerstam, die er een protserige villa van laat bouwen:
  https://www.google.com/search?q=gypsy+palace+romania&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02qw1prnQTF1R9WWsh5TZ9kPPNMBg:1587053919575&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi5g_bIrO3oAhWFjKQKHWXZD9AQ_AUoAXoECBYQAw&biw=1492&bih=1343

 16. Koel Hoofd

  Fijn he, open grenzen en een open economie en sociaal kapitalisme waar de EU apetrots op is.
  Dat schept internationale markt kansen voor verdienmodellen van oplichting voor mensen die in eigen land met de nek worden aangekeken omdat ze de boel belazeren.

 17. Gregor

  Echt veel zullen ze nu niet verdienen door die Corona maatregelen. Nog een paar weken en het probleem lost zichzelf op! En mee eens: Stop met geld geven!

 18. Herman

  Bedelaars NOOIT geld geven. Is niet nodig, in Nederland is een goed sociaal vangnet voor diegene die dat nodig hebben.

 19. cas

  Ik kan dat leed vaak niet aanzien. Ik pak meestal ook wat geld uit hun mandje en dan zijn ze ineens genezen. Ben dan altijd blij dat ik ze zo snel heb kunnen helpen. Zou de rest ook eens moeten doen.

 20. Wim Vreeswijk

  Er is m.i. net zoals het geval is in Amsterdam, niks met een GL-college te beginnen in Utrecht qua handhaving. Er zal serieus nagedacht moeten worden over andere alternatieven voor ons Utrecht.

 21. Niels Bokhove

  Ik kampeerde jaren geleden op een camping bij Warschau. In de stad zag je overal heel zielige bedelaars met de vreselijkste kwalen. Aan het eind van de dag zag ik dezelfde bedelaars (ik herkende ze) met vrolijke en lachende gezichten hun camping (met onvoorstelbaar smerige toiletgebouwtjes) naast de mijne oplopen. Sindsdien trap ik er niet meer in. Allemaal theater. (Waarom gaan ze niet bij een toneelgroep? Maar ja, die zijn nu dicht.)

 22. Utregter

  Waarom geeft iedereen af op de Gemeente ? Die voert alleen uit wat de Gemeenteraad (de echte baas van onze Gemeente) opdraagt om te doen. Aangezien de meeste van de inwoners diezelfde Gemeenteraad hebben gekozen moeten ze niet zo zeuren over het beleid wat die zogenaamde volksvertegenwoordigers allemaal wel of niet willen.
  De Gemeenteraad kan zonder poeha zo het bedelverbod weer instellen door het in de APV te zetten…..maar die zelfde volksvertegenwoordigers moeten dat wel willen….

 23. isabelle

  @MJPD: Bekend met het begrip ‘misogynie” ?

 24. Sjaak

  @ Wim

  Hou toch eens op met die politieke spelletjes.

  De gemeenteraad, zo goed als alle partijen samen, zien niks in een bedelverbod.

  De gemeenteraad is hier leidend in, niet het college, waar Groen Links in zit.

  Je loopt bewust mensen verkeerd voor te lichten over hoe gemeentepolitiek werkt, alleen maar omdat jij persoonlijk een afkeer van Groen Links hebt; maar dat is niet zoals het werkt.

  De democratisch gekozen gemeenteraad, ook de oppositie, beslist over wel of geen bepaald beleid in Utrecht.

  Ik ben zelf overigens voor een algemeen bedelverbod,

 25. Luuk Upuuk

  Ik herinner me nog dat in een recent verleden (4 jaar geleden) heel nederland schande sprak van hoe een stel PSV-supporters zich in Spanje vermaakten door met muntjes naar bedelaars te gooien. Ik vond dat toen al fantasties ihkv doe wat voor je poen. Jammer dat er in Nederlan vrijwel niet aan eurocenten te komen is.

 26. jos stelling

  De wereld is in handen van de slimmeriken. Om dan maar de slimmeriken aan de maatschappelijke onderkant aan te pakken is makkelijk, simpel en hypocriet. Er loopt nogal wat rond dat echt aangepakt moet worden (wat moeilijker te herkennen en dus te pakken).

 27. Esrin W.

  Blijkbaar gaat het nog steeds iets te goed met Nederland. Als je bij een Jumbo of Appie staat zie je in een tijdsbestek van een kwartier serieus meerdere mensen gewoon twee euro muntstukken geven. Bij een Jumbo en Appie kan dat nog enigszins omdat daar vaak reguliere en bekenden staan, het is echter niet ondenkbaar dat dit soort types (de gevers) ook in de stad aan Jan en Alleman geld uitdelen. En dan hou je dit gewoon nog even. Vragen? Geen vragen.

 28. Cico

  Geef geen geld aan deze theater-bedelaars, dat houdt het in stand.

  Geef -wel- geld aan die man of vrouw met de Daklozenkrant. Koop een broodje voor de alcoholist bij de supermarkt. Maak vooral een praatje. Er zijn veel mensen die tussen wal-en-schip vallen in de voorzieningen. Of simpelweg niet zichtbaar zijn, vanwege verslaving of psychische klachten. Andere categorie.

 29. wollie

  @cico flauwekul, er zijn prima voorzieningen. bij opvang griftpark wonen verschillende mensen met verslavingsproblematiek die adequate hulp krijgen, maar het bedelgeld houdt hun verslaving juist in stand. wil je d3ze mensen écht helpen, geef dan niets.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).