Nestkasten in de vorm van grote gierzwaluw onthuld | De Utrechtse Internet Courant Nestkasten in de vorm van grote gierzwaluw onthuld | De Utrechtse Internet Courant

Nestkasten in de vorm van grote gierzwaluw onthuld

Nestkasten in de vorm van grote gierzwaluw onthuld
In de Utrechtse buurt Lauwerecht zijn nieuwe nestkasten voor gierzwaluwen geplaatst. In de wijk zijn veel gebouwen gesloopt en vervangen voor nieuwbouw waardoor een deel van de nesten waren verdwenen. Wethouder Linda Voortman onthulde de nestkasten die in de vorm van een grote gierzwaluw zijn geplaatst.

In de Utrechtse buurt Lauwerecht zijn nieuwe nestkasten voor gierzwaluwen geplaatst. In de wijk zijn veel gebouwen gesloopt en vervangen voor nieuwbouw waardoor een deel van de nesten waren verdwenen. Wethouder Linda Voortman onthulde de nestkasten die in de vorm van een grote gierzwaluw zijn geplaatst.

De gierzwaluwnestkasten waren al in mei geplaatst maar vanwege de coronamaatregelen vond de onthulling pas later plaats. De nestkasten hangen aan de muur van zorginstelling Amerpoort aan de Oudlaan. Daarnaast zijn er ook kasten opgehangen op de hoek van de Verenigingdwarsstraat.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tijdens de onthulling werden ook twintig insectenhotels overhandigd aan kinderen uit de buurt. Gierzwaluwen leven voornamelijk van insecten. Om buurtbewoners bewust te maken van de aanwezigheid en van het nut van gierzwaluwen maar ook van andere vogelsoorten, dieren en het belang van natuur in de buurt is dit project gerealiseerd.

Bewoners en ondernemers willen de komende jaren meer projecten starten in Lauwerecht en de Staatsliedenbuurt om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit en groen in de buurt.

10 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Het valt me op dat er dit jaar niet zoveel gierzwaluwen zijn. Ben ik correct? Dus deze projecten zijn zeer welkom.

 2. Scherpschutter

  Mooie timing! Deze vogels komen in april en mei aan en zijn in juni weer vertrokken…

 3. Lili

  Prachtig! Leuk als je zoiets bedenkt. Meer van dit! Nuttig, en mooi om te zien

 4. Bromsnor

  Bromsnor wordt hier blij van, een vorm die de functie verbeeld. Mooi hoor en nuttig.

 5. Koel Hoofd

  Mooi en nuttig!

  @Massegast
  Dat was mij ook opgevallen.
  Staat tegenover, dankzij corona waren er wel meer andere vogels in mijn wijk te horen. Dat was echt opvallend.

 6. Pieter

  Broeden (gier)zwaluwen zo dicht bij elkaar?
  Niet dat we net zoiets krijgen als op elke eikenboom een nestkastje terwijl een koolmees een territorium van circa 30 meter heeft.
  Hopelijk wordt dit wel succesvol en niet zo’n fiasco als met het voormalige V&D pand.

 7. Fleur

  Trots op initiatiefneemster Kerstin Steinhart!

 8. Joris

  Mooi initiatief. Maar om de natuur echt een handje te helpen moeten we toch helaas andere maatregelen nemen…

 9. Scherpschutter

  @Pieter 8/6/2020 – 20:22

  Over het algemeen is het toepassen van linkse maakbaarheidsidealen op moeder natuur natuurlijk een vrij desastreuze combinatie. Dat deze kasten in juni zijn neergezet (als de zwaluwen al bijna weer vertrekken…) is wellicht het eerste voorteken aan de wand dat dit ook dit vrij matig doordacht is.

 10. Justin

  Om reaguurder “Scherpschutter” weer te corrigeren:

  “Deze vogels trekken in juli-augustus vanuit Nederland weg in zuidwestelijke tot zuidoostelijke richting. Half april-begin mei arriveren zij weer in ons land.”

  https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gierzwaluw

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).