Neude is twee bomen rijker en er komen er nog meer Neude is twee bomen rijker en er komen er nog meer

Neude is twee bomen rijker en er komen er nog meer

Neude is twee bomen rijker en er komen er nog meer
Kees Diepeveen bij een nieuwe boom op de Neude. Als wethouder openbare ruimte plantte hij persoonlijke vele bomen in de stad
Op de Neude zijn dinsdag twee bomen geplant. Wethouder Kees Diepeveen kwam speciaal naar het plein toe om het groen te onthullen. Eigenlijk moesten er vier bomen staan, maar de grond was vervuild en daardoor konden er maar twee geplant worden. In de loop van het jaar moeten er wel zes staan.

Op de Neude zijn dinsdag twee bomen geplant. Wethouder Kees Diepeveen kwam speciaal naar het plein toe om het groen te onthullen. Eigenlijk moesten er vier bomen staan, maar de grond was vervuild en daardoor konden er maar twee geplant worden. In de loop van het jaar moeten er wel zes staan.

De bomen op de Neude hebben al het nodige losgemaakt. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om meer bomen te planten op het plein kon op veel steun rekenen in de gemeenteraad. Festivalorganisaties en horecaondernemers hadden ook hun twijfels, het plein moet niet ‘onbruikbaar’ worden door de bomen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

De bomen werden met een vrachtwagen naar de Neude gereden.

Vier bomen

De gemeente is in overleg met alle partijen en besloot om stapsgewijs bomen te planten. Dinsdag zouden er vier de grond in gaan, het werden er twee. Wethouder Kees Diepeveen was erbij aanwezig: “Dit mooie plein wordt intensief gebruikt. Het is ook druk onder grond, met kabels en leidingen. Tot onze onaangename verrassing ook PFAS.”

De wethouder deed wel de belofte dat het aantal nieuwe bomen later dit jaar doorgroeit tot zes. “En daarna moeten we verder kijken, want we voelen allemaal dat een beboomd plein veel kwaliteit heeft voor de stad.” Diepeveen vertelde daarover ook: “Een horecaondernemer zei tegen mij, als jullie veel bomen neerzetten kunnen wij onze parasols niet meer kwijt. Ik dacht toen, als er bomen staan heb je geen parasol meer nodig.”

De twee bomen, een honginboom en een zelkova (iep), gaan nog flink groeien. De ene vooral in de breedte, met een grote kroon, en de ander in de hoogte, tot wel 15 meter.

26 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Okee, het is een begin! En volgens mij komen die andere bomen dan pas na het Tweetakt festival. Want je wilt als stadsbestuur natuurlijk niet nog een keer in de hoek gezet worden door een boze festivaldirecteur…

 2. MJPD

  Eerst 4, nu 2 en uiteindelijk 6 bomen.

  Op het dorpsplein.

 3. Bee

  Zet het hele plein vol met bomen.
  De horeca en die festival figuren die kijken maar even.

 4. Koel Hoofd

  Wow, ben diep onder de indruk. Wel ZES bomen…
  In 2005 waren er nog 5, en daarvoor nog meer.

 5. Henk

  Daar houden we de wethouder aan, aan zijn belofte.
  Nog even, en het plantseizoen is voorbij..

 6. wollie

  pfff. zelfs een paar bomen planten gaat niet meer zonder ‘visie’. vroeger noemden we zoiets gewoon een ‘goed idee’.

 7. Rob H.

  Wat is dat toch met Utrecht en de Utrechters. Hebben we iets van een plein, moet het onmiddelijk volgebouwd worden. Zie ook de discussie over het Vredenburg destijds, om daar maar meteen een fontein te plaatsen. De stad is al druk en nauw, geniet van de open ruimte die we (amper) hebben.

 8. Don

  @Wollie en als gevolg van die visie met natuurlijk diverse stuur en projectgroep vergaderingen is er zoveel papier en geld verspild dat er nog maar 2 bomen geplant kunnen worden. Dit land gaat ten gronde aan bureaucratie

 9. Henk

  @ Rob H
  Ja dat ben ik met je eens. Utrechtse pleinvrees. Ik had gedacht en gehoopt dat de bomen aan de rand van het plein geplant zouden worden, zodat het plein net als vroeger met een groene rand ‘omzoomd’ zou worden. Het is mij een raadsel waarom ze nu lukraak over het plein uitgestrooid worden. Ik krijg zowaar ook nog wat begrip voor mijnheer Tweetakt..

 10. Paul

  Het plein is mooi zoals het is…het heeft geen verdere toevoeging nodig !
  De gevels zien rond om is fijn juist. Met veel bomen gaat dat bewust zijn weg…en lijkt het meer op any place, any where !

 11. Wim

  Voor de wethouder,
  Bomen zijn niet hetzelfde als paraplu’s ze houden geen regen tegen waar we hier genoeg van krijgen in dit bezopen dorp

 12. Monique

  Meer bomen zijn goed voor het klimaat in de stad. Dus ook hier op de Neude!

 13. Peter

  Graag zo veel mogelijk bomen

 14. p

  als de gemeente toch bezig is: heel graag ook een paar bomen aan de plompetorengracht.

 15. Piet

  @Wim, als het regent ga je maar lekker binnenzitten.

 16. HArry

  Pleur alles maar vol met bomen! Als we straks het gas niet meer kunnen betalen kunnen we hiermee onze woningen verwarmen.

 17. Erwin

  De stad is toch potverdorie geen bos..?
  Waarom zou je een mooi stadsplein vol plempen met bomen?!!!
  Onbegrijpelijk

 18. Gregor

  1 festivalletje en de bomen sterven weer af. paar toiletten erbij!

 19. Inez

  Ik ben het helemaal eens met Monique en Peter.

 20. wollie

  @erwin, de schoonheid van dit plein ontgaat me eerlijk gezegd. neudeflat en postkantoor zijn wel mooi, maar verder..?

  utrecht is geen stad van pleinen, nooit geweest ook.

 21. D.

  Mooi!. Het plein is groot genoeg voor paar bomen.

 22. Herman

  Als je bomen wil zien ga dan naar een bos of een spoorwegoverweg. IN een levendige stad wil ik feesten zien met mobiele tap, tenten en dergelijke.

 23. W

  Eens stonden er 25! bomen op de Neude!
  Zag er geweldig uit. Vooral langs de randen, dus wethouder nog even doorgaan met planten!

 24. Rob van steen

  Prachtig die bomen maak er van mij maar een mini bos van ik zit niet te wachten op festivals in het centrum. Daar hebben we het griftpark voor.

 25. Ton

  @ ‘Herman. “IN een levendige stad wil ik feesten zien met mobiele tap, tenten en dergelijke.” Ik zeg: “Biergarten !”

 26. Hen

  We liepen net over het Neude,zagen nauwelijks bomen!Zo jammer van de mooie plannen om volwassen bomen bij te planten.,dat het niet uitgevoerd is .Wat voor het klimaat op het plein in de binnenstad zeer goed zou zijn en voor de mensen daardoor ook.Of weten we iets niets en ligt er een agenda klaar met plant data?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).