Neude voorzien van ‘Dommetjes’ voor fietsparkeren | De Utrechtse Internet Courant Neude voorzien van ‘Dommetjes’ voor fietsparkeren | De Utrechtse Internet Courant

Neude voorzien van ‘Dommetjes’ voor fietsparkeren

Neude voorzien van ‘Dommetjes’ voor fietsparkeren
Foto: DUIC / Marleen Stoker
Op de Neude zijn vandaag ‘Dommetjes’ geplaatst – fietspaaltjes in de vorm van de Domtoren. Ze zijn ontworpen door Rosa de Vries in het kader van ontwerpwedstrijd ‘Het Kekke Rek’.

Op de Neude zijn vandaag ‘Dommetjes’ geplaatst – fietspaaltjes in de vorm van de Domtoren. Ze zijn ontworpen door Rosa de Vries in het kader van ontwerpwedstrijd ‘Het Kekke Rek’.

De paaltjes, voor de ABN Amro, zijn hier geplaatst omdat de rijen fietsen die er geparkeerd staan, regelmatig omvallen. De kleine gaten in de palen ontmoedigen lange parkeerduur, omdat ze te klein zijn om een kettingslot doorheen te steken.

Foto: DUIC / Marleen Stoker

Op deze locatie werd anderhalf jaar geleden een proef met laden en lossen genaamd Stop & Drop stopgezet. De rechter had geoordeeld dat het onveilig was tijdens geldtransport van de bank.

15 Reacties

Reageren
 1. Chantal

  Serieus, zijn deze dommetjes (originele naam, not!) het resultaat van een ontwerpwedstrijd?
  Fietsen (damesfietsen, dat wel) vallen met dit soort rekken (wat het niet is) natuurlijk nog steeds om.
  En dan kun je wel zeggen dat je langparkeren wil ontmoedigen door de onmogelijkheid je fiets goed vast te kunnen maken aan dit paaltje, maar dat is natuurlijk kolder. Als je je fiets niet goed kunt vastmaken is het gewoon een slecht ontwerp.

 2. Pee

  Hahaha en wat doen die paaltjes precies als je je fiets er niet aan vast kunt maken? (Laten we vooral de fietsjatkans vergroten)

 3. Marcel Gieling

  Natuurlijk brandt bij elk ontwerp de kritiek los want kritiek geven is zo lekker makkelijk. Ik vind het juist geweldig dat jonge mensen als Rosa de Vries (geen familie hoor) zich de moeite geven om over de problematiek van het fietsen stallen na te denken en daadwerkelijk tot een uitgewerkt idee te komen. Chapeau

 4. Angelique

  Expres zo gemaakt dat je je slot er NIET aan vast kunt maken?
  Bedankt zeg…

 5. Cico

  @Chantal: ik denk dat de ontwerpgedachte was om een Utrechtse versie van het Amsterdammertje te maken. Dat is ook gewoon een paal waar je fiets een beetje onhandig tegenaan kan leunen. Wij hebben nu een paal met gaten, joepiedepoepie

 6. Giel van Herrewij

  Pee, lees het stuk (ongeveer 70 woorden, kom op) even: het idee is dus kort parkeren, en het is inderdaad een risico om je fiets hier dagen te laten staan (net als in de rest van de wereld als je ‘m niet op dubbel slot zet).

  Het is echt niet moeilijk. Je bent zelf verantwoordelijk voor het niet laten jatten van je fiets, dat is in Utrecht al sinds mensenheugenis zo en dat verandert ook niet met deze paaltjes die de gemeente neerzet. Alleen de slechtst geparkeerde fietsen worden gejat of weggehaald.

  Een uurtje een boodschap doen: op slot tegen een paaltje of boom, niet gevaarlijk of overlast veroorzakend. De hele dag of nacht op stap: in een stalling of aan de gracht vast met 2 sloten, liefst bewaakt of in elk geval in goed zicht van voorbijgangers. Duurt soms even om een geschikt plekkie te vinden, maar dat lukt altijd.

 7. Rob H.

  Mooi man! Als je fiets dan gejat wordt, weet je zeker dat de verzekering niet uitkeert, omdat je de fiets niet aan een object heb vast gemaakt. Ik klaag niet snel, maar dit lijkt me een miskleun.

 8. Tinus

  Gaan we ook nog nadenken voordat we iets ontwerpen? Fietspaaltje waar je fiets niet aan vast gemaakt kan worden, briljant hoor, applaus! Hoeveel kost dit geintje??
  Oh ja, het staat nu helemaal vol met fietsen van het hotel… geen plaats voor de “gewone” man….

 9. Hans

  Zijn deze dommetjes ook te koop ?

 10. Jane Ester

  Leuk die dommetjes. Ik wil er wel één hebben voor in de tuin als kunstobject. Zijn ze soms ergens te koop?

 11. de medicijnman

  Juist Giel Iedereen in deze rubriek wil wat te reageren hebben maar een bericht goed lezen voor Men reageert. Is een beetje moeilijk voor sommige mensen. Leuk hoor deze paaltjes.

 12. BramD

  Het is maar voor een korte periode. Want nog even en de grootste fietsenstalling in de wereld is open. En dan worden alle fietsen daar gestald.

  @cico: Amsterdammetjes zijn niet bedoeld om je fiets tegen te zetten.

 13. Cico

  BramD: Nee, dat weet ik. Ze waren ooit bedoeld om wildparkeerders te weren, maar Amsterdammers pleuren er met gemak hun fiets tegenaan. Leek me een inspiratie voor dit paaltje, inclusief de naam die naar de stad is vernoemd.

  Niks mis met het paaltje, leuk ontwerp. Het is een chaos van fietsen voor die bank, het laatste wat je wilt is langparkeerders. Dus aub geen beugels, als je druk maakt over verzekeringen en diefstal: dat is *jouw* verantwoordelijkheid, niet die van de gemeente. Zet hem maar in de parkeergarage, simpel.

 14. Mees

  Ik las dit bericht en liep een uur later over de Neude. Het gebied tussen de paaltjes is al weer helemaal begroeid met fietsen, ik kon ze amper nog zien….

 15. Pee

  Vreemde reacties, Giel en de medicijnman, Ik had dit bericht prima gelezen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik gelijk overtuigd ben. Hartstikke leuk voor de jonge ontwerpster, en waarschijnlijk treft de opdrachtgever ook alle blaam, maar ik blijf het zwaar onhandig vinden dat je fiets er niet aan vast kan. Welk nut hebben de paaltjes dan nog? Zelfs je fiets ertegenaan leunen zal lastig gaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).