Neudeflat krijgt horeca, uitzichtpunt en appartementen | De Utrechtse Internet Courant Neudeflat krijgt horeca, uitzichtpunt en appartementen | De Utrechtse Internet Courant

Neudeflat krijgt horeca, uitzichtpunt en appartementen

Neudeflat krijgt horeca, uitzichtpunt en appartementen
In de Neudeflat zullen een horecagelegenheid, een publieke voorziening met uitzicht over de Utrechtse binnenstad en appartementen komen (respectievelijk op de eerste, zestiende en tweede tot en met vijftiende verdieping). Dat maakte De Nieuwe Norm, het Rotterdamse bedrijf dat de renovatie zal uitvoeren, bekend. Naast een transformatie zal de buitenkant van de Neudeflat op onderdelen worden gewijzigd. Zo zullen er balkons komen in plaats van het trappenhuis.

In de Neudeflat zullen een horecagelegenheid, een publieke voorziening met uitzicht over de Utrechtse binnenstad en appartementen komen (respectievelijk op de eerste, zestiende en tweede tot en met vijftiende verdieping). Dat maakte De Nieuwe Norm, het Rotterdamse bedrijf dat de renovatie zal uitvoeren, bekend. Naast een transformatie zal de buitenkant van de Neudeflat op onderdelen worden gewijzigd. Zo zullen er balkons komen in plaats van het trappenhuis.

“Om het gebouw te behouden voor de stad is het van belang dat het zijn waarde voor de stad in functie en gebruik kan blijven behouden. De functie van het gebouw moet relevant zijn voor het leven in de binnenstad van Utrecht. Daarom hebben wij het initiatief genomen om, met respect voor de originele architectuur, de Neudeflat een nieuwe bestemming te bieden en het gebouw klaar te maken voor de nieuwe stad. Momenteel bevinden we ons in de onderzoeksfase van de ontwikkeling”, laat het bedrijf op haar website weten.

Het was lang niet bekend wat er met de Neudeflat zou gaan gebeuren na oktober, als het kantoorpand leeg komt te staan. Momenteel heeft de gemeente er enkele diensten gevestigd, maar dat is niet meer nodig als het nieuwe stadskantoor wordt opgeleverd.

30 Reacties

Reageren
 1. Nielsch

  (respectievelijk op de eerste, zestiende en tweede tot en met vijftiende verdieping).

  1
  16
  2 t/m 15

  is dat niet gewoon een hele ingewikkelde manier van eerste tot en met zestiende schrijven?

 2. Roy

  Nee dat houdt in:
  1: horecagelegenheid
  16: publieke voorziening met uitzicht over de stad
  2-15: appartementen

 3. Alwin

  “Met respect voor de orginele architectuur” het is met afstand het lelijkste gebouw van Utrecht. Platgooien dat wanstaltige ding.

 4. Hans Berends

  ik wil daar wel wonen!

 5. Niels S.

  De Neudeflat is een karakteristieke toren (niet te verwarren met ‘mooi’), die onlosmakelijk is verbonden met de Utrechtse binnenstad. Het pand kan een goede opknapbeurt gebruiken, maar slopen? Nee, dat niet.

 6. Christiaan Bonebakker

  Vanaf de Neudeflat heb je het mooiste uitzicht over de stad, vooral omdat je dan die afschuwelijke Neudeflat niet ziet. Prima plek voor een restaurant dus. Of om te wonen.

 7. Bart

  Ik woon nou al 15 jaar in Utrecht (centrum) en weet alleen dat er een toren staat, maar vraag me niet om de karakteristieken te beschrijven.

  Uitzicht zal fantastisch zijn met de weinige andere hoogbouw die er verder in de buurt is. Goeie plek voor een bachelor pad 😉

 8. Ron

  Ik wil daar wel wonen. Het voordeel als je er woont dat je de lelijke flat niet kunt zien, maar wel een fantastisch uitzicht hebt.

 9. Bill

  Het is één van de twee gebouwen in de stad van architect Hugh Maaskant, het restaureren (en niet slopen of grondig vernieuwen) waard…!! De horecavoorziening op de 16e verdieping, met uitzicht over de stad, is natuurlijk top..!!

 10. Edgar Pultrits

  Ome Huig is een balzak zonder smaak. Wat is dat andere gebouw dat ie in Utrecht heeft uitgepoept? De Planeet?

 11. Jiri

  Wat mij betreft hoef je de originele architectuur niet te respecteren, beste De Nieuwe Norm. Werkelijk alles is beter dan het aftandse gebouw van nu. Zorg voor de invulling van een doelgroep die nu erg ondergewaardeerd is in de stad. realiseer een sky bar/nachtclub op de bovenste etage van het pand. Suggestie: http://www.aboveeleven.com/ Ik ben dan je vaste klant!

 12. Toine Goossens

  En met een Jumbo om de hoek. Zo wordt de stad leefbaar.

 13. Otto

  @bill: geen horeca op de 16e maar op de eerste. Op de 16e een publieke voorziening, wat dat dan ook moge zijn…
  Lekker dan, al dat volk dat zomaar de flat in kan richting de 16e.

 14. Erwin

  Goed dat er horeca komt, jammer dat dit op de eerste is en niet op de zestiende etage is. Juist de rooftop heeft enorm veel potentie, groot voorstander van een concept dat in Melbourne (Aus) zeer succesvol is: Rooftop cinema. s’middags dé meetingspot voor een informele borrel, s’avonds een outdoor filmdoek met veelal arthouse films.. Niet mijn smaak (de films) maar past zeker in dit gebouw (toch een relikwie uit het verleden) en Zeker met de NFF in gedachte een garantie tot het behouden van dit evenement voor de stad. Daarnaast is het een hotspot die in elke reisgids terug te vinden zal zijn.. Voordeel is dat de kosten laag zijn, want net als in Melbourne zou ik de bovensten etage vooral grotendeels laten zoals het is.. Naar voorbeeld van het vormalige Tropicana, waar dit nu ook gebeurt..

 15. Erwin

  http://rooftopcinema.com.au/

 16. theo

  Leuk zo’n opknapbeurt.
  Kan het goed gebruiken en als de kosten niet al te hoog zijn zou ik er wel willen wonen.
  Lijkt me gezellig zo over de city uit te kijken.

 17. Van Pimpelen

  … zo had ik graag iets gelezen over het Noorderlicht, de voormalige Zwolsche Algemeene aan het Oudenoord te Utrecht.
  Sedert -een mens moet iets- mijn binding met Utrecht (1979 AD) hoor ik geluiden over een Gemeentekantoor; gewoon bouwen dunkte me.
  Of bestonden er al gebouwen geschikt als Gemeentekantoor? Nödeflat? Voormalige Zwolsche Algemeene? Eermalig [gevaarlijk germanisme] postsorteerbedrijf Laan van Punkenburg? Voormalige Galerie Modernes -zuidelijke hoek Lange Viesstraat-Oude Gracht?
  Nee, dan een discutabele verhuursconstructie
  Gemeente-Landelijk Vervoersbedrijf…
  Niet om het 1 of ander, maar verwacht binnen afzienbare tijd (14:35) woeste respons van De Redactie…

 18. Jos W. Lemaier

  Ik vind het altijd te verkiezen om gebouwen voor nieuwe functies te hergebruiken. Dat is niet alleen uit milieuoverwegingen maar ook naar mijn overtuiging financieel en qua filosofie de juiste grondhouding.

  Ik ga ze niet allemaal opsommen maar Utrecht heeft een slechte reputatie waar het de sloop van allerlei gebouwen betreft. Dat is niet alleen kapitaalvernietiging maar ook vernietiging van identificatiemogelijkheden met de gebouwde omgeving.

  Alleen daarom al juich ik de plannen met die ooit (ook door mij) zo verfoeide Neudeflat toe. er is veel minder nieuwbouw nodig wanneer de slopershamer wat minder wordt gebruikt.

 19. Frank

  De vraag is hoe ze het transport van de te verwachten stroom bezoekers voor de 16e verdieping niet in conflict laten komen met het verkeer van de appartementen.
  Eén ding is zeker. Het uitzicht is spectaculair, maar ook beperkt. Het leuke is dat je (met name ‘s middags) de Dom heel goed kunt zien. Minder leuk is dat je bij een belangrijk deel van het uitzicht Hoog Catharijne recht voor je snufferd hebt.

 20. Robb

  Joh, Kees van Oosten dient wel weer een bezwaar in. En stelt het uit met zijn gezwam tot 2025.

 21. Geenstijl@Utrecht

  Supergoed idee, met de juiste façade kun je er een mooie Eye catcher van maken voor Utrecht.
  Lijkt mij top om te wonen.

 22. tom

  leuk

 23. Frederik

  Dat wangedrocht is ouder dan HC, maar de tijd heeft het niet mooier maar allengs lelijker gemaakt (zoals ook HC). De gemeente zit nu in een nieuw fantasieloos wangedrocht, dus svp neerhalen. Opleuken met balkonnetjes zal niet helpen, dat gebouw is van zo’n enorme depressiviteit. Ik denk dat toeristen die het zien eerder direct de stad verlaten dan iets anders.

  Overigens, is de ‘publieke voorziening’ een mogelijk alternatief voor de dames van de Hardebollesteeg? Dan kan dat direct worden gecombineerd met het voorstel van Jiri voor een anchtclub. Ik stel voor dat dan Utrechts roemruchte nachtclub Limburgia aldaar nieuw leven wordt ingeblazen.

 24. Frederik

  Trouwens, sinds wanneer mogen Rotterdammers zich bemoeien met de inrichting van ons stadje? Is daar geen gemeentelijke verordening voor? Kunnen wij onze eigen boontjes niet doppen?

 25. Utrecht internationaal

  Goed dat er Rotterdammers zijn die initiatief tonen, dan gaat het tenminste sneller ! Maar uiteraard dienen de Architectonische kwaliteiten van dit bijzondere gebouw goed te worden bekeken in het ontwerp realisatie.
  De functies zijn top, ik wil er gelijk cocktails drinken ( roof top) en wonen !

 26. Tom

  Goed besluit van gemeente

 27. Ronald van Voorthuizen

  Jaaa! Eindelijk! Ik kan niet wachten om te genieten van het uitzicht met een lekker drankje in mn handen!

  Laat de haters maar haten, ze hebben geen cultuurhistorisch besef. De eiffeltoren werd ooit ook lelijk gevonden.

 28. Frank

  @Ronald
  De Eiffeltoren is nog steeds lelijk. Maar dat maakt ‘m niet minder een monument van zijn tijd. En dat is precies wat er met de Neudeflat aan de hand is. Lelijk in inze ogen. Maar niettemin een kristalhelder monument van de toenmalige architectuur.
  Koesteren dus.

 29. Frits

  als de nieuwe neudeflat klaar is,,,dan gaan utrechters etc er trots op worden,

  zeker weten

 30. Bernard Tomlow

  Ik ga met Bill en Le Maire.Lees overFour Seasons en Mark Rothko.Dit is het nieuwe Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).