Niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht gaat dit jaar in Utrecht de verlichting uit Niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht gaat dit jaar in Utrecht de verlichting uit

Niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht gaat dit jaar in Utrecht de verlichting uit

Niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht gaat dit jaar in Utrecht de verlichting uit
Foto: Bas van Setten
Tijdens de Nacht van de Nacht dat dit jaar op 29 oktober plaatsvindt gaan weer veel lichten in Utrecht uit, maar daar blijft het niet bij. De gemeente heeft namelijk besloten om meerdere lampen in de stad ook op andere dagen uit te zetten.

Tijdens de Nacht van de Nacht dat dit jaar op 29 oktober plaatsvindt gaan weer veel lichten in Utrecht uit, maar daar blijft het niet bij. De gemeente heeft namelijk besloten om meerdere lampen in de stad ook op andere dagen uit te zetten.

Het idee is dat er op de Nacht van de Nacht in Nederland zoveel mogelijk lampen worden uitgezet. Hiermee moet lichtvervuiling op één moment zoveel mogelijk worden beperkt. Dit zou namelijk een positieve invloed hebben op mens en dier, en bovendien wordt er energie mee bespaard.

Op 29 oktober wordt in Utrecht daarom om 19.00 uur onder meer de sierverlichting van bijvoorbeeld bruggen, reclameobjecten, molens, watertorens, kunstwerken en kerken uitgezet. Denk hierbij aan de Pieterskerk, de Prins Clausbrug, reclamevitrines en het stadhuis. Naast de gemeente doen ook verschillende bedrijven en particulieren mee aan het initiatief.

Straatverlichting

Nu is op verzoek van de gemeenteraad ook besloten om de sierverlichting, zoals het verlichten van gebouwen, waar mogelijk de hele winter uit te zetten. In 2017 is al besloten om de zogenoemde ‘noodzakelijke’ verlichting, zoals straatlantaarns, tussen bepaalde tijdstippen te dimmen. Nu wordt er nog een maatregel genomen.

“Vanaf 2023 gaat de buitenverlichting standaard een half uur later aan en een half uur eerder uit”, zegt wethouder Susanne Schilderman. “Daarmee besparen we energie en is de verlichting mens- en diervriendelijk. Ik hoop dat zoveel mogelijk inwoners, bedrijven, woningbouworganisaties en sportparken meedoen om lichtvervuiling tegen te gaan en energie te besparen. Niet alleen tijdens voor Nacht van de Nacht, maar ook de rest van het jaar.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

9 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Wat een gezever over die verlichting een uurtje minder te laten branden als het ledlampen zijn wat bespaart het dan.
  Moet we nu echt in een donkere ongezellige wereld leven.

 2. Hans

  Ja Wim,
  ‘schemeren’, zoals dat vroeger heette, kan ook heel knus zijn.
  Maar zonder gekheid: de idee om te besparen is zonder meer nuttig.
  Alle beetjes helpen, zeker op grote schaal.

 3. Katja

  Als de verlichting dan toch uitgaat o.a. voor energiebesparing, verbiedt dan gelijk terrasverwarmers, en dat winkels deuren dicht moeten houden.

 4. Scherpschutter

  Kijk! Dat zal het klimaat leren! Straatverlichting verbruikt in totaal toch al snel een astronomische 0.1 kWh per Utrechter per dag, dus het uitschakelen van een paar lantaarpalen en wat sierlampjes zal toch al snel *nattevingerwerkt* 0.001 kWH per Utrechter aan stroom besparing opleveren. Hatseflats! Eat that, klimaat. Daar heb je niet van terug he?

  Hoort u dat trouwens ook? Die diepe zucht? Dat zijn de Estlandse oerbossen die nu opgelucht ademhalen omdat ze niet meer de natuurmassavernietingingsoven van D66 en GroenLinks in hoeven na deze mega-besparing dankzij dezelfde grote denkers van D66 en GroenLinks.

  En nog meer goed nieuws! Het betekent ook nog dat uw collectieve jaarstroomrekening voor straatverlichting dit jaar geen tranentrekkende 3,60 Euro per persoon meer zullen bedragen (zeg de slapeloze nachten maar gedag!), maar wellicht nog maar slechts 3,56 Euro! Dat voelt lekker, nietwaar? Voor vier cent koop je vandaag de dag toch zeker een half velletje toiletpapier (tweelaags, gerecycled, eco)! In the pocket…

  Wat een gesticht is Utrecht aan het worden… Werkelijk woar een openbaar gekkenhuis. Het wordt met de dag hilarischer! LOL.

 5. Realist

  De stad laten groeien naar een half miljoen is pas vervuilend en slecht voor mens en dier. Typisch links om weer tegengestelde beleid te voeren

 6. W.

  Genoeg grote kantoorgebouwen in de stad waar de hele nacht alle lampen branden en je gaat mij niet vertellen dat daar allemaal mensen aan het werk zijn. Lijkt me ook voor die bedrijven toch weggegooid geld.

 7. Koel Hoofd

  Blijft dat foeilelijke lichtgevend gedrocht wat op de gevel van het oude postkantoor Neude moet komen dan ook weg?
  Dat is namelijk op geen enkele manier duurzaam en totale geldverspilling om nu toch te gaan plaatsen.
  Een heel fout voorbeeld van de gemeente zou zijn om het toch te doen…

 8. Willem Sprenger

  De ‘lichtstad’ Parijs is ons voorgegaan! Laat alle feest-, kantoor- en stadsverlichting, lichtreclame en buitenverwarming uit en we besparen veel meer energie en geld dan Scherpschutter ons voorrekent. Bedenk dat vele mensen in Oekraine helemaal geen elektriciteit hebben…

 9. Marieke

  29 oktober dus (geen 20)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).