De twee supermarkten in de binnenstad die tot middernacht open mochten blijven, Boon’s Markt en het Albert Heijn filiaal aan de Potterstraat, moeten sinds afgelopen weekend al om 22.00 uur de deuren sluiten. Supermarkten hebben namelijk een zogenoemde nachtontheffing nodig om na 22.00 uur nog klanten te ontvangen, en deze ontheffing is voor beide ondernemingen verstreken. Wat zijn eigenlijk de regels omtrent openingstijden voor winkels in Utrecht? DUIC zocht het uit.
Op landelijk niveau worden de openingstijden bepaald door de Winkeltijdenwet, die sinds 1996 geldt. De wet stelt dat het verboden is om van maandag tot en met zaterdag, tussen 22.00 en 06.00 uur, klanten te ontvangen in een winkel. Op zondag moeten zaken de deuren de hele dag gesloten houden.
Toch zijn veel winkels in Utrecht op zondag open. Dit is mogelijk doordat de gemeente een vrijstelling mag verlenen op de eerdergenoemde verboden. Oftewel, winkels mogen ook buiten de tijden van de Winkeltijdenwet open zijn, mits de gemeente dit toestaat.
Zondag
In de gemeente Utrecht is dit geregeld in de ‘Winkeltijdenverordening Utrecht 2015’. Hierin staat een algemene vrijstelling voor zondagen en de meeste feestdagen, van 10.00 tot 19.00 uur. Dit betekent dat winkels gedurende die tijd open mogen zijn zonder dat zij daar speciale toestemming voor nodig hebben.
Toch zijn er veel winkels in Utrecht die pas later de deuren sluiten. Daar hebben ze een ontheffing voor nodig, die alleen wordt afgegeven aan winkels in de levensmiddelenbranche en winkels bedoeld voor afhalen. Op de website van de gemeente staat een lijst van winkels die zo’n ontheffing hebben voor zondagavond. Een snelle rondkijk leert echter dat lang niet alle winkels die na 19.00 uur open zijn, op de lijst staan. De gemeente geeft aan dat de lijst inderdaad incompleet is en dat deze wordt aangevuld na de vakantieperiode.
Nachtwinkels
Winkels die na 22.00 uur open willen blijven, vallen volgens de verordening onder de categorie ‘Nachtwinkels’, en hebben een zogeheten nachtontheffing nodig. Met een nachtontheffing mag een winkel tot 02.00 uur open blijven. Dit was de ontheffing die Boon’s Markt en de Albert Heijn aan de Potterstraat tot vorig weekend hadden.
Voorwaarden die verbonden zijn aan de vergunning, zijn dat een winkel alleen levensmiddelen mag verkopen en geen plek biedt waar de klanten de producten ook kunnen nuttigen. Bij het afgeven van de vergunning wordt bovendien gekeken naar de invloed die de langere openingstijden hebben op de omgeving. Onder andere overlast door drugsgebruik, groepen klanten en parkeerproblematiek kunnen gronden zijn waarop de aanvraag van een nachtontheffing geweigerd wordt.
Een nachtontheffing wordt telkens afgegeven voor een periode van twee jaar en moet daarna opnieuw worden aangevraagd. Bij zowel Boon’s Markt als de Albert Heijn is de vergunning recentelijk afgelopen. De heraanvraag van Albert Heijn wordt op het moment van schrijven door de gemeente behandeld. Die van Boon’s Markt is afgewezen op grond van overlast die door de langere openstelling van de winkel zou worden veroorzaakt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Breed assortiment
Nawin Harpal, eigenaar van Boon’s Markt, laat het er echter niet bij zitten. “We zijn bezig met het indienen van een bezwaarprocedure tegen het besluit en daar wachten we nu op”, zegt hij. Volgens Harpal draait het bij Boon’s heus niet alleen om wijn. “Wij zijn geen wijnhandel, we hebben een breed assortiment. Ook na tienen verkopen we nog van alles, en de gemeente is welkom om dat te komen bekijken”
“Als mijn winkel midden in een woonwijk zou zitten, was het een ander verhaal geweest. Dan moet je natuurlijk op schappelijke tijden dichtgaan”, gaat Harpal verder. Boon’s Markt is te vinden aan de Ganzenmarkt, midden in het centrum van Utrecht. “In het hartje van de stad gaat het leven door tot 05.00 uur in de nacht. Links en rechts van mijn winkel zitten horecazaken, die blijven ook na tienen open.”
Karakter van de stad
Esma Kendir, in de Utrechtse gemeenteraad fractievoorzitter van Student & Starter, vindt dat een nachtwinkel thuishoort in een stad als Utrecht. Haar partij diende samen met de VVD en D66 schriftelijke vragen over het afwijzen van de nachtontheffingen van de twee supermarkten. “Een nachtwinkel past bij het karakter van een stad als Utrecht. Het is een stad die erg leeft, en daarmee ontstaat snel een behoefte om ook na tienen nog naar een supermarkt te gaan. De levendige stad moet gefaciliteerd worden.”
Ook voor Kendir bieden de winkels een uitkomst. “Na een lange dag op het stadhuis ga ik nog weleens snel even iets halen. Als je nog iets nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld nog even langs vrienden gaat, is het fijn dat er nog een winkel open is.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Integrale aanpak
Voordat een nachtontheffing wordt geweigerd, moet er volgens Kendir eerst samen met de ondernemers gekeken worden naar mogelijke oplossingen voor de overlast. “Dat het nu zonder overleg met de supermarkten is gebeurd, vinden we jammer. In plaats van een beslissing van bovenaf, waar ondernemers niet over mee mogen denken, moet er voor dit soort problemen een integrale aanpak komen.”
Een andere aanpak teweegbrengen was dan ook een van de redenen om de schriftelijke vragen in te dienen. “Nu is er door de gemeente radicaal een beslissing genomen, waarmee het probleem zich mogelijk verplaatst. Dat hadden we liever anders gezien.”
Vergunningen
Op 22 juli bleven Boon’s Markt en de Albert Heijn aan de Potterstraat voor het laatst tot middernacht open. De nachtontheffing van Boon’s Markt liep die dag af. De vergunning voor de Albert Heijn liep af op 24 juni af, en wordt momenteel opnieuw behandeld. Hoe het zat met de vergunning tussen 24 juni en 22 juli, kan de gemeente, wederom door de vakantieperiode, niet zeggen.
Ook over de vergunning van Utrechts derde nachtwinkel, Buurtwinkel Nieuw Engeland, kan de gemeente nog geen uitspraken doen. De winkel aan de Vleutenseweg is dagelijks in elk geval tot 01.00 uur geopend.
38 Reacties
ReagerenSuper dicht om 22:00u, dan ook de Flink en Gorillas om 22:00u sluiten.
‘De levendige stad moet gestimuleerd geworden’ aldus student en starter. Dat gebeurt al: supermarkten mogen tot maar liefst 22:00 open blijven.
En: publiek dat na 22:00 een supermarkt binnenloopt koopt vooral alcohol en sigaretten. Dat hoeft niet gestimuleerd te worden.
@Binnestadsbewoner: Ja joh. Politieagenten, zorgmedewerkers, mensen in ploegendienst. Noem het maar op. Die moeten maar gewoon winkelen wanneer het van jou mag, niet wanneer het hun goed uitkomt zoals voor of na hun werk. Tuurlijk.
Afschaffen die openingstijden. Tankstations mogen ook 24 uur open zijn en verkopen allerlei levensmiddelen en sigaretten. McDonalds is op bepaalde locaties ook 24 uur per dag open. Horeca verkoopt alcohol en sigaretten ook na 22.00 uur.
Kortom, de overheid dient zich niet te bemoeien met wanneer een ondernemer zijn zaak wil openen of sluiten. ‘s nachts, op zondag of vrijdag, elke woensdag dicht? Geen probleem. De economie in dit land is al lang een 24 uurs economie, alleen de detailhandel loopt 100 jaar achter en doet alsof het nog 1922 is.
De vertrutting neemt toe.
Ik kwam er niet zo vaak, maar het was wel een fijne oplossing als je nog wat vers spul nodig, na tienen. Een brood hebben ze vaak ook nog. Het alternatief is de snackbar en daar heb ik niet altijd zin in.
Het leven laat zich niet altijd zo plannen. Dus maar weer ongezonder leven.
(ik rook niet en voor drank kom ik er niet)
Utrecht valt terug naar een middelgrote provinciestad.
Beste eigenaar van Boon. U zit midden in een woonwijk. Het centrum is namelijk OOK gewoon een woonwijk. Daarnaast is er dus waargenomen overlast en kennelijk voelt u zich niet geroepen ook maar iets aan die overlast te doen.
En beste Alex. Nee, de vertrutting neemt juist helemaal niet toe.
Tot aan 2009 ongeveer, als ik mij niet vergis, of zelfs later, hadden we geen standaard koopzondagen in Utrecht en was er op zondag echt slechts een handjevol (minder dan 5 in de gehele gemeente) supermarkten die tot 20 uur open mochten (en niet later). Dat was de uitzondering toenmaals.
Dit is veranderd in Utrecht door een burgerinitiatief dat helemaal geen burgerinitiatief was. bij de referenda over dit onderwerp heeft de bevolking in ruime meerderheid tegen ruimere openingstijden gestemd toenmaals. Dat burgerinitiatief was door een ondernemersverenging sterk aan Kleppierre gelieerd ingediend en toen heeft, uiteraard D’66 (zij waren de meerderheidsstem) weer eens de uitslagen van de verschillende eerdere referenda over boord gekieperd. De stem van het volk is dus genegeerd.
Waarom moet alle gedereguleerd zijn en worden? Het is juist het groot kapitaal die daar van profiteert en de burger die er keer op keer de dupe van is. De grote supermarkten hebben alle kleine familiewinkeltjes al weggeconurreerd, door o.a. de verruiming van winkeltijden (personeel werd te duur voor kleine zelfstandigen) en er is dus niet op vraag geconcurreerd maar op een voortrekkersrol van de grote jongens ten opzichte van de kleintjes. De burger kwam juist graag bij die kleine zelfstandigen. Daarom hebben ze ook zo lang bestaan. De verruiming van winkeltijden, tegen de Nederlandse wet in dus, heeft velen de das om gedaan.
In menig buitenland in de EU zijn de winkeltijden nog veel beperkter overigens. Maar ja, de meeste Nederlanders leven in hun eigen bubbel en komen nooit ergens. Ben maar blij dan dat je in Nederland leeft, waar het grootkapitaal altijd haar zin krijgt ten koste van de burger. En dan maar met een rood zakdoekje rondlopen. Hilarisch.
@ JdV
Mensen met nacht- en ploegendiensten kunnen gewoon voordat hun werk begint boodschappen doen. Daar zit namelijk het merendeel van hun vrije tijd. Je kan zelfs op weg naar werk boodschappen doen, alleen dan geen beperkt houdbare dingetjes kopen, of ze even op het werk in de koelkast leggen (die er vaak wel is). Je kan overal wel een probleem van maken. Net of die mensen trouwens niet gewoon in hun weekend (kan ook doordeweeks zijn) voor de helft van de week of de hele week boodschappen kunnen doen.
En zo te lezen krijgt de AH misschien wel gewoon zijn vergunning tot 0:00.
@ GeeWee
Flink en Gorillas draaien flinke verliezen en de investeerders die ze eerst overeind hielden hebben er niet meer zo veel vertrouwen in. Kennelijk zijn luie buitenlandse studenten, die vooral de klantenkring zijn, toch nog te beperkt in aandeel, om die stomme flitsbezorgers op de been te houden. Er wordt dus niks verdiend, alleen geïnvesteerd. Gorillas gaat in de toekomst sterk afhankelijk zijn van de deal die ze met Jumbo gesloten hebben, dan zijn het dus gewoon bezorgers geworden. Het flitsgedeelte zou er ook wel af gaan, want dat voegt niks toe. Alsof je niet een half uur of 45 minuten kan wachten op je bier en chips als student zijnde. Gewoon een kwestie van iets eerder bestellen dan last minute (als je bier en chips op zijn) of gewoon even op en neer wandelen of fietsen richting Potterstraat, verbrand je ook nog wat calorietjes en je komt nog eens buiten.
Ik kan na 22 uur geen boodschappen meer doen! Mijn god! Hier kom ik nooit meer overheen! Wat voor zin heeft het leven nog!
@ JdV: ga zelf eens na 22:00 boodschappen doen i.p.v. hier wat uit te kramen. Na 22:00 zie je helemaal geen zorgmedewerkers e.d. die hun boodschappen doen. Het gaat vrijwel uitsluitend om uitgaanspubliek e.d. die alcohol, flessen wijn enzo kopen omdat het daar veel goedkoper is dan in de horeca. Leuk voor de supermarkten, maar als stad mis je hier niks aan en hoeft niet gestimuleerd te worden. Tot 22:00 open is ook laat. Wie daarna nog trek heeft kan ook naar McDonalds of naar snackbars e.d. die ook volop bier verkopen maar dan wat duurder. Mogelijkheden zat. Verder gewoon een kwestie van plannen.
Supermarkten zijn 7 dagen per week open. Van ma. t/m vrij. 14 uur (!) per dag, namelijk van 08:00 tot 22:00. Meer open dan dicht dus. Ook voor politie en zorgmedewerkers.
Op zondag ook maar weer dicht dan?
Heb zelf niet zoveel tegen deze winkel en de openingstijden. Als het wel lastig is voor bewoners, dan is het goed dat daar ook rekening mee wordt gehouden. Al blijf ik dat wat vreemd vinden met alle horeca in de buurt daar. Wat mij wel écht zou verbazen is als de locatie van de Albert Heijn wel open mag blijven… we wachten het af. Ahold Delhaize kan natuurlijk een groter leger advocaten op de gemeente afsturen.
@Confusius
Ben het met alle 3 je reacties eens.
Klein puntje van aandacht bij die verlieslijdende flistbezorgers.
Amazon heeft twintig jaar lang ettelijke miljarden van investeerders gekost voordat het winst ging maken.
Het heeft ze namelijk een hele generatie gekost om A) mensen virtueel te laten winkelen terwijl Amerikanen zijn opgegroeid met postorderbestellingen, en B) de lokale ‘stenen concurrentie’ om zeep te helpen.
Nu domineert het de markt en kan geen verkoper meer zonder Amazon, die complete industriele slavernij achter de virtuele winkel vind men dood normaal. Lang leve de meritocratie en het neoliberaal kapitalisme.
Die jonge generatie, die we hier studenten noemen, is opgegroeid met op hun wenken bedient te worden met een vingerbeweginkje. Het gemak dient de mens is het business model van deze eeuw. De arme millennial bedient daarbij de rijke millennial. Net zoals vroeger. Ergo progressie is regressie.
@ Koel Hoofd
Ik ken genoeg after-millenials die net zo tegen flitsbezorging zijn zoals ik dat ook ben, vanwege een enorme veelvoud aan redenen. We hebben inderdaad de extreem luie hanggroep generatie, die dus veel fastfood en dergelijke consumeert en voor veel overlast op straat en het uitgaansleven zorgt, maar ook onder jongeren is daar een tegenbeweging op bezig. Je kan jongeren nu eenmaal niet als 1 coherente groep zien. Net als vroeger is er een jungle aan subculturen en denkbeelden.
Overigens zoals zo vaak neemt de hoog-opgeleide elite in eerste instantie het voortouw, maar gaat het zogenaamde plebs het na doen, de hoog opgeleide elite keert zich tegen hun eigen aanvankelijke gedrag en gemakzucht, maar het plebs is dan al vaak niet meer te redden, zoals zo vaak, zie ook de zogenaamde cheap ass (maar stiekem valt dat tegen) vliegvakanties en all inclusives. Mensen die zichzelf een dure vakantie-hell aan doen, omdat ze denken dat ze met een vliegtuig de hele wereld over moeten om uit te rusten en te ontstressen (het tegendeel is waar) en vergeten dat de Eiffel, Ardennen, Elzas-Vogezen, Waddeneilanden, Luxemburg, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Denemarken, Schotland, Berlijn, Brussel, London, Parijs, etc.. letterlijk op een steenworpafstand van Nederland liggen en ook bereikbaar zijn zonder vliegtuig, heel goed zelfs. Met de auto of trein (je lekker laten rijden, uitstappen en je bent er) ben je er in een paar uurtjes. 6 uur/ 6,5 uur ongeveer max., zonder al te veel wacht-en-incheckgedoe op de plek van bestemming> en helemaal zelf in control> eigen vrijheid.
Maar wat je vergeet, is dat de investeerders massaal hun handen van de flitsbezorgdiensten aan het trekken zijn. Ze moeten dus nu hun eigen kosten voor een flink deel financieren vanuit inkomsten en dat lukt niet. Ze boden eerder ook massaal hun diensten onder de kostprijs aan (de nieuwe economie), maar dat lukt steeds minder. Er zijn er al drie flitsebzorgdiensten verdwenen van de Nederlandse markt, net zo snel als ze gekomen zijn en nog maar een paar over. En met Gorillas en Flink gaat het financieel gezien niet goed. Ze hebben beiden al honderden/ duizenden mensen moeten ontslaan. De redding van Gorillas kan dus hun deal met Jumbo en andere supers (wereldwijd) zijn. Ook niet handig dat steden geen vergunningen afgeven voor distributiecentra in dichtbevolkte wijken. stadscentra. Dat was hun hele model.
Confusius maait gelukkig het gras voor mijn voeten weg zodat ik nu, in plaats van op al die onzin van JdV te reageren, tijd over houd om mijn boodschappen te gaan doen. Alhoewel? O Jee, de super sluit al over 7 1/2 uur (het is nu 15.30 uur)! Ik houd het dus kort.
2200uur lijkt mij al ruim,maar van mij mag het wat minder in de stad Utrecht.
het is toch ook van de zotte dat er klanten zijn die rond deze tijd nog wat boodschappen willen doen[ ik bedoel drank halen]wand daar draait een avond zaak op
als straks gorillas en flink weg zijn neem je gewoon zo’n kekke deelscooter om 23.45u naar de appie te crossen… oh wacht.
Oh jee, Hans moet nog snel even boodschappen doen terwijl de winkel al de hele dag open is.. ik ga graag na 23:00 nog even, gewoon omdat het kan.
Als ik de reacties hier lees moet altijd alles maar open en beschikbaar zijn wanneer de mens het uitkomt. Dat is toch bizar. De maatschappij kende vroeger meer rust toen er meer schaarste en minder mogelijkheden waren. Vroeger haalde mensen boodschappen voor de hele week in huis en dat was prima. Nu laat men het aan huis brengen of kan men het ophalen tot 22:00 s avonds. Is dat niet genoeg? Mensen zijn gewoon lui geworden en willen bediend worden en het liefst niet plannen
Helemaal eens met Jan. Hopelijk denken er meer mensen zo en komt er een gaandeweg een tegenbeweging die pleit voor het hebben van wat meer geduld en aanvaarding, ipv ‘ik wíl dít. En ik wil het nú. En dat moet! Want dat wíl ik.’
Een steuntje in de rug voor de bezorgsupers…
Laat mensen toch zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten, ipv moralistisch te zeggen dat men anders zou moeten leven.
Overlast kun je ook aanpakken, ipv het kind met het badwater weg te gooien.
Gewoon een uitsmijter zoals bij horeca die de toegang kan weigeren als je je gedraagt als een dronken lullo
@jan 09:16
Jan, het is 2022. Geen 1922. Hoe minder tijd we ons met voedsel hoeven bezig te houden hoe meer tijd er overblijft om productief te zijn of je bezig te houden met leuke dingen. Een moderne maatschappij vraagt om totale flexibiliteit en snelheid.
Het heeft niets met luiheid te maken, maar met efficiënt leven. Welkom in de 21e eeuw, Jan! Verder snap ik sowieso niets van het beklag, want jij kunt nog gewoon op de prehistorische 20e eeuwse wijze boodschappen bliiven doen.
Ik kan niet wachten op 100% geautomatiseerde 24/7 supermarkten met drone bezorgingsdiensten. Ideaal! Boodschappen online bestellen in 2 minuten en in 10 minuten per drone geleverd voor je deur. Wat wil een mens nog meer?
@ Angelique
Hoezo belemmeren openings- en sluitingstijden jou in het maken van keuzes en in het inrichten van je leven?
Bussen rijden immers ook niet ‘s nachts, treinen ook niet of beperkt. Apotheken zijn ook dicht. Tandartsen werken niet.
Niet alles kan altijd maar, vanwege een veelvoud aan redenen. Waar haal je het idee vandaan dat gemak, luiheid en verwendheid rechten van de mens zijn?
De toestemming voor open zijn of dicht zijn rond 0:00 heeft niks met moralistisch zijn te maken. Zoals je hebt kunnen lezen moeten winkels volgens de wet in Nederland om 19:00 dicht zijn. Utrecht heeft hier al, met een ontheffing, winkels veel meer ruimte in gegeven. Tot 22:00 is dus al een flinke verruiming die gedreven wordt vanuit liberale en economische motieven. Met moralisme heeft dit niks te maken.
Het is aan de gemeente Utrecht om te bepalen waar een verruiming tot 22 uur of tot 0:00 uur wel kan werken en waar niet. Ze nemen daarin meerdere motieven mee. Rationeel dus. Niet op basis van moralisme of emotie, maar juist vanuit een economische rationaliteit gemengd met leefbaarheid in een wijk of buurt.
Jij lijkt me eerder een beetje een kleuter waar net een speeltje van afgepakt is.
@ Scherpschutter
Ik snap je wens. Als zolderkamerreaguurder hoef je dan al helemaal je hok niet meer uit. Wat fijn voor je!
@scherpschutter: een mens wil, of in elk onze hersenen vanwege de manier waarop ze zijn ontwikkeld, willen, denk ik, soms ook rust ervaren. Even niks hoeven, uitstaan, opladen. Ook als je niet slaapt. In plaats van bijna altijd in de actie-stand, doorgaan, meer meer meer, sneller, beter, anders.
De aandoenlijk aandoende utopische fantasieën van Scherpschutter laten mij weer eens kronkelen van het lachen. De gebraden kippetjes vliegen via piepkleine automatisch bestuurde vliegtuigjes rechtstreeks zijn mond in. Varkentjes dansen met het mes al in de rug gewillig voor zijn deur. Half gepelde hardgekookte eitjes gaan in galop richting zijn bord. Waar kennen we dit van? Juist! Het is het sprookje van Luilekkerland. In de vakliteratuur wordt het tot de zogenaamde leugensprookjes gerekend. ‘t Is maar dat u het weet. We wisten al, via eerdere bijdragen, dat hij een liefhebber van dit genre is.
@Confusius
Flitsbezorging is kwestie van lange adem en econische conjunctuurbewegingen.
Amazon is pak hem beet 30 jaar bezig geweest om de markt eindelijk te kunnen domineren. Bol.com is pas veel later op die trein gestapt, toen het succesvol bleek! NB!
We hebben in die paar decennia een paar grote crises gehad, internetbubbel die klapte, kredietcrises en paar beurscrashes in Azie en een handvol oorlogen tegen -cynisch gezegd- “anders denkenden” over de hele wereld.
Amazon had al die tijd ‘nothing to show for’ behalve een bodemloze financiele put en verre vage toekomst dromen waarvan vele ook zeiden “dat is gebakken lucht” en “dat lukt ze nooit”. Echter, investeerders trokken zich terug bij onzekere tijden, maar kwamen weer terug op het moment dat durfkapitaal investeren en wachten op vaag rendement in de toekomst weer de moeite waard was.
Diezelfde conjunctuurbewegingen over langere periode gaan we met de flitsbezorgers zien. Ze zijn pas net begonnen en het gaat nu dus nog om de marktaandelen en naamsbekendheid , niet om omzet of winst want dat komt pas veel later.
Nu zit het even tegen vanwege de problemen in Oekraine en toekomstige problemen met China en het naijleffect van coronacrisis. Er valt voor beleggers nu veel meer te verdienen met andere investeringen in tastbare zaken die zeer lucratief zijn: olie, gas, kolen, bruinkool, wapens, chips, commodities food en…pharma. Als die wereldwijde onrust weer beetje is gezakt gaan ze gewoon weer investeren in flitsbezorging.
Pas over 10 jaar weten we of flitsbezorging een blijvertje is of niet.
Beste scherpschutter hoezo maakt een supermarkt die langer open is dan 22:00 de mens efficiënter en productiever? Kan dat niet voor 22:00? En wat zijn dan die leuke dingen? Nog meer tijd voor nog meer Netflix?
En wat is er prehistorisch aan zelf je boodschappen doen?
Ik snap je futuristische betoog wel maar ik zie het nut er niet zo van in. Wat ik wel snap ik dat er na 22:00 alleen maar drank en sigaretten worden gehaald in die nachtwinkels. En dat soort publiek geeft overlast.
Ik zou overigens willen bepleiten dat men zich meer bewust bezig zou houden met voedsel. En dat men zich meer bewust zou zijn hoe bijzonder het is dat je alles zomaar kan krijgen ongeacht het seizoen.
@rene: je hoeft ook niet om 1 uur ‘s nachts boodschappen te doen hoor. Pak gerust je rust. Lekker slapen. Maar bepaal niet op basis van jouw gewenste leefpatroon voor mij hoe ik mijn tijd indeel aub.
@Koel Hoofd & Hans
Over 10 jaar vliegen bezorgdrones 24/7 rond en rijden overal geautomatiseerde bezorgauto’s. Alle technogie is er al lang. In de USA begint dronebezorging in sommige steden al ingeburgerd te raken. Komt je pizza per drone.
Waar socialistische overheden personeel schreeuwend duur maken, zullen ondernemers innoveren.
@jan 14:38
Jan, de mens is een rationeel-egoïstisch wezen dat puur en alleen handelt uit eigenbelang. De 18.000.000 individuen in Nederland maken 18.000.000.000 verschillende unieke afwegingen voor zichzelf. De vraag naar boodschappen doen na 22.00 is er duidelijk. Was dat niet zo dan waren de ondernemers in kwestie uiteraard zelf wel gestopt met deze dienst bieden. Het is rendabel kennelijk én veel mensen zien er dus kennelijk toegevoegde waarde in. Wat valt er dan verder nog te bespreken? Links heeft zich niet te bemoeien met deze klanten en winkels.
Geeft het publiek overlast, dan heeft de gemeente dát aan te pakken. Ze is immers niet aangesteld om winkeliers en klanten te saboteren. Ze is aangesteld om orde te handhaven. Do. Your. Job.
“ Over 10 jaar vliegen bezorgdrones 24/7 rond en rijden overal geautomatiseerde bezorgauto’s. Alle technogie is er al lang. In de USA begint dronebezorging in sommige steden al ingeburgerd te raken. Komt je pizza per drone.”
Kan best zijn beste man…
Maar, uh Amerika als begeerlijk vooruitzicht?
Mij niet gezien. Ruim 60% van onze Amerikaanse broeders en zusters is overweight, van alle kinderen is een kwart al te zwaar. Veertig jaar geleden was dat nog 25 procent. En het neemt toe. Er zit geen rem op.
Oorzaak: teveel pizza’s, te weinig bewegen.
Luilekkerland heeft een prijs.
Blijft dus fier overeind het feit dat een beetje bewegen gezond is. Dus met je luie reet uit je luie stoel komen voor de boodschapjes, liefst per fiets of met de benenwagen is de beste remedie. Dat houdt namelijk de obesitas buiten de deur. En de kosten van de gezondheidszorg zullen enigszins beteugeld blijven.
Dat geklets over duur personeel en socialisme, tot slot, hoort thuis in de bekende categorie die inmiddels het label ‘leugensprookjes’ verdient.
Verder bewonder ik je visionaire kijk op de toekomst. Jules Verne verbleekt erbij.
@jvd het is niet per se mijn leefpatroon. Ik denk alleen wel dat een leefpatroon van meer stilstand, beheersing, bezinning en leren aanvaarden van ongemak (dus niet 24/7 alles on demand) de enige manier is om het op termijn op deze planeet leefbaar te houden.
Erg vreemd dat er geen avond nacht winkels meer zijn…Er zijn echt wel degelijk plekken te vinden waar dit goed kan, bv bij Centraal of de andere 7 stations hier in de stad…
@Rene: Prima dat u dat denkt. Niet prima als u uw eigen ideeën vervolgens met dwang oplegt aan mensen met een andere visie.
Echt absurd dat de gemeente dit zomaar even bepaald, ik hoop echt dat ze snel weer tot 00:00 open zijn, wat een normale tijd is (tenzij je een burgerlul zoals @Confusius bent natuurlijk).