Nietsvermoedende reizigers op Utrecht Centraal onderdeel van theaterstuk Mollen Nietsvermoedende reizigers op Utrecht Centraal onderdeel van theaterstuk Mollen

Nietsvermoedende reizigers op Utrecht Centraal onderdeel van theaterstuk Mollen

Nietsvermoedende reizigers op Utrecht Centraal onderdeel van theaterstuk Mollen
Foto's: Robert Oosterbroek
Een bijzondere vorm van locatietheater; in de stationshal van Utrecht Centraal wordt deze maand het theaterstuk Mollen opgevoerd. Nietsvermoedende reizigers worden omringd door spelende, zingende en dansende acteurs. Dinsdag was de première en tot en met 31 oktober is het stuk nog te zien.

Een bijzondere vorm van locatietheater; in de stationshal van Utrecht Centraal wordt deze maand het theaterstuk Mollen opgevoerd. Nietsvermoedende reizigers worden omringd door spelende, zingende en dansende acteurs. Dinsdag was de première en tot en met 31 oktober is het stuk nog te zien.

Speciaal voor het theaterstuk is er een grote tribune gebouwd op het balkon in de hal van het station. De acteurs lopen beneden door de hal. Via microfoons en koptelefoons is alles te horen wat ze zeggen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Elke avond is de voorstelling anders, omdat het afwachten is hoe reizigers reageren. Er is uiteraard wel een vast verhaal. Het theaterstuk gaat in op vragen als: ‘Wat is eigenlijk normaal?’ en ‘mag je je onttrekken aan de sociale norm in onze maatschappij?’.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De echte kracht van het theaterstuk zit in de toevallige ontmoetingen met reizigers, de locatie waar honderden mensen langslopen. Het is bijzonder om te zien hoe voorbijgangers reageren, soms met vragende blikken; ‘is dit een verward persoon?’ en ‘wat is hier aan de hand?’. Anderen hebben al gauw door dat het geënsceneerd is en blijven rustig een half uurtje staan om het spektakel te bekijken. Voor de bezoekers op de tribune is het heerlijk mensen kijken, en er wordt ook nog een stuk met een sterke verhaallijn opgevoerd.

Mollen is een coproductie van theatergezelschap WAT WE DOEN en Stadsschouwburg Utrecht in samenwerking met NS Stations.

16 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Precies waar je als nietsvermoedende reiziger op zit te wachten. Ben je al verkleumd, doorweekt en vermoeid op doorreis naar je bestemming door dat treurige hol, word je ook nog eens ongevraagd lastiggevallen door een malloot in een cowboypak die tegen je begint te zingen, die je tot overmaat van ramp zelf ook nog eens betaald hebt middels belastinggeld.

  De OV reiziger is niet te benijden. LOL

 2. Kadoendra

  Theaterstuk “Mollen”.

  Frappant, verschillende keren is de vleugel in de stationshal ook gemold!

 3. Tom

  @Katoendra
  En laatst zat er nog een mol in mijn tuin! Dit kan geen toeval zijn!

 4. bawang putih

  wat is t toch een oogverblindend lelijke hal geworden, kil in alle opzichten, t lijkt wel de thialf

 5. Alain

  @Scherpschutter

  Mensen zijn toch allemaal individuen die zichzelf staande moeten kunnen houden in de wereld?

  Of moet er soms staatsinterventie zijn, om mensen te beschermen tegen de kans om aangesproken worden door andere individuen? Stel je voor dat het in het verkeerde keelgat schiet.

  Eigenlijk stel jij voor dat we het station tot een heel grote ‘safe space’ maken!!

 6. Speak Up

  @ iederedagminderscherp

  Ik zit ook iet te wachten op jouw theater tussen de reacties, als nietsvermoedende geïnteresseerde in de mening van mijn stadsgenoten (dat ben jij al maanden niet meer, zeg jezelf). Ik moet het er toch maar mee doen.

 7. Uuutje

  @ Misschuttert

  NS stations is een volledig commercieel vehikel dat veel en veel winst maakt, ze baten o.a. Starbucks uit (en de AH to go en de Kiosk).

  Zij sponsoren dit. Geen subsidie. Geen belastinggeld.

 8. Koel Hoofd

  @Scherpschutter @bawang putih
  Mee eens, een plek om te vermijden

 9. Antoine

  Wat leuk dat er zo voor alle publiek toegankelijk theater wordt gemaakt. Ik benijd niet de mensen die via dit medium tóch weer verzuurd geraken en pissen op alles wat ze lezen; wat hebben die mensen een boring life….
  Anyway: leve de kunsten!

 10. Bijnabinnenstadbewoner

  Leuk! Ik kom nooit meer op CS, maar dit is zeker een goede reden om weer eens te gaan! Tof dit soort initiatieven!

 11. Scherpschutter

  @Alain

  “Mensen zijn toch allemaal individuen die zichzelf staande moeten kunnen houden in de wereld?”

  Eeuh, ja, zo is de nature of reality, maar wat heeft dit te maken met wat ik zei?

  “Of moet er soms staatsinterventie zijn, om mensen te beschermen tegen de kans om aangesproken worden door andere individuen?”

  Zeker niet. Maar opnieuw; wat heeft dit te maken met wat ik zei?

  “Eigenlijk stel jij voor dat we het station tot een heel grote ‘safe space’ maken!!”

  Echt? Waar stel ik dat voor? Daar heb ik geen actieve herinnering van in ieder geval. LOL

 12. Scherpschutter

  @Uuutje

  Wéér heeft u de feiten niet op een rij. NS Stations Retailbedrijf is onderdeel van de NS, hetgeen een staatsbedrijf is. Hoewel ‘bedrijf’, het is gewoon de overheid die liabillity voor haar eigen geklungel handig wegpropt in een corporate rechtsvorm natuurlijk….maar goed. En zoals u ook weet leed staatsbedrijf NS in de eerste 6 maanden van 2021 liefst 600(!) miljoen verlies, en zoals u ook weet draait de belastingbetaler daarvoor op.

  Wellicht kan de NS zich beter eens gaan concentreren op haar gammele kerndienstverlening verbeteren in plaats van de laatste paar betalende klanten die ze heeft ook nog eens weg te jagen met dit soort onzin op kosten van de belastingbetaler waar ze al zo zwaar op leunt…

 13. Justin

  Scherpschutter, kom, vertel ons meer over de “nature of reality”.

 14. Uuutje

  @ Misschuttert

  Maakt niet uit dat NS Stations onderdeel is van NS, de divisie zelf is een 100% kapitalistische winstgevende divisie en deze divisie ontvangt geen subsidie.

  Bespaar me je whatsaboutisms.

  En de NS levert OPENBAAR VERVOER, dat is een dienst. Dienstverlening die de overheid namens ons belangrijk vindt. Daar bestaat grote consensus over. Zo goed als geen van de bestaande politieke partijen is daar tegen. Het mag dus geld kosten.

  Dingen kosten geld.

 15. Scherpschutter

  @Uuutje

  Wat een redenering weer…. Imtech had ook winstgevende divisies, maar dat maakte onder de streep verdraaid weinig uit. LOL. Het was tenslotte 1 concern, net zoals de NS. De NS is een perpetuum verlieslijdend dramatisch geleid concern waar de belastingbetaler leeg op loopt.

  Wie organiseert er nou carnavalsshows waarmee je je laatste klanten lastigvalt op het moment dat je al om omvallen staat? Het is wel zo absurd en ook exemplarisch voor hoe ongelofelijk slecht dit concern geleid wordt. Je gaat bijna denken dat het de bedoeling is om zoveel mogelijk taxpoet te verbranden…

 16. Finn

  Als gemeente u of NS dit leest. Het zou echt super leuk zijn als jullie muzikanten zouden gebruiken ik denk dat mooi muziek makkelijker worden gewaardeerd na een vermoeide werkdag dan toneel. Maar hey dat is mijn mening

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).