De discussie rondom de bomenkap aan de Europalaan in Utrecht is voorlopig nog niet ten einde. Nadat de rechter de kapvergunning van tafel veegde, heeft de gemeente een nieuw besluit genomen waarmee de bomen weer gekapt mogen worden. Daarop is weer een nieuwe rechtszaak aangespannen, en die staat later deze maand op de agenda. Wat is er aan de hand?
De gemeente Utrecht wil de Europalaan graag opnieuw inrichten, dat zou onder meer nodig zijn omdat er duizenden extra woningen bij komen in de Merwedekanaalzone. Al die nieuwe bewoners moeten ook gemakkelijk bij hun huizen kunnen komen. Daarbij blijft de Europalaan een belangrijke verbindingsweg.
Om de herinrichting mogelijk te maken, meent de gemeente wel dat er 125 bomen het veld moeten ruimen. Die zouden in de weg staan. De gemeente verleende daarom een kapvergunning. Dit was tegen het zere been van de Utrechtse Bomenstichting.
Rechtszaken
Er volgde bezwaar, dat de gemeente van tafel veegde. Vervolgens kwam er een rechtszaak, en die won de Bomenstichting gedeeltelijk. De gemeente Utrecht had volgens de rechter haar huiswerk niet goed gedaan. Zo zijn 46 van de 112 bomen meer dan 50 jaar oud, en de gemeente had niet goed uitgelegd waarom die gekapt moeten worden.
De gemeente ging terug naar de tekentafel, besloot opnieuw dat de 46 bomen gekapt mogen worden en gaf daar een betere uitleg bij. De Utrechtse Bomenstichting is vanwege dit nieuwe besluit opnieuw naar de rechter gestapt. Eind deze maand is de rechtszaak. Tot die tijd zullen de bomen niet gekapt worden.
Gevolgen
De gevolgen van de uitspraak van de rechtbank kunnen groot zijn. Als de rechtbank opnieuw oordeelt dat de bomen niet gekapt mogen worden dan komt de herinrichting van de Europalaan tijdelijk stil te liggen, wat kan zorgen voor een vertraging van een jaar met alle bijbehorende kosten. Dit zorgt ook weer voor hinder bij andere projecten, zoals de bouw van woningen in Merwede. De gemeente hoopt daarom dat er gekapt mag worden om de herinrichting van de Europalaan zo snel mogelijk te starten.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht wil meer dan honderd bomen kappen voor herinrichting weg; rechter veegt vergunning deels van tafel
De rechter heeft de kapvergunning voor tientallen bomen aan de Europalaan in Utrecht van tafel…
Ook op Amsterdamsestraatweg in Utrecht moeten meer dan honderd bomen gekapt worden voor herinrichting
De gemeente Utrecht heeft een kapvergunning verleend voor de kap van zo’n 107 bomen aan…
Herinrichting Europalaan in Utrecht loopt mogelijk vertraging op vanwege juridische stappen van Bomenstichting
Als de rechter in januari besluit dat de 125 bomen langs de Europalaan in Utrecht…
125 bomen moeten het veld ruimen voor herinrichting Europalaan in Utrecht, maar er komen er 143 terug
Om de herinrichting van de Europalaan mogelijk te maken moeten er 125 bomen gekapt gaan…
18 Reacties
ReagerenHet wegprofiel is daar zo ontzettend breed dat ik mij hardop afvraag of ze daar niet gewoon omheen hadden kunnen ontwerpen….
De hele weg hoeft niet te worden verandert gewoon de busbaan weg , en de versmalling dan is er genoeg ruimte , de stoplichten beter afregelen zodat je met meer auto’s na groen kan doorrijden en niet na 3a4 auto moet stoppen.
Kijk maar naar de marnixlaan al die ombouwen werken niet.
@cormatrol:
100.000 mensen per jaar?! (Bron graag)
Al 50 jaar?! (Bron graag)
Dit zijn vluchtelingen??
Ergo: sinds 1974 heeft NL 5 miljoen vluchtelingen opgenomen?!?! Serieus?!?!
Die bomen moeten dus koste wat het kost omgehakt worden. Een beetje zoals een hysterische kleuter die in de supermarkt op de vloer gaat liggen gillen als hij zijn zin niet krijgt, erg gênant!
Wat een onzin. Die weg is al jaren erg breed met langzaam rijdend verkeer. De bus heeft al een baan en voorrang. Parallelbaan aanwezig en breed fietspad er naast. Niet daar erg veel gefietst wordt overigens.
Als je ergens verwacht dat er niets zou hoeven gebeuren is het hier wel.
Hihi bij deze wethouder gaat alles op de schop en het rare is dat zij maar door kan gaan terwijl het er niet beter van wordt. Bizar!
Gemeente utrecht is mordicus tegen bomenkap bij Amelisweerd maar kapt zelf een veelvoud aan bomen voor doorstroming en verkeersveiligheid. Hoe krom wil je het hebben en daarnaast heeft de gemeente nog een financieel gat te dichten Dus nu even niet en laat die bomen staan. .
Bomen van ruim vijftig jaar oud. Daar bouw je maar omheen.
De bomen kappen is het makkelijkste. Sterker, aan oude bomen heb je meer onderhoud dus zet nieuwe neer scheeld in de kosten. Even buiten dat de gemeente zowiezo zijn gelijk wil halen. Als omwonende mag je best mee praten en ideetjes aanleveren maar verwacht niet dat er wat mee gedaan word dat blijkt telkens weer als ik de berichten op Duic lees en ook op andere Utrechtse nieuwssides.
Dus een ieder die deze mooie oude bomen wil behouden, laat het maar los want het is niet de vraag of maar wanneer de gemeente ze omkapt om haar gelijk te halen.
Bespaart een hoop geld als het blijft met alleen die overbodige busbaan halen
Of laat minimaal de vrachtauto s er ook op rijden
Die zogenaamde bomenstichting geeft niets om bomen maar is alleen opgericht om de gemeente stelselmatig te dwarsbomen en op kosten te jagen (en daar betalen we allemaal aan mee). Noodzakelijke woningbouw wordt hierdoor ernstig vertraagd. En veel inwoners maar klagen dat er geen woningen zijn…. Bedank de bomenstichting maar. De locatie is nu een braakliggend zootje met een veel te brede weg. In plaats van dat rijtje uitgeleefde bomen met weinig biodiversiteit komt er enorm veel kwaliteitsgroen voor terug in de hele wijk. Degene die asielzoekers van alles de schuld geeft raad ik trouwens aan om een tijdje in een oorlogsgebied te gaan wonen.
@Corma, ‘zéér gehorige woningen die tot criminaliteit zullen leiden’? Pardon? Wel eens in een woning geweest die in de afgelopen 10 jaar is gebouwd? Een moderne woning, ja ook in een flat, is meestal zeer goed akoestisch geïsoleerd.
Ja, het is heel moeilijk voor te stellen dat de lijntjes van deze creatieve ontwerpers echt alleen maar precies boven op de bomen kunnen worden getrokken, terwijl er een zee aan ruimte is.
Moet de weg op de plek van de bomen komen en de bomen op de plek van de weg?
Waarom luistert de gemeente Utrecht heel vaal niet naar de rechter?
Wat zijn dit voor drammerige ambtenaren? Bedenk maar een alternatief. Maar dat kunnen ze niet.
De nieuwe bewoners in de Merwedezone hebben toch helemaal geen auto?
Inderdaad, er is zoveel ruimte dat ik me afvraag waarom men zo moeilijk doet over de inrichring. Bovendien, @Nico, oude bomen zijn ecologisch ontzettend waardevol voor een gezonde leefomgeving, dus blijf er maar vanaf en poot geen kleine sprietjes terug die er vervolgens weer 50 jr over moeten doen..
@corma (waarvan de reactie verwijderd is..rara) en @Ihsan ik moet jullie teleurstellen dat veel nieuwe ‘starters’ appartementen zijn gebouwd de afgelopen 15 jaar met vooral de kapitalistische investereerder in gedachte. Ergo, hokkerige huisjes, gipswandjes, geen eigen buitenruimte, aliexpress-opleverkwaliteit en veel geluidsoverlast. Ondergetekende zit daar ook in.
De Raad van State deed vandaag uitspraak: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@142335/202400599-1-r4-en-202400599-2-r4/#volledigetekst
Ik kan door de juridische bomen het bos niet zien, maar volgens mij kan de gemeente grotendeels aan de slag de komende dagen.