Nieuw bestemmingsplan oud-Tivoli Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant Nieuw bestemmingsplan oud-Tivoli Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw bestemmingsplan oud-Tivoli Oudegracht

Nieuw bestemmingsplan oud-Tivoli Oudegracht
Het pand aan de Oudegracht 245
Het ontwerpbestemmingsplan van het complex Oudegracht 245, waar onder andere het poppodium Tivoli Oudegracht in gehuisvest was, is gereed en ligt vanaf vrijdag 5 augustus ter inzage. Dit nieuwe plan moet als basis dienen voor nieuwe ontwikkelingen in het pand.

Het ontwerpbestemmingsplan van het complex Oudegracht 245, waar onder andere het poppodium Tivoli Oudegracht in gehuisvest was, is gereed en ligt vanaf vrijdag 5 augustus ter inzage. Dit nieuwe plan moet als basis dienen voor nieuwe ontwikkelingen in het pand.

Na het vertrek van poppodium Tivoli naar TivoliVredenburg kwam het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245 gedeeltelijk leeg te staan. Ter voorkoming van schade of kraken heeft de gemeente voormalig Tivoli daarom tijdelijk verhuurd aan Kytopia, de muzikale broedplaats van Kyteman. Maar het gebouw moet uiteindelijk verkocht worden. Daarvoor is een nieuw bestemmingsplan gemaakt.

Het bestemmingsplan maakt diverse invullingen van het complex mogelijk, zoals culturele functies, hotel, horeca, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en woningen. De gemeente vindt het belangrijk dat er in het complex een mix van meerdere functies gehuisvest wordt. Het plan is onder andere gebaseerd op de uitkomsten van het stadsgesprek, de uitkomsten van de prijsvraag van de Vereniging Oud Utrecht en de planvoorstellen van initiatiefnemers.

Historisch kloostercomplex

Ook aan het behoud van de cultuurhistorische samenhang van de gebouwen zijn voorwaarden gesteld. “Voorop staat dat het historische kloostercomplex in de toekomst voor de stad behouden blijft, in oude luister hersteld wordt en een nieuwe bestemming krijgt”, laat de gemeente weten in een persbericht. In het aanbestedingstraject wordt hier verder uitwerking aan gegeven.

Het gaat niet alleen om het adres Oudegracht 245, ook de adressen Springweg 102C, 102D en 102E en de daarbij horende tuinen zijn onderdeel van het pakket. Deze objecten vormen de kern van het complex en een uniek rijksmonument in de binnenstad.

Het bestemmingplan zal van 5 augustus tot 15 september te zien in het Stadskantoor en via de website van de gemeente. Uiteindelijk moet het plan behandeld worden in de gemeenteraad begin 2017. Daarna kan er gezocht gaan worden naar marktpartijen die het complex graag willen gaan ontwikkelen. Het pand zal uiteindelijk verkocht worden aan de partij die volgens de gemeente het beste plan heeft.

Hoewel de gemeente het complex tegen een redelijke opbrengst wil verkopen zijn er ook andere criteria van belang: de kwaliteit van het plan, de mate waarin het complex weer in de oude luister wordt hersteld en bouwtechnisch verduurzaamd wordt en het waarborgen van de publieke toegankelijkheid. Partijen die de huidige huurders (Kytopia en kinderopvang) ruimte bieden in de herontwikkeling, krijgen ‘bonuspunten’.

2 Reacties

Reageren
  1. Berey Fakir

    Wat is toch de reden dat de gemeent dit niet 10jaar eerder is gaan doen en stopt met het spelen van vastgoedhandelaar. Snel verkopen en die miljard aan schulden mee afbetalen, en stoppen met vastgoed!

  2. Herman

    Hopleijk komt er horeca, de stad kan wel wat gebruiken in deze sector!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).